PDA

View Full Version : Dossier voor op Politics.be : Linkse organisaties


Michel Peeters
18 augustus 2002, 11:52
Op Politics.be zijn we bezig aan een dossier over linkse en rechtse organisaties. Lever mee een bijdrage en noem zoveel mogelijk linkse organisaties op

Ik zal alvast beginnen:
LSP
PvdA/PTB
Blokbuster
MLB
SJW
...

Denker
18 augustus 2002, 11:53
Militant links
Internationaal verzet
Democratisch links

Denker
18 augustus 2002, 11:55
Solidair
Actief links

rosy
18 augustus 2002, 14:04
kp: kommunistische partij
vonk: marxistische tendens binnen de arbeiders en studentenbeweging
sap: socialistische arbeiderspartij
rage (franstalig)=aln (nederlandstalig): alternatief links netwerk (denk ik)
als: actief linkse studenten (verbonden aan lsp)
attac: Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
objectief: antiracistisch en fascistische organisatie verbonden aan pvda
aib=anti-imperialistische bond (verbonden aan pvda)
mlb= marxitisch leninistische beweging (verbonden aan pvda)
imavo= instituut voor marxistische vorming
masereelfonds (?)
school tegen racisme (verbonden aan pvda denk ik)
vluchtelingen aktie kommitee (gent)
studenten tegen racisme (gent)
brugse jongeren tegen racisme
pink and green (van de ikziejegraag campagne)
D14=andersglobalistenorganisatie
globelink=andersglobalistenorg.
lappersfront
abc= anarchist black cross
antifa
aff= antifascistisch front
zwart en rood
...

ik denk dat het echt niet te doen is om hiervan een lijst op te stellen. er zijn zoveel organisaties! en wat is links? de wereldwinkels, ngo's, ... das toch ook links?

GC
18 augustus 2002, 14:27
Hallo,
Hierbij de ultieme lijst van links in België. Ik zal proberen de lijst af en toe wat aan te vullen met commentaar. De geschiedenis van revolutionair links in België is bijzonder boeiend, maar zou me nu te ver afleiden.
De beste site voor overzichten van linkse groepen is www.broadleft.org Daar vind je tevens een link naar een discussiegroep op het internet waar je de laatste roddels ivm fusies, splitsingen, ontwikkelingen,... kunt volgen.

Belgische groepen (in volgorde van grootte)

* Partij van de Arbeid - Parti du Travail de Belgique.

-Ontstaan: na mei '68 in de studentenbeweging in Leuven, vanuit de Studentenvakbond en de Vereniging van Vlaamse Studenten. Eind jaren '70 omgevormd van Amada tot PVDA.

-Bekend van: Geneeskunde voor het Volk dat gratis geneeskunde verstrekt. De stichter van GVHV, Kris Merckx, is tevens erg bekend. Ze hebben twee gemeenteraadsleden in Zelzate en Herstal en een districtsraadslid in Hoboken.

-Politieke orientatie: begon als pro-Maoistische groepering die de Sovjetunie 'staatskapitalistisch' en imperialistisch noemde. Castro was aanvankelijk het "vijfde wiel aan de wagen van het Russisch sociaal-imperialisme". Eind jaren '80 werd een scherpe bocht genomen: na een korte periode van steun aan Gorbatsjov werd Stalin volledig in ere hersteld en kon de PVDA het socialisme herontdekken in landen als Cuba. De belangrijkste ideoloog van de partij is Ludo Martens, tevens adviseur van de Congolese president Kabila.

-Frontorganisaties: Geneeskunde voor het Volk (dokterspraktijken), Marxistisch Leninistische Beweging (studenten), Rode Jeugd (scholieren), Marianne (vrouwengroep), Anti-Imperialistische Bond

-Publicatie: weekblad Solidair

-Website: www.pvda.be

* Linkse Socialistische Partij - Mouvement pour une Alternative Socialiste

-Ontstaan: in 1975 opgericht in Oostende als 'Vonk'. De Vonk werkte toen binnen de Jongsocialisten. Eind jaren '80 werd de Oostendse SP-afdeling zelfs kortstondig ontbonden om de 'Vonkisten' weg te zuiveren. In 1992 vond een splitsing plaats. Een minderheid van de leden, maar een meerderheid in de leiding, hield vast aan de pure orientatie naar de SP terwijl een meerderheid van de leden meer onafhankelijke campagnes wou voeren, zoals de Blokbuster-campagne. Die meerderheid vormde de Militant groep, wat in 1995 omgevormd werd tot Militant Links. Bij die omvorming werd tevens formeel gebroken met de SP. In datzelfde jaar werd een Franstalige afdeling opgezet toen een aantal ex-leden van de POS aansloten, later vervoegd door de groep 'Socialisme International'.

-Bekend van: de Blokbuster-acties en betogingen. Zo werd in 1992 een internationale betoging met 40.000 deelnemers georganiseerd in Brussel en in 1993 een Jongerenmars voor werk. Er zijn nog steeds geregeld betogingen in acties tegen het Blok, zo speelde LSP een rol in het buitenkrijgen van Roeland Raes aan de Gentse unief. Daarnaast is LSP bekend van Internationaal Verzet dat in de antiglobaliseringsbeweging een belangrijke rol speelt.

-Frontorganisaties: Blokbuster, Actief Linkse Studenten, Internationaal Verzet, Links & Holebi

-Publicatie: maandblad 'De Militant'

-Website: www.lsp-mas.be


> De rest volgt straks :-)

GC
18 augustus 2002, 14:51
Vervolg...

Internationale connecties van LSP: Committee for a Workers' International (CWI): www.worldsocialist-cwi.org Het CWI werd in 1964 uit het Verenigd Secretariaat van de Vierde Internationale gezet. Het CWI is o.a. bekend omwille van haar rol in de strijd tegen de Poll Tax in Engeland wat de val van Thatcher betekende, het organiseren van Liverpool toen ze er een meerderheid in de gemeenteraad hadden midden jaren '80 (als de 'Militant Tendency'), de verkiezing van een Iers parlementslid in Dublin,...


* Socialistische Arbeiderspartij - Parti Ouvrier Socialiste

Ontstaan: De SAP baseert zich op de jarenlange traditie van de trotskisten in België. De trotskisten werden in 1929 uit de KP gesloten op bevel van Moskou en waren vrij sterk. Na de oorlog bleef er niet veel van over. Vanaf begin jaren '60 begonnen de voorlopers van de SAP wat krachten te verzamelen, o.a. op basis van de tussenkomst van de groep rond Ernest Mandel in de algemene staking van 1960 en het weekblad 'La Gauche'. Uiteindelijk werd de RAL gevormd (Revolutionaire Arbeidersliga) wat later omgevormd werd tot SAP. De voorbije jaren lijkt de SAP het bijzonder moeilijk te hebben.

Internationale connectie: Verenigd Secretariaat van de Vierde Internationale. Die organisatie beroept zich op de traditie van de Vierde Internationale opgezet door Trotsky in 1938. De belangrijkste afdelingen zijn de Franse LCR (die 4,5% haalde bij de presidentsverkiezingen), de Braziliaanse groep die in de PT werkt,...

