PDA

View Full Version : Hoe staat u tegenover een gemeenschapsdienstinkomenszekerheidsnoodsysteem ?


Cynicus
20 februari 2007, 20:53
In ons land zijn er veel te veel werkbekwamen die zich nestelen in een sociale uitkeringssituatie en die geen of veel te weinig moeite doen om opnieuw aan het werk te geraken. Kortom, heel wat werkbekwame uitkeringstrekkers bezondigen zich aan parasiterend sociaal profitariaat. De brave werkende middenklasse moet daar dan maar voor opdraaien.

Hoe staat u tegenover de vervanging van werkloosheidsuitkeringen (evenals van alle andere passieve uitkeringen aan werkbekwamen zonder werk, zoals bv. het OCMW-leefloon) door een gemeenschapsdienstinkomenszekerheidsnoodsysteem (http://forum.politics.be/showpost.php?p=2156880&postcount=813) waarbij gemeenschapsdienstpresteerders enkel nog recht zouden hebben op een prestatiegericht gemeenschapsdienstinkomen van 5 euro per uur effectief gepresteerde gemeenschapsdienst en waarbij ze zoveel uren gemeenschapsdienst zouden mogen verrichten als ze zelf willen (of kunnen), ten einde de huidige werkbekwame uitkeringstrekkers de kans te geven zichzelf te bevrijden uit de armoede en hen tegelijkertijd aan te moedigen (voorlopig) desnoods een onaantrekkelijke job te aanvaarden op de vrije arbeidsmarkt met een uurloon dat hoger ligt dan 5 euro ???

Noot : conform de vrijemarktlogica is het essentieel dat in een gemeenschapsdienstinkomenszekerheidsnoodsysteem (http://forum.politics.be/showpost.php?p=2156880&postcount=813) de gemeenschapsdienstuurvergoeding lager zou liggen dan het uurloon voor ongeschoolde arbeid op de vrije arbeidsmarkt.

Cedric Vloemans
21 februari 2007, 12:18
Het spreekt voor zich dat men werkbewame werkonwilligen niet kan laten genieten van het sociale systeem, echter, men kan niet radicaal worden.

In eerste instantie zou de werkloze 80 procent van zijn loon moeten kunnen ontvangen, en dit zou steeds minder worden naarmate hij langer werkloos blijft. Op termijn zal hij inderdaad een minimum ontvangen, dat volstaat om te overleven, zonder te veel luxe. Men mag de werkloze echter niet zonder overlevingsmiddelen zetten. Uiteindelijk moet er ook een verplichting bestaan werk aan te nemen dat wordt aangeboden, om zo uit de spiraal van de werkloosheid te geraken.

In dit kader wil ik tevens vermelden dat UNIE verdediger is van de gelijkstelling tussen zelfstandige en werknemer, wat de werkloosheidsuitkering betreft.