PDA

View Full Version : Vlaams Belang bereidt rurale inhaalbeweging voor


Jazeker
27 februari 2006, 01:17
Vlaams Belang bereidt rurale inhaalbeweging voor

Het Vlaams Belang is verwoed bezig om extra lijsten klaar te stomen voor 8 oktober, al geeft voorzitter Frank Vanhecke toe dat het ,,soms zeer moeilijk'' is om voldoende lokale kandidaten te vinden.

Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2000, verklaarde het Vlaams Blok (nu Vlaams Belang) deel te nemen in 200 gemeenten. Het waren er uiteindelijk maar 189.

Dit jaar zullen dat er meer zijn, volgens Vanhecke worden het wellicht 243 gemeenten. Het gaat om een inhaalbeweging in vooral kleinere gemeenten en enkele kleinere steden die vorige keer nog ontbraken.

In West-Vlaanderen is de sprong het grootst: van 29 lijsten naar vermoedelijk 42. Daar waren ook nog het meest plaatsen waar het Vlaams Belang geen lijst had. Er zijn onder meer nieuwe lijsten in de maak in Ledegem, Oostrozebeke, het kleine Zuienkerke, Kortemark en Houthulst.

In Oost-Vlaanderen (van 33 naar 43 gemeenten) zegt de partij onder meer zeker te zijn van lijsten in Lebbeke, Nevele, Zomergem en Deinze. ,,Voor 80 procent zeker'', zegt Vanhecke, komt er ook een lijst in Aalter. Daar strijdt CD&V-kopstuk Pieter De Crem voor het behoud van de volstrekte meerderheid en zou een lijst van Vlaams Belang roet in het eten kunnen gooien.

In Vlaams-Brabant (van 48 naar 60) gaat het onder meer om Sint-Pieters-Leeuw en Kampenhout, in Limburg (van 22 nar 29) om Neerpelt, Overpelt en Borgloon.

In Antwerpen had de partij vorige keer al 67 lijsten, dat zullen er nu wellicht 69 worden.

De cijfers zijn nog niet definitief: er kunnen nog enkele lijsten wegvallen of bijkomen.

gewoon ter info... ;-)

StevenNr1
27 februari 2006, 01:20
Jeej.

vjeeke
27 februari 2006, 02:05
mooie info, thnx :-)

drosophila
6 maart 2006, 13:12
Ook gewoon ter info8)

De gemeenteraad volgens het Vlaams Belang

veel ruzies en lege stoelen, en af en toe een hongerstaking

Het VB wil bij de komende gemeenteraadsverkiezingen uitpakken met sterke lijsten en kwalitatief personeel. Afgaand op de strapatsen van het legertje raadsleden dat de voorbije legislatuur het Vlaams Belang heeft verdedigd, is er nog werk aan de winkel. De doorbraak van het VB op het platteland resulteerde de voorbije zes jaar in een onvervalste Vlaamse klucht vol knokpartijen, hongerstakingen, racistische uitschuivers en vooral heel veel lege zitjes.

Tom Cochez

Zondagavond 8 oktober 2000. Het Vlaams Blok viert feest. De voorloper van het Vlaams Belang rijft 461 gemeenteraadszitjes in 163 verschillende gemeenten binnen. De hoogste scores boekt de partij in de (provincie)steden, maar de diepere betekenis ligt elders, op het Vlaamse platteland. 8 oktober 2000 staat synoniem met de doorbraak van het VB op het Vlaamse platteland.

De familiefoto van de 461 Blokkers die sinds 1 januari 2001 in de Vlaamse gemeenteraadsleden zetelen, werd - gelukkig voor de partij - nooit gemaakt. Van de oorspronkelijke 'happy family' is vandaag immers nauwelijks nog iets over. Waar de partij op een hoger niveau wel in slaagt, de indruk wekken dat intern alles koek en ei is, lukt niet op het lokaal niveau. Geen enkele andere partij werd de voorbije zes jaar geconfronteerd met zoveel wisselende gemeenteraadsleden, lege stoeltjes, interne ruzies en zaken die het daglicht schuwen als het VB.

