PDA

View Full Version : Zal CAP opgaan in Groen!


DeRodeBaron
9 januari 2007, 10:21
Zojuist gelezen in De Morgen:
"Jef Sleeckx mag dan al beslist hebben om niet deel te nemen aan de federale verkiezingen van juni 2007, hij praat eerstdaags wel met Groen! over samenwerking met zijn CAP. Dat heeft Sleeckx aan het politieke weekblad Knack bevestigd". Eerder raadte bekend dat Sleeckx' formatie CAP niet aansluit bij PVDA+."

DeRodeBaron
9 januari 2007, 10:24
Zojuist gelezen in De Morgen:
"Jef Sleeckx mag dan al beslist hebben om niet deel te nemen aan de federale verkiezingen van juni 2007, hij praat eerstdaags wel met Groen! over samenwerking met zijn CAP. Dat heeft Sleeckx aan het politieke weekblad Knack bevestigd". Eerder raadte bekend dat Sleeckx' formatie CAP niet aansluit bij PVDA+."
Enkele bedenkingen:

- zijn de medewerkers van CAP geraadpleegd over die demarche?
- komt nu de operatie "recuperatie"?

guerin
9 januari 2007, 12:08
Er werd op een algemeen vergadering beslist om oa jeff te mandateren voor gesprekken te voeren met andere partijen.Recuperatie?Vanwaar komt je paranoïa?

Jonas Elossov
9 januari 2007, 12:59
Enfin, als hij met groen wil samenwerken, dan zal hij dat nog steeds moeten voorleggen aan de Algemene vergadering op 3 februari, en ik vrees dat tegen zo'n voorstel toch serieuze oppositie zal komen...

solidarnosc
9 januari 2007, 13:22
Is het mogelijk om het volledig artikel te posten. Groeten

solidarnosc
9 januari 2007, 14:16
@Rode Baron. Ik zie dat je ook actief bent op Indymedia. ;)

abou Anis
9 januari 2007, 14:18
Jef Sleeckx mag dan al beslist hebben om niet deel te nemen aan de federale verkiezingen van juni 2007, hij praat eerstdaags wel met Groen! over samenwerking met zijn Comité voor een Andere Politiek. Dat bevestigt hij aan Knack .
Het nieuws, verspreid door Indymedia, dat Sleeckx zelf niet zal opkomen was eigenlijk niet zo nieuw. Dat had hij van bij de oprichting van het CAP gezegd. Maar toen PvdA-kopstuk Dirk Van Duppen de hand uitstak naar het CAP, leek het er even op dat er een samenwerking in de maak was en dat hij op die beslissing zou terugkomen. Dat gebeurt dus niet. "Wij wilden iedereen verzamelen die tegen het huidige neoliberale beleid is gekant," zegt Sleeckx. "Ook klein-links was dus welkom. Maar de PVDA bleek alleen in de figuur van Jef Sleeckx geïnteresseerd. Onze bedoeling was een breed front te vormen links van de SP.A, met een tiental actiepunten, bijvoorbeeld een betere bescherming van vakbondsafgevaardigden. Maar de PVDA houdt liever vast aan het eigen grote gelijk."
Er waren de voorbije weken niet alleen contacten met de PVDA, maar ook met Groen!. "Er zijn inderdaad contacten met sommige mensen bij Groen! In de komende dagen zullen er gesprekken plaatsvinden, en over een week verwacht ik meer duidelijkheid. Als Groen! bereid is om met ons samen te werken, graag," besluit Sleeckx.
Het resultaat van die besprekingen is ook cruciaal voor de nationale bijeenkomst van het CAP op 3 februari in de gebouwen van de ULB. Daar wordt beslist of het Comité voor een Andere Politiek deelneemt aan de federale verkiezingen, met welk programma, via welke campagne en onder welke naam.

bron: http://www2.knack.be/blog/blog.jsp?siteID=71&blogartID=869&sectionID=49&RMG_CURRENT_PAGE_71_37=2&mwebtag=BLOG/Verkiezingen

abou Anis
9 januari 2007, 14:23
Persmededeling • Onderhandelingen over mogelijk verkiezingskartel tussen Van Duppen en Sleeckx afgelopen

Jef Sleeckx neemt niet deel aan de verkiezingen. Daarmee zijn de onderhandelingen over een mogelijk verkiezingskartel tussen Van Duppen en Sleeckx afgelopen. Tussen de PVDA+ en Jef Sleeckx (CAP) zijn net voor nieuwjaar gesprekken geweest rond een mogelijk PVDA-CAP kartel in Antwerpen met Dirk Van Duppen en Jef Sleeckx als boegbeelden. Vorige week besliste Sleeckx uiteindelijk om niet deel te nemen aan de verkiezingen.

Persdienst Partij van de Arbeid van België
08-01-2007

Eind november liet Knack-hoofdredacteur Karl van den Broeck een balonnetje op : “Patrick Janssens vist in de vijver van de intellectuelen en de socialistische voorzitter is bang van een stakerspost. Het is een mijlpaal in de geschiedenis van het Vlaamse socialisme. Van Duppen die een senaatslijst trekt en Sleeckx die duwt kunnen Vande Lanotte pijn doen. De PVDA bewees al dat ze pragmatischer geworden zijn in Hoboken en Deurne.”[1]

Daarmee vertaalde van den Broeck meteen een bekommernis die leeft bij heel wat linkse mensen, niet in het minst in syndicale middens. Een ACV-secretaris vertelde ons: "Van Duppen en Sleeckx zouden samen een lijst moeten vormen voor de volgende verkiezingen. Van Duppen omdat hij met zijn KIWI-model aantoont dat de rijken teveel profiteren van de sociale zekerheid en dat de arbeiders er de dupe van zijn. Sleeckx omdat het nog een socialist is van de oude stempel"."

Voorstel tot PVDA-CAP kartel in Antwerpen

Het Dagelijks Bestuur van de PVDA zette in december het licht op groen om onderhandelingen te starten met het Comité voor een Andere Politiek (CAP) van Jef Sleeckx. Als de partijleden het zouden goedkeuren, een belangrijke voorwaarde, kon er in Antwerpen een kartel komen tussen PVDA+ en CAP. Een PVDA-CAP lijst met Dirk Van Duppen als lijsttrekker, en Jef Sleeckx als tweede man of als lijstduwer.

Net voor nieuwjaar vonden de gesprekken plaats in een positieve geest. Er bleef echter één groot vraagteken. Zou Jef Sleeckx zelf opkomen bij de verkiezingen? Dat zowel Van Duppen als Sleeckx op een kartellijst zouden kandideren was essentieel. Een kartel met een beweging zonder werkelijke woordvoerder(s) was voor de PVDA+ geen optie. Jef beloofde tegen begin januari zijn antwoord klaar te hebben.

Op 3 januari meldde Sleeckx dan dat hij niet zou deelnemen aan de verkiezingen. De PVDA+ betreurt de beslissing van Sleeckx. Jef Sleeckx laat hiermee een unieke mogelijkheid tot een links anti-establishmentskartel – zo bepleit door verschillende progressieven en opiniemakers - liggen.

PVDA+ houdt de deur open

De PVDA+ heeft de hand gereikt om een linkse kartellijst tussen Van Duppen en Sleeckx mogelijk te maken. Er werd twee maanden meer tijd uitgetrokken dan voorzien, ondanks het feit dat de verkiezingen wellicht vervroegd zullen plaatsvinden. Aanvankelijk werd verwacht dat de CAP-conferentie van 28 oktober een signaal in die richting zou geven. Pas twee maanden later vloog de kogel door de kerk: Jef Sleeckx komt niet op. Als de bezielers en woordvoerders van een beweging zich terugtrekken, kan er ook geen uitstraling en dynamiek van uitgaan die zo nodig is om een progressief kartel de kans te geven. Het betekent uiteindelijk dat geen enkele van de drie oprichters van CAP, met name Lode Van Outrive, Georges Debunne en Jef Sleeckx, zal deelnemen aan de kiescampagne.

Of in die omstandigheden het CAP alsnog apart naar de stembus zal trekken is niet duidelijk. Vanuit de PVDA+ blijft de deur open naar alle CAP-leden om als onafhankelijke kandidaat de kiescampagne voor Kiwi-dokter Dirk Van Duppen te steunen op een PVDA+ lijst.

voor de PVDA+
Peter Mertens, woordvoerder
[email protected] 0474.98.55.16
www.pvda.be

Raven
9 januari 2007, 14:46
Jef heeft nog niet 1 stem achter zich, enkel wat marginalen die enkele euro's hebben gestort voor lidgeld, en hij denkt dat hij al beter verdiend dan de PVDA als partner.

Waarom niet ineens gesprekken met SP-A éh ;-)

Proletariër
9 januari 2007, 14:50
Jef heeft nog niet 1 stem achter zich,
:lol:

solidarnosc
9 januari 2007, 15:04
Er zijn helemaal geen gesprekken bezig met Groen!. Er zijn contacten en gesprekken tussen leden van Groen! en Sleeckx maar die waren er al altijd. De Morgen had blijkbaar het een en ander niet goed begrepen. ;)

abou Anis
9 januari 2007, 15:07
Er zijn helemaal geen gesprekken bezig met Groen!. Er zijn contacten en gesprekken tussen leden van Groen! en Sleeckx maar die waren er al altijd. De Morgen had blijkbaar het een en ander niet goed begrepen. ;)Uiteraard gelooft niemand dat Groen! zo weggedeemsterd is dat Sleeckx met heel Groen! tegelijk kan spreken. Maar uit "Er zijn inderdaad contacten met sommige mensen bij Groen! In de komende dagen zullen er gesprekken plaatsvinden, en over een week verwacht ik meer duidelijkheid. Als Groen! bereid is om met ons samen te werken, graag," besluit Sleeckx.meen ik toch te mogen afleiden dat die gesprekken met die sommige mensen gaan over samenwerking van de partij Groen! met CAP.

TommyMax2
9 januari 2007, 16:35
"Maar de PVDA houdt liever vast aan het eigen grote gelijk."

Crapuleus. Goed dat de PVDA niet in het vangnet van een figuur met zulke ideeën is gelopen.

vavli
9 januari 2007, 16:42
Compleet onbegrijpelijk als het echt klopt. Wat voor zin heeft het voor CAP om met Groen! een kartel te vormen? Dat biedt op termijn toch geen enkel perspectief voor een links project. Ik geloof niet dat Groen! zit te wachten op CAP en ik kan me ook niet voorstellen dat op 03/02/07 CAP dat zal goedkeuren.
De enige kans voor links was een lijst van Van Duppen en Sleekx. Dat had wel stemmen kunnen wegsnoepen van het Vlaams Belang, het zou voor vele syndicalisten en linkse SPa-ers een alternatief geweest zijn en dan zou Jef Sleekx de voorwaarden gecreeerd hebben om de verschillende linkse groepen naar elkaar toe te laten groeien.

pinbag
9 januari 2007, 17:13
Mijn excuses maar veel groenen kennen niet eens de cap en andere linkse bewegingen. En nog straffer veel groenen zijn een beetje snobistisch...

DeRodeBaron
9 januari 2007, 17:20
@Rode Baron. Ik zie dat je ook actief bent op Indymedia. ;)

Neen, jullie zijn mijn geprefereerd publiek.:-P
En bovendien, ik zou niet veranderen van pseudoniem.

GC
9 januari 2007, 17:40
Nonsens. Jef heeft enkel gezegd dat er nog met groene militanten gesproken wordt en dat de deur voor groene militanten die zich willen verzetten tegen het neoliberalisme open blijft. Niet minder, maar ook niet meer... Wat die journalist er achteraf van maakt, is zijn/haar zaak. Maar alleszins niet iets waar je CAP op moet afrekenen.

lomeanor
9 januari 2007, 17:52
Ik zou het zeer jammer vinden mocht CAP samenwerken met groen!.

We hebben in Vlaanderen immers nood aan een groene partij, die het ecologisch gedachtengoed verdedigt zonder te veel links/rechts standpunten in te nemen.
Vandaag de dag is groen! wat dat betreft al veel te links.

Een samenwerking tussen groen! en CAP zou misschien goed zijn voor extreem-links, het zou erg slecht zijn voor de representativiteit van het groene gedachtengoed.

Proletariër
9 januari 2007, 18:08
kijk wat er hier uit de riolen naar boven geborreld komt. :lol:

DeRodeBaron
9 januari 2007, 18:40
Nonsens. Jef heeft enkel gezegd dat er nog met groene militanten gesproken wordt en dat de deur voor groene militanten die zich willen verzetten tegen het neoliberalisme open blijft. Niet minder, maar ook niet meer... Wat die journalist er achteraf van maakt, is zijn/haar zaak. Maar alleszins niet iets waar je CAP op moet afrekenen.

Ben je een beetje naief?

Uit het interview met Knack:

Er waren de voorbije weken niet alleen contacten met de PVDA, maar ook met Groen!. "Er zijn inderdaad contacten met sommige mensen bij Groen! In de komende dagen zullen er gesprekken plaatsvinden, en over een week verwacht ik meer duidelijkheid. Als Groen! bereid is om met ons samen te werken, graag," besluit Sleeckx..

Denk je nu echt dat Sleeckx het klappen van de zweep niet kent. Meer dan twintig jaar in het parlement. Geconfronteerd geweest met allerlei combines en toch altijd lid gebleven van SP. Als hij voelt dat CAP niet werkt, dan is zijn conclusie duidelijk: nog rap op de kar van Groen springen, want die zitten boven de kiesdrempel.
Ben je trouwens zeker dat verschillende leden van CAP de démarche ongenegen zijn? En trouwens, wat denk jij er van? Zie je het niet zitten om op een lijst van Groen te staan?

solidarnosc
9 januari 2007, 19:09
Ben je een beetje naief?

Uit het interview met Knack:



Denk je nu echt dat Sleeckx het klappen van de zweep niet kent. Meer dan twintig jaar in het parlement. Geconfronteerd geweest met allerlei combines en toch altijd lid gebleven van SP. Als hij voelt dat CAP niet werkt, dan is zijn conclusie duidelijk: nog rap op de kar van Groen springen, want die zitten boven de kiesdrempel.
Ben je trouwens zeker dat verschillende leden van CAP de démarche ongenegen zijn? En trouwens, wat denk jij er van? Zie je het niet zitten om op een lijst van Groen te staan?