Bekend van: vooral van haar verleden, wie kent er niet iemand die ooit nog bij de RAL geweest is :-)

Publicatie: tweewekelijks blad 'Rood'

Website: www.sap-pos.org


* Parti Communiste

Ontstaan: de oude PC is ontstaan begin jaren '20... De partij kende een aantal hoogtepunten in de jaren '30 en vlak na de oorlog. Ze waren jarenlang vertegenwoordigd in het parlement. Julien Lahaut was één van haar bekendste parlementsleden. Lahaut werd vermoord nadat hij 'Vive la république' riep in het parlement. Op dit ogenblik is de PC enorm verzwakt, maar ze hebben nog een reële werking.

* Kommunistische Partij
De Vlaamse afdeling van de officiële communistische partij. Deze was eind jaren '80, begin jaren '90 dood. Vandaag worden een aantal reanimatiepogingen ondernomen.

Website: www.democratisch-links.be/kp


* Vonk- Unité Socialiste

Ontstaan: zie LSP. Vonk werkt momenteel nog altijd binnen de SP en is op het eerste zicht niet echt sterk ontwikkeld het afgelopen decennium.

Internationale connectie: Committee for A Marxist International (CMI), in 1992 afgesplitst van het CWI. Belangrijkste afdelingen: Pakistan en Spanje.

Bekend van: haar internetsite www.marxist.com

Website: www.vonk.org

* Mouvement des Travailleurs

Ontstaan: Lambertisten... De lambertisten zijn reeds in de jaren '60 afgesplitst van het Verenigd Secretariaat van de Vierde Internationale. In België hebben ze jarenlang in de PS gewerkt (ze zijn actief in Luik en Brussel), maar nu voeren ze een onafhankelijke koers

Internationale connectie: de lambertisten hebben een eigen internationale organisatie die sterk staat in Franstalig Afrika en Frankrijk (de PT nam deel aan de Franse presidentsverkiezingen en haalde 0,7%).

* Verbond van communisten van België

Ontstaan: in 1964 onder leiding van Jacques Grippa van de KP afgesplitst om een pro-Maoïstische koers te varen. Grippa werd in China steeds ontvangen als een staatshoofd en was er erg bekend. Deze groep slaagde er echter niet in om nieuwe jongeren aan te trekken. Zo is de publicatie van haar maandblad recent stopgezet na het overlijden van de hoogbejaarde hoofdredacteur.

* Communisch Collectief Aurora

Recente afsplitsing van de VCB. Hebben een boekhandel in Brussel: een "marxistisch antiquariaat" waar je het betere linkse boek vindt.

Website: http://www.geocities.com/aurorarood


* La Lutte

Kleine groep van voornamelijk Brusselse studenten. Stonden aanvankelijk in contact met de SAP, maar toen hun contactpersonen in de SAP lid werden van Militant (nu LSP) sloten ze mee aan bij LSP. Dit was echter van korte duur en al vlug vormden ze een eigen groep die banden heeft met het Franse Lutte Ouvrière.

* Lutte Ouvrière

Posadisten. De Posadisten zijn een Latijns-Amerikaanse afsplitsing van de Vierde Internationale en kunnen de meest opmerkelijke groep genoemd worden. Je zal ze bijna nooit zien in België, maar ze bestaan! De Posadisten staan onder trotskisten vooral bekend omwille van hun standpunt dat er enkel buitenaards leven mogelijk zou zijn op socialistische planeten :-) Ze worden ook wel de UFO-communisten genoemd...

* Internationalisme

Bordigisten. De groep rond Bordiga splitste begin jaren '20 af van de Italiaanse KP. De Bordigisten zijn tegen de vakbonden ("agenten van de burgerlijke staat"), tegen de stalinisten en tegen de trotskisten. Ze zijn wat we ultra-gauchistisch zouden kunnen noemen.

* Ligue Internationale des Travailleurs

Een aantal mensen die terug gestuurd zijn vanuit Brazilië. De LIT staat vooral in Latijns-amerika sterk, het was daar dat ze afsplitsten van de Vierde Internationale. Opvallendste element hier is hun standpunt dat Rusland nog steeds een gedeformeerde arbeidersstaat zou zijn :-)

* Amerikaanse SWP

Er zijn ook een handvol aanhangers van de Amerikaanse SWP in België. Die verkopen de boeken van Pathfinder-uitgeverij (alle klassiekers vind je daar terug, maar die zijn erg duur). De Amerikaanse SWP brak midden jaren '80 met het Verenigd Secretariaat van de Vierde Internationale. Ze geven kritiekloze steun aan Castro en voordien Mandela, Maurice Bishop in Granada, de Sandinisten,...

GC
18 augustus 2002, 14:57
En dan zijn er nog de anarchisten, eenheidsfronten,...

Bij PVDA was ik bij frontorganisaties 'Scholen zonder racisme', Objectief, Pionier (kleuterafdeling!) vergeten

Van eenheidsfronten is het AFF wellicht de belangrijkste.

En nieuwsoortige linkse groepen komen en gaan nogal vlug. Het is dus niet echt mogelijk om een volledig overzicht van groepen als STER, RAGE,... te maken. Tegen dat het overzicht samengesteld is, is het achterhaald :-)

Thomas Hx
18 augustus 2002, 18:57
Op Politics.be zijn we bezig aan een dossier over linkse en rechtse organisaties. Lever mee een bijdrage en noem zoveel mogelijk linkse organisaties op

Ik zal alvast beginnen:
LSP
PvdA/PTB
Blokbuster
MLB
SJW
...

eigenlijk is het toch erg, bij rechts zetten ze bij die partijen enkel de extreemrechtse en hier bij links enkel de extreem linksen, het leven is toch erg mannen

Fréderic
18 augustus 2002, 19:22
De leden van de SAP doen volop mee aan de strijd van deze sociale bewegingen en trachten die strijd te bundelen, sterker te maken. De SAP ondersteuntb pogingen om tot een linkse politieke herschikking te komen, een nieuwe democratische en pluralistische linkse kracht. Ernest Mandel speelde een belangrijke rol binnen de SAP en vooral binnen de Vierde Internationale. SAP heeft ook een ngo, Socialisme Zonder Grenzen, die een belangrijke rol speelt binnen het Belgisch Sociaal Forum. Verder vind ik het moeilijk een overzicht te geven van alle organisatie, hoe kleiner, hoe meer splitsingen... Ik misschien ook nog iets schrijven over de oudste politieke jongerenorganisatie van het land, de Socialistische Jonge Wacht. 117 jaar, wie doet beter?