De nieuwe legislatuur werd zonder al te veel succes afgetrapt in Olen. Kersvers gemeenteraadslid Patrick Geudens heeft er amper de eed afgelegd of de deurwaarder staat al aan zijn deur. Geudens mag prompt zijn eerste en enige zitpenning inleveren. Het bedrijf dat een badkamer en een keuken bij hem heeft geïnstalleerd, heeft nooit een frank gezien. En dat is niet het enige probleem van Geudens. Enkele dagen later komt het in de winkel van Geudens tot een knokpartij met een ontevreden klant. Het VB-gemeenteraadslid verkoopt computers tegen dumpingprijzen, maar, zo leren de gebundelde klachten bij de politie, echt koosjer werkt Geudens niet. Het regent klachten van klanten die een computer kopen en bij aankomst thuis vaststellen dat de die allesbehalve de computer is die ze kochten. Het Vlaams Blok kiest eieren voor zijn geld en zet Geudens twee weken na zijn eedaflegging uit de partij.

Ook in Evere zit het Vlaams Blok nog volop in de overwinningsroes als het lokale gemeenteraadslid Paul Arka voor een Vlaamse primeur zorgt door als gemeenteraadslid verkozen op de Vlaamse lijst van het Vlaams Belang een motie in het Frans in te dienen. Met de inhoud, een verbod op rituele slachtingen, zit Arka goed, maar de vorm levert hem weinig applaus op van zijn Vlaamse medestanders. Hoewel, niet alle Vlaams Belangers hebben het er even moeilijk mee. Van op de tribune wordt de VB-fractie aangevuurd door Brussels kopstuk Johan Demol. De Everse fractiegenoot van Arka Alfons Vinckebooms doet nauwelijks beter. Zijn voorstel om de politiediensten te hervormen wordt in het Nederlands geformuleerd, maar de batterij schrijffouten in zijn voorstel doet vermoeden dat ook Vinckebooms niet meteen vooroploopt in de Vlaamse strijd. Al hoeft het maken van schrijffouten niet noodzakelijk te wijzen op een gebrek aan Vlaamsgezindheid, zo bewijst het Kortrijks gemeenteraadslid Jan Vancoillie. In zijn eerste interpellatie, nota bene over de toepassing van de taalwetgeving, schrijft Vancoillie een knoert van een dt-fout.

Kleine akkefietjes eigen aan de begindagen, klinkt het bij het Blok, maar we zijn nog volop in de witte broodsweken van de nieuwe legislatuur als in Brugge en in Antwerpen de eerste echte bommetje barsten. In Antwerpen stapt ex-Kamerlid Ignace Lowie met slaande deuren uit de partij. In Brugge loopt zowat de halve afdeling leeg uit protest tegen de 'vriendjespolitiek' van voorzitter Frank Vanhecke. Brugs afdelingsvoorzitter Gino De Craemer stapt op na onenigheid over de arrondissementele bestuursverkiezingen, waar Vanhecke zijn vrienden van het eerste uur, mensen die stuk voor stuk door de partij betaald worden en in Brussel in de Madoutoren werken, openlijk voorrang verleent. "In een partij waar de macht in handen is van een handvol uitverkorenen wil ik niet langer werken", besluit De Craemer en net zoals Hugo Maes, Hubert Verelst en Lucien Decoorne al eerder deden, trekt hij de deur achter zich dicht.

In die begindagen wordt het Vlaams Belang geplaagd door een niet aflatende stroom kleine en minder kleine probleempjes. In Heist-op-den-Berg bijvoorbeeld wordt al na twee zittingen de eerste verhuizer genoteerd. Michel Cambré is bij de lijstvorming even uit het oog verloren dat hij met verhuisplannen richting Tremelo rondloopt. In Wommelgem ontstaat een klein opstootje omdat VB-gemeenteraadslid Bert Peeters de middelvinger opsteekt naar de burgemeester en in Antwerpen moet Rob 'Klop' Verreycken zich verdedigen tegen een aanklacht wegens diefstal, vernielingen, zware slagen, bedreigingen en racisme. Iets wat Verreycken enkele jaren later, nadat hij in het openbaar zijn vrouw bont en blauw heeft geslagen, nog eens opnieuw overkomt.