De inquisitie is er niets mee. :lol: ;-)

Jef is 70 jaar en heeft geen enkele politieke ambities meer voor zichzelf. Als ie op een lijst van Groen! had willen staan dan had ie dat al veel langer gedaan en had ie zekerheid op een resultaat boven de 5% gewild dan was ie nooit met CAP begonnen. Niemand van ons heeft ooit beweerd dat Jef een "heilige" is. We kennen zijn politieke loopbaan evengoed als u hoor.

Niemand van LSP ziet het zitten om op een lijst van Groen! te staan net als volgens mij de grote meerderheid van mensen die actief zijn binnen CAP/interesse hebben want anders hadden ze zich gewoon aangesloten bij Groen!

lomeanor
9 januari 2007, 19:29
kijk wat er hier uit de riolen naar boven geborreld komt. :lol:

Was dat op mij bedoeld?

Indien dit zo is, zou een beetje elementaire beleefdheid u niet misstaan.

Linkse Vogel
9 januari 2007, 20:10
Zojuist gelezen in De Morgen:
"Jef Sleeckx mag dan al beslist hebben om niet deel te nemen aan de federale verkiezingen van juni 2007, hij praat eerstdaags wel met Groen! over samenwerking met zijn CAP. Dat heeft Sleeckx aan het politieke weekblad Knack bevestigd". Eerder raadte bekend dat Sleeckx' formatie CAP niet aansluit bij PVDA+."

Groen! zal nooit samen met een ongeboren partij in coalitie gaan op algemene verkiezingen (federale, vlaamse en europese)... wel misschien bij gemeenteraadsverkiezingen.

en ps: Wat is de CAP?!?

solidarnosc
9 januari 2007, 21:11
Groen! zal nooit samen met een ongeboren partij in coalitie gaan op algemene verkiezingen (federale, vlaamse en europese)... wel misschien bij gemeenteraadsverkiezingen.

en ps: Wat is de CAP?!?

http://www.anderepolitiek.be/

DeRodeBaron
10 januari 2007, 07:15
Nonsens. Jef heeft enkel gezegd dat er nog met groene militanten gesproken wordt en dat de deur voor groene militanten die zich willen verzetten tegen het neoliberalisme open blijft. Niet minder, maar ook niet meer... Wat die journalist er achteraf van maakt, is zijn/haar zaak. Maar alleszins niet iets waar je CAP op moet afrekenen.

Het zou mij trouwens verwonderen dat Groen ingaat op de démarche van Sleeckx.
Ondertussen verliest CAP wel aan geloofwaardigheid.
Als groen weigert om samen te werken met CAP, wie zal nog geloven in een organisatie waarvan het boegbeeld beslist om niet op te komen, daarna polst bij een milieupartij naar samenwerking, en tenslotte "uit armoede" en zonder één bekende woordvoerder zal meedoen aan de verkiezingen.

Als groen niet weigert, wat gaan die kiezers doen die ontgoocheld waren in SPA? Nu stemmen voor Groen? Weinig waarschijnlijk. Groen is nog altijd een partij die bestaat uit alle geledingen van de maatschappij: enkele arbeiders, veel kleinburgerij, veel intellectuelen en ook enkele verlichten uit de burgerij. Groen heeft weinig of geen banden met de vakbondswereld.

Het alternatief? het risico dat Sleeckx terugkeert naar de stal: SPA

vavli
10 januari 2007, 08:57
Akkoord met je redenering baron behalve met het laatste: Jef zal niet terugkeren naar SPa, dat zit er echt niet in. Maar voor de rest is de laatste ontwikkeling wel erg ontgoochelend, temeer dat we dat via de pers moeten vernemen. Je zou toch denken dat op de CAPwebsite een beetje tekst en uitleg wordt gegeven. Dat er geen mogelijkheden zijn om de site dagelijks bij te werken, kan ik nog begrijpen, maar geen nieuws over de gesprekken die gevoerd worden en de beslissingen die genomen worden...

KingHagar
10 januari 2007, 10:35
Akkoord met je redenering baron behalve met het laatste: Jef zal niet terugkeren naar SPa, dat zit er echt niet in. Maar voor de rest is de laatste ontwikkeling wel erg ontgoochelend, temeer dat we dat via de pers moeten vernemen. Je zou toch denken dat op de CAPwebsite een beetje tekst en uitleg wordt gegeven. Dat er geen mogelijkheden zijn om de site dagelijks bij te werken, kan ik nog begrijpen, maar geen nieuws over de gesprekken die gevoerd worden en de beslissingen die genomen worden...

Er waren een aantal vergaderingen afgesproken met de PvdA om over electorale samenwerking te discussieren. Zij bleken enkel geinteresseerd in Sleeckx, en toen die zei dat hij waarschijnlijk niet zou opkomen hebben ze via indymedia ervoor gezorgd dat deze uitspraken ook openbaar zijn gemaakt, waardoor voor hen het gevaar Sleeckx uit de weg was. Ze hebben onmiddellijk een persbericht de wereld ingestuurd, waaruit wij nu ook concluderen dat de afgesproken discussiemomenten van de baan zijn. Bijgevolg wordt er nu ook binnen cap gewerkt aan een mededeling daaromtrent.

GC
10 januari 2007, 11:17
Akkoord met je redenering baron behalve met het laatste: Jef zal niet terugkeren naar SPa, dat zit er echt niet in. Maar voor de rest is de laatste ontwikkeling wel erg ontgoochelend, temeer dat we dat via de pers moeten vernemen. Je zou toch denken dat op de CAPwebsite een beetje tekst en uitleg wordt gegeven. Dat er geen mogelijkheden zijn om de site dagelijks bij te werken, kan ik nog begrijpen, maar geen nieuws over de gesprekken die gevoerd worden en de beslissingen die genomen worden...

Er was gepland om te reageren n�* het gesprek dat komende zaterdag was afgesproken. Een beetje elementaire beleefdheid en pas naar buiten treden n�* de gesprekken, is toch niet zo onlogisch? Bon, intussen wordt er gewerkt aan een CAP-standpunt dat vandaag of morgen op de website zal verschijnen.

Dat er persé moet op gereageerd worden, vind ik overigens niet hoor. Dat soort politiek politicienne over de grote persoonlijkheden en met kleine afrekeningen is niet echt het ding van een organisatie die zegt op te komen voor een "andere" politiek ;-)

GC
10 januari 2007, 11:18
Het zou mij trouwens verwonderen dat Groen ingaat op de démarche van Sleeckx.
Ondertussen verliest CAP wel aan geloofwaardigheid.
Als groen weigert om samen te werken met CAP, wie zal nog geloven in een organisatie waarvan het boegbeeld beslist om niet op te komen, daarna polst bij een milieupartij naar samenwerking, en tenslotte "uit armoede" en zonder één bekende woordvoerder zal meedoen aan de verkiezingen.

Als groen niet weigert, wat gaan die kiezers doen die ontgoocheld waren in SPA? Nu stemmen voor Groen? Weinig waarschijnlijk. Groen is nog altijd een partij die bestaat uit alle geledingen van de maatschappij: enkele arbeiders, veel kleinburgerij, veel intellectuelen en ook enkele verlichten uit de burgerij. Groen heeft weinig of geen banden met de vakbondswereld.

Het alternatief? het risico dat Sleeckx terugkeert naar de stal: SPA

Waarom blijf je dat van Groen herhalen? Er zijn gesprekken met groene militanten, maar niet met de partij Groen.

abou Anis
10 januari 2007, 11:55
Peter Mertens plaatste onder de persmededeling nog een antwoord op een reactie.

het initiatief tot de gesprekken werd genomen door bepaalde vakbondsverantwoordelijken buiten de PVDA+ en buiten het CAP. De gesprekken kwamen er dus niet op voorstel van 'spindoctors' van CAP of PVDA+ (als die al zouden bestaan). Integendeel, de PVDA+ heeft sinds 2004 gewerkt aan de optie om met dokter Dirk Van Duppen op een PVDA+ lijst naar de verkiezingen te trekken. Voor onze organisatie is een kartel, zo dicht bij de verkiezingen, een geheel nieuw voorstel.

Niet alleen de PVDA+ heeft "geprobeerd", ook de CAP-onderhandelaars en vooral de initiatiefnemers hebben "geprobeerd" tot een kartel te komen.
De mogelijkheid om in de provincie Antwerpen, woonplaats van zowel Sleeckx als Van Duppen, tot een kartel te komen werd zowel door de initiatiefnemers, als door de gespreksleiders van CAP en PVDA+ als positief ervaren. Tijdens de gesprekken heeft niemand gesproken over een 'wat zwak' aanbod.

Wij, en niet alleen wij, hadden inderdaad gehoopt dat Jef Sleeckx zou ingaan op het kartelvoorstel. We hebben respect voor zijn beslissing, en voor de eerste reden die je daarbij aangeeft (Jefs leeftijd, Abou Anis). Feit blijft dat met Jef's beslissing ook een belangrijk boegbeeld uit de kiesstrijd verdwijnt. Dat woordvoerders en voortrekkers erg belangrijk zijn zie je - terecht - ook op de webstek van het CAP die opent met de foto van Jef Sleeckx. Zonder Sleeckx zou een laattijdig kartel de nodige uitstraling en dynamiek missen, zo werd van meet af aan gesteld. Dat doet ons inziens niets af van de mogelijkheid tot samenwerking "tussen de vele goede militanten" van beide organisaties rond concrete actiepunten. Of het nu wonen, lonen, energiekosten, index, sociale zekerheid of Kiwi betreft.

DeRodeBaron
10 januari 2007, 12:20
Er waren een aantal vergaderingen afgesproken met de PvdA om over electorale samenwerking te discussieren. Zij bleken enkel geinteresseerd in Sleeckx

Als ik de uitleg van Mertens goed begrijp was de PVDA akkoord met een kartel PVDA - CAP in Antwerpen?

GC
10 januari 2007, 12:49
Als ik de uitleg van Mertens goed begrijp was de PVDA akkoord met een kartel PVDA - CAP in Antwerpen?

Indien Sleeckx lijstduwer was. Zoniet was er geen akkoord mogelijk.

Percalion
10 januari 2007, 13:36
Indien Sleeckx lijstduwer was. Zoniet was er geen akkoord mogelijk.

Ja zeg, stel je voor dat Sleeckx verkozen werd in plaats van Mertens.

:roll:

Linkse Vogel
10 januari 2007, 16:33
http://www.anderepolitiek.be/

Ah ok... die ken ik... kwas gewoon niet op de hoogte van de afkorting :-D

vavli
11 januari 2007, 00:08
Er waren een aantal vergaderingen afgesproken met de PvdA om over electorale samenwerking te discussieren. Zij bleken enkel geinteresseerd in Sleeckx, en toen die zei dat hij waarschijnlijk niet zou opkomen hebben ze via indymedia ervoor gezorgd dat deze uitspraken ook openbaar zijn gemaakt, waardoor voor hen het gevaar Sleeckx uit de weg was. Ze hebben onmiddellijk een persbericht de wereld ingestuurd, waaruit wij nu ook concluderen dat de afgesproken discussiemomenten van de baan zijn. Bijgevolg wordt er nu ook binnen cap gewerkt aan een mededeling daaromtrent.


Vragen:
heeft Jef Sleekx gezegd dat hij waarschijnlijk niet opkomt of dat hij, en van Outrive en Debunne niet opkomt.

Wat voor bewijs heb je dat de PvdA er via Indymedia voor gezorgd heeft dat deze uitspraken openbaar zijn gemaakt. Heeft de PvdA ook de andere media in handen en ervoor gezorgd dat die het ook gemeld hebben?

Waar slaat het op om te stellen dat zo het gevaar Sleekx uit de weg is? Dat is toch een redenering die compleet van de pot gerukt is. Of wil je suggereren dat Sleekx wel op een lijst wou gaan staan maar dat de PvdA dat nu via Indymedia onmogelijk heeft gemaakt?

Ik vind jou manier van redeneren behoorlijk spooky hoor.


PvdA stelt dat ze graag met Sleekx op een lijst naar de verkiezingen willen gaan. Dat Sleekx na een bedenktijd te kennen gaf zelf niet meer op een lijst te willen staan en dat zonder Sleekx samenwerking met CAP onvoldoende voorstelt vanwege nog niks bewezen en volslagen onbekend. Is het zo moeilijk om dat standpunt te begrijpen? (wat niet betekent dat je het er mee eens moet zijn?)

Jonas Elossov
11 januari 2007, 18:51
Wat voor bewijs heb je dat de PvdA er via Indymedia voor gezorgd heeft dat deze uitspraken openbaar zijn gemaakt. Heeft de PvdA ook de andere media in handen en ervoor gezorgd dat die het ook gemeld hebben?

De PVDA controleert indymedia... (die hun servers staan in PVDA-lokalen)
De PVDA heeft een persbericht verspreid (en niet CAP) richting de andere media...

Duidelijk zeker?


Ik denk er zo het mijne van:
Volgens mij een manier om de CAP-werking te snel af te zijn in communicatie naar de leden toe... Zo van; als de PVDA niet met CAP meedoet, dan moet het wel een doodgeboren kind zijn - om op die manier te proberen zoveel mogelijk CAP'ers te demotiveren.
Dat is het volgens mij:een smerig spelletje dat toch niet zal slagen, maar wel serieus wantrouwen tussen de verschillende linkse bewegingen bevordert...

travis
11 januari 2007, 19:16
Een interessant interview omtrent PVDA-Indymedia te beluisteren op:

www.radiocentraal.be (http://www.radiocentraal.be)

vavli
11 januari 2007, 20:25
Op echt socialisme, een weblog gelieerd met LSP lees ik net dat de CAPconferentie van 03/02/07 een kartel CAP-PvdA toch niet goedgekeurd zou hebben... Dus wat zitten jullie te zeuren dat de PvdA niet in een kartel wil stappen als toch al vast ligt dat CAP dat dan niet zal goedkeuren?

solidarnosc
11 januari 2007, 20:32
Op echt socialisme, een weblog gelieerd met LSP lees ik net dat de CAPconferentie van 03/02/07 een kartel CAP-PvdA toch niet goedgekeurd zou hebben... Dus wat zitten jullie te zeuren dat de PvdA niet in een kartel wil stappen als toch al vast ligt dat CAP dat dan niet zal goedkeuren?


