PDA

View Full Version : Kan klein links groot links worden?


tony p
4 december 2006, 18:48
http://www.uitpers.be/artikel_view.php?id=1495

Kan klein links, groot links worden?
door Dirk van Duppen


Op 8 oktober verdrievoudigde de PVDA+ over het hele land haar aantal gemeentelijke zetels. Ze haalt voor het eerst in middelgrote steden verkozenen. De vijftien verkozenen komen uit Deurne (4,5%), Hoboken (8,3%), Genk (5,6%), La Louvière (4,3%), Herstal (9,8%), Seraing (5,4%) en Zelzate (21,7%).

Vooral de uitslag van Zelzate is merkwaardig want daar is klein links groot geworden. De PVDA+ (Partij van de Arbeid+) haalt in die gemeente zes zetels en wordt de derde grootste partij. "Kan klein links, groot links worden?" luidde het thema van Ter Zake van 23 november. De uitzending begon met het succes van de Nederlandse radicaal linkse SP die zomaar eventjes 17 kamerzetels won en trok de vergelijking door naar de resultaten van de Belgische PVDA+ in Zelzate.

Gelijkenissen met SP in Nederland

De SP wordt de derde partij van Nederland (van 9 naar 26 zetels). Na de massale afwijzing van de liberale Europese Grondwet vorig jaar, is dit het tweede krachtige signaal dat de mensen op zoek zijn naar een consequent links alternatief. Het verkiezingsresultaat van de SP komt niet uit de lucht vallen. Er zijn enkele opvallende gelijkenissen met hoe de SP in Nederland de ruimte links van de sociaal-democratie invult en hoe de PVDA+ in België daar in bescheiden mate ook in lukt voor een paar gemeenten.

Op de verkiezingsavond zei SP lijsttrekker Jan Marijnissen: "Dit is het resultaat van tientallen jaren werk aan de basis, in de wijken en op de werkvloer". Ook het resultaat van de PVDA+ is mee bepaald door ruim dertig jaar basiswerk, in en aan de bedrijven en in de wijken.

Ten tweede is de uitslag het resultaat van een stevig sociaal 10-punten-programma. Onafhankelijk van de SP, is de PVDA+ begin dit jaar op basis van ruime volksbevragingen tot een erg gelijklopend programma gekomen. De eisen van de SP rond nabije zorgvoorziening, openbare gas- en elektriciteitsvoorziening, kleinere klassen in het onderwijs, de bouw van betaalbare koop- en huurwoningen zijn bijna identiek aan het PVDA+ programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006. (www.sp.nl ; www.ikkiespvda.be )

Ten derde is er de stijl van werken. Jan Marijnissen: "De kleine partij met de Grote Waarheden werd een veel bescheidener partij, die de waarheid niet langer in pacht wilde hebben, … maar op zoek moest naar nieuwe antwoorden op nieuwe vragen. Om eens wat meer naar anderen te luisteren, naar mensen die het ook goed voor hadden met de samenleving maar die tot dan toe terugschrokken voor onze eigengereide toon. We hebben heel veel geleerd van dat luisteren. We hebben met allerlei mensen gesproken; heel veel gewone mensen. In plaats van hen te vertellen hoe het zat, hebben we hen gevraagd hoe z�*j tegen de toekomst aankeken, wat er volgens hén wel en niet mogelijk zou zijn."(www.sp.nl )

In de Belgische PVDA is er stevig gediscuteerd over die andere stijl van werken. Op ledenvergaderingen in volkswijken en bedrijven kozen partijleden de slagzin ‘eerst de mensen, niet de winst’. Dat is onze visie op een hedendaags socialisme. Voor de gemeenteraadsverkiezingen werden in alle gemeenten ruime volksbevragingen gehouden. In Hoboken bevroegen we 1.450 inwoners, in Deurne zo’n 1.050. Zij hebben het behoud van de openbare ziekenhuizen Erasmus en Stuivenberg op de agenda geplaatst. En wij hebben samen met hen er een actiepunt van gemaakt. Meer dan 700 inwoners schreven me een kaartje waarom Erasmus en Stuivenberg moeten blijven. Mie Branders, PVDA+ verkozene in Hoboken, vertelde aan De Morgen:"We willen niet langer een partij zijn die honderd kilometer voor de mensen uitloopt en zich dan verwonderd omdraait: 'Waar blijven ze toch?' " (DM, 23/10/06). Jan Cap, vroeger hoofddelegee van Boel Temse, formuleert het zo:"Onze partij is geëvolueerd van een belerende naar een bevragende partij."

Tenslotte wordt Jan Marijnissen door vriend en vijand erkend omwille van zijn authenticiteit. Kamerleden van de Nederlandse SP geven hun maandinkomen boven de 1500 euro af als bijdrage aan hun partij. "Zo laten we zien dat niet alle politici zakkenvullers zijn", schrijft de SP op haar website. Ook in de Belgische PVDA geldt dit principe. Kaderleden en de dokters voor het volk werken aan een gewoon loon. Zij leven net zoals de meeste mensen in hun volkse buurt. Lenin zei al: "Wie niet leeft zoals hij denkt, denkt snel zoals hij leeft." Dat sociaal-ethisch principe is erg zinvol. Het houdt de portemonnee dun en het hoofd links. Deze manier van leven maakt PVDA+ politici geloofwaardig bij de bevolking.

