PDA

View Full Version : Wat met de zetelverdeling over de kieskringen?


Rainbird78
7 december 2003, 20:53
Voor de Kamer worden de 150 te verdelen zetels mooi evenredig verdeeld over de verschillende kieskringen. De basis voor deze berekening is het bevolkingscijfer van iedere kieskring. Ik vraag me af of dit wel de meest democratische en meest evenredige methode van zetelverdeling is...

Het bevolkingscijfer bestaat immers uit de stemgerechtigden en de niet-stemgerechtigden. Men houdt dus bij de zetelverdeling rekening met de mensen die niet mogen/kunnen gaan stemmen: min-18-jarigen, mensen die uit hun burgerrechten zijn ontzet, enz.

Misschien zouden we beter bij de zetelverdeling enkel gaan rekening houden met het aantal stemgerechtigden. Dit zou een groot verschil opleveren in de zetelverdeling. Wanneer we de zetels zouden verdelen op basis van het aantal stemgerechtigden dan maakte West-Vlaanderen bij de laatste verkiezingen (mei 2003) aanspraak op 2 zetels meer. Antwerpen, Namen en Oost-Vlaanderen zouden er elk 1 zetel bijkrijgen. De kieskringen Brussel-Halle-Vilvoorde en Henegouwen zouden daarentegen elk 2 zetels moeten inleveren en Luik zou 1 zetel verliezen.

Waarom zou er rekening moeten gehouden worden met niet-stemgerechtigden bij de zetelverdeling als ze toch niet mogen/kunnen stemmen (lees: laten vertegenwoordigen)?

Wat als we nu eens ENKEL zouden rekening houden met de stemgerechtigden? Zou dat niet democratischer zijn? Zou dat niet transparanter zijn? Zou dat niet logischer zijn? Of is er een andere oplossing?

Graag een mening.

Luddo
7 december 2003, 21:06
Niet realistisch, Regenvogel78, want niet voordelig voor het zuiden des lands en daarom bij voorbaat verworpen!

Rainbird78
7 december 2003, 21:09
Stel dat communautair gekwebbel geen rol zou spelen. Puur hypothetisch zou je dit een verbetering of een verslechtering vinden van de democratie?