Wie weet? Misschien wel, misschien niet. De situatie in Antwerpen is misschien anders dan in Oost-Vlaanderen. Wat vandaag moeilijk ligt is dat misschien morgen niet meer wie weet maar als er een duidelijk visie en project voorgesteld is waar we beiden voor kunnen gaan dan kan er altijd veel veranderen. Die blog is ook maar een blog.

Jonas Elossov
11 januari 2007, 21:02
Op echt socialisme, een weblog gelieerd met LSP lees ik net dat de CAPconferentie van 03/02/07 een kartel CAP-PvdA toch niet goedgekeurd zou hebben... Dus wat zitten jullie te zeuren dat de PvdA niet in een kartel wil stappen als toch al vast ligt dat CAP dat dan niet zal goedkeuren?

Die blogspot is van de kameraden in Aalst en die waren (net als ik) geen voorstander van een kartel... Hoe zij echter zouden weten of het kartel nationaal zou afgewezen worden is een raadsel. - Een kartel met Groen daarentegen maakt geen enkele kans om goedgekeurd te worden.;-)

Maar het is wel zo dat in een raadgevende stemming in Gent een meerderheid, en dan vooral de niet-georganiseerden tegen een kartel met de PVDA was. (Als ik mij niet vergis was de paar mensen van SAP en KP voor een kartel, en ook een deel van LSP); al de rest was tegen het kartel.

ingenious
11 januari 2007, 21:12
De PVDA controleert indymedia... (die hun servers staan in PVDA-lokalen)
De PVDA heeft een persbericht verspreid (en niet CAP) richting de andere media...

Duidelijk zeker?

als ze gewacht hadden, was er wrs een persbericht vanuit CAP gekomen die met de vinger naar PVDA had gewezen als oorzaak waarom er geen kartel komt. je moet echt niet veel kennis van de pers hebben om te weten dat ge altijd best zelf eerst een persbericht verstuurd.

Jonas Elossov
11 januari 2007, 21:29
als ze gewacht hadden, was er wrs een persbericht vanuit CAP gekomen die met de vinger naar PVDA had gewezen als oorzaak waarom er geen kartel komt. je moet echt niet veel kennis van de pers hebben om te weten dat ge altijd best zelf eerst een persbericht verstuurd.

Bij mijn weten heeft CAP nog nooit PVDA-streken uitgehaald.
Enkel de PVDA heeft een patent op amadeze-streken. Heb jij een voorbeeld van één of andere andere linkse beweging in België die altijd constant zo'n streken uithaalt.

Jij weet dat trouwens maar al te best; uiteindelijk is dit net zo'n streek als Harko's streek (PVDA-Gent) vorig jaar; toen hij achter onze rug, in naam van de Vlaamse Vereniging van Studenten, naar de vakbonden mailde dat met de studenten van LSP niet samen te werken viel rond onderwijs.
Gelukkig hadden wij al enkele maanden goede contacten met hen, en konden wij per toeval die mail zien.
Het was al niet de eerste keer dat ik zo'n zaak meemaakte in Gent. Maar sindsdien vertrouw ik PVDA'ers voor geen haar meer.

ingenious
11 januari 2007, 21:41
Bij mijn weten heeft CAP nog nooit PVDA-streken uitgehaald.
Enkel de PVDA heeft een patent op amadeze-streken. Heb jij een voorbeeld van één of andere andere linkse beweging in België die altijd constant zo'n streken uithaalt.

Jij weet dat trouwens maar al te best; uiteindelijk is dit net zo'n streek als Harko's streek (PVDA-Gent) vorig jaar; toen hij achter onze rug, in naam van de Vlaamse Vereniging van Studenten, naar de vakbonden mailde dat met de studenten van LSP niet samen te werken viel rond onderwijs.
Gelukkig hadden wij al enkele maanden goede contacten met hen, en konden wij per toeval die mail zien.
Het was al niet de eerste keer dat ik zo'n zaak meemaakte in Gent. Maar sindsdien vertrouw ik PVDA'ers voor geen haar meer.
rofl :-D

lees jij eigenlijk wel wat anderen posten in links? ik heb al veel commentaar op LSP gelezen van mensen uit verschillende organisaties die er mee probeerden samenwerken. ik heb enkel maar uit jullie hoek commentaar gelezen op pvda.

en VVS kan niet samenwerken met 1 enkele politieke organisatie. het ging dan ook over de organisatie van iets waar jullie ons niet bij wilden. en waar jullie uiteindelijk ook niet bij waren, of je die mail nu had of niet. zet je nu aub eens over die ziekelijke obsessie met harko. :?

Jonas Elossov
11 januari 2007, 23:01
lees jij eigenlijk wel wat anderen posten in links? ik heb al veel commentaar op LSP gelezen van mensen uit verschillende organisaties die er mee probeerden samenwerken. ik heb enkel maar uit jullie hoek commentaar gelezen op pvda.

Als wij commentaar geven of kritiek uiten doen we dat open en bloot... En wij doen dat niet via geheim-doenerij, complotten en achterklap, zoals mijn ervaring met de PVDA is in de meeste dossiers.

Dat gaat van geschiedenisvervalsing over regelmatig hun eigen 'foute artikels' van de site zuiveren, over zwartmakerij achter de rug van "concurrenten" en duikbootstrategiën tot politiek-politicienne-manoeuvres.


Je zou voor minder een afkeer krijgen van "klein-links" als de PVDA het uithangbord van "klein-links" is.
Ik heb het de laatste tijd in het licht van eventuele samenwerking proberen relativeren, maar soms loopt het echt de spuigaten uit.

DeRodeBaron
11 januari 2007, 23:29
Je zou voor minder een afkeer krijgen van "klein-links" als de PVDA het uithangbord van "klein-links" is.
Ik heb het de laatste tijd in het licht van eventuele samenwerking proberen relativeren, maar soms loopt het echt de spuigaten uit.

Ik hou van duidelijke stellingnames.
Bravo Jonas.
In de veronderstelling dat jij geen uitzondering bent binnen LSP:
geen samenwerking meer tussen LSP en PVDA.
LSP zal alleen de revolutie voorbereiden (zolang ze op school zitten natuurlijk).
Geen probleem: verkondig het luid en overal.

solidarnosc
11 januari 2007, 23:38
Ik hou van duidelijke stellingnames.
Bravo Jonas.
In de veronderstelling dat jij geen uitzondering bent binnen LSP:
geen samenwerking meer tussen LSP en PVDA.
LSP zal alleen de revolutie voorbereiden (zolang ze op school zitten natuurlijk).
Geen probleem: verkondig het luid en overal.

Wie zegt dat er geen samenwerking meer komt tussen de PVDA en LSP? Jij zit dat weer voor jezelf te zeggen omdat het misschien om de een of andere reden in uw kraam past. Ten eerste gaat het om de relatie tussen CAP en de PVDA en niet tussen LSP en PVDA. Ten tweede gaat het over de kwestie om samen een lijst in te dienen wat maar één van de manieren is om met elkaar samen te werken. Als ik me niet vergis zag je zelf het nut niet van in om samen een lijst in te dienen of een kartel aan te gaan dus ik snap niet wat het probleem is.

Maar goed. Je zult nog even moeten wachten om te posten op Indymedia want ze hebben daar een klein probleempje.;-)

Pie
11 januari 2007, 23:44
Ik denk er zo het mijne van:
Volgens mij een manier om de CAP-werking te snel af te zijn in communicatie naar de leden toe... Zo van; als de PVDA niet met CAP meedoet, dan moet het wel een doodgeboren kind zijn - om op die manier te proberen zoveel mogelijk CAP'ers te demotiveren.
Dat is het volgens mij:een smerig spelletje dat toch niet zal slagen, maar wel serieus wantrouwen tussen de verschillende linkse bewegingen bevordert...


Hopelijk mogen we de spokenjacht van jonas niet veralgemenen tot lsp-streken? Is het zo'n ramp dat de PVDA heeft willen samenwerken met CAP, dat uiteindelijk niet doet omdat ze horen dat hun enige woordvoerder niet eens opkomt, en dat ook snel laat weten in een persbericht, al was het alleen om die commentatoren/syndicalisten die die vraag rond samenwerking gesteld hadden uit te leggen hoe de PVDA daarmee is omgegaan.
Waarom kan dat nu zoveel mogelijk CAP'ers demotiveren? De CAP'ers zullen toch wel zelf het best van al weten waar ze aan toe zijn (en dat hun boegbeeld niet opkomt)? Of niet? Je zou het gaan denken aan jou reactie te lezen.


Enkel de PVDA heeft een patent op amadeze-streken.


:lol: Ik wist niet dat jij een vijftiger (en indertijd trauma's hebt opgedaan -het zou veel verklaren) was? Of is dat een courante uitdrukking in het intern taaltje van LSP?

DeRodeBaron
12 januari 2007, 01:41
Wie zegt dat er geen samenwerking meer komt tussen de PVDA en LSP? Jij zit dat weer voor jezelf te zeggen omdat het misschien om de een of andere reden in uw kraam past. Ten eerste gaat het om de relatie tussen CAP en de PVDA en niet tussen LSP en PVDA. Ten tweede gaat het over de kwestie om samen een lijst in te dienen wat maar één van de manieren is om met elkaar samen te werken. Als ik me niet vergis zag je zelf het nut niet van in om samen een lijst in te dienen of een kartel aan te gaan dus ik snap niet wat het probleem is.

Maar goed. Je zult nog even moeten wachten om te posten op Indymedia want ze hebben daar een klein probleempje.;-)

Allez Solidarnosc, ben je niet akkoord met LSP-er Jonas?
Ik anders wel.

Dat van Indymedia, dat snap ik niet goed. Wat is het probleem?

solidarnosc
12 januari 2007, 01:46
Allez Solidarnosc, ben je niet akkoord met LSP-er Jonas?
Ik anders wel.

Dat van Indymedia, dat snap ik niet goed. Wat is het probleem?

Jonas zegt iets anders dan hetgeen je ervan maakt hoor. ;-)

Praetorian
12 januari 2007, 02:09
:lol: Ik wist niet dat jij een vijftiger (en indertijd trauma's hebt opgedaan -het zou veel verklaren) was? Of is dat een courante uitdrukking in het intern taaltje van LSP?
Dat is besloten tijdens de laatste CWI-vergadering in Londen. ;-) Net zoals flamingante eisen tijdens de "democratische" vergaderingen worden getrakteerd op boegeroep en beschuldigingen over demagogische toestanden.

Jonas Elossov
12 januari 2007, 13:31
Ik hou van duidelijke stellingnames.
Bravo Jonas.
In de veronderstelling dat jij geen uitzondering bent binnen LSP:
geen samenwerking meer tussen LSP en PVDA.
LSP zal alleen de revolutie voorbereiden (zolang ze op school zitten natuurlijk).
Geen probleem: verkondig het luid en overal.

Bij ons bestaat er wel degelijk discussie, dat wil ook zeggen dat niet iedereen het overal over eens is. De mensen waar jullie dikwijls het meest persoonlijke conflicten mee hebben zijn zij die dikwijls het verst willen gaan in samenwerking.

Maar laat het duidelijk zijn;
U stelt: "geen samenwerking meer tussen LSP en PVDA."
Uw veronderstelling gaat er blijkbaar van uit dat die samenwerking er wel geweest is, maar die was er niet... LSP heeft meermaals aangeboden om samen te werken rond concrete zaken afgelopen jaren - zoals de gemeenteraadsverkiezingen en CAP. Dus het is alleszins onze partij niet die samenwerking uitsluit.

De PVDA zal alleszins niet helpen "de revolutie voorbereiden" zoals het nu zit; jullie zijn even reformistisch geworden als de KP toen die in de regering kwamen na WOII of zoals de BWP tot WOI... De vraag is dan welk historisch nut de PVDA nog heeft?


En wat uw sneer richting LSP betreft over schoolbanken - ik vind het nutteloos om daarop te blijven reageren. Al honderden keren is dat genuanceerd geweest;
Maa om de redenering eens om tekeren: heb je al eens bij stil gestaan dat veel jongeren recruteren op lange termijn een groot voordeel is. Dan heb je vanop jonge leeftijd marxistisch gevormde militanten die strijdbare delegees kunnen worden binnen een vakbond; dat werpt al een tijdje zijn vruchten af en dat zal enkel maar meer vruchten afwerpen.
Bovendien apprecieert men op de werkvloer zeker jongeren die nog eens een duidelijke syndicaal engagement hebben; dat is immers iets waar ik al dikwijls opmerkingen op gekregen heb.

Jonas Elossov
12 januari 2007, 13:38
Dat is besloten tijdens de laatste CWI-vergadering in Londen. ;-) Net zoals flamingante eisen tijdens de "democratische" vergaderingen worden getrakteerd op boegeroep en beschuldigingen over demagogische toestanden.

Jah, hallo!... Als je gaat zeggen dat CAP de adel en de koning steunt omdat ze tegen de splitsing van de sociale zekerheid; Dan is het niet moeilijk dat je door sommige mensen in de zaal wordt beschuldigd van demagogie.

Die drie interventies van de persoon in kwestie waren ronduit belachelijk, zo belachelijk dat geen enkele LSP-militant is tussengekomen maar dat zijn voorstellen gewoon door de zaal uitgejouwd zijn.

Het doet me plezier dat hij zich de laatste tijd zo belachelijk zit te maken dat we zelfs geen moeite meer moeten doen om met argumenten zijn thesen op losse schroeven te zetten.