Kiwicampagne: hoe klein links ook groot kan zijn

In 2004 startte ik de kiwicampagne voor de beste geneesmiddelen aan de goedkoopste prijs. Een breed front voor een concrete en haalbare eis. Stevig wetenschappelijk onderbouwd door mijn boek De Cholesteroloorlog. We namen de handschoen op tegen Big Farma. Walter Pauli noemde dit‘de meest succesvolle linkse anti-establishmentscampagne van de laatste jaren’.(DM, 20/11/2004) Het resultaat mag er zijn. Voor het eerst in de geschiedenis van de Belgische ziekteverzekering vertoont het geneesmiddelenbudget een overschot van 20 miljoen euro. Ondermeer de hete adem van het kiwimodel deed 900 geneesmiddelen serieus in prijs dalen. We hebben een wetsvoorstel uitgewerkt waarmee een volwaardige toepassing van het kiwimodel via sluitende juridische teksten wordt mogelijk gemaakt. Kamerleden van verschillende democratische partijen zijn bereid het in te dienen.

In de kiwicampagne werden de hierboven beschreven eigenschappen van de vernieuwde PVDA+ concreet toegepast. Ze laat zien hoe een kleine consequent linkse partij ook groot kan zijn.

Ontdoen van marxistische missie?

Noël Slangen schrijft in De Morgen: "Als die groepspraktijken Geneeskunde voor het Volk ontdaan zouden worden van hun marxistische missie, zou men ze enkel kunnen toejuichen als een moedig antwoord op een levende nood."(DM, 14/10/06). Deze raadgever van Verhofstadt en ondertussen ingehuurd om de VLD mee te leiden, zou niet liever willen dan dat wij moeder Teresa zouden spelen. Wij willen als dokters voor het volk niet alleen symptomen bestrijden, maar ook maatschappelijke oorzaken van ongezondheid aanpakken. Dat onderscheidt ons van louter liefdadigheid. En om maatschappelijke oorzaken aan te pakken heb je wetenschappelijk inzicht nodig. Dan kom je op het marxisme uit.

De Nederlandse SP noemt zich niet meer een communistische partij. De Belgische PVDA blijft een communistische partij. "Maar één van de 21ste eeuw, zei woordvoerder Peter Mertens in Ter Zake, een partij die durft een ander maatschappijmodel in het politiek debat te gooien." In diezelfde uitzending vroeg Siegfried Bracke aan Willy Claes (SP.a): "Op de affiches van de PVDA heb je meerdere malen de woorden ‘Eerste de mensen, niet de winst’ zien staan. Als je ziet wat er nu bij VW gebeurt, denk ik dat veel kijkers zitten te denken ‘eigenlijk hebben zij gelijk’". Waarop zelfs de minister van staat moest toegeven: "Filosofisch en ook politiek ben ik het daar niet mee oneens".

Als vandaag VW dertigduizend jobs vernietigt in Vorst én in Duitsland dan is dat een gevolg van de winsthonger van de grote aandeelhouders. Jacht op maximale winst leidt noodzakelijkerwijs tot overcapaciteit. Meer winst verwerven betekent enerzijds productiever zijn, meer productie maken met minder arbeiders die harder en flexibeler moeten werken en betekent anderzijds minder loonkost betalen via inlevering, vermindering van de sociale bijdragen, outsourcing en vernietiging van arbeidsplaatsen. De botsing tussen meer productie(capaciteit) en dus aanbod enerzijds, en inkrimping van de koopkrachtige vraag anderzijds, leidt via een negatieve spiraal tot crisis van overproductie. Karl Marx was de eerste die deze wetmatigheden eigen aan het kapitalistische systeem wetenschappelijk beschreef. Die wetenschap is helemaal niet achterhaald, integendeel. Het is zoals wij artsen voor inzicht in complexe medische problemen ook vandaag nog moeten teruggrijpen naar de anatomie en fysiologie van het menselijke lichaam.

Ten tijde van Marx gingen fabrieken dicht als ze verlies leden, technologisch achterhaald waren of achterliepen op vlak van productiviteit. Vandaag sluit VW fabrieken met de hoogste graad van technologie en automatisering, met de grootste productiviteit, terwijl ze 1,2 miljard euro winst maken. Maar dat is nog niet genoeg, hun winsthonger wil naar 5 miljard euro jaarlijkse winst. De wetenschap die Marx 150 jaar geleden beschreef geldt vandaag zelfs meer dan toen.

Geloofwaardig alternatief voor misleide VB stemmers

Hoe bescheiden de vooruitgang van de PVDA+ ook is, van bijzonder politiek belang is dat we in Hoboken en Deurne mee het Vlaams Belang van een absolute meerderheid hebben kunnen houden. Toen De Winter zag dat hij in de gemeenteraad gelukkig het spit moest delven voor Patrick Janssen, richtte hij al zijn pijlen op Hoboken en Deurne om een absolute meerderheid te forceren. We proberen aan VB stemmers aan te tonen dat het sociaal-economisch programma van het VB helemaal niet in het voordeel van de gewone mensen zal zijn. Vele mensen die zich door het VB laten misleiden vinden ons wél geloofwaardig.

Vandaag word ik bijvoorbeeld geconfronteerd met de sluitingsdreiging van de ziekenhuizen Sint-Erasmus en Stuivenberg. Dat heeft zeer verstrekkende medisch-sociale gevolgen voor onze patiënten. Als PVDA-arts sta ik op de bres voor het behoud van deze sociale ziekenhuizen. Het VB wil de ziekenhuizen privatiseren en sociale ziekenhuizen sluiten. Wij willen behoud van recht op brugpensioen omdat we uit een onderzoek onder patiënten vaststelden dat twee op de drie mensen vanaf 50 jaar lijden aan medische aandoeningen waarop de werksituatie een directe negatieve impact heeft. Het VB wil afschaffing van brugpensioen. Voor ons is de winsthonger van grote aandeelhouders zoals de Porsche familie oorzaak van de afdanking van 10.000 werknemers in en rond VW in Vorst. Voor het VB zijn dat de Duitse vakbonden. De arbeiders van VW Vorst hadden al drie herstructureringsplannen achter de rug met telkens meer outsourcing en inlevering, minder jobs en tot het uiterste opgedreven productiviteit en flexibiliteit. Het VB eist nog lagere loonkost en nog meer productiviteit en flexibiliteit. Wij eisen dat VW alle staatssteun en lastenverlagingen die ze de laatste jaren gekregen heeft, teruggeeft voor het creëren van tewerkstelling. Het VB wil nog meer lastenverlagingen en nog langer werken tegen minder loon Wij strijden tegen discriminatie en sociale achteruitstelling. Het VB is de partij die haat en racisme verspreidt. Wij manifesteren voor de vrede. Het VB steunt Bush in zijn oorlog voeren. Het is dan ook intellectueel onfair van Noël Slangen om te stellen dat "de PVDA in feite niet meer is dan een Blok zonder de misleidende suikerlaag" (DM 14/10).

