PDA

View Full Version : Meer of minder belastingen


ericferemans
17 februari 2007, 12:49
Het leitmotiv van een liberale partij is op het economische vlak de beperking van de overheid, of zoals zij dat zeggen, het verminderen van het monopolie van de overheid. Het is het alles willen "liberaliseren" en het willen stimuleren van de bedrijven, eerder dan het zelf organiseren van bepaalde diensten en delen van de economie door de overheid.

Ons land kent noch een liberale economie, noch een centralistisch geleidde overheidseconomie. Het is een gemengde economie.

Waar staat Spirit:
- méér privatisering of meer overheidscontrole?
- méér herverdeling door hogere belastingen gekopepeld aan overheidsinvesteringen of wachten op het privé initiatief?
- het verminderen van de werkloosheid door overheidsinitiatieven op te starten of het steunen van de privé investeerders zodat deze werk creëren.
- Meer rechtvaardigheid door de hoogste inkomens (inclusief uit kapitaal) zwaarder te belasten of "flat tax" en minder proportionele belastingsschalen?

En alsjeblief, zeg niet dat het allemaal goede "ideeën" zijn, want die truc kennen we en men kan in de politiek onmogelijk knecht zijn van twee meesters...;)

Op dit punt is er een belangrijke tweede vraag die zich opdringt: welke economische principes huldigt Spirit heden ten dage. En welke basis (schrijvers, andere partijen, economen, filosofen) liggen er aan de basis van het (sociaal-) economisch denken van deze partij?

Geert Lambert
18 februari 2007, 23:39
Beste Eric,

Surf eens naar onze website, daar staan de resoluties van onze ALV over economie "Maatwerk aan de winkel"

In een notedop: wij geloven niet in de onzichtbare hand die wel alles zal regelen, maar geloven ook niet dat de overheid alles moet doen. Men moet juist zoeken naar waar de overheid als overheid een meerwaarde kan bieden. Zo kan ze dat nog steeds in de spoorwegen en de nutsvoorzieningen. Maar de overheid had bvb niet direct nood aan een luchtvaartmaatschappij.

Belastingen zijn geen kwaad, voor zover ze correct besteedt worden ter betaling van gemeenschapzaken of ter herverdeling. Dus ook dat is toch duidelijk.

Dus neen, geen "goede ideeen" als antwoord, maar wel een verwijzing naar een congres dat onder leiding van Lieven Ral en Stefan Walgraeve plaatsvond en veel inspiratie haalde in wat in scaninavische landen gebeurt.