Thomas Hx
18 augustus 2002, 19:24
De leden van de SAP doen volop mee aan de strijd van deze sociale bewegingen en trachten die strijd te bundelen, sterker te maken. De SAP ondersteuntb pogingen om tot een linkse politieke herschikking te komen, een nieuwe democratische en pluralistische linkse kracht. Ernest Mandel speelde een belangrijke rol binnen de SAP en vooral binnen de Vierde Internationale. SAP heeft ook een ngo, Socialisme Zonder Grenzen, die een belangrijke rol speelt binnen het Belgisch Sociaal Forum. Verder vind ik het moeilijk een overzicht te geven van alle organisatie, hoe kleiner, hoe meer splitsingen... Ik misschien ook nog iets schrijven over de oudste politieke jongerenorganisatie van het land, de Socialistische Jonge Wacht. 117 jaar, wie doet beter?

mag ik even wat vragen? Voorwat is links zo versnipperd en rechts niet?
nog iets: ik ben gewoon sociaal geen socialist, is vele beter gewoon verdraagzaam zijn! Maar ik vind het erg dat de gewone linkse partijen vergeten worden: sp.a agalev enz.

thomas

Supe®Staaf
18 augustus 2002, 20:16
Bestaat RAD nog (Respect voor arbeid en democratie) :?:

Denker
19 augustus 2002, 06:42
Als je over links spreekt dan moet je natuurlijk ook iets zeggen over de gewone linkse organisaties, zoals de SP.a. Meteen kan je daar een hele resem andere organisaties bij vernoemen, zoals de ABVV en hun bediendenafdeling (ben de naam kwijt)

Jonas De muynck
19 augustus 2002, 09:11
BBTK?

Thomas Hx
19 augustus 2002, 09:21
Als je over links spreekt dan moet je natuurlijk ook iets zeggen over de gewone linkse organisaties, zoals de SP.a. Meteen kan je daar een hele resem andere organisaties bij vernoemen, zoals de ABVV en hun bediendenafdeling (ben de naam kwijt)

1. dat heb ik al gezegd in andere discussies
2. de vraag is of dat die nog echt links zijn
3. en ik stel mijn vraag in deze discussie ook maar is: Waarom is links toch zo verdeeld

Opmerking van de moderator:
Over uw derde punt werd er inmiddels een topic gestart. U kan dit hier (http://www.politics.be/phpBB/viewtopic.php?t=365) vinden.

thomas

Recitator
21 augustus 2002, 21:54
eigenlijk is het toch erg, bij rechts zetten ze bij die partijen enkel de extreemrechtse en hier bij links enkel de extreem linksen, het leven is toch erg mannen

Nogmaals: vul aan !

Recitator
21 augustus 2002, 22:21
Moeten er nog bij

christenen.v.h.socialisme
amsab

Thomas Hx
22 augustus 2002, 09:14
Moeten er nog bij

christenen.v.h.socialisme
amsab

Cristelijke socialisten! De grootste zever wat ik al gehoord heb! Socialisten zijn NIET cristelijk, in den tijd van mij over-over-.. grootvader waren die verboden omdat ze niet cristelijk zijn, bestaan er nu ook al cristelijke socialisten??? pfffff, ik ga nu ook nog wachten op cristelijke communisten zene.

Thomas

p.s: nog toe te voegen: rode vosse, de rode vaan.

GC
22 augustus 2002, 09:30
De Rode Vaan bestaat al jaren niet meer, dat was indertijd ht blad van de KP.

Christenen voor het Socialisme (CVS) is dacht ik ontstaan na de gebeurtenissen in Chili met Allende en de opmars van de 'bevrijdingstheologen' in Zuid-Amerika. Er zou binnen CVS een redelijk sterke PVDA-inbreng zijn.

Thomas Hx
22 augustus 2002, 09:32
De Rode Vaan bestaat al jaren niet meer, dat was indertijd ht blad van de KP.

Christenen voor het Socialisme (CVS) is dacht ik ontstaan na de gebeurtenissen in Chili met Allende en de opmars van de 'bevrijdingstheologen' in Zuid-Amerika. Er zou binnen CVS een redelijk sterke PVDA-inbreng zijn.

Hoe komt het dan dat er mensen zijn die dat nog in hun brievenbus krijgen?

Thomas

Pieterjan
22 augustus 2002, 10:02
Dat de Post voor vertragingen zorgde, dat wist ik, maar vertragingen van jaren? Een nieuwe record!

Thomas Hx
22 augustus 2002, 10:08
De Rode Vaan bestaat al jaren niet meer, dat was indertijd ht blad van de KP.

....
de 'bevrijdingstheologen' in Zuid-Amerika. Er zou binnen CVS een redelijk sterke PVDA-inbreng zijn.

Nog meer communisten, oooh neen!!! Is er in rusland, china enzo nog niet genoeg problemen, gelukkig dat de mensen dat hebben ingezien!

Thomas

ps. dan ben ik nog liever vlaams blokker!!!!

vryko
2 september 2002, 10:02
een organisatie die ik hier nog niet heb teruggevonden is animo, de spirit van jong links, de vroegere jong socialisten. toegegeven het is nog altijd de jongerenafdeling van een rechtse partij, namelijk den spa, maar hun standpunten en acties worden onafhankelijk van dien spa ingenomen en zijn gelukkig nog echt links

Thomas Hx
2 september 2002, 12:23
een organisatie die ik hier nog niet heb teruggevonden is animo, de spirit van jong links, de vroegere jong socialisten. toegegeven het is nog altijd de jongerenafdeling van een rechtse partij, namelijk den spa, maar hun standpunten en acties worden onafhankelijk van dien spa ingenomen en zijn gelukkig nog echt links

-> zie "wat is links"

Thomas

Jonas De muynck
10 oktober 2002, 17:30
O ja? Geef misschien eens een paar voorbeelden? Ik vind animo een zielig zootje ongeregeld binnen een partij die ondanks met Voorhamme met de billen bloot is gegaan.

Thomas Hx
10 oktober 2002, 18:51
O ja? Geef misschien eens een paar voorbeelden? Ik vind animo een zielig zootje ongeregeld binnen een partij die ondanks met Voorhamme met de billen bloot is gegaan.

Ineens terug leven in de brouwerij, vinde gij dat Meneer De Muynk, doet het vlaams blok het beter? :p

Thomas

vryko
10 oktober 2002, 22:46
hier in mechelen is animo de enige politieke jongerenorganisatie die deftige standpunten hebben. de enige andere pol. jong.org. hier zijn de vld-jongeren en de agalev-jongeren. de liberalen durven geen duidelijke standpunten aannemen omdat ze dan de mechelse burgemeester tegen de schenen zullen stampen, en da doet ge gewoon ni met nen mede-liberaal (toch van partijkaart, qua gedachtengoed eerder thuishorende bij een extreem-rechtse partij). en de agalev-jongeren zijn in mechelen haast niet meer actief, als het niet met milieu te maken heeft zijn ze er zelden bij. wat blijft er dan over? inderdaad: Animo.
Toegegeven, animo is ook niet perfect, verre van, maar de laatste tijd is er toch wel een zeer positieve evolutie.

natuurlijk hebben we ook nog onze linkse lsp en iv vrienden, maar wekelijks samenkomen om over het verleden te praten, is ook niet wat ik zoek.

GC
11 oktober 2002, 11:53
Er wordt niet wekelijks "over het verleden" gepraat. Er wordt op basis van wekelijkse discussies een programma ontwikkeld om vandaag strijd te kunnen vooruithelpen. En ja, historische ervaringen spelen daar ook een rol in. Waarom zouden we immers steeds blijven ons aan dezelfde steen stoten?

Jonas De muynck
11 oktober 2002, 17:03
Ineens terug leven in de brouwerij, vinde gij dat Meneer De Muynk, doet het vlaams blok het beter? :p

:lol: Het blok overtreffen inzake links beleid is inderdaad niet moeilijk...