Trouwens, de persoon in kwestie(insiders zullen wel weten over welke kameraad van Preatorian het gaat) heeft gewoon een persoonlijk probleem uit zijn verleden met LSP (waar we het trouwens al eens over gehad hebben op dit forum), en probeert dat nu af te reageren door op zijn eentje CAP nu te proberen ondermijnen aangezien het bij LSP niet lukte.

tony p
12 januari 2007, 13:49
De PVDA zal alleszins niet helpen "de revolutie voorbereiden" zoals het nu zit; jullie zijn even reformistisch geworden als de KP toen die in de regering kwamen na WOII of zoals de BWP tot WOI...
en waaraan merk jij dat zoal?

solidarnosc
12 januari 2007, 15:26
Er is in het verleden wel al samengewerkt met de PVDA hoor als ik me niet vergis en ik zie niet in waarom dat in de toekomst zeker rond een aantal concrete punten niet weer zou gebeuren. Er zijn dacht ik grotere problemen te bestrijden dan elkaar. ;)

Praetorian
12 januari 2007, 18:35
Jah, hallo!... Als je gaat zeggen dat CAP de adel en de koning steunt omdat ze tegen de splitsing van de sociale zekerheid; Dan is het niet moeilijk dat je door sommige mensen in de zaal wordt beschuldigd van demagogie.

Die drie interventies van de persoon in kwestie waren ronduit belachelijk, zo belachelijk dat geen enkele LSP-militant is tussengekomen maar dat zijn voorstellen gewoon door de zaal uitgejouwd zijn.

Het doet me plezier dat hij zich de laatste tijd zo belachelijk zit te maken dat we zelfs geen moeite meer moeten doen om met argumenten zijn thesen op losse schroeven te zetten.

Trouwens, de persoon in kwestie(insiders zullen wel weten over welke kameraad van Preatorian het gaat) heeft gewoon een persoonlijk probleem uit zijn verleden met LSP (waar we het trouwens al eens over gehad hebben op dit forum), en probeert dat nu af te reageren door op zijn eentje CAP nu te proberen ondermijnen aangezien het bij LSP niet lukte.
Kennelijk heb ik een speciaal perceptievermogen, want jouw maat uit de VUB zat geheel de tijd een bandje af te ratelen:"Flamingante eisen zijn demagogisch, extreem-rechts van hier en solidariteit met Wallonië aldaar. De SAP-mensen zeiden mij dat de reactie van de LSP puberaal was en dat zij wel bereid zijn om een confederaal overheidsmodel in overweging te nemen. Dat het belgicisme wordt gedragen door fake progressief gebazel over de monarchie, is een alledaagse werkelijkheid. En mijn kameraad heeft ook benadrukt dat dit geen splitsing van de sociale zekerheid moet inhouden, noch dat de internationale samenwerking risico liep.

En wat doet jullie onzin over Chavez trouwens in dat verslag, nog zo een irritant sektarisch kantje van onze CWI-vrienden. Terwijl geheel de socialistische wereld hoopvol Chavez steunt, moeten onze "kameraden" uit Londen nogmaals benadrukken dat Chavez geen socialist is. Gelukkig dat je niet opnieuw opriep om Amerika te steunen in hun couppogingen om Castro ten val te brengen.

Ik heb ook zware problemen met sektarische CWI'ers, wie niet. Ik ben niet degene die een bende leeggangers in Londen zit te sponsoren. Je bent maar een goeie revolutionair wanneer je maandelijks 250 euro afdraagt, maar pas op als je achteraf de parallellen ziet met bv. scientology. Dan moet het wel persoonlijke frustratie zijn.

*Phil Hearse - CWI Militant: What went wrong?: The retreat to sectarian dogmatism
http://www.socialistsolidarity.com/docs_mil_ph.htm
*The sectarian nature of the CWI
On Indymedia Ireland, fierce discussions have been held about the sectarian nature of the CWI:
http://www.indymedia.ie/newswire.php?story_id=60567
http://www.indymedia.ie/newswire.php?story_id=60690
http://www.indymedia.ie/newswire.php?story_id=60905
(especially read the comments of Dennis Tourish, an ex-CWI member)
Tourish zal ook wel geschreven hebben uit persoonlijke frustratie. :roll:

solidarnosc
13 januari 2007, 20:32
Ik lees dat er 550 mensen aanwezig waren op het congres van Groen! Was het een gemandateerd congres of niet? Waarvoor dank.

solidarnosc
13 januari 2007, 20:39
Kennelijk heb ik een speciaal perceptievermogen, want jouw maat uit de VUB zat geheel de tijd een bandje af te ratelen:"Flamingante eisen zijn demagogisch, extreem-rechts van hier en solidariteit met Wallonië aldaar. De SAP-mensen zeiden mij dat de reactie van de LSP puberaal was en dat zij wel bereid zijn om een confederaal overheidsmodel in overweging te nemen. Dat het belgicisme wordt gedragen door fake progressief gebazel over de monarchie, is een alledaagse werkelijkheid. En mijn kameraad heeft ook benadrukt dat dit geen splitsing van de sociale zekerheid moet inhouden, noch dat de internationale samenwerking risico liep.

En wat doet jullie onzin over Chavez trouwens in dat verslag, nog zo een irritant sektarisch kantje van onze CWI-vrienden. Terwijl geheel de socialistische wereld hoopvol Chavez steunt, moeten onze "kameraden" uit Londen nogmaals benadrukken dat Chavez geen socialist is. Gelukkig dat je niet opnieuw opriep om Amerika te steunen in hun couppogingen om Castro ten val te brengen.

Ik heb ook zware problemen met sektarische CWI'ers, wie niet. Ik ben niet degene die een bende leeggangers in Londen zit te sponsoren. Je bent maar een goeie revolutionair wanneer je maandelijks 250 euro afdraagt, maar pas op als je achteraf de parallellen ziet met bv. scientology. Dan moet het wel persoonlijke frustratie zijn.


Tourish zal ook wel geschreven hebben uit persoonlijke frustratie. :roll:

Belachelijk om mensen die in London werken leeggangers te noemen terwijl je oeten nog ballen afweet van onze internationale werking en niemand van die mensen kent.

De reden waarom SAP voor een confederaal model pleit is wellicht eerder omdat dit voor hen beter uitkomt dan voor de Belgische arbeidersbeweging maar goed. De opmerkingen van Tourisch over de werking van het CWI zijn gewoon hilarisch voor iedereen met een beetje goede bedoelingen die de deur achter zich dichtrekt. Maar voor sommige intellectuelen en egotrippers is een partij laat staan een partij waarin van mensen verwacht wordt dat ze een bijdrage doen en uitvoeren wat de partij vraagt eenmaal een beslissing is genomen per defenitie sectair en dogmatisch en ik weet het niet allemaal.

Jonas Elossov
13 januari 2007, 20:41
Kennelijk heb ik een speciaal perceptievermogen, want jouw maat uit de VUB zat geheel de tijd een bandje af te ratelen:"Flamingante eisen zijn demagogisch, extreem-rechts van hier en solidariteit met Wallonië aldaar. De SAP-mensen zeiden mij dat de reactie van de LSP puberaal was en dat zij wel bereid zijn om een confederaal overheidsmodel in overweging te nemen. Dat het belgicisme wordt gedragen door fake progressief gebazel over de monarchie, is een alledaagse werkelijkheid. En mijn kameraad heeft ook benadrukt dat dit geen splitsing van de sociale zekerheid moet inhouden, noch dat de internationale samenwerking risico liep.
Tja, dat de SAP een confederaal model ziet zitten in de huidige CAP-werking waarbij hun organisatie gesplitst is over UAG en CAP kan ik begrijpen. Als je een anti-natiolistische houding enkel kan counteren door ze puberaal te noemen is het wel héél zwak. Trouwens, de overgrote meerderheid van de zaal kon de tussenkomst van "CAP en LSP verdedigen de adel en de koning" ook enkel als humor appreciëren.

Als er iemand puberaal gedrag vertoonde in die meeting dan zal het JD geweest zijn; daar zal iedereen van die 80 man die er aanwezig waren het wel over eens zijn; behalve dan die 3 leden van de SAP misschien en die 2 van de KP die geen lid zijn van CAP.


En wat doet jullie onzin over Chavez trouwens in dat verslag, nog zo een irritant sektarisch kantje van onze CWI-vrienden. Terwijl geheel de socialistische wereld hoopvol Chavez steunt, moeten onze "kameraden" uit Londen nogmaals benadrukken dat Chavez geen socialist is. Gelukkig dat je niet opnieuw opriep om Amerika te steunen in hun couppogingen om Castro ten val te brengen.Maar is hij dan tot nu toe een socialist geweest????

Uiteindelijk moeten wij als socialisten ons standpunt bepalen aan de hand van materiele zaken en niet van woorden; het enige wat tot nu in die acht jaar dat Chavez aan de macht is genationaliseerd geweest is, is Venepal!

Is het dan sectarisch om te zeggen dat hij geen socialistisch beleid heeft gevoerd?

Ik heb ook zware problemen met sektarische CWI'ers, wie niet.Uiteraard, elke Vlaams-nationalist zal uiteindelijk nu wel problemen hebben met mensen die een marxistische visie hanteren.

Ik ben niet degene die een bende leeggangers in Londen zit te sponsoren. Je bent maar een goeie revolutionair wanneer je maandelijks 250 euro afdraagt, maar pas op als je achteraf de parallellen ziet met bv. scientology. Dan moet het wel persoonlijke frustratie zijn.Welke bende leeggangers? Bedoel je daarmee onze Belgische kameraden die in Londen werken? Dat soort slagen onder de gordel pakt heel misschien bij mensen die ze niet kennen. Maar zoals ik reeds zij, zijn Vlamingen bekend om hun talenkennis. Dus onder die Londenaars zitten verschillende van onze 'Vlaemsche Kameraeden' die ik al jaren ken van de werking hier...




Tourish zal ook wel geschreven hebben uit persoonlijke frustratie. :roll:Och, er zullen er altijd wel zijn die kritiek zullen hebben, maar wij hanteren nog steeds het democratisch centralisme, iedereen kan zijn kritieken binnen de organisatie uiten. Er zijn er echter steeds die zich achteraf niet bij een meerderheidsbeslissing kunnen neerleggen, en dan komen er soms frustraties. Naar het schijnt is er enkele jaren geleden zelfs een ex-lid gaan soliciteren bij het pentagon waarbij hij op zijn CV schreef dat hij lid was geweest van een organisatie die grote gelijkenissen vertoonde met Al-Quaeda.:lol:

In de periode dat ik lid ben, heb ik het CWI en haar afdelingen echter nog geen grote vergissingen zien begaan en hebben ze zich alleszins beter op een hele hoop zaken voorbereid dan de meeste andere organisaties.

Proletariër
13 januari 2007, 21:31
de persoonlijke frustraties van de leermeester van een brein hier, klinken anders wel door tot op dit forum :lol:

KingHagar
13 januari 2007, 21:51
He praetorian, kan je nog wat artikeltjes posten uit de database van jd, ik vind het wel onderhoudend :popcorn:

Thomas B.
13 januari 2007, 22:24
Ik vind het jammer te moeten lezen dat de tegenstanders van de CAP er zo goed in slagen om "klein"-links te verdelen . Als je alle berichten hierboven leest zal ik toch Sleeckx eens moeten citeren en zeggen “hou niet vast aan het grote gelijk van je eigen zuil” is het niet eens stilaan tijd dat al deze histories gegroeide onenigheden opgeborgen worden en dat we tonen hoe sterk klein links werkelijk is zonder altijd maar elkaar tegen te werken is dat trouwens niet de spreuk van ons land "eenheid maakt macht " misschien moeten we dat eens proberen dan mee te doen met het spel dat de neoliberale met ons spelen "verdeel en heers."

Ik kan naïef klinken maar ik geloof er in

DeRodeBaron
14 januari 2007, 00:05
Ik vind het jammer te moeten lezen dat de tegenstanders van de CAP er zo goed in slagen om "klein"-links te verdelen . Als je alle berichten hierboven leest zal ik toch Sleeckx eens moeten citeren en zeggen “hou niet vast aan het grote gelijk van je eigen zuil” is het niet eens stilaan tijd dat al deze histories gegroeide onenigheden opgeborgen worden en dat we tonen hoe sterk klein links werkelijk is zonder altijd maar elkaar tegen te werken is dat trouwens niet de spreuk van ons land "eenheid maakt macht " misschien moeten we dat eens proberen dan mee te doen met het spel dat de neoliberale met ons spelen "verdeel en heers."

Ik kan naïef klinken maar ik geloof er in

Bij UAG vinden ze wel dat LSP aan de basis ligt van het gebrek aan eenheid.

solidarnosc
14 januari 2007, 00:17
Bij UAG vinden ze wel dat LSP aan de basis ligt van het gebrek aan eenheid.

Dat we opgestapt zijn uit UAG omdat UAG alleen een puur confederaal model wilde waar in de praktijk ieder zijn eigen ding en goesting kon doen zonder al te veel rekening te houden met de andere en dat ze in de eerste instantie vooral met zichzelf bezig wilden zijn vooraleer bredere lagen aan te spreken zoals simpele vakbondsmensen zoals gij komt wellicht voort omdat we tegen eenheid zijn ter linkerzijde over de taalgrens en over verschillende strekkingen en achtergronden heen.Sorry hoor maar alle verwijten die jij CAP maakt zijn in veel en veel grotere mate aan te treffen bij UAG maar als wij daar dan een opmerking over maken dan liggen we aan de basis voor en gebrek aan eenheid. Sorry.

Praetorian
14 januari 2007, 00:36
He praetorian, kan je nog wat artikeltjes posten uit de database van jd, ik vind het wel onderhoudend :popcorn:Helaas, het komt van een Brit op het S-E-forum waar ik mod ben. We hebben toch al wat afgelachen, de CWI is duidelijk op internationaal gebied bekend vanwege humoristische redenen.

Jonas Elossov
14 januari 2007, 00:47
Ik vind het jammer te moeten lezen dat de tegenstanders van de CAP er zo goed in slagen om "klein"-links te verdelen . Als je alle berichten hierboven leest zal ik toch Sleeckx eens moeten citeren en zeggen “hou niet vast aan het grote gelijk van je eigen zuil” is het niet eens stilaan tijd dat al deze histories gegroeide onenigheden opgeborgen worden en dat we tonen hoe sterk klein links werkelijk is zonder altijd maar elkaar tegen te werken is dat trouwens niet de spreuk van ons land "eenheid maakt macht " misschien moeten we dat eens proberen dan mee te doen met het spel dat de neoliberale met ons spelen "verdeel en heers."

