PDA

View Full Version : Volstaat particratie anno 2003?


Supe®Staaf
19 augustus 2003, 12:48
*Stel nu eens dat je je ideologisch gezien voor het grootste deel terugvindt in wat door de socialisten als hun streefdoelen gepropageerd wordt. Desondanks voel je huiver om erop te stemmen omwille van oude en nieuwe schandalen die in hun kringen opduiken.
*Stel dat je beseft dat de liberale ideologie economisch gezien voorlopig van alle kwalen de minst erge zou kunnen betekenen. Desondanks voel je weerzin om blauw te stemmen wegens het gevoel dat je hebt dat in de vorige legislatuur nauwelijks of geen beloften ingelost werden.
*Stel dat er een paar partijtjes op de stembrief staan, waar je je voor het grootste deel kan in terugvinden, maar die je je stem niet geeft wegens net iets té utopisch en te revolutionair om ooit succes te boeken bij een voldoende groot publiek, zodat je stem verloren is ondanks je eerlijke overtuiging.
*Het restant der partijen vind je om allerhande redenen, persoonlijke voorkeuren, aversies, (eigen)belangen geen alternatief.
*Stel dat je een in contrast met voorgaande schetsen wél een knoop kan doorheakken, in eer en geweten een stem uitbrengt, maar naderhand constateer je dat van alle ideologiën, pre-electorale afspraken, kiesbeloften, geen knijt overblijft wegens het meerderheids-minderheids compromissenbeleid.

Begrijp je dan van zo iemand dat hij buitenom die vertegenwoordigende partij-structuren, bepaalde legitieme verzuchtingen wil verwezenlijkt zien, en daarvoor om andere kanalen verlegen zit?

Knuppel
19 augustus 2003, 14:48
Zoals jij kan ik het niet zeggen Superstaaf, maar je beschrijft wel tot in het kleinste detail hoe ik me voel. :D

Toch hoeven we ons geen illusies te maken want zo te zien zitten er hier verstandige mensen die desalniettemin enkel wensen te horen door de oren van hun partij en te zien met de ogen van politici van dezelfde partij. De particratie is duidelijk nog voor heel lang de grote winnaar.

De enigen die ik tot nu toe duidelijk zag bijdraaien in verband met het BROV zijn N-VA-ers...
Degenen die er de grootste weerstand tegen hebben SP-a-ers.
Daarna volgt een twijfelende CD&V-er.
De BUB zegt zowel het één als het ander naargelang de wind waait maar uit hun houding blijkt voldoende dat ze op elk vlak achter de pantalon van het ondemocratische Belgique de papa blijven hangen.
VLD-ers houden zich liever koest.
Van Verhofstadt weten ze, in verband met het hondenbrokreferendum, nu eenmaal nog niet goed of hij k*k of p*s heeft.
Het Blok blijft ook al erg onduidelijk terzake.
Agalev is out voor vele jaren dus op hen hoeft ook al niet gerekend te worden.
Vivant is uiteraard pro BROV, daarom koos Jos Verhulst ook voor die partij. Ik vrees echter dat het BROV daar desalniettemin verloren zal gaan samen met hun andere, nog revolutionairdere idee.