Jonas De muynck
11 oktober 2002, 17:17
inderdaad: Animo.
Toegegeven, animo is ook niet perfect, verre van, maar de laatste tijd is er toch wel een zeer positieve evolutie.

natuurlijk hebben we ook nog onze linkse lsp en iv vrienden, maar wekelijks samenkomen om over het verleden te praten, is ook niet wat ik zoek.

Ik heb al veel gesprekken gehad met mensen van animo, maar intelligente praat verkopen die mensen niet hoor...

In welke zin spreek jij van een "positieve evolutie"?

Het feit alleen al dat "animo" zich niet heeft gedistancieerd van de uitspraken van Voorhamme spreekt wat dat betreft voor zich....

Wat bedoel je eigenlijk met "over het verleden praten"?
Vreemde stellingname, ik ken de LSP niet genoeg om er oordeel over te vellen, maar ze organiseren toch daadwerkelijke acties zoals inzake het Gentse huisvestingsbeleid.

Waarschijnlijk doel je op de marxistische inslag? Tja, dat vraagt enige studie en vorming en dat strookt niet met het tooghangersimago van "animo" of wat? Want het moet toch allemaal "plezant" blijven niet?

Doen jullie eigenlijk nog aan vorming?

Thomas Hx
11 oktober 2002, 18:29
inderdaad: Animo.
Toegegeven, animo is ook niet perfect, verre van, maar de laatste tijd is er toch wel een zeer positieve evolutie.

natuurlijk hebben we ook nog onze linkse lsp en iv vrienden, maar wekelijks samenkomen om over het verleden te praten, is ook niet wat ik zoek.

Ik heb al veel gesprekken gehad met mensen van animo, maar intelligente praat verkopen die mensen niet hoor...

In welke zin spreek jij van een "positieve evolutie"?

Het feit alleen al dat "animo" zich niet heeft gedistancieerd van de uitspraken van Voorhamme spreekt wat dat betreft voor zich....

Wat bedoel je eigenlijk met "over het verleden praten"?
Vreemde stellingname, ik ken de LSP niet genoeg om er oordeel over te vellen, maar ze organiseren toch daadwerkelijke acties zoals inzake het Gentse huisvestingsbeleid.

Waarschijnlijk doel je op de marxistische inslag? Tja, dat vraagt enige studie en vorming en dat strookt niet met het tooghangersimago van "animo" of wat? Want het moet toch allemaal "plezant" blijven niet?

Doen jullie eigenlijk nog aan vorming?


Maar mensen toch animo, onlangs hebben ze nogmaar eens in Sint-Niklaas op de tenen van burgemeester Wiloxk (sp.a!) getrapt! Overeenkomen doen ze niet hoor! Integendeel, vernieuwing? Ja, maar misschien eerst klein overleg binnen u partij en als ze niet willen luisteren dan de straat opstormen? dat is goed voor mij!

Thomas

vryko
11 oktober 2002, 23:23
met positieve evolutie bedoel ik dat er eindelijk tekenen van vernieuwing zijn

en over lsp, ikzelf ben er wel actief binnen geweest, en het enigste dat ze hier in mechelen toen deden was praten over socialisme, marxisme, trotski, ché, ...
inderdaad nodig, maar er moet ook genoeg aandacht zijn voor huidige en plaatselijke problematiek, iets dat bij lsp steeds naar de achtergrond werd geschoven.
maar animo maakt in dat opzicht dan weer de omgekeerde fout, zelf geven ze inderdaad bijna niet van vorming op dat gebied, ze veronderstellen dat ge u daar zelf mee bezighoudt.

en thomas, overal gebeurdt het dat animo tegen de schenen van de spa stampt, animo staat onafhankelijk ten opzichte van de spa, of dat zou toch moeten, uitzonderingen zijn er altijd, en het is niet meer dan normaal dat er meningsverschillen zijn.

Jonas De muynck
12 oktober 2002, 10:01
Ja, maar misschien eerst klein overleg binnen u partij en als ze niet willen luisteren dan de straat opstormen? dat is goed voor mij!

Don't forget the struggle, don't forget the streets... :D

Jonas De muynck
12 oktober 2002, 10:23
met positieve evolutie bedoel ik dat er eindelijk tekenen van vernieuwing zijn

Welke tekenen?
Het gebrek aan vorming vind ik alvast beangstigend...

en over lsp, ikzelf ben er wel actief binnen geweest, en het enigste dat ze hier in mechelen toen deden was praten over socialisme, marxisme, trotski, ché, ...
inderdaad nodig, maar er moet ook genoeg aandacht zijn voor huidige en plaatselijke problematiek, iets dat bij lsp steeds naar de achtergrond werd geschoven.
maar animo maakt in dat opzicht dan weer de omgekeerde fout, zelf geven ze inderdaad bijna niet van vorming op dat gebied, ze veronderstellen dat ge u daar zelf mee bezighoudt.

Ik denk dat maar weinig animo-leden dat ook daadwerkelijk doen. Dat is ook logisch want ze kiezen bewust voor animo aangezien ze dan "verlost" zijn vorming allerhande en zich kunnen overgeven aan nietszeggende onzin enz...

De LSP heeft in Gent goed werk geleverd en ook in Brussel zijn ze met hun werking gestart...
Uiteraard moeten ze wel opboksen tegen de dominante positie van de PVDA op sommige vlakken.

en thomas, overal gebeurdt het dat animo tegen de schenen van de spa stampt, animo staat onafhankelijk ten opzichte van de spa, of dat zou toch moeten, uitzonderingen zijn er altijd, en het is niet meer dan normaal dat er meningsverschillen zijn.

En wat met die uitspraken van Voorhamme? Noemen jullie dit een aanzet tot verlinksing?

Thomas Hx
13 oktober 2002, 11:28
met positieve evolutie bedoel ik dat er eindelijk tekenen van vernieuwing zijn

en over lsp, ikzelf ben er wel actief binnen geweest, en het enigste dat ze hier in mechelen toen deden was praten over socialisme, marxisme, trotski, ché, ...
inderdaad nodig, maar er moet ook genoeg aandacht zijn voor huidige en plaatselijke problematiek, iets dat bij lsp steeds naar de achtergrond werd geschoven.
maar animo maakt in dat opzicht dan weer de omgekeerde fout, zelf geven ze inderdaad bijna niet van vorming op dat gebied, ze veronderstellen dat ge u daar zelf mee bezighoudt.

en thomas, overal gebeurdt het dat animo tegen de schenen van de spa stampt, animo staat onafhankelijk ten opzichte van de spa, of dat zou toch moeten, uitzonderingen zijn er altijd, en het is niet meer dan normaal dat er meningsverschillen zijn.

Wat is het nu eigenlijk? U zegt dat animo niet de jongeren groep van de sp.a is!

En verschillende meningen? ja da is normaal, maar eerst overleg en daarna op de straat stormen, maar wilokx had bijna een hartstilstand!