Ik kan naïef klinken maar ik geloof er in

Ik geloofde er ook in tot ik de verkiezingsuitslag in Zelzate zag; van toen dacht ik al dat ze grootheidswaanzin zouden krijgen en ze er alleen voor wilden gaan volgende verkiezingen. En toen konden ze concurrentie aan de linkerzijde missen als de pest en hebben ze er alles aan gedaan om CAP tegen te werken. (15 debe, onderhandelingen, tussenkomsten op de meetings...)

Jammer, maar het heeft mijn visie op de PVDA alleszins niet bijgesteld in positieve zin.

solidarnosc
14 januari 2007, 00:50
Helaas, het komt van een Brit op het S-E-forum waar ik mod ben. We hebben toch al wat afgelachen, de CWI is duidelijk op internationaal gebied bekend vanwege humoristische redenen.

Misschien daarom dat kameraden in Pakistan, Sri-Lanka, Kashmir en Nigeria de laatste maanden doodsbedreigingen krijgen en regelmatig worden aangevallen. Dat is wellicht ook vanwege humoristische redenen.

Jonas Elossov
14 januari 2007, 00:51
Helaas, het komt van een Brit op het S-E-forum waar ik mod ben. We hebben toch al wat afgelachen, de CWI is duidelijk op internationaal gebied bekend vanwege humoristische redenen.

Ik zal er niet op reageren... Ik vind de discussie belachelijk.

Pie
14 januari 2007, 00:54
Ik geloofde er ook in tot ik de verkiezingsuitslag in Zelzate zag; van toen dacht ik al dat ze grootheidswaanzin zouden krijgen en ze er alleen voor wilden gaan volgende verkiezingen. En toen konden ze concurrentie aan de linkerzijde missen als de pest en hebben ze er alles aan gedaan om CAP tegen te werken. (15 debe, onderhandelingen, tussenkomsten op de meetings...)

Jammer, maar het heeft mijn visie op de PVDA alleszins niet bijgesteld in positieve zin.

:lolabove:
Weeral eens een meesterlijk hilarische analyse van de PVDA door Jonas Elossov. Je moet dringend eens een compilatiebundel uitgeven!

de limburgse leeuw
14 januari 2007, 01:36
Ik vind het jammer te moeten lezen dat de tegenstanders van de CAP er zo goed in slagen om "klein"-links te verdelen . Als je alle berichten hierboven leest zal ik toch Sleeckx eens moeten citeren en zeggen “hou niet vast aan het grote gelijk van je eigen zuil” is het niet eens stilaan tijd dat al deze histories gegroeide onenigheden opgeborgen worden en dat we tonen hoe sterk klein links werkelijk is zonder altijd maar elkaar tegen te werken is dat trouwens niet de spreuk van ons land "eenheid maakt macht " misschien moeten we dat eens proberen dan mee te doen met het spel dat de neoliberale met ons spelen "verdeel en heers."

Ik kan naïef klinken maar ik geloof er in

De eerste keer dat ik dat vertelde was in 1987, nog twee jaar voor de Val van de Muur.

Er is nooit naar geluisterd, helaas, net zomin als ze naar jou zullen luisteren. Ik had met CAP nu echt gehoopt op een kentering in de zaak, maar het wordt stilaan twijfelachtig. Ten eerste omdat Sleeckx en Van Outrive nu hebben laten weten dat ze niet op de lijst willen staan, ten tweede omdat er nog geen akkoord is met PVDA, hoewel daar nog verder gediscussieerd kan worden.

Ik heb de indruk dat jij een eerlijke linkse bent, en dat je bedrogen gaat uitkomen. Wat er echt nodig is, is iets echt nieuws. Een andere politiek.

Maar het geharrewar en gekissebis met UAG en tussen een aantal lui onderling, die de eigen zuiltjes willen beschermen en verbreden ten koste van CAP, toont alleen maar aan dat we aan een rondje toe zijn van 'dezelfde politiek'.

Misschien is het daarom dat Jef Sleeckx niet wil opkomen ?

Zelf vind ik het teleurstellend. Zeker als we weer met twee lijsten naar de verkiezingen mogen trekken, WIJ en de PVDA, dan zullen we nooit de uitslag halen die we hadden willen halen.

Als er met verkiezingen niks meer veranderd kan worden, dan zullen we tot andere methodes moeten overgaan.

Sociaal verzet - revolte.

Het officiële programmavoorstel vertoont in verband met sociale zekerheid nog wel wat gaten hoor. Als we ze niet geamendeerd krijgen, dan is dat spijtig en dan hoeft het ook niet meer per se voor mij.

Ook wil ik dat het walgelijke woordje 'allochtonen' geschrapt wordt. 'Mensen van buitenlandse origine' vind ik dan nog beter klinken dan 'allochtonen'. Dat woord hoort thuis in de VB-propaganda. Ik hoop dat het daar niet om gedaan werd.

Wat er nog in zou kunnen :

- Een verlaging van de BTW op energie tot 6 %, of tot 0 % voor armen die hun facturen zowiezo al niet meer kunnen betalen.
- Het openhouden van de denkpiste van een mondiaal onvoorwaardelijk basisinkomen.
- Uitkeringen mogen niet in duur beperkt worden.

CAP zou - als ze verstandig waren - de eis van 6 % BTW i.p.v. 21 % (luxetaks) overnemen van het Vlaams Netwerk, en daar een scheuring veroorzaken, die wenselijk is. Omdat Welzijnszorg vindt dat energie een luxeprodukt is en dus de BTW niet wil verlagen voor armen.

Dan zouden ze voor mijn part niet meer naar mij of naar VWS hoeven vragen. En toch heel veel gedaan hebben voor de armen: nl. hen bevrijden van de verdrukking van het door Welzijnszorg gedomineerde Vlaams Netwerk door dat netwerk te helpen opblazen.

solidarnosc
14 januari 2007, 01:46
Er was nooit enige garantie dat PVDA zou meewerken aan het initiatief van Sleeckx in welke vorm dan ook. Dat is hun keuze en die dienen we te respecteren. Ik zie dan ook niet in waarom CAP afgerekend zou kunnen worden op een beslissing die niet door CAP is genomen.De enigste manier om ooit tot een samenwerking met de PVDA te komen is te groeien.

Wat UAG betreft is het belangrijk te herhalen dat CAP en UAG verschillende initiatieven zijn, die weliswaar ongeveer in dezelfde periode op een andere manier door verschillende mensen tot stand zijn gekomen. Het was mooi geweest mochten beide bewegingen naar elkaar toe kunnen groeien maar de verschillen zijn volgens mij gewoon te groot qua opvattingen, doelstellingen etc. Eenheid om de eenheid is geen succesformule.

Sleeckx had al bij aanvang te kennen geven dat ie geen politieke ambities had om de lijst trekken. Dat ie helemaal niet opkomt is misschien te betreuren maar is zijn goed recht. Hij kan best een andere even waardevolle rol spelen.

Qua programma is er nog wel hier en daar wat werk aan maar dat is ook de bedoeling. Qua verandering van benaming van allochtonen weet ik het niet zo goed. Is voor mij geen probleem zolang het maar duidelijk is. Qua fiscaliteit heb ik er nul de botten verstand van. BTW op energie afschaffen lijkt me geen slecht idee maar dan uiteraard met garantie dat ze (Electrabel en co) dat geld niet in hun zakken steken. Het is uiteraard idioot om energie een luxeprodukt te noemen. ;-)

de limburgse leeuw
14 januari 2007, 01:48
:lolabove:
Weeral eens een meesterlijk hilarische analyse van de PVDA door Jonas Elossov. Je moet dringend eens een compilatiebundel uitgeven!

Dat neerbuigende toontje van U begint me stilaan de strot uit te hangen, Pie. Degenen die hier elkaar liggen te beschuldigen zijn allemaal even fout.

Lees liever eens wat Thomas B. hier ergens gezegd heeft, die jongen heeft gelijk. Helaas zal hij weggejaagd worden door hardliners en onverdraagzamen als jullie.

Met 99 % van de LSP-militanten die ik ken is er NIKS verkeerd, wel integendeel.
Het gevoel dat ik echter krijg als ik de gezichten van sommige PVDA'ers zie..., dat belerende vingertje, dat onverdraagzame sloganeske taaltje,...en dan maar roepen dat ze vernieuwd zijn, beter nog, dat ze de nieuwe arbeiderspartij zijn. Het loopt er nog altijd vol met lui die de Val van de Muur nooit verwerkt hebben.

De voorhoede willen zijn van de arbeidersklasse, ok, ik kan erin komen, maar ge moet nu ook niet onmiddellijk beginnen overlopen van superioriteitsgevoelens.

de limburgse leeuw
14 januari 2007, 01:52
Er was nooit enige garantie dat PVDA zou meewerken aan het initiatief van Sleeckx in welke vorm dan ook. Dat is hun keuze en die dienen we te respecteren. Ik zie dan ook niet in waarom CAP afgerekend zou kunnen worden op een beslissing die niet door CAP is genomen.De enigste manier om ooit tot een samenwerking met de PVDA te komen is te groeien.

Wat UAG betreft is het belangrijk te herhalen dat CAP en UAG verschillende initiatieven zijn, die weliswaar ongeveer in dezelfde periode op een andere manier door verschillende mensen tot stand zijn gekomen. Het was mooi geweest mochten beide bewegingen naar elkaar toe kunnen groeien maar de verschillen zijn volgens mij gewoon te groot qua opvattingen, doelstellingen etc. Eenheid om de eenheid is geen succesformule.

Sleeckx had al bij aanvang te kennen geven dat ie geen politieke ambities had om de lijst trekken. Dat ie helemaal niet opkomt is misschien te betreuren maar is zijn goed recht. Hij kan best een andere even waardevolle rol spelen.

Ja, dit standpunt heb ik laatst ook in mijn mailbox gevonden.

Laat ons hopen dat het gezond verstand zegevieren zal. Ook bij PVDA.

Dat confederale smoesje over respect voor de verschillende dynamieken die te respecteren zijn enz... dat hebben ze me al maanden geleden opgedist.
We hebben toen besloten om er géén confederale maar een unitaire structuur van te maken.

Het is soms lastig afspraken maken als sommigen daar steeds weer op terug willen komen.

vavli
14 januari 2007, 11:47
Ik vind het jammer te moeten lezen dat de tegenstanders van de CAP er zo goed in slagen om "klein"-links te verdelen . Als je alle berichten hierboven leest zal ik toch Sleeckx eens moeten citeren en zeggen “hou niet vast aan het grote gelijk van je eigen zuil” is het niet eens stilaan tijd dat al deze histories gegroeide onenigheden opgeborgen worden en dat we tonen hoe sterk klein links werkelijk is zonder altijd maar elkaar tegen te werken is dat trouwens niet de spreuk van ons land "eenheid maakt macht " misschien moeten we dat eens proberen dan mee te doen met het spel dat de neoliberale met ons spelen "verdeel en heers."

Ik kan naïef klinken maar ik geloof er in

Dat klinkt heel goed maar CAP en UAG zijn er alvast niet in geslaagd om "het eigen groot gelijk"te overstijgen. De LSP mag dan wel zeggen dat het allemaal de schuld is van UAG maar de SAP denkt daar wel anders over en geeft een compleet ander verhaal. Hoe kan ik nu als buitenstaander weten wie gelijk heeft? Het enige wat ik met zekerheid kan zeggen is: dit gaat niet echt lekker. Van eenheid is niet echt sprake. Degenen die het hardste roepen om eenheid, geen sectarisme, hebben onderling wel grote ruzie.
En op http://marxisten.blogspot.com (09/01/07) las ik dat op de provinciale vergadering in Oost Vlaanderen (en dat was de grootste bijeenkomst met 70 deelnemers, dat is evenveel als in Limburg, Vlaams Brabant en West vlaanderen samen) een grote meerderheid tegen een kartel CAP-PvdA is: het water tussen die twee is veel te diep aldus dat verslag dat ook stelt dat de conferentie van 03/02/07 zo een kartel allicht niet zou goedkeuren. Ook Jonas heeft op dit forum al gezegd dat hij zo een kartel niet zit zitten. Kortom: een samenwerking tussen CAP en PvdA had allicht tot dezelfde ambras geleid als tussen CAP en UAG.
Jonas heeft het voortdurend over de anti LSPhouding bij PvdA maar op hun website heb ik niks, maar dan ook echt niks gevonden dat daar op wijst. Graag concrete bewijzen als ik me vergis. Mijn indruk is dat de PvdA gewoon de handen vol heeft met het uitbouwen van de eigen organisatie. Terwijl het afgelopen jaar CAP en UAG ruzie zaten te maken en zowat een jaar nodig hadden voor zeggen en schrijven één nationale bijeenkomst , gevolgd door een bijeenkomst per provincie waar in totaal nog hooguit 200 mensen waren, heeft de PvdA in diezelfde periode 600 leden gewonnen na het generatiepact, in de recente gemeenteraadsverkiezingen het aantal verkozenen verdrievoudigd, heeft de jongerenorganisatie Comac dit academisch jaar al meer dan 200 nieuwe leden mogen verwelkomen (op bijeenkomsten in Gent heeft Comac meer volk dan op de eenmalige provinciale bijeenkomst van CAP daar !), heeft Solidair een meer laagdrempelige look gekregen om zo een veel breder publiek te kunnen bereiken, enzovoort.
Op de website van LSP lees ik tal van korte beschouwingen, interessant maar: wat doet de LSP ? Ik lees nooit iets over hetgeen die partij nu daadwerkelijk doet behalve af en toe eens bijeenkomen. In Solidair en op hun website staan wekelijks heel concrete dingen. De afgelopen dagen: in Antwerpen een info-avond over VW met 100 aanwezigen, 60 Comacjongeren organiseren in het kerstverlof een collectieve blok, 70 deelnemers aan de marxistische werelduniversiteit in Antwerpen tijdens het kerstverlof, 100-den mensen die overal meegaan als de PvdAgemeenteraadsleden hun intrede doen (met daarbij allerlei ludieke akties), petitiecampagne voor het openhouden van lokale postkantoren, oa. Kolderbos in Genk, 70 mensen in Bergen op een aktie tegen de orde van geneesheren, een hele reeks derdewereldactiviteiten (Libanon, Filipijnen, Palestina....),.... Kortom , op alle mogelijke terreinen akties en initiatieven en niet enkel wat beschouwingen. Maar: geen letter van kritiek op LSP, of op de CAP.
Mijn indruk is dat de PvdA wel wat beters te doen heeft dan dat geruzie en dat hun standpunt heel pragmatisch is: als Sleekx zelf niet wil opkomen bij de verkiezingen , tja: met wie gaan we dan nog wel in zee: met groepjes die dat zelf eigenlijk niet willen (cfr het verslag van CAP Oost Vlaanderen) ??