PVDA+ en komende federale verkiezingen

PVDA+ ontwikkelt zich tot een aansprekend alternatief voor meer en meer mensen. De kiesdrempel maakt het in België niet eenvoudig om vanuit het niets een zetel te veroveren. Maar het is nog veel moeilijker om nu, een half jaar voor de verkiezingen, nog gauw een politiek akkoord te sluiten zoals Jef Sleeckx met zijn "Comité voor een Andere Politiek" tracht te doen. Met alle respect voor mensen als Jef, maar een initiatief dat nog niets heeft bewezen, nauwelijks of niet gekend is bij de bevolking heeft dat kans op slagen? Ik denk dat een vernieuwde PVDA+ troeven heeft om de ruimte links van de sociaal-democratie in te vullen.

(Uitpers, nr. 81, 8ste jg., december 2006)

Dirk Van Duppen is de initiator kiwimodel voor goedkope geneesmiddelen en Districtsraadslid PVDA+ in Deurne

Starkan
4 december 2006, 19:22
Sterke tekst :)

solidarnosc
4 december 2006, 19:34
De valse bescheidenheid van de PVDA vandaag vind ik persoonlijk erger dan de onbescheidenheid van de "oude" PVDA, maar goed. Het is vooral een bescheidenheid richting die mensen waar ze denken iets te kunnen halen daar waar al de rest het maar met de "oude" PVDA moet zien te doen. ;-)

Jonas Elossov
4 december 2006, 21:03
Ik moet eerlijk ook zeggen dat ik toch liever de oude PVDA had... Als je ze nu bezig hoort in debatten vraag je je dikwijls of wie er nu de sociaal-demcraat is en wie niet...

GaRnaaLBeeR
4 december 2006, 21:31
Ik moet eerlijk ook zeggen dat ik toch liever de oude PVDA had... Als je ze nu bezig hoort in debatten vraag je je dikwijls of wie er nu de sociaal-demcraat is en wie niet...
Ik heriner het mij nog zo als gisteren. Dirk van denduppe, op de ATV aan het ontkennen dat de PVDA niets te maken had met Stalin en Lenin.
Communist zijn is nu eenmaal iets waarmee je in deze periode geen goede eerste indruk kan maken. Op hun website kun je een filmpje zien van de VRT waarin we beelden krijgen van een soort PVDA stemmers bijeenkomst, geen enkel daar lijkt er naar ijgen zeggen iets met communisme te maken hebben. Niet dat je communist moet zijn om op die partij te stemmen, maar het viel wel een beetje op hoe ze hun revolutionair gedachtengoed tijdens de verkiezingen in een donker hoekje duwde.
Voor diegeen die mijn post al hadden gelezen, die iets moest wel degelijk een niets zijn.

DeRodeBaron
4 december 2006, 21:53
De valse bescheidenheid van de PVDA vandaag vind ik persoonlijk erger dan de onbescheidenheid van de "oude" PVDA, maar goed. Het is vooral een bescheidenheid richting die mensen waar ze denken iets te kunnen halen daar waar al de rest het maar met de "oude" PVDA moet zien te doen. ;-)

Ik snap het niet goed. Vroeger was de PVDA de vijand van LSP. Nu nog altijd? Of iets minder? Of meer?

solidarnosc
5 december 2006, 00:24
Ik snap het niet goed. Vroeger was de PVDA de vijand van LSP. Nu nog altijd? Of iets minder? Of meer?

De PVDA is helemaal niet onze "vijand" en is dat nooit geweest. Dat belet niet dat er een aantal meningsverschillen zijn. Ik heb trouwens al iedere keer voor de PVDA gestemd (wanneer ik niet voor LSP kon stemmen.)

Ik heb alleen wat moeite met dat "communisme van de 21ste eeuw" gedoe. Zeer populair in Latijns Amerika omdat men er alle kanten mee uit kan en nu ook bij sommige partijen hier. Ik weet alleen niet echt wat er concreet inhoudelijk is veranderd, als er iets is veranderd. ;-)

FallenByTheHand
5 december 2006, 15:46
Waarmee ze naar buiten komen, dat is veranderd.

Het getuigd alleszins niet van zelfvertrouwen om revolutionair te zijn en dat dan helemaal naar de vuilnisbak te verwijzen.

KingHagar
5 december 2006, 16:27
Ik heriner het mij nog zo als gisteren. Dirk van denduppe, op de ATV aan het ontkennen dat de PVDA niets te maken had met Stalin en Lenin.
Communist zijn is nu eenmaal iets waarmee je in deze periode geen goede eerste indruk kan maken. Op hun website kun je een filmpje zien van de VRT waarin we beelden krijgen van een soort PVDA stemmers bijeenkomst, geen enkel daar lijkt er naar ijgen zeggen iets met communisme te maken hebben. Niet dat je communist moet zijn om op die partij te stemmen, maar het viel wel een beetje op hoe ze hun revolutionair gedachtengoed tijdens de verkiezingen in een donker hoekje duwde.
Voor diegeen die mijn post al hadden gelezen, die iets moest wel degelijk een niets zijn.