Thomas

vryko
13 oktober 2002, 15:48
animo is een onafhankelijke socialistische jongerenorganistatie, natuurlijk met banden met de spa, maar er niet toe behorend

Thomas Hx
13 oktober 2002, 16:25
animo is een onafhankelijke socialistische jongerenorganistatie, natuurlijk met banden met de spa, maar er niet toe behorend

Ik hoor dagelijks honderd en vijf beweringen, het leven is toch erg! Maar hoe langer ik er bij na denk, vind ik het eigenlijk ook wel logisch! Maar waarom schrijven ze in de GVA:

"de jongeren beweging van de sp.a, animo heeft .... "

Thomas

GC
13 oktober 2002, 21:44
Over Animo wil ik toch nog één iets zeggen. Tot rond 1990 werkten de mensen die nu LSP vormen in de SP, voornamelijk in de Jong-Socialisten. Waarom? Omdat de SP een grote actieve basis had. Wij wilden onze ideeën en opvattingen bediscussiëren met die actieve basis. Dat was mogelijk en we bouwden een zekere positie uit binnen de JS. Het was mogelijk omdat er een grotere groep actief was binnen de JS, zoniet had de bureaucratische (rechtse) top ons direct buiten gegooid. De rechtse leiding moest onder druk van de basis standpunten innemen die zich uitspraken tegen het kapitalisme. Uiteraard enkel in woorden en met serieus wat addertjes onder het gras. Als we echter de teksten van die bureaucraten uit de jaren '70 en '80 vergelijken met wat de zogenaamd linksen in animo vandaag vertellen dan zeg ik dat die animisten toen rechts van die bureaucraten hadden gestaan. Ik zie binnen animo niemand inhoudelijke punten naar voor brengen, hoogstens zeggen dat er zouden moeten inhoudelijke discussies gevoerd worden. Tja, zo kun je bezig blijven en je tijd verdoen. Het kan misschien uitzicht geven op een positie, waarvan je nu nog denkt dat je er iets mee zult kunnen aanvangen, tot het zover is en je bij gebrek aan enige serieuze actieve basis in de samenleving gewoon mee toegeeft aan de druk en je inschakelt in de neo-liberale logica van het huidig systeem. Er zijn er genoeg die zo'n weg opgegaan zijn.

Daartegenover plaatsen wij met LSP een geduldiger werking. Het opbouwen van een krachtsverhouding in de samenleving is niet gemakkelijk, verloopt niet in een rechte lijn,... Het kan frustrerend zijn om wekelijks over zware theoretische onderwerpen te discussiëren in kleine groep. Tuurlijk, maar ik denk dat de Bolsjewieken (sorry dat ik iets uit de geschiedenis aanhaal...) aangetoond hebben dat via een dergelijke werking fundamentele verandering kan afgedwongen worden.

Maar het staat iedereen natuurlijk vrij: gemakkelijk "actief" zijn en condooms uitdelen op 1 mei, of het uitbouwen van een revolutionaire partij. Aan u de keuze.

Jonas De muynck
15 oktober 2002, 08:13
Ik zie binnen animo niemand inhoudelijke punten naar voor brengen, hoogstens zeggen dat er zouden moeten inhoudelijke discussies gevoerd worden. Tja, zo kun je bezig blijven en je tijd verdoen. Het kan misschien uitzicht geven op een positie, waarvan je nu nog denkt dat je er iets mee zult kunnen aanvangen, tot het zover is en je bij gebrek aan enige serieuze actieve basis in de samenleving gewoon mee toegeeft aan de druk en je inschakelt in de neo-liberale logica van het huidig systeem. Er zijn er genoeg die zo'n weg opgegaan zijn.

Feit is inderdaad dat je op die manier mensen aantrekt binnen je beweging die wat betreft ideologie niet moeten onderdoen voor de liberalen. Dat proces is nu al bezig, alle animo'ers die ik ken ondersteunen de marktlogica en het consumentisme dat dit systeem in het zadel houdt.

Het kan frustrerend zijn om wekelijks over zware theoretische onderwerpen te discussiëren in kleine groep. Tuurlijk, maar ik denk dat de Bolsjewieken (sorry dat ik iets uit de geschiedenis aanhaal...) aangetoond hebben dat via een dergelijke werking fundamentele verandering kan afgedwongen worden.

Een intellectualistische visie op de politiek is op lange termijn inderdaad lonend. Het is echter zo dat je met die intellectualistische visie jonge mensen kan afschrikken die vol goede bedoelingen en veel energie zitten, maar uiteindelijk afhaken...

Maar het staat iedereen natuurlijk vrij: gemakkelijk "actief" zijn en condooms uitdelen op 1 mei, of het uitbouwen van een revolutionaire partij. Aan u de keuze.

Cynische opmerking, maar je hebt een punt...

Animo wil vooral ludiek zijn, het mag vooral allemaal niet "te serieus" zijn... Is dat zo omdat de partij zelf geen ruimte wil laten aan een potentiële factie binnen haar eigen rangen die de wil tot radicalisering zou kunnen doordrukken?

groentje
19 oktober 2002, 14:01
Agalev en Jong Agalev behoren op een manier ook tot links, maar gelukkig bestaat een uniek links niet.
Volgens mij behoren de groenen ook tot links, of kunnen ze dat toch doen, enkele uitzonderingen daargelaten (Groen Rechts, een of ander obscuur partijtje, of bepaalde bewegingen onder het Earth Liberation Front of het ALF).
Toch neemt Groen een beetje een bijzondere plaats in, vooreerst uit de voorgeschiedenis van agalev, die toch vooral uit de christen-democratie is ontstaan, en ook wel omdat bij sommige traditionele linkse partijen milieu toch wat stiefmoederlijk wordt behandeld.
nochtans is wat groen doet gewoon de verdertrekking van de solidariteit, niet alleen met de huidige generatie, maar ook met de generaties die nog komen. En omdat solidariteit het sleutelwoord is voor mij, om links te groeperen, horen wij daar ook bij.
milieu is echt wel een links thema, hoor, of zou het moeten zijn. niet zoals de sp.a zich af en toe een links kleedje aanmeet, maar doordacht, en met overtuiging.

Jonas De muynck
21 oktober 2002, 08:24
Hallo groentje, inderdaad wat je daar zegt klopt en het is inderdaad belangrijk dat je ons steeds blijft wijzen op de christen-democratische wortels van agalev die een opgaan van agalev in de machtsmachine Sp.a onmogelijk maken.

De stellingname van de sp.a in het nepaldossier vind ik by the way wat dat betreft kenschetsend...

Agalev mag zich vooral niet laten doodknuffelen.

Supe®Staaf
21 oktober 2002, 09:09
Agalev mag zich vooral niet laten doodknuffelen.
De Agalevers worden niet doodgeknuffeld, maar ferm in de reet gepakt van Guy Verhoofstadt en Louizze Mitchel.
:lol: :lol: :lol:
:twisted: :twisted: :twisted:

Hun slappe rug wordt bij de volgende verkiezingen hopelijk definitief gebroken.
8) 8) 8)
:P :P :P

groentje
21 oktober 2002, 15:12
tja, zo denken de liberalen er blijkbaar ook over :? . blijkbaar zijn we niet "realistisch" genoeg om mee te doen wat hen betreft.
en de stilte van sp.a is inderdaad kenschetsend :oops: . zouden zij mss graag een concurrent aan linkerzijde kwijt zijn? :twisted:

Thomas Hx
21 oktober 2002, 18:48
Hallo groentje, inderdaad wat je daar zegt klopt en het is inderdaad belangrijk dat je ons steeds blijft wijzen op de christen-democratische wortels van agalev die een opgaan van agalev in de machtsmachine Sp.a onmogelijk maken.