Thomas B.
14 januari 2007, 12:17
Ik was door op de vergadering in gent en zou twee dingen willen zeggen
Ten eerste wil ik zeggen dat die stemming niet voor iedereen duidelijk was(een nogal chaotisch verlopen avond denk ik zelf) en ten tweede zo een grote meerderheid hadden de nee stemmers niet hoor

Jonas Elossov
14 januari 2007, 13:35
.

vavli
14 januari 2007, 13:42
Maar het is wel zo dat in een raadgevende stemming in Gent een meerderheid, en dan vooral de niet-georganiseerden tegen een kartel met de PVDA was. (Als ik mij niet vergis was de paar mensen van SAP en KP voor een kartel, en ook een deel van LSP); al de rest was tegen het kartel.

KingHagar
14 januari 2007, 14:41
Helaas, het komt van een Brit op het S-E-forum waar ik mod ben. We hebben toch al wat afgelachen, de CWI is duidelijk op internationaal gebied bekend vanwege humoristische redenen.

Vooral deze vond ik hilarisch:

http://www.socialistsolidarity.com/

De opener van hun homepage ziet er als volgt uit:


The Socialist Solidarity Network (SSN) are socialists from various backgrounds, including former members of the Socialist Party (CWI).

Ik heb al een mail gestuurd naar GC om onze website in het vervolg te beginnen met:



LSP is een revolutionaire marxistische partij met voormalige leden van AMADA/PVDA en zonder seksistische intellectuelen



8-)

KingHagar
14 januari 2007, 15:01
Dat klinkt heel goed maar CAP en UAG zijn er alvast niet in geslaagd om "het eigen groot gelijk"te overstijgen. De LSP mag dan wel zeggen dat het allemaal de schuld is van UAG maar de SAP denkt daar wel anders over en geeft een compleet ander verhaal. Hoe kan ik nu als buitenstaander weten wie gelijk heeft? Het enige wat ik met zekerheid kan zeggen is: dit gaat niet echt lekker. Van eenheid is niet echt sprake. Degenen die het hardste roepen om eenheid, geen sectarisme, hebben onderling wel grote ruzie.
En op http://marxisten.blogspot.com (09/01/07) las ik dat op de provinciale vergadering in Oost Vlaanderen (en dat was de grootste bijeenkomst met 70 deelnemers, dat is evenveel als in Limburg, Vlaams Brabant en West vlaanderen samen) een grote meerderheid tegen een kartel CAP-PvdA is: het water tussen die twee is veel te diep aldus dat verslag dat ook stelt dat de conferentie van 03/02/07 zo een kartel allicht niet zou goedkeuren. Ook Jonas heeft op dit forum al gezegd dat hij zo een kartel niet zit zitten. Kortom: een samenwerking tussen CAP en PvdA had allicht tot dezelfde ambras geleid als tussen CAP en UAG.
Jonas heeft het voortdurend over de anti LSPhouding bij PvdA maar op hun website heb ik niks, maar dan ook echt niks gevonden dat daar op wijst. Graag concrete bewijzen als ik me vergis. Mijn indruk is dat de PvdA gewoon de handen vol heeft met het uitbouwen van de eigen organisatie. Terwijl het afgelopen jaar CAP en UAG ruzie zaten te maken en zowat een jaar nodig hadden voor zeggen en schrijven één nationale bijeenkomst , gevolgd door een bijeenkomst per provincie waar in totaal nog hooguit 200 mensen waren, heeft de PvdA in diezelfde periode 600 leden gewonnen na het generatiepact, in de recente gemeenteraadsverkiezingen het aantal verkozenen verdrievoudigd, heeft de jongerenorganisatie Comac dit academisch jaar al meer dan 200 nieuwe leden mogen verwelkomen (op bijeenkomsten in Gent heeft Comac meer volk dan op de eenmalige provinciale bijeenkomst van CAP daar !), heeft Solidair een meer laagdrempelige look gekregen om zo een veel breder publiek te kunnen bereiken, enzovoort.
Op de website van LSP lees ik tal van korte beschouwingen, interessant maar: wat doet de LSP ? Ik lees nooit iets over hetgeen die partij nu daadwerkelijk doet behalve af en toe eens bijeenkomen. In Solidair en op hun website staan wekelijks heel concrete dingen. De afgelopen dagen: in Antwerpen een info-avond over VW met 100 aanwezigen, 60 Comacjongeren organiseren in het kerstverlof een collectieve blok, 70 deelnemers aan de marxistische werelduniversiteit in Antwerpen tijdens het kerstverlof, 100-den mensen die overal meegaan als de PvdAgemeenteraadsleden hun intrede doen (met daarbij allerlei ludieke akties), petitiecampagne voor het openhouden van lokale postkantoren, oa. Kolderbos in Genk, 70 mensen in Bergen op een aktie tegen de orde van geneesheren, een hele reeks derdewereldactiviteiten (Libanon, Filipijnen, Palestina....),.... Kortom , op alle mogelijke terreinen akties en initiatieven en niet enkel wat beschouwingen. Maar: geen letter van kritiek op LSP, of op de CAP.
Mijn indruk is dat de PvdA wel wat beters te doen heeft dan dat geruzie en dat hun standpunt heel pragmatisch is: als Sleekx zelf niet wil opkomen bij de verkiezingen , tja: met wie gaan we dan nog wel in zee: met groepjes die dat zelf eigenlijk niet willen (cfr het verslag van CAP Oost Vlaanderen) ??

Heb je een abonnement op Socialistisch Links?

vavli
14 januari 2007, 16:08
Heb je een abonnement op Socialistisch Links?

Eerlijk waar: ik heb nog nooit gehoord van socialistisch links. Wie zijn dat?

Wel indrukwekkend met welke sterke argumenten je mijn bedenkingen weerlegt.

KingHagar
14 januari 2007, 16:10
Eerlijk waar: ik heb nog nooit gehoord van socialistisch links. Wie zijn dat?

Wel indrukwekkend met welke sterke argumenten je mijn bedenkingen weerlegt.

Dat is ons maandblad, waar ook regelmatig verslagen van onze werking in komen, net zoals in de solidair. Ik hoef dan ook niets te weerleggen...

Jonas Elossov
14 januari 2007, 19:39
Eerlijk waar: ik heb nog nooit gehoord van socialistisch links. Wie zijn dat?
http://www.lsp-mas.be/lsp/sl/

vavli
14 januari 2007, 19:51
Heb je een abonnement op Socialistisch Links?
Ben intussen op de LSP website gaan kijken naar SL, maar daar vind ik eigenlijk bijna exact hetzelfde als op de website: beschouwingen over wat er hier en elders gebeurt, maar bitter weinig over wat LSPgroepen doen. De bedenkingen die ik eerder uitte (dat PvdA veel meer concrete akties heeft aan en met de basis) blijven m.i. dus overeind.

travis
14 januari 2007, 20:22
Vavli,
Je vergeet blijkbaar dat LSP véél kleiner is dan PVDA en dus ook veel minder middelen heeft. Maar toch proberen ze te doen wat binnen hun mogelijkheden ligt (aanwezig zijn op anti-oorlogsbetogingen, solidariteitsmanifestaties, op stakerspiketten, organiseren van vormingsweekends,...) Ik ben zelf geen lid van LSP, maar toch wil ik hen graag verdedigen, omdat zij het waarschijnlijk al lang beu zijn zich te verdedigen tegen 'linkse onafhankelijken' die constant kritiek hebben.
Dat ze klein zijn, weet iedereen, zij ook. Vandaar dat ze mee in het inititiatief stappen om een nieuwe arbeiderspartij op te richten. Toch lovenswaardig vind ik.

KingHagar
14 januari 2007, 22:13
Vavli,
Je vergeet blijkbaar dat LSP véél kleiner is dan PVDA en dus ook veel minder middelen heeft. Maar toch proberen ze te doen wat binnen hun mogelijkheden ligt (aanwezig zijn op anti-oorlogsbetogingen, solidariteitsmanifestaties, op stakerspiketten, organiseren van vormingsweekends,...) Ik ben zelf geen lid van LSP, maar toch wil ik hen graag verdedigen, omdat zij het waarschijnlijk al lang beu zijn zich te verdedigen tegen 'linkse onafhankelijken' die constant kritiek hebben.
Dat ze klein zijn, weet iedereen, zij ook. Vandaar dat ze mee in het inititiatief stappen om een nieuwe arbeiderspartij op te richten. Toch lovenswaardig vind ik.

voila se. Tis soms toch wel straf ze. Vandaag zeggen ze da we niets uitsteken, en morgen we worden als een groepke marginale superactivisten beschouwd...

vavli
14 januari 2007, 22:17
Beste Travis,
Mijn punt van kritiek was niet dat de LSP klein is, zie hier wat ik schreef.

Dat klinkt heel goed maar CAP en UAG zijn er alvast niet in geslaagd om "het eigen groot gelijk"te overstijgen. De LSP mag dan wel zeggen dat het allemaal de schuld is van UAG maar de SAP denkt daar wel anders over en geeft een compleet ander verhaal. Hoe kan ik nu als buitenstaander weten wie gelijk heeft? Het enige wat ik met zekerheid kan zeggen is: dit gaat niet echt lekker. Van eenheid is niet echt sprake. Degenen die het hardste roepen om eenheid, geen sectarisme, hebben onderling wel grote ruzie.
En op http://marxisten.blogspot.com (09/01/07) las ik dat op de provinciale vergadering in Oost Vlaanderen (en dat was de grootste bijeenkomst met 70 deelnemers, dat is evenveel als in Limburg, Vlaams Brabant en West vlaanderen samen) een grote meerderheid tegen een kartel CAP-PvdA is: het water tussen die twee is veel te diep aldus dat verslag dat ook stelt dat de conferentie van 03/02/07 zo een kartel allicht niet zou goedkeuren. Ook Jonas heeft op dit forum al gezegd dat hij zo een kartel niet zit zitten. Kortom: een samenwerking tussen CAP en PvdA had allicht tot dezelfde ambras geleid als tussen CAP en UAG.
Jonas heeft het voortdurend over de anti LSPhouding bij PvdA maar op hun website heb ik niks, maar dan ook echt niks gevonden dat daar op wijst. Graag concrete bewijzen als ik me vergis. Mijn indruk is dat de PvdA gewoon de handen vol heeft met het uitbouwen van de eigen organisatie. Terwijl het afgelopen jaar CAP en UAG ruzie zaten te maken en zowat een jaar nodig hadden voor zeggen en schrijven één nationale bijeenkomst , gevolgd door een bijeenkomst per provincie waar in totaal nog hooguit 200 mensen waren, heeft de PvdA in diezelfde periode 600 leden gewonnen na het generatiepact, in de recente gemeenteraadsverkiezingen het aantal verkozenen verdrievoudigd, heeft de jongerenorganisatie Comac dit academisch jaar al meer dan 200 nieuwe leden mogen verwelkomen (op bijeenkomsten in Gent heeft Comac meer volk dan op de eenmalige provinciale bijeenkomst van CAP daar !), heeft Solidair een meer laagdrempelige look gekregen om zo een veel breder publiek te kunnen bereiken, enzovoort.
Op de website van LSP lees ik tal van korte beschouwingen, interessant maar: wat doet de LSP ? Ik lees nooit iets over hetgeen die partij nu daadwerkelijk doet behalve af en toe eens bijeenkomen. In Solidair en op hun website staan wekelijks heel concrete dingen. De afgelopen dagen: in Antwerpen een info-avond over VW met 100 aanwezigen, 60 Comacjongeren organiseren in het kerstverlof een collectieve blok, 70 deelnemers aan de marxistische werelduniversiteit in Antwerpen tijdens het kerstverlof, 100-den mensen die overal meegaan als de PvdAgemeenteraadsleden hun intrede doen (met daarbij allerlei ludieke akties), petitiecampagne voor het openhouden van lokale postkantoren, oa. Kolderbos in Genk, 70 mensen in Bergen op een aktie tegen de orde van geneesheren, een hele reeks derdewereldactiviteiten (Libanon, Filipijnen, Palestina....),.... Kortom , op alle mogelijke terreinen akties en initiatieven en niet enkel wat beschouwingen. Maar: geen letter van kritiek op LSP, of op de CAP.
Mijn indruk is dat de PvdA wel wat beters te doen heeft dan dat geruzie en dat hun standpunt heel pragmatisch is: als Sleekx zelf niet wil opkomen bij de verkiezingen , tja: met wie gaan we dan nog wel in zee: met groepjes die dat zelf eigenlijk niet willen (cfr het verslag van CAP Oost Vlaanderen) ??

Maar daarop reageert King Hagar dan door te stellen: ga eens kijken op Socialistisch links wat we allemaal doen. Dat heb ik gedaan en sorry, dan kan ik alleen maar vaststellen dat het niet veel voorstelt.
Ze zijn wel klein maar niet bescheiden, zie naar hun houding tgo UAG die ze afdoen als een kleine sekte. Tja... Het potje verwijt het keteltje.