Jama nu snap ik het niet meer ze. Als ge zegt dat hij ontkende niets te maken te hebben met Lenin en Stalin, dat zegt ge dus dat hij stelde iets te maken te hebben met Stalin en Lenin. Maar dat is toch in contrast met wat je eronder schrijft?

GaRnaaLBeeR
5 december 2006, 17:18
Schit, ik denk dat ik vroeger moet gaan slapen. mijn post moest niet gecorigeerd worden.

Pie
6 december 2006, 12:42
Op hun website kun je een filmpje zien van de VRT waarin we beelden krijgen van een soort PVDA stemmers bijeenkomst, geen enkel daar lijkt er naar ijgen zeggen iets met communisme te maken hebben. Niet dat je communist moet zijn om op die partij te stemmen, maar het viel wel een beetje op hoe ze hun revolutionair gedachtengoed tijdens de verkiezingen in een donker hoekje duwde.

Was je daar aanwezig Garnaalbeer, heb je met al die 'PVDA-stemmers' gaan babbelen om eens te vragen of ze communisten waren? Neen, je baseert je liever op het knip-en plak werk van een Terzake-regisseur...
Je moet duidelijk vroeger in je bed kruipen, je kritische geest lijdt eronder!

Wat betekent revolutionair gedachtengoed voor jou. Moet de PVDA gigantische hamers en sikkels op affichen zetten en Stalin in verkiezingsfolders zetten?

De PVDA verandert zichzelf sterk in de manier van naar buiten komen, een positief geloofwaardig profiel bij de mensen opbouwen, maar versterkt zich intern meer dan vroeger door haar leden meer te vormen in het marxisme-leninisme.

GaRnaaLBeeR
6 december 2006, 14:03
[quote=Pie;2223412]Was je daar aanwezig Garnaalbeer, heb je met al die 'PVDA-stemmers' gaan babbelen om eens te vragen of ze communisten waren? Neen, je baseert je liever op het knip-en plak werk van een Terzake-regisseur...
Je moet duidelijk vroeger in je bed kruipen, je kritische geest lijdt eronder!

Het is geen hard bewijs, maar mijn kop eraf als zelzate van de ene moment op de andere communistisch is geworden. Een goede basis campagne, naar de mensen luisteren en geneeskunde voor het volk, dat is de sleutel voor de overwining van de PVDA. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat het onmogelijk is om onder een kapitalistische heropleving een grote groep mensen het nut te doen inzien van een voledige omvorming van de maatschapij.



Wat betekent revolutionair gedachtengoed voor jou. Moet de PVDA gigantische hamers en sikkels op affichen zetten en Stalin in verkiezingsfolders zetten?
De PVDA verandert zichzelf sterk in de manier van naar buiten komen, een positief geloofwaardig profiel bij de mensen opbouwen, maar versterkt zich intern meer dan vroeger door haar leden meer te vormen in het marxisme-leninisme.

Het wegsteken van Stalin en info avonden over Noord Korea, is duidelijk een goede keuze als je geen slechte indruk wil maken op potentiele kiezers. Je kan moeilijk een geloofwaardig profiel opbouwen als je de koelakken en de problemen in Tibet gaat lopen minimaliseren niet waar? Maar het blijft een deel van de partij. Je kan momenteel ook niet naar de verkiezingen gaan en de affschafing van de parlementaire democratie als een van je belangrijkste punten voorbrengen.

Pelgrim
7 december 2006, 13:29
grappig dat de pvda zichzelf vergelijkt met de SP. Dit terwijl de SP veel meer in nationale Nederlandse dan in superstaat-europese termen denkt, durft zeggen dat er grenzen zijn aan de migratie, dat de nationale soevereiniteit gewaarborgd moet blijven. Wat iets heel anders is dat het ultramondialisme van de pvda.

Percalion
7 december 2006, 13:34
grappig dat de pvda zichzelf vergelijkt met de SP. Dit terwijl de SP veel meer in nationale Nederlandse dan in superstaat-europese termen denkt, durft zeggen dat er grenzen zijn aan de migratie, dat de nationale soevereiniteit gewaarborgd moet blijven. Wat iets heel anders is dat het ultramondialisme van de pvda.

Vrije migratie zeg ik u.

Jonas Elossov
7 december 2006, 22:24
grappig dat de pvda zichzelf vergelijkt met de SP. Dit terwijl de SP veel meer in nationale Nederlandse dan in superstaat-europese termen denkt, durft zeggen dat er grenzen zijn aan de migratie, dat de nationale soevereiniteit gewaarborgd moet blijven. Wat iets heel anders is dat het ultramondialisme van de pvda.

Voor alle duidelijkheid, de PVDA heeft wel mee het voorstel gestemd om alle illegalen die langer dan 3 jaar in Nederland zijn te legaliseren... Om even de burgerlijke retoriek te counteren als zou de SP eigenlijk rechts zijn!

Pelgrim
8 december 2006, 00:09
En ze hebben gelijk. Maar er is een verschil tussen dat en een volledige open grenzen politiek zoals andere linksen bepleiten. Geen betere garantie om de Nederlandse welvaart aan te vallen dan goedkope arbeidskrachten massal in te voeren. En dat beseft de SP ook.

Percalion
8 december 2006, 16:00
En ze hebben gelijk. Maar er is een verschil tussen dat en een volledige open grenzen politiek zoals andere linksen bepleiten. Geen betere garantie om de Nederlandse welvaart aan te vallen dan goedkope arbeidskrachten massal in te voeren. En dat beseft de SP ook.

Maar neen, je ziet het verkeerd; dan zijn de Nederlandse werknemers gewoon solidair met hun onderbetaalde buitenlandse collega's hé.

Solidariteit, daar ben ik voor, en dus pleit ik resoluut voor open grenzen.