De stellingname van de sp.a in het nepaldossier vind ik by the way wat dat betreft kenschetsend...

Agalev mag zich vooral niet laten doodknuffelen.

inderdaad, dit is heel juist, mijn vader heeft nogaltijd een lidkaart van agalev ( toen nog als regering ) nu is die lidkaart wel niet meer geldig, ma swat! En hij is, ja hij is lid van de CD&V en tevens schepen. En zo zijn er nog wel een paar in Sint-Niklaas, de oprichters zijn cristelijk en wouden nooit dat agalev een partij werd!

Thomas

groentje
22 oktober 2002, 16:43
maar als we op de cvp, of cd&v, hadden moeten wachten, waar hadden we toen maar gestaan? agalev "de beweging" heeft zich opgesplitst in de partij, en de onafhankelijke bond beter leefmilieu. is hij daar nog lid van? :wink:

Thomas Hx
22 oktober 2002, 19:08
maar als we op de cvp, of cd&v, hadden moeten wachten, waar hadden we toen maar gestaan? agalev "de beweging" heeft zich opgesplitst in de partij, en de onafhankelijke bond beter leefmilieu. is hij daar nog lid van? :wink:

afgesplitst? hij is eruit onstaan! maar bond beter leefmilieu is veel meer trouw aan zijn leden als agalev, uitraard is agalev een partij! Maar bond beter leefmilieu is in principe langs geen enkele kant gebonden aan agalev en om een antwoord te weten op u vraag:

ja! :p

Thomas

groentje
23 oktober 2002, 18:35
goed voor je vader, Thomas, dat die lid is van BBL.
maar geef toe, BBL is een pressiegroep, maar zou er veel terecht zijn gekomen van hun ideeën zonder een politieke partij? het is gedeeltelijk dankzij agalev dat het ecologische aspect bespreekbaar is geworden in de politiek. en de BBL is onafhankelijk van agalev, ook omgekeerd trouwens, maar begrijpelijkerwijs is Agalev meer gevoelig voor kritiek vanuit de BBL, dan de CD&V ooit zal zijn. CD&V zal nooit een punt maken van ecologie, agalev wel.
wij zijn onafhankelijk van de sp.a, maar ook van cd&v, en we zullen die onafhankelijkheid niet snel opgeven.

Thomas Hx
24 oktober 2002, 19:05
goed voor je vader, Thomas, dat die lid is van BBL.
maar geef toe, BBL is een pressiegroep, maar zou er veel terecht zijn gekomen van hun ideeën zonder een politieke partij? het is gedeeltelijk dankzij agalev dat het ecologische aspect bespreekbaar is geworden in de politiek. en de BBL is onafhankelijk van agalev, ook omgekeerd trouwens, maar begrijpelijkerwijs is Agalev meer gevoelig voor kritiek vanuit de BBL, dan de CD&V ooit zal zijn. CD&V zal nooit een punt maken van ecologie, agalev wel.
wij zijn onafhankelijk van de sp.a, maar ook van cd&v, en we zullen die onafhankelijkheid niet snel opgeven.

Hopelijk, blijf je onafhankelijk van de sp.a! Maar je kunt wel altijd banden hebben en ik persoonlijk vind dat sommige -zoals mieke vogels- een sterkere band hebben met de cristenen als met de sossen! Dat het ecologisch aspect bespreekbaar is geworden? De BBL heeft heel veel critiek geleverd op agalev, maar agalev laat ze zwijgen, maar de BBL zal zich niet laten doen! Neem dat aan van mij! Ze zijn onafhankelijk! Het is niet omdat een andere vereniging/partij dat bespreekbaar maakt en een paar leden misschien overlappend zijn dat die twee verenigingen/partijen aan mekaar verbonden zijn, waarschijlijk hebben ze wel banden met andere groene partijen/verenigingen, maar ook veel van die mensen zijn cristelijk, dit is eigenlijk ook een teken dat je een splitsing hebt binnen de cristenen: de rechtse cristenen, ACW'ers en groenen!

Thomas

groentje
27 oktober 2002, 20:30
ik bedoelde, Thomas, met die sterke band tussen BBL en Agalev niet dat ze van elkaar afhankelijk zijn. ik bedoelde vooral dat kritiek vanuit BBL naar Agalev meer pijn doet dan aan andere partijen of van andere verenigingen. ik bedoelde niet dan agalev probeerde iets in de pak te brokken te hebben binnen de BBL, dat past niet bij de uitgesproken ontzuiling van agalev.

Thomas Hx
28 oktober 2002, 10:45
ik bedoelde, Thomas, met die sterke band tussen BBL en Agalev niet dat ze van elkaar afhankelijk zijn. ik bedoelde vooral dat kritiek vanuit BBL naar Agalev meer pijn doet dan aan andere partijen of van andere verenigingen. ik bedoelde niet dan agalev probeerde iets in de pak te brokken te hebben binnen de BBL, dat past niet bij de uitgesproken ontzuiling van agalev.

Aaah, dan heb ik u verkeerd verstaan groentje! Uitraard kwetst u dat altijd meer als dat van dezelfde "richting" komt! Nu, de BBL, zo een organisatie is altijd opositie, wat de vakbonden eigenlijk ook zijn!

Thomas

groentje
28 oktober 2002, 19:08
Dank je, Thomas, de kritiek van BBL is trouwens niet altijd onterecht, hoor. Maar soms moet je realistisch zijn, je bent ook maar 1 van de regeringspartijen, niet? En dan nog het kleine broertje... :wink:

Thomas Hx
29 oktober 2002, 11:20
Dank je, Thomas, de kritiek van BBL is trouwens niet altijd onterecht, hoor. Maar soms moet je realistisch zijn, je bent ook maar 1 van de regeringspartijen, niet? En dan nog het kleine broertje... :wink:

Dat is een feit, ik hoop dat agalev bij de volgende verkiezingen de liberalen laat vallen!

Thomas

groentje
29 oktober 2002, 14:20
ik hoop dat het hoegenaamd mogelijk zal zijn om een coalitie te vormen zonder de VLD, wat mij betreft mag het zelfs de CD&V zijn. :wink:

Thomas Hx
29 oktober 2002, 16:45
ik hoop dat het hoegenaamd mogelijk zal zijn om een coalitie te vormen zonder de VLD, wat mij betreft mag het zelfs de CD&V zijn. :wink:

ja? Als ze niet te rechts worden zal dat lukken!

Wat is er eigenlijk zo handig aan de CD&V Ik zal het u is zeggen:

De CD&V kan zich makkelijk hervormen en punten aanvullen/weg laten vallen!

BV:
hier in Sint-Niklaas, is de CD&V vrij groen om niet te zeggen heel groen, groener als de sp.a zelf! Dit kan enkel een centrum partij bereiken, waarom? Omdat ze centrum zijn!
:o
Thomas

groentje
30 oktober 2002, 19:59
je zegt het zelf, Thomas, als de CD&V niet te rechts wordt. En af en toe gaan ze toch wel heel ver die richting uit... De VLD ook trouwens.
Maar een andere reden waarom de CD&V niet zo Agalev-gezind is, is omdat de CD&V nog altijd een standenpartij is, met een sterke invloed van o.a. de Boerenbond. Er zijn heel wat mensen die daarvan af willen, onder meer CD&V-jongeren, maar tijdens het laatste congres (Kortrijk?) is het toch niet doorgegaan. De Boerenbond is een goede organisatie, maar even gekleurd, of nog gekleurder dan de BBL of het VEV. Zij denken heel vaak vanuit het standpunt dat het nu goed is, en dat die groenen alles van hen willen afpakken. Dat bedoel ik met gekleurd. En dat raak je niet gauw kwijt...