Eerder las ik hier ergens : er is geen enkele organisatie die zoals de LSP de afgelopen 10 jaar met 1000 procent is gegegroeid.
Tien jaar geleden waren ze met 30, nu met 300.
Duizend procent klinkt natuurlijk indrukwekkend. Maar het gaat dus om 30 mensen per jaar.
Wat meer bescheidenheid zou LSP sieren en ze m.i. veel sympatieker doen overkomen. Maar dat "wij zijn ongeloofelijk goe bezig" sfeertje stoort mij enorm.
En dat is ook mijn kritiek op CAP: vanaf 28/10/06 werden de zaken voorgesteld alsof het hier om een historische gebeurtenis ging. Lees nog maar eens na wat er allemaal geschreven werd: of de kaap van 5 procent gehaald zal worden is nog niet duidelijk, maar het zit er zeker in, 10 tot 15 procent is haalbaar voor een links alternatief.

solidarnosc
14 januari 2007, 23:27
Beste Travis,
Mijn punt van kritiek was niet dat de LSP klein is, zie hier wat ik schreef.



Maar daarop reageert King Hagar dan door te stellen: ga eens kijken op Socialistisch links wat we allemaal doen. Dat heb ik gedaan en sorry, dan kan ik alleen maar vaststellen dat het niet veel voorstelt.
Ze zijn wel klein maar niet bescheiden, zie naar hun houding tgo UAG die ze afdoen als een kleine sekte. Tja... Het potje verwijt het keteltje.

Eerder las ik hier ergens : er is geen enkele organisatie die zoals de LSP de afgelopen 10 jaar met 1000 procent is gegegroeid.
Tien jaar geleden waren ze met 30, nu met 300.
Duizend procent klinkt natuurlijk indrukwekkend. Maar het gaat dus om 30 mensen per jaar.
Wat meer bescheidenheid zou LSP sieren en ze m.i. veel sympatieker doen overkomen. Maar dat "wij zijn ongeloofelijk goe bezig" sfeertje stoort mij enorm.
En dat is ook mijn kritiek op CAP: vanaf 28/10/06 werden de zaken voorgesteld alsof het hier om een historische gebeurtenis ging. Lees nog maar eens na wat er allemaal geschreven werd: of de kaap van 5 procent gehaald zal worden is nog niet duidelijk, maar het zit er zeker in, 10 tot 15 procent is haalbaar voor een links alternatief.

Ik vind dat we goed bezig zijn. Waarom mag ik dat niet zeggen. Dit heeft niets met onbescheidenheid te maken. Als ik een goed rapport haalde vond ik ook dat ik goed bezig was. Wil dat daarom zeggen dat ik vond dat ik beter was dan anderen of dat ik de enigste was die goede resultaten behaalde. Helemaal niet alleen dat we met de huidige mogelijkheden en mensen er van maken wat we kunnen en resultaten boeken. Meer niet. Misschien vind u die resultaten vanuit uw perspectief niet vet maar als een lid ben ik er best tevreden mee.

Valse bescheidenheid vind ik trouwens erger dan onbescheidenheid. ;-)

solidarnosc
14 januari 2007, 23:32
Ben intussen op de LSP website gaan kijken naar SL, maar daar vind ik eigenlijk bijna exact hetzelfde als op de website: beschouwingen over wat er hier en elders gebeurt, maar bitter weinig over wat LSPgroepen doen. De bedenkingen die ik eerder uitte (dat PvdA veel meer concrete akties heeft aan en met de basis) blijven m.i. dus overeind.

Noem me één politieke partij in België waar de meerderheid van de leden wekelijks gemiddeld éénmaal naar een vergadering komen en op straat én hun blad verkopen én geld ophalen om hun werking te financieren. ;-) Wel dat is wat LSP groepen doen. Eerst stellen dat we onbescheiden zijn om vervolgens te klagen dat we te weinig reclame maken voor wat we doen. Tsss. Moeten we iedere keer een persbericht versturen als we ergens een bladverkoop houden of deur aan deur in een wijk, discussie etc? Enfin ik wil niet onbescheiden overkomen. Sta me toe dat ik geprikkeld reageer op de suggestie dat we niet al te veel zouden doen.

Jonas Elossov
15 januari 2007, 11:32
Trouwens, niet genoeg activiteiten?

Mag ik je eraan herinneren dat LSP aan de basis stond van de meeste betogingen waar klein-links aanwezig was? De 3 betogingen rond VDB, de betoging rond het economisch congres van het VB, de anti-NSV-betoging, enz...

Daarnaast komt de ALS-werking, die itt tot de comac, zich niet bezig houdt met "alternatieve films" en sangria-avonds te organiseren, maar wel debatten, politieke meetings (BTW, er was meer volk op onze meeting over de plannen van VDB dan op die van VVS) naast natuurlijk onze wekelijkse marxistische vormingen voor studenten waar in Gent bijvoorbeeld elke week 20 nieuwe contacten/leden op afkomen (naast natuurlijk de afdelingen en bladverkopen).

Het feit dat het nu misschien deze maand iets rustiger (en dat is zo rond deze tijd) is heeft verschillende oorzaken;

Eerst en vooral structurele oorzaken, namelijk dat beslist is om ons in een periode waar we naar buiten toe in CAP werken, we ons met onze eigen werking voor een periode vooral intern richten. Daarnaast zijn er zowiezo minder nationale bijeenkomsten in grote getale omdat we sinds een tijdje werken met structuren op provinciale niveaus om een nieuw kader te vormen.

Maar dat heeft slechts een beperkte impact, de belangrijkste oorzaken zijn tijd-gebonden; Namelijk dat er ten eerste geen ALS-werking is door examens en dat er ten tweede op dit moment eveneens Wereldcongres is van het CWI dat door onze Belgische sectie wordt georganiseerd. Examens en wereldcongres maken dat een deel van het lid-maatschap het nu druk heeft met andere zaken. Niettemin blijft de gewone interne werking met vormingen, wekelijkse afdelingen, bladverkopen, comittees... uiteraard wel volledig doorwerken.

In Gent doen we deze maand nog een nieuwjaarsreceptie en vorming voor syndicalisten en nationaal was er in de kerstvakantie een jongerenkamp voor scholieren.

Genoeg uitleg?

vavli
15 januari 2007, 18:45
Oke, oke, jullie hebben me overtuigd dat jullie druk bezig zijn. Maar geef toe: dat kon ik niet weten door de website of SL te lezen.

Jonas Elossov
15 januari 2007, 18:50
Oke, oke, jullie hebben me overtuigd dat jullie druk bezig zijn. Maar geef toe: dat kon ik niet weten door de website of SL te lezen.

Neen, maar intern werk moet ook niet noodzakelijk aan de grote klok worden gehangen, wel?

vavli
16 januari 2007, 17:45
En op de CAP site staat er nog steeds niks over het afbreken van de gesprekken tussen Sleekx en PvdA en over de gesprekken met Groen!, sorry, met sommige leden van Groen!
Hoe de PvdA en LSP ertegenover staan weten we intussen maar wanneer geeft CAP haar visie op de feiten? Of moet iedereen maar gewoon wachten tot 03/02/07?

ingenious
17 januari 2007, 01:41
Mag ik je eraan herinneren dat LSP aan de basis stond van de meeste betogingen waar klein-links aanwezig was? De 3 betogingen rond VDB

(BTW, er was meer volk op onze meeting over de plannen van VDB dan op die van VVS)


VVS heeft meerdere 'meetings' gehad over de plannen VDB en de opkomst varieerde nogal ferm.

jullie zijn echt niet de enige die op het idee komen om actie te voeren. er zijn nog mensen gekend met drukkingsmiddelen als betogingen.

de enige betoging die jullie georganiseerd hebben, had een prachtopkomst van 15 man, die dan nog op Sleeckx na allemaal LSP'ers waren. jullie hebben geen enkele andere organisatie mee gekregen. de betogingen die wij mee organiseerden haalden meer dan 10 000 man.

jonas, stop toch eens met je aan te stellen. het wordt echt zielig. ik twijfel er niet aan dat jullie je hard inzetten voor LSP. maar stop met de pretenderen alsof jullie de basis van alles zijn en dat al wat jullie doen goed is en de rest maar wat aanmoddert. verbaas je je er met zo'n houding nu echt over dat CAP niets zal worden? jeetje. :?

solidarnosc
17 januari 2007, 13:00
Jerry, jerry, jerry. ;) Verkiezingen zijn gepland voor 10juni. Dat geeft ons gelukkig nog een maand of twee meer tijd.

solidarnosc
17 januari 2007, 13:02
En op de CAP site staat er nog steeds niks over het afbreken van de gesprekken tussen Sleekx en PvdA en over de gesprekken met Groen!, sorry, met sommige leden van Groen!
Hoe de PvdA en LSP ertegenover staan weten we intussen maar wanneer geeft CAP haar visie op de feiten? Of moet iedereen maar gewoon wachten tot 03/02/07?


Er is vorige week al een persbericht gestuurd en de leden zijn mits een nieuwsbrief op de hoogte gebracht.

vavli
17 januari 2007, 15:20
Jerry, jerry, jerry. ;) Verkiezingen zijn gepland voor 10juni. Dat geeft ons gelukkig nog een maand of twee meer tijd.

Is dat geen probleem? Dat wordt dus kiezen tussen: ofwel floppen in de verkiezingen, ofwel floppen in de examens.

vavli
17 januari 2007, 16:19
Sorry, dat was een flauw grapje en vooral ongepast want zo lijk ik te suggereren dat ik jullie engagement minacht en dat is niet het geval, integendeel. Maar wat me bij LSP wel mateloos stoort, is de stijl, de mentaliteit dat LSP de waarheid in pacht heeft terwijl er zoveel ongenuanceerde uitspraken zijn (Over Cuba bijvoorbeeld, ik weet zelf niet zoveel over Cuba maar ik heb de diuscussie hier gevoerd en Tony is daarbij zondermeer veel beter gedocumenteerd. De uitspraken van Jonas over een bureaucratische kaste kan hij niet staven. ) en dat opgestoken vingertje (cfr de houding tav Chavez) ... gruwelijk gewoon. Die houding wekt mijn allergie op, vandaar mijn reaktie.
Ik ben ervan overtuigd dat als LSP die stijl niet aanpast en zich niet meer bescheiden opstelt, dan zal LSP een kleine sekte blijven.

guerin
17 januari 2007, 17:33
Sorry, dat was een flauw grapje en vooral ongepast want zo lijk ik te suggereren dat ik jullie engagement minacht en dat is niet het geval, integendeel. Maar wat me bij LSP wel mateloos stoort, is de stijl, de mentaliteit dat LSP de waarheid in pacht heeft terwijl er zoveel ongenuanceerde uitspraken zijn (Over Cuba bijvoorbeeld, ik weet zelf niet zoveel over Cuba maar ik heb de diuscussie hier gevoerd en Tony is daarbij zondermeer veel beter gedocumenteerd. De uitspraken van Jonas over een bureaucratische kaste kan hij niet staven. ) en dat opgestoken vingertje (cfr de houding tav Chavez) ... gruwelijk gewoon. Die houding wekt mijn allergie op, vandaar mijn reaktie.
Ik ben ervan overtuigd dat als LSP die stijl niet aanpast en zich niet meer bescheiden opstelt, dan zal LSP een kleine sekte blijven.
De veel provinciaal vergadering van CAP waar er ook lSP mensen waren hebben mij geen negatief indruk nagelaten over enig arrogantie van LSP,integendeel.

vavli
17 januari 2007, 18:10
[quote=guerin;2345388]De veel provinciaal vergadering van CAP /quote]
Que?
Ik veronderstel dat je een bepaalde provinciale vergadering bedoelt.

Ik beweer niet dat elke LSP-er op elke bijeenkomst arrogant is, maar als ik zie 1. hoe LSP tgo UAG staat en met welke bewoordingen ze daarover praten. SAP vertelt een heel ander verhaal, zij zeggen dat UAG eigenlijk veel beter gestructureerd en dus democratischer is dan CAP.
2. Hoe ze Chavez terechtwijzen. Die man riskeert verdorie zijn leven (het is echt een wonder dat hij die mislukte staatsgreep heeft overleefd en dat hij toen niet is vermoord). Vanuit het comfortable Belgie is het wel heel gemakkelijk om Chavez, die in bijzonder moeilijke omstandigheden moet laveren, terecht te wijzen. Idem wat Cuba betreft.

Eigenlijk maakt LSP preceis detzelfde fouten als PvdA 20 jaar geleden: die meenden toen ook dat ze alle politieke wijsheid in pacht hadden. PvdA is intussen toch wat meer bescheiden geworden en heel wat voorzichtiger in het plakken van etiketten inzake wat elders goed/slecht is.

Thomas B.
17 januari 2007, 19:05
2. Hoe ze Chavez terechtwijzen. Die man riskeert verdorie zijn leven (het is echt een wonder dat hij die mislukte staatsgreep heeft overleefd en dat hij toen niet is vermoord). Vanuit het comfortable Belgie is het wel heel gemakkelijk om Chavez, die in bijzonder moeilijke omstandigheden moet laveren, terecht te wijzen. Idem wat Cuba betreft.

we zij blij met een beweging naar links in latijns-amerika maar we moeten critisch blijven tegenover de regimes daar de taal van chavez is veelbelovend maar de daden zijn er toch nog niet echt naar. daarom moeten we gestructureerd opbouwende kritiek blijven uiten.

solidarnosc
17 januari 2007, 19:27
[quote=guerin;2345388]De veel provinciaal vergadering van CAP /quote]
Que?
Ik veronderstel dat je een bepaalde provinciale vergadering bedoelt.

Ik beweer niet dat elke LSP-er op elke bijeenkomst arrogant is, maar als ik zie 1. hoe LSP tgo UAG staat en met welke bewoordingen ze daarover praten. SAP vertelt een heel ander verhaal, zij zeggen dat UAG eigenlijk veel beter gestructureerd en dus democratischer is dan CAP.
2. Hoe ze Chavez terechtwijzen. Die man riskeert verdorie zijn leven (het is echt een wonder dat hij die mislukte staatsgreep heeft overleefd en dat hij toen niet is vermoord). Vanuit het comfortable Belgie is het wel heel gemakkelijk om Chavez, die in bijzonder moeilijke omstandigheden moet laveren, terecht te wijzen. Idem wat Cuba betreft.