Pelgrim
8 december 2006, 17:23
solidair met hun onderbetaalde buitenlandse collegas? Ik denk dat de kans groter is dat bij massale binnenkomst van die buitenlandse collegas de Nederlandse arbeiders de straten gaan beginnen afschuimen om dat buitenlands volk dat jobs komt inpikken af te toeken.

FallenByTheHand
11 december 2006, 23:40
Zelfs de comac heeft een uiterst laag profiel momenteel.

"We zijn sociaal, progressief en strijden tegen het onrecht"

op een meeting van hen afgelopen seizoen. De comacers hadden precies moeite met duidelijk stelling nemen omtrent de weg vooruit/de "oplossing". Ze repten zelfs niet over anti-kapitalisme.

Jonas Elossov
12 december 2006, 19:54
Voor alle duidelijkheid, de PVDA heeft wel mee het voorstel gestemd om alle illegalen die langer dan 3 jaar in Nederland zijn te legaliseren... Om even de burgerlijke retoriek te counteren als zou de SP eigenlijk rechts zijn!

Sorry het moest uiteraard SP zijn ipv PVDA. De PVDA heeft uiteraard ook vóór gestemd. Maar die is daarom niet minder rechts.

Het was anders niet bepaald logisch...

Af en toe is het wel eens de moeite om die zaken te herlezen voor je ze publiceert.

Pluche
30 december 2006, 19:12
grappig dat de pvda zichzelf vergelijkt met de SP. Dit terwijl de SP veel meer in nationale Nederlandse dan in superstaat-europese termen denkt, durft zeggen dat er grenzen zijn aan de migratie, dat de nationale soevereiniteit gewaarborgd moet blijven. Wat iets heel anders is dat het ultramondialisme van de pvda.

Inderdaad!

Linkse Vogel
5 januari 2007, 19:03
Ooit barst de boel en dan komt er een linkse revolutie. Zeker weten.

Pluche
5 januari 2007, 19:04
Ooit barst de boel en dan komt er een linkse revolutie. Zeker weten.

Ooit rijmt op nooit;-)

Percalion
6 januari 2007, 00:05
solidair met hun onderbetaalde buitenlandse collegas? Ik denk dat de kans groter is dat bij massale binnenkomst van die buitenlandse collegas de Nederlandse arbeiders de straten gaan beginnen afschuimen om dat buitenlands volk dat jobs komt inpikken af te toeken.

Dat is niet lief van die Nederlandse arbeiders. Ze zouden beter solidair en verdraagzaam zijn.

Percalion
6 januari 2007, 00:08
Ooit barst de boel en dan komt er een linkse revolutie. Zeker weten.

Tiens, dat zei men enkele jaren geleden ook al.

Feit blijft, dat mijn grootmoeder 's ochtends opstond, de houtkachel aanstak, water liet koken, koffiebonen maalde en de boter eerst op de kachel moest zetten om ze smeerbaar te krijgen en zelf brood snijden met een mes enzoverder.

De doorsnee "proletariër" tegenwoordig staat op in een lekker verwarmd huis, duwt op het knopje van de koffiemachine (of Senseo?) en heeft brood van betere kwaliteit, voorgesneden en alles.

Het zit er dik in dat die proletarische revolutie nog een beetje op zich zal moeten laten wachten, gezien het grote succes van breedbeeldtelevisie, internet en verre reizen bij een steeds groter deel van de bevolking.

Proletariër
6 januari 2007, 05:50
Tiens, dat zei men enkele jaren geleden ook al.

Feit blijft, dat mijn grootmoeder 's ochtends opstond, de houtkachel aanstak, water liet koken, koffiebonen maalde en de boter eerst op de kachel moest zetten om ze smeerbaar te krijgen en zelf brood snijden met een mes enzoverder.

De doorsnee "proletariër" tegenwoordig staat op in een lekker verwarmd huis, duwt op het knopje van de koffiemachine (of Senseo?) en heeft brood van betere kwaliteit, voorgesneden en alles.

Het zit er dik in dat die proletarische revolutie nog een beetje op zich zal moeten laten wachten, gezien het grote succes van breedbeeldtelevisie, internet en verre reizen bij een steeds groter deel van de bevolking.
:lol:
uw grootmoeder?
wat kunnen wij hieruit besluiten?
-uw grootmoeder was op dat moment op kamp
-gij zijt een vijftiger
-ge komt uit een heel arme familie
-ge kletst maar wat uit uw nek

meerdere mogelijkheden kunnen juist zijn.
optie 4 is sowieso juist

Pluche
6 januari 2007, 06:25
Mijn grootmoeder haalde ooit de grootste trotskistische score, 3.75 procent voor REGEBO in 91 kanton Kontich, als beloning werd ze uit de partij gezet door Mandel, gewone huisvrouwen mogen van trotskisten geen 3.75 halen.
Ik daag de CAP 3.75 dat is 2980 stemmen te halen in kanton Kontich.

het bewijs:
http://www.ibzdgip.fgov.be/result/nl/result_ko.php?date=1991-11-24&vt=PR&ko_type=KO_CA&ko=44&party_id=

Ik kan dus terrecht zeggen mijn bomma zaliger kan het beter dan de LSP.:twisted: :twisted: :twisted:

Pluche
6 januari 2007, 06:47
Mijn grootmoeder zaliger zei op haar sterfbed als je de LSP echt belachelijk wil maken kom je in arrondissement Antwerpen op met een eigen lijst en zeg je gewoon dat je mijn kleinzoon bent, dan haal je zeker op je eentje meer stemmen dan de LSP.
Ik vrees dat mijn grootmoeder zaliger gelijk heeft.