VL
31 oktober 2002, 22:32
Het nadeel van een "centrumpartij" is dat ze alle "standen" vertegenwoordigd. Dat is tevens het voordeel. Maar in sommige steden is de balans ACV-Boerenbond-UNIZO niet echt evenredig. En de CD&V verschilt daardoor van stad tot stad, gewoon omdat ze zich zodanig kan omvormen naargelang het kiezerspubliek.

groentje
1 november 2002, 20:30
waardoor ze ook zeer divers zijn, en geen rechtlijnig programma hebben, waarmee ze naar de onderhandelingen kunnen trekken. De CVP was jaren een machtspartij, waardoor ze zo gemakkelijk compromissen sloten, maar of dat gelijk staat met een goede regeringspartij? plaatselijk mss wel, ook in eigen gemeente zou ik liever voor Peirs stemmen, dan voor André Denys, kopman voor de VLD hier, en landelijk politicus. Daar hebben we al voldoende last mee, met die nationale kopstukken, met Toeback bijv in Leuven.
Dat is het voordeel van de 'eenthemapartijen', zoals Agalev en NVA, waar je toch een avater van hebt. Vanuit dan ene thema moeten ze wel een maatschappelijk concept hebben, wat een beetje het gebrek was van wijlen de VU, en het ook voor de CVP kon/kan zijn, zonder de aantrekking van de machtsfactor. Waardoor ze inderdaad heel wat capaciteitsvolle mensen in huis hebben, of in elk geval hebben kunnen vormen.
mvg.

VL
2 november 2002, 20:57
Dat de N-VA een éénthemapartij is, is niet correct. Het hoofdthema waar we graag mee geassocieerd worden is de Vlaamse zelfstandigheid. Maar de Nieuw-Vlaamse Alliantie is meer dan dat (alhoewel alles rond de Vlaamse zaak wordt gecentraliseerd)


Vlaanderen eerste referentiepunt
1. Algemeen Vlaams belang als richtsnoer
2. Vlaams-Brussel maakt deel uit van Vlaanderen

Vlaanderen bouwsteen van Europa
3. Vlaanderen lidstaat van de Europese Unie
4. Kritische Europeanen

Vlaanderen voor een betere wereld
5. Beter globaal, meer lokaal
6. Pacifisme

Vlaanderen staat voor meer democratie
7. Republiek en een echte volks-vertegenwoordiging
8. Meer inhoud, minder verpakking
9. Ook de Vierde Macht vrij en verantwoordelijk
10. Democratische politieke partijen

Vlaanderen inclusief
11. Gelijke-kansenbeleid
12. Beter samen
13. Inclusie ook voor nieuwkomers
14. Ruimte voor politiek asiel en geordende immigratie; geen illegale instroom

Vlaanderen beter leefbaar
15. Goed bestuur
16. Mobiliteit en milieu : geen louter symbolisch beleid
17. Veiligheid is een grondrecht

Vlaanderen actief
18. Iedereen aan het werk
19. Stimulering van ondernemingszin en creativiteit
20. Meer kwali-tijd en aandacht voor een Vlaams gezinsbeleid
21. Onderwijs is méér dan beroepsopleiding

VL

groentje
3 november 2002, 11:10
Het hoofdthema waar we graag mee geassocieerd worden is de Vlaamse zelfstandigheid. Maar de Nieuw-Vlaamse Alliantie is meer dan dat (alhoewel alles rond de Vlaamse zaak wordt gecentraliseerd)

Dus toch zoals ik zei; Men heeft 1 thema, waarrond men dan een programma breidt, of iets positiever geformuleerd, vanuit dat ene thema laat men zich inspireren om de rest van het programma te schrijven.
Agalev had/heeft dat ook, en dat is niet erg, het betekent alleen vaak ten onrechte dat de rest van het programma als bijkomstig wordt ervaren door de andere partijen, waardoor ze denken, geven we ze een beetje van dat, dat zullen ze wel minder problemen maken over de rest. Ten onrechte!
Door die ene inspiratie kan het programma veel rechtlijniger zijn, dan wanneer verschillene belangengroepen samen moeten werken om een partijprogramma te schrijven. Daarom ook lijkt het mij dat voor pakweg de CD&V het programma minder speelt, maar meer het aantal postjes in de regering, of vergis ik mij?

rosy
3 november 2002, 17:10
geloof het of niet maar ik heb een aantal problemen met de NVA en haar puntjes:

10. Democratische politieke partijen
Dit gaat over het Vlaams Blok veronderstel ik. Daarvan distantieert de NVA zich. De NVA zijn de goede nationalisten, bij het blok 'triomfeert extremisme boven de vlaamsgezindheid'. Mensen die zich echter bekeren, die kunnen wel bij de NVA komen. Natuurlijk kan een mens van gedachte veranderen. Al goed. Maar soms is de tussentijd toch wel opvallend klein.

13. Inclusie ook voor nieuwkomers
Inclusie: is dat niet zoiets als integratie maar dan gebaseerd op gelijkheid. We leven samen, iedereen is gelijk, maar houden er rekening mee dat niet voor iedereen de omstandigheden gelijk zijn. Solidariteit en samenwerking. Zoiets?
Hoort de verplichte inburgeringscursus die de NVA voorstelt daar ook bij?
wie niet slaagt moet terug naar z'n land. 'Aanpassen of opkrassen' lijkt me een betere typering dan inclusie!

Puntjes geven is leuk, maar als je zo vrij bent met het invullen ervan...
Het is niet slecht bedoeld hoor... met de rest van de punten heb ik niet zo heel veel problemen... puntje 14 natuurlijk wel nog, maar kom.

VL
3 november 2002, 19:40
geloof het of niet maar ik heb een aantal problemen met de NVA en haar puntjes:

10. Democratische politieke partijen
Dit gaat over het Vlaams Blok veronderstel ik. Daarvan distantieert de NVA zich. De NVA zijn de goede nationalisten, bij het blok 'triomfeert extremisme boven de vlaamsgezindheid'. Mensen die zich echter bekeren, die kunnen wel bij de NVA komen. Natuurlijk kan een mens van gedachte veranderen. Al goed. Maar soms is de tussentijd toch wel opvallend klein.

13. Inclusie ook voor nieuwkomers
Inclusie: is dat niet zoiets als integratie maar dan gebaseerd op gelijkheid. We leven samen, iedereen is gelijk, maar houden er rekening mee dat niet voor iedereen de omstandigheden gelijk zijn. Solidariteit en samenwerking. Zoiets?
Hoort de verplichte inburgeringscursus die de NVA voorstelt daar ook bij?
wie niet slaagt moet terug naar z'n land. 'Aanpassen of opkrassen' lijkt me een betere typering dan inclusie!

Puntjes geven is leuk, maar als je zo vrij bent met het invullen ervan...
Het is niet slecht bedoeld hoor... met de rest van de punten heb ik niet zo heel veel problemen... puntje 14 natuurlijk wel nog, maar kom.