Maar de echte kern van het probleem, zo klinkt het unisono bij diegenen die de voorbije jaren de partijdeuren achter zich dicht trokken, ligt bij de dictatuur vanuit het nationaal bestuur, vaak opgelegd via de lokale parlementsleden. "Ik ben die racisten kotsbeu", gromt Theo Pass uit Maasmechelen. "Ik heb twee dagen nodig om u het hele verhaal te vertellen, maar samengevat komt het hierop neer: in een normale partij wordt iemand die hard werkt beloond, in het Vlaams Belang gebeurt net het tegenovergestelde. Lokale leden mogen het lokale bestuur niet eens kiezen. Van bovenuit worden mensen opgedrongen. De nieuwe voorzitter mocht volgens de statuten niet eens kandidaat zijn. Hij was op het moment van de samenstelling nog maar vier maanden lid en je moet minstens een jaar lid zijn. Ik heb dat aangekaart bij Philip Dewinter. Die raadde me aan om klacht in te dienen, maar uiteindelijk heeft Dewinter zijn kar gekeerd en de kant van lokaal parlementslid Thieu Boutsen gekozen. Die man gedraagt zich als een ziekelijk jaloerse alleenheerser en krijgt daarvoor alle steun vanuit het nationale partijbestuur."

Nog zo'n alleenheerser is de Ronsense VB-voorman en Vlaams parlementslid Eric Tack. Uit protest tegen de 'keizer van Ronse' liep zowat de hele partij leeg. Nochtans haalde het VB in Ronse in 2000 een monsterscore en mocht het zes gemeenteraadsleden leveren. Van de oorspronkelijke zes blijft naast Olivier Renaer alleen nog Tack zelf over. "Het Vlaams Belang heeft in Ronse hetzelfde probleem als op veel andere plaatsen", zucht Joost Hijsselinckx, ex-VB'er, die in 2006 met een eigen lijst naar de kiezer trekt. "De partij is simpelweg niet geïnteresseerd in het lokale niveau. Ronse is een typestad waar alle problemen die het VB groot hebben gemaakt aanwezig zijn. De partij scoorde hier zeer goed en toch wordt er niet naar omgekeken. In 2000 waren we met vier of vijf gemotiveerde mensen en hebben we zeventien mensen op een lijst gekregen. Daarvan zijn er nu nog twee over. Nochtans heeft Tack ze een voor een uitvoerig laten screenen. De anderen zijn weg en werden vervangen door typische 'lokale' VB'ers, mensen zonder politieke interesse. Het zijn vaak sociaal achtergestelden zonder enige zeggingskracht. De partijtop heeft nog geprobeerd om mij aan boord te houden, maar de samenwerking met Tack lukt niet meer. Het was hij of ik en de partij wilde vanzelfsprekend liever een lokaal gemeenteraadslid dan een Vlaams parlementslid slachtofferen. Het gevolg is wel dat het VB naar alle waarschijnlijkheid geen lijst zal kunnen samenstellen in Ronse. In 2000 was het al bijna onmogelijk om kwalitatief politiek personeel te vinden. Nu wordt het alleen maar erger."

Echt veel erger kan nochtans moeilijk. In het gros van de Vlaamse gemeenten waar het VB vertegenwoordigers heeft, liep de voorbije jaren wel iets verkeerd. In de aanloop naar de verkiezingen in 2004 werd in Dilsen-Stokkem het enige VB-gemeenteraadslid gearresteerd voor betrokkenheid bij xtc-handel. De opvolger van Marc Nullens, Mario Voorjans, vertikte het vervolgens om naar de gemeenteraad te komen uit onvrede met de gang van zaken binnen het VB. In Sint-Gillis-Waas vloog VB-gemeenteraadslid Wim Felix achter slot en grendel nadat hij de broer van een café-uitbater had doodgeschoten en drie anderen verwond. In Zonhoven ging VB-fractieleider in de gemeenteraad Patrick Wissels, nochtans getipt als een van de 'comming men' binnen de partij, door het lint in café Mazurska. Een stevige knokpartij, inclusief gebroken flessenhalzen en een kort en klein geslagen interieur resulteerde in het ontslag van Wissels.