Pluche
6 januari 2007, 07:30
Toen Mandel mijn bomma buitengooide zei hij, als ik je niet buitenzwier moet ik u als intellectueel gelijk geven en dat wil ik niet en daarbij de kiezer heeft niet altijd gelijk, dus gelieve uw lidkaart af te geven.
Waarop mijn bomma zei 'goed bezig Mandel, de revolutie komt eraan, goed bezig Nestje'

Pluche
6 januari 2007, 07:37
Mijn bomma zaliger zei altijd, Trotskistische intellectuelen kunnen zo intellectueel zijn dat ze dom zijn en domme mensen kunnen zo slim zijn om een recordscore te halen, mijn bomma zaliger had gelijk, God behoede haar ziel.

Talisien
6 januari 2007, 11:14
Wat heeft LSP te maken met Mandel ???

Linkse Vogel
6 januari 2007, 11:59
Schit, ik denk dat ik vroeger moet gaan slapen. mijn post moest niet gecorigeerd worden.

Toch wel... :-D

Pluche
6 januari 2007, 12:01
Wat heeft LSP te maken met Mandel ???

Mandel was de grootste Belgische Trotskistische ideoloog die bekend is over heel de wereld, hij is een beetje de Belgische Trotski. Google maar eens op Ernest Mandel.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ernest_Mandel, dan zie je hoeveel werken hij geschreven heeft, maar Mandel is dood en zo missen de LSP-ers nu een leider he, want Jef Sleeckx is nu niet internationaal bekend, in Nederland kent niemand Jef trouwens, laat staan in de USA of Rusland.

Talisien
6 januari 2007, 12:04
Dat weet ik maar Mandel heeft niets te maken met Lsp .

Talisien
6 januari 2007, 12:26
Mandel was de grootste Belgische Trotskistische ideoloog die bekend is over heel de wereld, hij is een beetje de Belgische Trotski. Google maar eens op Ernest Mandel.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ernest_Mandel, dan zie je hoeveel werken hij geschreven heeft, maar Mandel is dood en zo missen de LSP-ers nu een leider he, want Jef Sleeckx is nu niet internationaal bekend, in Nederland kent niemand Jef trouwens, laat staan in de USA of Rusland.

Hier staat de voorgeschiedenis beschreven van het CWI
http://www.lsp-mas.be/lsp/archief/2004/07/27/cwi.html

DeRodeBaron
6 januari 2007, 12:35
Mandel was de grootste Belgische Trotskistische ideoloog die bekend is over heel de wereld, hij is een beetje de Belgische Trotski. Google maar eens op Ernest Mandel.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ernest_Mandel, dan zie je hoeveel werken hij geschreven heeft, maar Mandel is dood en zo missen de LSP-ers nu een leider he, want Jef Sleeckx is nu niet internationaal bekend, in Nederland kent niemand Jef trouwens, laat staan in de USA of Rusland.

Mandel was niet de ideoloog van LSP maar van SAP.
LSP haalt haar mosterd in Engeland bij een zekere Peter Taaffe.
Het is hij die beslist hoe LSP zich hier moet gedragen o.a. t.a.v. CAP

Pluche
6 januari 2007, 12:49
Mandel was niet de ideoloog van LSP maar van SAP.
LSP haalt haar mosterd in Engeland bij een zekere Peter Taaffe.
Het is hij die beslist hoe LSP zich hier moet gedragen o.a. t.a.v. CAP

Dan wordt het tijd dat de SAP uit de CAP stapt, foei je mosterd uit het buitenland halen, precies Dewinter die zijn mosterd bij Le Pen ging halen, de LSP is nog antivolkser dan ik dacht, een Engelsman is dus de grote man bij de LSP, stelletje imperialisten.

Peter Taaffe ni Zaagge en houdt u met uw eigen land bezig, nog niet genoeg werk met Blair, imperialist, het Vlaamse, Waalse, Belgische volk de ware leer komen leren, bedankt geef mij dan maar Dirk Van Duppen

rood gespuis
6 januari 2007, 12:58
Mijn grootmoeder haalde ooit de grootste trotskistische score, 3.75 procent voor REGEBO ...

http://www.ibzdgip.fgov.be/result/nl/result_ko.php?date=1991-11-24&vt=PR&ko_type=KO_CA&ko=44&party_id=




Ik mag opmerken dat iedereen deze grafiek kan boventoveren en beweren dat zijn grootmoeder verantwoordelijk is voor die score. Daarbij heeft Mandel idd niets te zien met LSP/CWI maar met de SAP/4de internationale. En dat indienen van je eigen lijst ... ik zou zeggen doe maar eens.

mvg,

't gespuus

Pluche
6 januari 2007, 13:02
Peter Taaffe is a Trotskyist politiek figuur en algemene secretaresse van Socialistische Partij van Engeland en Wales.

Awel bemoei u met Engeland en laat de mensen in Belgie en Wales met rust.

Percalion
6 januari 2007, 13:05
:lol:
uw grootmoeder?
wat kunnen wij hieruit besluiten?
-uw grootmoeder was op dat moment op kamp
-gij zijt een vijftiger
-ge komt uit een heel arme familie
-ge kletst maar wat uit uw nek

meerdere mogelijkheden kunnen juist zijn.
optie 4 is sowieso juist


Het past niet in je denkkader hé, dat grootmoeders van liberalen armoede gekend hebben? Of dat mensen uit een familie die armoede gekend heeft, liberale gedachten kunnen hebben?

Nu gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat mijn vader vijftien jaar ouder was dan mijn moeder; maar zo'n groot verschil maakt die vijftien jaar nu ook weer niet. (Het maakt van mij geen vijftiger).

Mag ik daaruit afleiden, Proletariër, dat uw grootmoeder een bourgeois-kind was in vergelijking met de mijne?

Percalion
6 januari 2007, 13:06
Dus bon, afgezien van Proletariër en zijn bourgeois-kapitalistische grootouders, leefden mensen twee generaties terug in minder toffe omstandigheden dan hun hedendaagse tegenhangers.

