PDA

View Full Version : Minister Reynders wil tabakverkoop aan jongeren verbieden...


DaffyDuck
23 augustus 2002, 11:37
Uit de standaard:
Een wettelijk verbod om aan minderjarigen tabak te verkopen is zinloos. Het jaagt hen nog meer de rook in. Dat zeggen het ministerie van Volksgezondheid en preventiewerkers, over een suggestie van de minister van Financiën, Didier Reynders, gisteren. Die wil dan maar met de tabaksindustrie een gedragscode uitwerken.



De cijfers over roken bij jongeren variëren, maar ze hebben één trend gemeen: jongeren roken steeds meer, steeds jonger. Volgens een steekproef eind 2001 bij 2.000 Belgen beschouwt 30 procent van de jongens en 25 procent van de meisjes tussen 15 en 24 zichzelf als een regelmatige roker.

Om jongeren van het roken af te houden pleitte de minister van Financiën, Didier Reynders, gisteren bij de voorstelling van een preventiefonds gestijfd door de tabaksindustrie, voor een wettelijk verbod op de verkoop van tabak aan minderjarigen.

,,We hebben vorig jaar verpakkingen van minder dan 19 sigaretten uit de handel laten nemen'', zegt Reynders, ,,omdat het vaak jongeren waren die deze kleinere formaten kochten. Maar we moeten verder gaan.''

Een verbod op de verkoop van tabak aan minderjarigen is de bevoegdheid van de minister van Volksgezondheid, Magda Aelvoet. Maar die is er niet voor te vinden. ,,Als men ons met onderbouwde argumenten kan aantonen dat zo'n verbod efficiënt is, willen wij het wel bekijken'', zegt haar kabinetschef, Marianne Vergeyle.

,,Maar wij horen die argumenten niet. Integendeel. De minister blijft dus bij haar positie: als je de verkoop verbiedt, worden sigaretten een soort verboden vrucht. Ze worden alleen aantrekkelijker voor rebellerende jongeren.''

Aelvoet krijgt daarin de steun van de Nationale Coalitie tegen Tabak. ,,Een verbod heeft hetzelfde effect als die campagnes die roken afraden voor jongeren omdat het voor volwassenen is'', zegt woordvoerder Luk Joossens. ,,Je jaagt ze gewoon naar de sigaret.''

Toch houdt Reynders voet bij stuk. Zo lang er geen verbod is, wil hij de tabaksindustrie aanmoedigen een gedragscode op te stellen, waarbij zij er bij grote verkoopspunten van hun producten op aandringt geen sigaretten te verkopen aan minderjarigen.

De tabaksgigant British American Tobacco (o.m. Dunhill, Lucky Strike, Kent, Rothmans, Peter Stuyvesant, Benson & Hedges) heeft al zo'n richtlijn, die hij in september ook in België in de praktijk brengt. ,,We willen alleen sigaretten verkopen aan geïnformeerde volwassenen die zich bewust zijn van het risico'', zegt Erik Sclep van BAT-België. ,,We zijn voor het verbod dat minister Reynders bepleit.''

Wat denken jullie hiervan? Zal dit zoden aan de dijk brengen?[/b][/quote]

jan breydel
27 augustus 2002, 14:31
Het is opvallend hoeveel jongeren er nog roken....
Een algemeen verbod op de tabaksverkoop aan jongeren is geen goed idee. Het zou maar olie op het vuur gooien zijn; en waar zou je de leeftijdsgrens moeten trekken? Zou het zestien of achttien jaar zijn?
Jongeren die echt willen roken zullen wel aan hun tabak geraken, met of zonder verbod.
Het verminderen van het roken zal moeten geschieden door sensibilisering. Volgens mij zou het goed zijn campagnes te organiseren in de stijl van Dr. Beaucourt, die echt een schrikbeeld geven. Dit zou de jongeren tot nadenken kunnen stimuleren.

esha
27 augustus 2002, 15:36
tabakverkoop verbieden, chocolade sigaretten verbieden, maar druggebruik tolereren.
rare jongns, die gagaleffers!

Pieterjan
27 augustus 2002, 15:40
Deze verboden en toelatingen hebben betrekking op de leeftijd niet op de gezondheidsgraad van deze middelen.
Moesten de softdrugs gelegaliseerd worden dan zal er zeker ook een minimumleeftijdsgrens ingevoerd worden.
Als de kans verkleind wordt om op vroege leeftijd te beginnen roken dan kan dit alleen maar positieve gevolgen hebben. Zo'n veronderstelling is nog niet hard te maken net zoals het tegenovergesteld. Een proefperiode kan uitsluitsel brengen. Misschien..

S.
27 augustus 2002, 19:11
tabakverkoop verbieden, chocolade sigaretten verbieden, maar druggebruik tolereren.
rare jongns, die gagaleffers!

Dat U niet echt politiek correct ben, daar kan iedereen nog wel mee leven. Maar dat U ronduit slecht geïnformeerd Uw mening loopt te verkondigen...

Als U het artikel las (?), dan zag U waarschijnlijk dat het hier ging om een leeftijdsgrens. De tabaksverkoop wordt dus niet verboden.
Die leeftijdsgrens is er ook voor niet-problematisch/ overlast bezorgend cannabis (ja, geen XTC of heroïne) gebruik. En de chocolade-sigaretjes verbieden, dat was om kindjes van het roken te houden. Men had ook een leeftijdsgrens erop kunnen zetten. Op die manier zou U waarschijnlijk nog steeds Uw plezier kunnen hebben van de alomgeprezen geneugten van de chocolade-sigaret.

En tot nader order is Reynders nog steeds een Waalse liberaal. Aelvoet, die dus tegen (zie artikel) was, is van Agalev, of in het Algemeen Politiek Incorrect Nederlands 'een gagalefferster'.

Ik hoop dat U nu up to date bent om aan het debat mee te doen.