Wissels' naam past perfect in de schier eindeloze stoelendans die het VB de voorbije zes jaar in heel Vlaanderen opvoerde. Een stoelendans die vaak uitdraaide op lege stoelen. In Turnhout bijvoorbeeld, waar Peter Deckx kwam opdraven als vervanger voor de ontslagnemende John Spinneweyn, of beter niet kwam opdraven. Deckx verhuisde naar Frankrijk, mogelijk geïnspireerd door de elf veroordelingen die op zijn strafblad staan, onder meer voor slagen en verwondingen. In Houthalen verwarde VB-fractieleider Remie Timmers de gemeenteraad met een informele VB-bijeenkomst en liet zijn sp.a-collega Mustapha Aytar weten dat "als het van ons afhing, er Turken in die zakken hadden gezeten en geen slachtafval". Timmers werd veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijk en mocht vertrekken. Iets later volgde zijn partijgenoot in Houthalen, Roger Peeters "omdat hij de partijdiscipline niet naleeft". Peeters durfde al eens een vraag stellen over een fietspad en dat vindt de partijtop geen goed idee. "Bij het Vlaams Belang mag alleen de leider spreken, de rest moet zwijgen", liet Peeters optekenen bij zijn ontslag.

In Laakdal, waar het VB twee zitjes binnenhaalde, is van de VB-gemeenteraadsleden al maanden niets meer vernomen. Maarten Janssens diende een jaar terug zijn ontslag in en kan bij gebrek aan opvolgers simpelweg niet meer opgevolgd worden. Veel maakt dat niet uit want Janssens kwam, net zoals zijn collega Filip De Wachter, zelf nooit opdagen. In Diepenbeek volhardt het VB dan weer wel in de strijd. De 80-jarige Hubert Schruers, het enige gemeenteraadslid voor het VB, wilde ontslag nemen om gezondheidsredenen, maar bij gebrek aan opvolger werd Schruers beleefd verzocht te blijven zitten. Schruers stemde in om "zo lang ik nog kan" op post te blijven. Enkele maanden terug lanceerde hij overigens zijn eerste tussenkomst van de legislatuur. Schruers wou weten of er geen nieuwe parkeerplaats kan komen voor de vrachtwagen die elke ochtend met brullende motor voor zijn deur vertrekt. Ook in het Antwerps district Berendrecht is de spirit binnen het VB zoek. Veertien dagen terug stapte de halve districtsraad op wegens 'interne partijproblemen'. Het is lang niet de enige plaats. In Bredene bijvoorbeeld gaat het de partij ook niet voor de wind. Enige verkozene Kurt Deschachte werd beleefd verzocht op te stappen nadat hij betrapt werd op diefstal op het werk.

Dat de stoelendans niet altijd even onschuldig verloopt, mag blijken uit de doodsbedreigingen die het OCMW-raadslid Johannes Van de Wiel uit Sint-Katelijne-Waver ontving. Van de Wiel stapte uit het VB en moest zijn ex-partijgenoot Louis De Groen opvolgen in de gemeenteraad. Van de Wiel kreeg herhaaldelijk doodsbedreigingen per telefoon. "Blijf van het Belang af of uw kop gaat eraf", kreeg de dissident te horen. "Louis De Groen is dan maar blijven zitten zodat ik niet moest opvolgen", zegt Johannes Van de Wiel. "De hele zaak heeft voor heel wat stress gezorgd, maar ze hebben me niet van gedacht doen veranderen." Louis De Groen mag dan al blijven zitten zijn, naar de gemeenteraad komt hij niet meer. Net zoals op heel wat andere plaatsen in Vlaanderen blijft ook zijn VB-zitje gewoon leeg.

De eigen strapatsen beletten het VB echter geenszins om elders een ander geluid te laten horen. Het geluid van rammelende kettingen bijvoorbeeld. In Beringen ketenden de VB-gemeenteraadsleden zich begin vorig jaar zonder enige gêne vast aan de schepenstoelen om te protesteren tegen ... de stoelendans binnen het Beringse schepencollege. De prijs voor het meest verregaande drukkingsmiddel gaat echter zonder twijfel naar Rotselaar, waar VB-gemeenteraadslid Maggy Weemaes burgemeester Dirk Claes (CD&V) het vuur aan de schenen legde door in hongerstaking te gaan. Weemaes pikte het niet dat de burgemeester niet inging op haar voorstel om de mobiele bankautomaten op Rock Werchter te verbieden.