Pluche
6 januari 2007, 13:08
Ik mag opmerken dat iedereen deze grafiek kan boventoveren en beweren dat zijn grootmoeder verantwoordelijk is voor die score. Daarbij heeft Mandel idd niets te zien met LSP/CWI maar met de SAP/4de internationale. En dat indienen van je eigen lijst ... ik zou zeggen doe maar eens.

mvg,

't gespuus

Mandel was toen bij Regebo, Sap kwam toen op onder Regebo afkorting van regenboogpartij, en ik heb gezegd mijn bomma zaliger.
En daarbij denk je dat een niet volkse-figuur 3.75 procent haalt in een katholiek niet arbeiderskanton, mijn bomma was geen Peter Taaffe he, eerder Dirk Van Acolyen.
En in 1994 kwamen ze op onder RGB Rood Groene Beweging.
En ik weet het bij veel Mandelfans steekt dat nog altijd dat mijn bomma 3.75 haalde en de vrijgestelden 0.4, trouwens tijdens dezelfde kamerverkiezingen haaldde REGEBO 1.1 procent in kanton Kontich want op die lijst stond mijn bomma niet.

driewerf
6 januari 2007, 14:32
Ik mag opmerken dat iedereen deze grafiek kan boventoveren en beweren dat zijn grootmoeder verantwoordelijk is voor die score. Daarbij heeft Mandel idd niets te zien met LSP/CWI maar met de SAP/4de internationale. En dat indienen van je eigen lijst ... ik zou zeggen doe maar eens.

mvg,

't gespuus
hoi, rood gespuis. Ik zie dat bovenstaande je eerste posting op dit forum was. Mag ik u namens dit forum welkom heten?

*diepe buiging*

maak het u wat gemakkelijk.

driewerf
6 januari 2007, 14:37
Wat heeft LSP te maken met Mandel ???
Ernest Mandel is zowat de belangrijkste trotskistische theoreticus die Belgie heeft voortgebracht. Als dusdanig heeft hij echt wel een aantal belangrijke bijdragen geleverd. Maar in de jaren zestig is hij ferm in de mist gegaan door te stellen dat de arbeidersklasse volledig verburgerlijkt was, en dat vandaaruit geen enkel intiatief te verwachten was. Dit maakt dat de IVde Internationale vanaf dan haar aandacht bgaat verleggen naa rguerilla-bewegingen in Latijns-Amerika. Volgens de LSP was dat een verkeerde inschatting, en de gebeurtenissen van mei '68 geven ons daarin gelijk. Maar los van de meningsverschillen hebben we geen enkel mopeite om te erkennen dat Mandel zijn hele leven aan de kant van de arbeiders heeft gestaan.

solidarnosc
6 januari 2007, 14:39
Mandel was niet de ideoloog van LSP maar van SAP.
LSP haalt haar mosterd in Engeland bij een zekere Peter Taaffe.
Het is hij die beslist hoe LSP zich hier moet gedragen o.a. t.a.v. CAP


:lol: Yeah right.

driewerf
6 januari 2007, 14:40
Dus bon, afgezien van Proletariër en zijn bourgeois-kapitalistische grootouders, leefden mensen twee generaties terug in minder toffe omstandigheden dan hun hedendaagse tegenhangers.
klopt. Maar de stijging in welvaart van de arbeiders is niet evenredig met de stijging van de welvaart algemeen. Maw, de arbeiders krijgen een alsmaar kleiner deel van wat ze maken, en de heersende klasse roomt een alsmaar groter deel weg. Of nog anders gezegd: de inkomenskloof groeit.

Ondertussen is het kapitalisme dermate in crisis gekomen dat er de laatste jaren niet alleen sprake is van relatieve, maar ook van absolute achteruitgang.

Pluche
6 januari 2007, 14:47
hoi, rood gespuis. Ik zie dat bovenstaande je eerste posting op dit forum was. Mag ik u namens dit forum welkom heten?

*diepe buiging*

maak het u wat gemakkelijk.

Ook welkom maar de naam 'rood gespuis' doet het ergste vermoeden:lol:
Maak het u gemakkelijk, zie dat je Wikipedia en een Van Dale bij de hand hebt, want dat is hier belangrijk op politics.be, en neem dit forum vooral niet te serieus, dit is hier virtueel he, tis hier de SIMS 2 doen aan politiek.
De echte politiekers zitten namelijk in den 'praatbarak':lol:

rood gespuis
6 januari 2007, 16:13
hoi, rood gespuis. Ik zie dat bovenstaande je eerste posting op dit forum was. Mag ik u namens dit forum welkom heten?

*diepe buiging*

maak het u wat gemakkelijk.


dankt u zeer ;-)

mvg,

't gespuus

rood gespuis
6 januari 2007, 16:17
Ook welkom maar de naam 'rood gespuis' doet het ergste vermoeden:lol:
Maak het u gemakkelijk, zie dat je Wikipedia en een Van Dale bij de hand hebt, want dat is hier belangrijk op politics.be, en neem dit forum vooral niet te serieus, dit is hier virtueel he, tis hier de SIMS 2 doen aan politiek.
De echte politiekers zitten namelijk in den 'praatbarak':lol:

ook bedankt :-). Ik volg dit forum eigenlijk al geruime tijd maar heb pas nu besloten om me te registreren aangezien dit forum soms qua pietluttigheid kan concureren met den echte 'praatbarak'. Maar ja ... we zien wel.

mvg,

't gespuus

GC
6 januari 2007, 16:22
LSP haalt haar mosterd in Engeland bij een zekere Peter Taaffe.
Het is hij die beslist hoe LSP zich hier moet gedragen o.a. t.a.v. CAP

Wat een nonsens is dit nu weer? Heb jij enig idee hoe het democratisch centralisme werkt? Het democratische aspect ervan is je zeker ontgaan? Het zijn de LSP-leden die beslissen hoe we ons gedragen in bvb de CAP. De leden kunnen de leiding terugfluiten als er zich een probleem voordoet. Op internationaal vlak zijn er uiteraard ook discussies met de internationale leiding, maar dat gaat niet over alle details en is zeker niet beperkt tot één persoon. Beeld je het maar eens praktisch in: Taaffe die zich persoonlijk met het dagelijkse reilen en zeilen van afdelingen in 40 landen moet bezig houden...

