PDA

View Full Version : Hier heeft Nederland dus tegen gestemd!


Dimitri
2 juni 2005, 17:19
Premier Verhofstadt erkent dat EU in een crisis zit

Premier Guy Verhofstadt (VLD) erkent dat de Europese Unie in een crisis zit na de afwijzing van de grondwet door Frankrijk en Nederland. Verhofstadt pleitte er in de Kamer voor om onmiddellijk het debat te voeren over wat er voor Europa nu moet komen.

http://www.vrtnieuws.net/html/nieuws/images/spacer.gifhttp://www.vrtnieuws.net/html/nieuws/images/spacer.gif"Het twee keer "nee" luidt een crisis in in de schoot van de EU en stelt Europa voor zware problemen", zegt Verhofstadt. Volgens de eerste minister moet Europa de weg van de integratie verder inslaan en een politieke unie worden. "Europa staat nu op een kruispunt."

"Ofwel gaat Europa opnieuw verschrompelen tot een pure vrijhandelszone. Sommigen willen dat. Ofwel wordt Europa zoals wij dat zien, een politiek Europa dat een rol kan spelen op wereldvlak, met een buitenlands en defensiebeleid en een sociaal-economisch beleid dat een antwoord biedt op de bestaande uitdagingen."

De premier zei sterk teleurgesteld te zijn in het resultaat van de twee referenda. Toch moet de ratificatieprocedure voortgezet worden. "Alle landen moeten de kans krijgen om zich uit te spreken."

"De signalen die de Fransen en Nederlanders uitstuurden, zijn niet altijd makkelijk te interpreteren", meent Verhofstadt. "Naast de nationale elementen die hebben meegespeeld, zijn er minstens vier redenen om tegen te stemmen."

Verhofstadt vatte het samen met de woorden van Victor Hugo. "Kunnen we ooit naast de Verenigde Staten van Amerika een Verenigde Staten van Europa creëren? Dat is de uitdaging."

De arrogantie van Brussel (zij het deze keer de Wetstraat i.p.v. het Berlaymont) perfect geïllustreerd.

Terwijl de Franse politiek grondig door elkaar wordt geschut, terwijl de Nederlandse politici kamerbreed pleiten voor een pas op de plaats, een periode van bezinning, wat Tony Blair ook al voorstelde, en een grondig debat over de richting die de EU moet gaan, doen de Belgische politicihttp://www.vrtnieuws.net/html/nieuws/images/spacer.gif alsof er niets is gebeurd. De Belgische regering heeft nog steeds niet begrepen dat men, afgezien van de onbeantwoorde vraag wat België zelf wil, buiten België niet zit te wachten op een Verenigde Staten van Europa. Nu niet, nooit! Het is juist deze gedachte waar de overgrote meerderheid van de Nederlanders van gruwelt. Zelfs veel voorstanders van de grondwet zijn daartegen.

En ook de Europese grondwet komt er niet, in Nederland is de gehele politiek het daarover eens. Er komt geen aangepaste grondwet, geen herschreven grondwet, geen enkele grondwet.

Europa staat inderdaad op een kruispunt. Maar de richting die de EU op dreigde te gaan en die Verhofstadt nog steeds op wil, is een hobbelige onverharde weg: ofwel gaat de wagen (EU) eraan kapot, ofwel zullen er mensen (landen) uitvallen. Wie het huidige Europa wil bewaren, zal dus voor een andere weg moeten kiezen. De weg richting een verbond van onafhankelijke staten, die enkel samenwerken op de terreinen waar de bevolking van de staten het mee eens is, en waar álle staten het mee eens zijn. Een ander Europa kunnen Verhofstadt en alle andere eurofielen vanaf nu vergeten.

RobrechtIV
2 juni 2005, 17:21
Je vraagt je af waarom Verhofstadt geen referendum voorlegt aan de Belgische kiezers...... Nee laat ook maar. We weten het antwoord al. ;-)

Sergei
2 juni 2005, 18:26
Verhofstad als president van de Verenigde Staten van Europa.
T'idee alleen al is ridicuul. :-)

Het toont in elk geval aan de verhofstad geen rekening houd met zijn onderdanen.
Weg ermee dus in 2007.