Eindigen doen we waar het in januari 2000 allemaal begon: in Olen, misschien wel het typevoorbeeld van zes jaar VB-doorbraak in de Vlaamse gemeenten. Nadat gemeenteraadslid Patrick Geudens al na twee weken vriendelijk werd verzocht op te hoepelen, kwam opvolger René Verhoeven in zijn plaats. Verhoeven overleed halverwege vorig jaar en de partij vond geen nieuwe vervanger. Nancy Driesen weigerde, de volgende opvolger Gary Vervoort liet per mail weten dat hij er ook geen zin in had. De laatste opvolger Stefan Wils bleek dan weer verhuisd naar Rijkevorsel. Van de vijf verkozenen is de enige rechtstreeks verkozene frauduleus bankroet gegaan, de eerste opvolger is overleden en de drie andere opvolgers zitten thuis wegens 'geen zin'. Het gemeenteraadszitje is leeg.

De Morgen 04-03-2006

jan hyoens
6 maart 2006, 14:19
Een tiental gevallen op 641 verkozenen. Niks om van wakker te liggen.

Jazeker
6 maart 2006, 14:56
Een tiental gevallen op 641 verkozenen. Niks om van wakker te liggen.

De propagandamolens van De Morgen draaien al op volle kracht. Tsk... het is nog een half jaarke weg.

jan hyoens
6 maart 2006, 14:58
De propagandamolens van De Morgen draaien al op volle kracht. Tsk... het is nog een half jaarke weg.

ze hebben nog altijd niet geleerd dat wie met modder smijt zelf vuil wordt.

Jakke racing
6 maart 2006, 16:48
In antwerpen klagen ze 't visa-schandaal aan, dat een jaar later niet half zo erg was als 't belang het liet uitschijnen. Maar hun eigen schandalen, pfff :" 10 op 641 ...da's niks" .
Het Belang is just hetzelfde als de rest
de pot verwijt de ketel da em zwart ziet , maar zwart en het VB da's twee handen op ene buik zekers:lol:

drosophila
6 maart 2006, 17:33
De propagandamolens van De Morgen draaien al op volle kracht. Tsk... het is nog een half jaarke weg.

Schieten op de boodschapper, dat zijn we gewoon van het VB.
Bij gebrek aan argumenten tegen de boodschap.

ze hebben nog altijd niet geleerd dat wie met modder smijt zelf vuil wordt.

Goed, zegt u eens: waar precies zit de "modder" in het artikel? M.a.w.: wat precies verwijt u de journalist? Klopt zijn relaas niet? Geeft u ons dan uw versie van de feiten. Dank bij voorbaat.

jan hyoens
7 maart 2006, 09:50
In antwerpen klagen ze 't visa-schandaal aan, dat een jaar later niet half zo erg was als 't belang het liet uitschijnen. Maar hun eigen schandalen, pfff :" 10 op 641 ...da's niks" .
Het Belang is just hetzelfde als de rest
de pot verwijt de ketel da em zwart ziet , maar zwart en het VB da's twee handen op ene buik zekers:lol:

Wij smijten tenminste onze slechte elementen de deur uit! De andere partijen geven ze een goedbetaald jobke!

jan hyoens
7 maart 2006, 09:51
Goed, zegt u eens: waar precies zit de "modder" in het artikel? M.a.w.: wat precies verwijt u de journalist? Klopt zijn relaas niet? Geeft u ons dan uw versie van de feiten. Dank bij voorbaat.

Iemand bashen omdat hij een dt-fout heeft gemaakt! :lol: Dat is natuurlijk veel erger dan miljoenen euro's scheefslaan!

drosophila
7 maart 2006, 12:29
Iemand bashen omdat hij een dt-fout heeft gemaakt! Het is me een raadsel waarom dit 'bashen' zou zijn. Kunt u dit even toelichten?