Eigenlijk maakt LSP preceis detzelfde fouten als PvdA 20 jaar geleden: die meenden toen ook dat ze alle politieke wijsheid in pacht hadden. PvdA is intussen toch wat meer bescheiden geworden en heel wat voorzichtiger in het plakken van etiketten inzake wat elders goed/slecht is.

Het is helemaal niet omdat je een bescheiden retoriek gebruikt dat je daarom bescheiden bent. De houding van de PVDA tijdens de discussie over het Generatiepact vond ik allesbehalve bescheiden om maar een voorbeeld te noemen. Hoe lang is het trouwens al geleden dat de PVDA iedereen die Saddam niet steunden ervan beschuldigde een bondgenoot van het imperialisme te zijn. Nog niet zo lang hoor.

vavli
17 januari 2007, 19:40
[quote=vavli;2345518]

Het is helemaal niet omdat je een bescheiden retoriek gebruikt dat je daarom bescheiden bent. De houding van de PVDA tijdens de discussie over het Generatiepact vond ik allesbehalve bescheiden om maar een voorbeeld te noemen. Hoe lang is het trouwens al geleden dat de PVDA iedereen die Saddam niet steunden ervan beschuldigde een bondgenoot van het imperialisme te zijn. Nog niet zo lang hoor.

Een: Kan je illustreren wat je bedoelt 1. met de onbescheiden houding van de PvdA tijdens het generatiepact 2. dat de Pvda iedereen die Saddam niet steunde ervan beschuldigde een bondgenoot van het imperialisme te zijn?

Twee: ik merk dat jullie dit voortdurend doen: als ik een of andere kritiek uit op LSP of trotskisme dan verwijzen jullie naar PvdA, stalinisme,... En dan zijn we vertrokken voor een discussie over een ander thema, zoals nu ook weer. Een handige truuk die blijkbaar goed werkt.

KingHagar
17 januari 2007, 19:47
Een: Kan je illustreren wat je bedoelt 1. met de onbescheiden houding van de PvdA tijdens het generatiepact

ik zal het illustreren door hen te citeren:

Wie naar links kijkt, kijkt naar de PvdA. (titel op pamflet verspreid tijdens de beweging)

Zegt dat genoeg?

2. dat de Pvda iedereen die Saddam niet steunde ervan beschuldigde een bondgenoot van het imperialisme te zijn?


Tijdens de vergaderingen tussen allerlei linkse krachten in het kader van STOPUSA en het Antioorlogsplatform en dergelijke zijn die zaken regelmatig naar voor gebracht wanneer oa LSP zei dat we tevens met een duidelijke kritiek op Saddam naar voor moesten komen. Niet vergeten dat ze in die tijd met Abou Jahjah naar de verkiezingen gingen, en dat die man openlijk uitkwam voor zijn steun aan Saddam. PvdA deed dat dan wel niet openlijk, maar ze beschuldigden toch telkens degenen die al te kritisch waren over Saddam. Dat gebeurde dan door te niet letterlijk saddam te verdedigen, maar doordat we zogezegd objectief gezien het imperialisme steunen door ook systematisch een kritiek op Saddam te formuleren

Twee: ik merk dat jullie dit voortdurend doen: als ik een of andere kritiek uit op LSP of trotskisme dan verwijzen jullie naar PvdA, stalinisme,... En dan zijn we vertrokken voor een discussie over een ander thema, zoals nu ook weer. Een handige truuk die blijkbaar goed werkt.

Vergelijkingen kunnen dingen vaak verduidelijken. Meer hoef je er niet achter te zoeken

vavli
17 januari 2007, 20:05
ik zal het illustreren door hen te citeren:

Wie naar links kijkt, kijkt naar de PvdA. (titel op pamflet verspreid tijdens de beweging)

Zegt dat genoeg?

Hoe durven ze !

Ik vind dat eerlijk gezegd een heel gevatte reaktie op de uitspraken van Van de Lanotte en blijkbaar was het ook een boodschap die goed overkwam want de PvdA heeft toen heel veel leden bij gewonnen.

KingHagar
17 januari 2007, 20:05
Ik beweer niet dat elke LSP-er op elke bijeenkomst arrogant is, maar als ik zie 1. hoe LSP tgo UAG staat en met welke bewoordingen ze daarover praten. SAP vertelt een heel ander verhaal, zij zeggen dat UAG eigenlijk veel beter gestructureerd en dus democratischer is dan CAP.


Zoals ik reeds zei tegen de rode baron: lul niet over zaken waar je niets van afweet. Je merkt hier zelf dat de meningen over UAG verdeeld zijn, en ik vind niet dat jij veel basis hebt om te kunnen oordelen over wie er aan het rechte eind trekt.

2. Hoe ze Chavez terechtwijzen. Die man riskeert verdorie zijn leven (het is echt een wonder dat hij die mislukte staatsgreep heeft overleefd en dat hij toen niet is vermoord). Vanuit het comfortable Belgie is het wel heel gemakkelijk om Chavez, die in bijzonder moeilijke omstandigheden moet laveren, terecht te wijzen. Idem wat Cuba betreft.



Het is net een fout om de ervaring van tientallen jaren arbeidersstrijd overboord te gooien en leiders als Chavez blind te gaan achterna lopen. Uit het verleden zijn veel lessen te leren, en als marxisten proberen we die lessen ook toe te passen op de huidige ontwikkelingen in bv Venezuela. Ik ben ervan overtuigd dat Chavez de levensomstandigheden van zijn volk wilt verbeteren en dat hij daarvoor veel over heeft, iets waar we weinig andere politici in deze wereld van kunnen verdenken. Ik sta echter wel kritisch over de manier waarop hij zaken wilt veranderen, kritisch met de bedoeling om opbouwend te zijn.

Eigenlijk maakt LSP preceis detzelfde fouten als PvdA 20 jaar geleden: die meenden toen ook dat ze alle politieke wijsheid in pacht hadden. PvdA is intussen toch wat meer bescheiden geworden en heel wat voorzichtiger in het plakken van etiketten inzake wat elders goed/slecht is.


In het artikel over Chavez dat ik vandaag las op de website vd PvdA staan heel wat interessante concrete zaken over wat Chavez van plan is. Zaken die ik nog nergens anders had gelezen. Net zoals ik in het artikel van Karl Debbaut (CWI) op socialistworld.net (waar het artikel op onze site een samenvatting van is) heel wat concrete gegevens, interessant voor discussies, heb gevonden. Maar het grote verschil tussen beide artikels, is dat het artikel van Karl een analyse is, met duidelijke geformuleerde perspectieven, terwijl dat van de PvdA-website met moeite verder geraakt dan een steunbetuiging aan Chavez. Is dat de rol die marxisten moeten spelen? Je kan stellen dat het gemakkelijk is om vanuit het Westen commentaar te geven op wat Chavez doet, ok, daar is iets van aan, en voor de PvdA kan dat gelden, maar voor een organisatie als de onze, die een afdeling in Venezuela heeft, is het echter van levensbelang dat ze een diepgaande analyse maakt en duidelijke perspectieven naar voor brengt.

Een linkse syndicalist zei me enkele dagen geleden nog het volgende over "de bevragende PvdA": Als ge als partij uw programma wilt gaan laten bepalen door enquêtes en wat de man in de straat wilt, dan kunt ge den helft van tprogramma van het VB overnemen.

KingHagar
17 januari 2007, 20:10
Hoe durven ze !

Ik vind dat eerlijk gezegd een heel gevatte reaktie op de uitspraken van Van de Lanotte en blijkbaar was het ook een boodschap die goed overkwam want de PvdA heeft toen heel veel leden bij gewonnen.

:roll:

Bij veel syndicalisten en linkse activisten is dat nochtans niet echt in goede aarde gevallen.

Je moet je eens afvragen hoe iemand die al jaren vakbondswerk doet op zijn bedrijf, ook probeert een links standpunt op de werkvloer te verdedigen, maar die door allerlei redenen (politieke flaters van de afgelopen jaren zoals Resist, communistisch...), en zo zijn er héél véél mensen, niet voor de PvdA te vinden is, over zo'n uitspraak denkt...

vavli
17 januari 2007, 20:12
Een linkse syndicalist zei me enkele dagen geleden nog het volgende over "de bevragende PvdA": Als ge als partij uw programma wilt gaan laten bepalen door enquêtes en wat de man in de straat wilt, dan kunt ge den helft van tprogramma van het VB overnemen.
En ben jij het eens met die linkse syndicalist: Een: doet de PvdA er fout aan om via enquetes te onderzoeken wat er leeft en daar van te vertrekken?
Twee: heeft de PvdA iets van het programma van het VB overgenomen?

solidarnosc
17 januari 2007, 20:21
En ben jij het eens met die linkse syndicalist: Een: doet de PvdA er fout aan om via enquetes te onderzoeken wat er leeft en daar van te vertrekken?
Twee: heeft de PvdA iets van het programma van het VB overgenomen?

Nee maar de vraag is hoe ver dat men daar kan ingaan en wat men vervolgens met de resultaten van de enquetes doet.

Pie
17 januari 2007, 23:08
Een linkse syndicalist zei me enkele dagen geleden nog het volgende over "de bevragende PvdA": Als ge als partij uw programma wilt gaan laten bepalen door enquêtes en wat de man in de straat wilt, dan kunt ge den helft van tprogramma van het VB overnemen.


Dan heb je die linke syndicalist toch hopelijk gezegd dat hij niet uit z'n nek moest kletsten hé?!?

Het programma van de pvda wordt gemaakt door de leden van de pvda zelf, op basis van wat de mensen in hun gemeente als grootste bekommernissen aanduiden. (bv. dure energie, veiligheid, gezondheid, huisvesting,...)

Als je zegt dat je de helft van het programma van het VB overneemt door een bevragende partij (ipv een belerende partij), kan ik me niet van de indruk ontdoen dat je de massa's maar dom vindt... Is dat links? Mooi voorhoedeconcept!

vavli
17 januari 2007, 23:11
:roll:

Bij veel syndicalisten en linkse activisten is dat nochtans niet echt in goede aarde gevallen.

De PvdA zegt in elk geval dat ze in die periode 600 leden bijgewonnen hebben. Mijn indruk is in elk geval dat er veel meer activsisten waren die woedend waren over de politiek van de SPa en dat de propaganda van de PvdA: 600.000 werlozen waarom dan langer werken? heel sterk overkwam.
Maar bon, het is niet aan mij om de PvdA te verdedigen. Maar ik vind wel dat ze van hun vroegere fouten veel geleerd hebben en nu veel efficienter communiceren waardoor ze nu ook snel aan aanhang winnen. Ik zie dat heel goed in lommel, dicht bij mij in de buurt. Daar is al meer dan 20 jaar een groepspraktijk waarvoor veel mensen sympathie hebben maar toch kwamen ze niet echt van de grond. Bij de laatste verkiezingen zijn ze daar naar 8 procent gegaan en nu staat er echt een hele ploeg van mensen . Ik heb echt wel de indruk dat ze de afgelopen twee jaar meer aan invloed gewonnen hebben dan in de 20 jaar die daar aan vooraf gingen.
Ik las in een reaktie van jou bij Dirk Vanduppen dat je de PvdA als een reformistische partij beschouwd. Dat verbaasde me wel- ik bedoel: ze communiceren wel veel handiger maar impliceert dat ook dat ze zijn afgestapt van hun marxistische principes ? Is dat het standpunt van de LSP of jou pesroonlijk idee? En sinds wanneer is de PvdA volgens jou/jullie reformistisch? En hoe motiveer je dat dan?

Alamoet
18 januari 2007, 00:17
Een interessant interview omtrent PVDA-Indymedia te beluisteren op:

www.radiocentraal.be (http://www.radiocentraal.be)

Ik vond dit interview met Peter Mertens interessanter:

http://redactie.radiocentraal.be/Home/

vavli
18 januari 2007, 00:47
Zoals ik reeds zei tegen de rode baron: lul niet over zaken waar je niets van afweet. Je merkt hier zelf dat de meningen over UAG verdeeld zijn, en ik vind niet dat jij veel basis hebt om te kunnen oordelen over wie er aan het rechte eind trekt.H.

Wanneer heb je het recht uitspraken te doen? Als het criterium is dat je er fysiek moet bij geweest zijn, wel dan zal de LSP met zijn 300 leden zich nog maar over een heel beperkt aantal onderwerpen kunnen uitspreken. Of kunnen jullie wel met kennis van zaken lullen over zaken waar je niet bij was?
Je arrogantie overtreft voor mij elke vorm van stalinisme dat ik aantref bij de Pvda -ers die ik tegenkom. En hoe meer ik erover lees: de analyse van de SAP over UAG klinkt veel overtuigender dan de zeer vage praatjes van de LSP.

Pie
18 januari 2007, 09:37
Zoals ik reeds zei tegen de rode baron: lul niet over zaken waar je niets van afweet.

Is dat niet bij de meeste mensen hier de essentiele voorwaarde om op dit forum aanwezig te zijn, king hagar incluis?

Alamoet
19 januari 2007, 02:54
Tijdens de vergaderingen tussen allerlei linkse krachten in het kader van STOPUSA en het Antioorlogsplatform en dergelijke zijn die zaken regelmatig naar voor gebracht wanneer oa LSP zei dat we tevens met een duidelijke kritiek op Saddam naar voor moesten komen. Niet vergeten dat ze in die tijd met Abou Jahjah naar de verkiezingen gingen, en dat die man openlijk uitkwam voor zijn steun aan Saddam. PvdA deed dat dan wel niet openlijk, maar ze beschuldigden toch telkens degenen die al te kritisch waren over Saddam. Dat gebeurde dan door te niet letterlijk saddam te verdedigen, maar doordat we zogezegd objectief gezien het imperialisme steunen door ook systematisch een kritiek op Saddam te formuleren





Ik kan mij vergissen maar ik meen mij toch niet veel steunbetuigingen van dyab abou jahjah aan het adres van Saddam te herinneren. Volgens mij leunt hij dichter aan bij een aantal ideeen van de syrische baath en beschouwde hij saddam als een moordenaar en dictator.