De N-VA bedoelt met 'democratische politieke partijen' wat er staat. Ze hebben dat niet in hun programma gezet omdat het Vlaams Blok bestaat. Gewoon een algemeen standpunt dat we in een democratie nodig achten.

Als een migrant weigert zich in te burgeren, dan kan hij zich logischerwijs niet inpassen in onze maatschappij en hoort hij hier bijgevolg ook niet thuis.

Groeten, VL

Thomas Hx
4 november 2002, 17:56
Het nadeel van een "centrumpartij" is dat ze alle "standen" vertegenwoordigd. Dat is tevens het voordeel. Maar in sommige steden is de balans ACV-Boerenbond-UNIZO niet echt evenredig. En de CD&V verschilt daardoor van stad tot stad, gewoon omdat ze zich zodanig kan omvormen naargelang het kiezerspubliek.

De CD&V kijkt in elke gemeente: Wat zijn de problemen? Hoe kunnen we die oplossen? En daarop bazeren ze hun standpunten! Het ACW bekijkt dit voor de arbeiders, UNIZO voor middenstanders en Boerenbond voor de landbouwers! En zo komen zij tot een beslissing die zowiezo al gekeurd is door verschillende groepen van mensen!

Terwijl dat een

-groene partij groen moet blijven
-liberale partij voor de vrije econmie moet bijven, ook al is er nood aan een gesloten/ingetomen economie!
-socialistische partij moet blijven denken aan het maatschappelijk goed!

De n-va is juist hetzelfde als de CD&V op gemeentelijk vlak! Zij hebben zelf nog meer vrij spel als de CD&V, zij hebben zelf niet eens een "c" in hun naam staan! En dit allen vind ik niet slecht, ik vind het goed dat een partij kijkt waar er nood aan is!

Thomas

VL
5 november 2002, 11:25
Op regionaal vlak is dit inderdaad een voordeel.

Op nationaal vlak is het al heel wat moeilijker om die verscheidenheidslijn door te trekken.

vryko
5 november 2002, 22:55
andere partijen kunnen dat ook, ongeacht de kleur, problemen moeten opgelost worden. het verschil tussen de partijen is de manier waarop ze opgelost worden,

VL
6 november 2002, 14:30
Maar een partij op gemeentelijk vlak kan je niet goed vergelijken met diezelfde partij op nationaal vlak.

De N-VA zal Vlaanderen echter altijd hoog in het vaandel dragen. En daarvanuit haar regionaal beleid bepalen.

De CD&V die heeft drie richtingen die ze uit kan..

Thomas Hx
6 november 2002, 15:40
andere partijen kunnen dat ook, ongeacht de kleur, problemen moeten opgelost worden. het verschil tussen de partijen is de manier waarop ze opgelost worden,

ja? Gaat een sos de economie vrijer maken als daar nood aan is, omgekeerd voor een liberaal! Gaat een groene eneens een bos gaan kappen? Allesinds veeeel moeilijker en ze zullen er veel minder voor opstaan!

VL: Welke drie strekkingen? Ik wist nog niet dat er CD&V 'en zijn waar er alleen maar boeren/middenstanders of arbeiders zijn! En ik herhaal het nogmaals, de n-va is nog veeel vrijer als de CD&V op gemeentelijk vlak!Als VU-ID hadden ze vroeger nog een beetje meer vaste richtlijnen, nu niet meer!

Thomas

Thomas Hx
6 november 2002, 15:40
andere partijen kunnen dat ook, ongeacht de kleur, problemen moeten opgelost worden. het verschil tussen de partijen is de manier waarop ze opgelost worden,

ja? Gaat een sos de economie vrijer maken als daar nood aan is, omgekeerd voor een liberaal! Gaat een groene eneens een bos gaan kappen? Allesinds veeeel moeilijker en ze zullen er veel minder voor opstaan!

VL: Welke drie strekkingen? Ik wist nog niet dat er CD&V 'en zijn waar er alleen maar boeren/middenstanders of arbeiders zijn! En ik herhaal het nogmaals, de n-va is nog veeel vrijer als de CD&V op gemeentelijk vlak!Als VU-ID hadden ze vroeger nog een beetje meer vaste richtlijnen, nu niet meer!

Thomas

vryko
6 november 2002, 16:11
thomas, uw voorbeelden zijn geen voorbeelden van problemen maar van oplossingen. nen sos zal da inderdaad ni doen, maar een andere en in zijn ogen betere oplossing zoeken, idem bij uw andere voorbeelden

groentje
7 november 2002, 23:27
En dat geldt ook voor Agalev, die hun programma bepalen vanuit hun ecologische basis, maar die daaruit ook telkens wel een oplossing weten te vinden.
En ik vermoed dat ook andere partijen zo zijn.

Thomas Hx
8 november 2002, 17:38
En dat geldt ook voor Agalev, die hun programma bepalen vanuit hun ecologische basis, maar die daaruit ook telkens wel een oplossing weten te vinden.
En ik vermoed dat ook andere partijen zo zijn.

Inderdaad, maar meestal is er toch iets van: Nu moet de economie vrijer of omgekeerd! En daaraan kan een centrum partij zich makkelijk aanpassen en daarvoor ben ik voor een ECHTE centrum partij! Die kijkt naar de noden van het volk en niet strak zijn ideologie volgt!

Thomas

groentje
8 november 2002, 22:38
...omdat we er van overtuigd zijn, dat dat de beste oplossing is. Als je er van overtuigd bent, dat een vrijere economie schadelijker is op langere termijn, dan dat ze goed doet op korte termijn, waar kies je dan logischerwijs voor? Dezelfde redenering gaat ook op voor jet omgekeerde.

Thomas Hx
9 november 2002, 12:12
...omdat we er van overtuigd zijn, dat dat de beste oplossing is. Als je er van overtuigd bent, dat een vrijere economie schadelijker is op langere termijn, dan dat ze goed doet op korte termijn, waar kies je dan logischerwijs voor? Dezelfde redenering gaat ook op voor jet omgekeerde.

Is waar, maar een centrum partij kan zich toch altijd aanpassen, niet?
Wat de mensen op dat moment het best vinden! De meerderheid meestal, een algeme oplossing, voor iedereen postitief! Dat doe een echte centrum partij! En nog meer een echte cristlijke partij! Maar de vraag is: Is de CD&V een centrum partij?

vryko
9 november 2002, 13:04
wat je zegt is idd waar, een centrum partij past zich constant aan, zodat een er totaal niet op lange termijn kan gewerkt worden

Thomas Hx
9 november 2002, 13:18
wat je zegt is idd waar, een centrum partij past zich constant aan, zodat een er totaal niet op lange termijn kan gewerkt worden

Dat hangt af van centrum partij tot centrum partij en de kopmannen!

Thomas

groentje
9 november 2002, 20:59
wat je zegt is idd waar, een centrum partij past zich constant aan, zodat een er totaal niet op lange termijn kan gewerkt worden

Dat hangt af van centrum partij tot centrum partij en de kopmannen!

Thomas
En die zijn in de CD&V zo dik gezaaid, dat ze elkaar voor de voeten lopen, en uiteindelijk nergens komen...