Een taalpurist die dt-fouten maakt en een VB'ster die in hongerstaking gaat tegen bankautomaten, dat is toch onweerstaanbaar grappig?:lol:

En wat hebt u verder in te brengen tegen de rest: doodslag, fraude, obsceniteiten, diefstal, vernielingen, zware slagen, bedreigingen, racisme, despotisme van bovenaf, onbestaande partijdemocratie en kiezerbedrog (door het niet invullen van verkozen zitjes).

drosophila
7 maart 2006, 12:29
*dubbel dankzij dolle serverstrapatsen*

Knuppel
7 maart 2006, 12:57
waar precies zit de "modder" in het artikel? M.a.w.: wat precies verwijt u de journalist? Klopt zijn relaas niet?

Wat al zeker niet klopt is het 'relaas' dat De Morgen over 'Rob Klop' de wereld in stuurde in verband met diens geschifte vrouw.
Ik kan me voorstellen dat de Belgische 'just-is-just' maar al te graag van zo'n extra gelegenheid gebruik zou hebben gemaakt om die partij te 'pakken'. Vermits ze dit in het geval van de 'mishandelde vrouw' echter naliet, neem ik aan dat er iets teveel bloedrode stront aan de knikker was.
Als alles wat De Morgen dus over het VB te vertellen heeft op dezelfde wijze wordt bijeengeschraapt, dan kan een mens maar beter twee keer nadenken vooraleer deze rode rioolgazet ernstig te nemen.

Verder kan ik alleen maar vaststellen dat De Morgen een massief rotsblok bijdraagt aan het bewust maken van 'simpele' mensen dat ze zich, voor hun eigen bestwil, beter niet inlaten met het VB. Toch niet als ze ook maar iets te verliezen hebben.
Met alle gevolgen vandien...
Het resultaat van deze, door alle andere 'partijen' bewust gecreëerde politieke kansarmoede is, dat het VB gemakkelijker krapuul aantrekt. Het geeft deze 'kansarmen' de mogelijkheden waar de politiek correcten zo trots op zijn als zij hetzelfde doen met allochtone kansarmen. Het nadeel is dat het VB, meer dan al de anderen samen, verplicht is er al eens iemand weer uit te kieperen die de geboden kansen niet 'correct' weet te benutten. Dit niet (of verkeerd) benutten van politieke postjes gebeurt volop in elke andere partij maar daar weet De Morgen dan weer een heel andere draai aan te geven.

Ze doen maar bij deze 'kwaliteitskrant'.
De verkiezingen zullen wel uitwijzen hoe veel (of hoe weinig) invloed de tactiek van: 'als niks helpt laat er ons dan maar op kloppen'-taktiek van De Morgen heeft opgeleverd.

drosophila
7 maart 2006, 14:03
Wat al zeker niet klopt is het 'relaas' dat De Morgen over 'Rob Klop' de wereld in stuurde in verband met diens geschifte vrouw. enz. enz... Daarover gaat het hier dus niet.
Wat klopt er niet aan het relaas in DIT TOPIC, dat was de vraag.

Verder kan ik alleen maar vaststellen dat De Morgen een massief rotsblok bijdraagt aan het bewust maken van 'simpele' mensen dat ze zich, voor hun eigen bestwil, beter niet inlaten met het VB. Toch niet als ze ook maar iets te verliezen hebben.
Met alle gevolgen vandien...
Het resultaat van deze, door alle andere 'partijen' bewust gecreëerde politieke kansarmoede is, dat het VB gemakkelijker krapuul aantrekt. Het geeft deze 'kansarmen' de mogelijkheden waar de politiek correcten zo trots op zijn als zij hetzelfde doen met allochtone kansarmen. Het nadeel is dat het VB, meer dan al de anderen samen, verplicht is er al eens iemand weer uit te kieperen die de geboden kansen niet 'correct' weet te benutten. Dit niet (of verkeerd) benutten van politieke postjes gebeurt volop in elke andere partij maar daar weet De Morgen dan weer een heel andere draai aan te geven.
:rofl:
Het VB trekt crapuul aan omdat het daartoe wordt gedwongen door De Morgen en 'de andere partijen'??!!
:rofl:

Ze doen maar bij deze 'kwaliteitskrant'.
De verkiezingen zullen wel uitwijzen hoe veel (of hoe weinig) invloed de tactiek van: 'als niks helpt laat er ons dan maar op kloppen'-taktiek van De Morgen heeft opgeleverd.
Waar wordt er in het artikel in kwestie 'geklopt' op het VB? Waar?