Pluche
6 januari 2007, 16:24
ook bedankt :-). Ik volg dit forum eigenlijk al geruime tijd maar heb pas nu besloten om me te registreren aangezien dit forum soms qua pietluttigheid kan concureren met den echte 'praatbarak'. Maar ja ... we zien wel.

mvg,

't gespuus

groot gelijk rood gespuis, zelfs in de virtuele wereld maken mensen ruzie, je hebt toch al ooit The Sims 2 gespeeld, het lukt je nooit met iedereen goed te staan, that's live;-)
en anderzijds virtuele regeringsspellen, je mag het aards paradijs creeren, altijd komen er opossitiepartijen met een pietluttig one thema op zodat je maximum 85 procent haalt met de presidentsverkiezingen, er zijn altijd klagers, trouwens voor Eva was het aards paradijs ook niet alles, ze moest en zou een appel eten, tja;-)

Pluche
6 januari 2007, 16:27
Wat een nonsens is dit nu weer? Heb jij enig idee hoe het democratisch centralisme werkt? Het democratische aspect ervan is je zeker ontgaan? Het zijn de LSP-leden die beslissen hoe we ons gedragen in bvb de CAP. De leden kunnen de leiding terugfluiten als er zich een probleem voordoet. Op internationaal vlak zijn er uiteraard ook discussies met de internationale leiding, maar dat gaat niet over alle details en is zeker niet beperkt tot één persoon. Beeld je het maar eens praktisch in: Taaffe die zich persoonlijk met het dagelijkse reilen en zeilen van afdelingen in 40 landen moet bezig houden...

GC zie nu eens in dat er mensen zijn die van goede wil zijn en u niet begrijpen, thats' live, ik zeg dat ook dikwijls als ik uw postings lees 'wat een nonsens is dit nu weer?'
De kloof met de burger he, trouwens je moet de dramademocratie, van Marc Elchardus eens lezen, je kan het desnoods bij mij komen ophalen;-)

Pluche
6 januari 2007, 16:30
Wat een nonsens is dit nu weer? Heb jij enig idee hoe het democratisch centralisme werkt? Het democratische aspect ervan is je zeker ontgaan? Het zijn de LSP-leden die beslissen hoe we ons gedragen in bvb de CAP. De leden kunnen de leiding terugfluiten als er zich een probleem voordoet. Op internationaal vlak zijn er uiteraard ook discussies met de internationale leiding, maar dat gaat niet over alle details en is zeker niet beperkt tot één persoon. Beeld je het maar eens praktisch in: Taaffe die zich persoonlijk met het dagelijkse reilen en zeilen van afdelingen in 40 landen moet bezig houden...

Als ik u goed begrijp mag ik een lidkaart kopen en op een CAP-congres voor anarchie pleiten zonder dat ik rotte eieren naar mijn kop krijg, ik zeg wel in theorie he, je moet me niet verwachten hoor, ik wil niet te dicht in u buurt gesignaleerd worden int openbaar, slecht voor ons reputatie;-)

rood gespuis
6 januari 2007, 16:42
Als ik u goed begrijp mag ik een lidkaart kopen en op een CAP-congres voor anarchie pleiten zonder dat ik rotte eieren naar mijn kop krijg, ik zeg wel in theorie he, je moet me niet verwachten hoor, ik wil niet te dicht in u buurt gesignaleerd worden int openbaar, slecht voor ons reputatie;-)

Dit kan je zeker. sterker, ik raad je aan om het te doen !! kan ik dan nu al m'n eieren op de radiator gaan leggen :twisted:

mvg,

't gespuus

Pluche
6 januari 2007, 17:15
Dit kan je zeker. sterker, ik raad je aan om het te doen !! kan ik dan nu al m'n eieren op de radiator gaan leggen :twisted:

mvg,

't gespuus

mag ik terug gooien, dan halen we CNN
Cap congres eindigt in totale anarchie
;-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ps ik zal ouwe jef wat sparen, ik wil hem niet doodgooien he;-)

de limburgse leeuw
8 januari 2007, 10:41
mag ik terug gooien, dan halen we CNN
Cap congres eindigt in totale anarchie
;-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ps ik zal ouwe jef wat sparen, ik wil hem niet doodgooien he;-)

Leuke foto wel, die avatar. Komt zij ook mee naar het congres op 3 februari ?

;-)

guerin
8 januari 2007, 12:30
Ernest Mandel is zowat de belangrijkste trotskistische theoreticus die Belgie heeft voortgebracht. Als dusdanig heeft hij echt wel een aantal belangrijke bijdragen geleverd. Maar in de jaren zestig is hij ferm in de mist gegaan door te stellen dat de arbeidersklasse volledig verburgerlijkt was, en dat vandaaruit geen enkel intiatief te verwachten was. Dit maakt dat de IVde Internationale vanaf dan haar aandacht bgaat verleggen naa rguerilla-bewegingen in Latijns-Amerika. Volgens de LSP was dat een verkeerde inschatting, en de gebeurtenissen van mei '68 geven ons daarin gelijk. Maar los van de meningsverschillen hebben we geen enkel mopeite om te erkennen dat Mandel zijn hele leven aan de kant van de arbeiders heeft gestaan.
Maar mei'68 leverde wel de perfecte burgers voor de technocratische samenleving waarin het individueel primeert en dus de klassenstrijd,bye bye!Er zou al een enrstig rescessie moeten komen om het salariaat tot een revolutie te bewegen,helaas