PDA

View Full Version : Hoe staat u tegenover een gemeenschapsdienstinkomenszekerheidsnoodsysteem ?


Cynicus
15 maart 2007, 21:08
In ons land zijn er veel te veel werkbekwamen die zich nestelen in een sociale uitkeringssituatie en die geen of veel te weinig moeite doen om opnieuw aan het werk te geraken. Kortom, heel wat werkbekwame uitkeringstrekkers bezondigen zich aan parasiterend sociaal profitariaat. De brave werkende middenklasse moet daar dan maar voor opdraaien.

Hoe staat u tegenover de vervanging van werkloosheidsuitkeringen (evenals van alle andere passieve uitkeringen aan werkbekwamen zonder werk, zoals bv. het OCMW-leefloon) door een gemeenschapsdienstinkomenszekerheidsnoodsysteem (http://forum.politics.be/showpost.php?p=2156880&postcount=813) waarbij gemeenschapsdienstpresteerders enkel nog recht zouden hebben op een prestatiegericht gemeenschapsdienstinkomen van 5 euro per uur effectief gepresteerde gemeenschapsdienst en waarbij ze zoveel uren gemeenschapsdienst zouden mogen verrichten als ze zelf willen (of kunnen), ten einde de huidige werkbekwame uitkeringstrekkers de kans te geven zichzelf te bevrijden uit de armoede ???

FallenByTheHand
15 maart 2007, 21:41
De komt neer op pure loonsverlaging. Net zoals ze nu stadswachten inzetten voor taken die vroeger door politie-agenten werden verricht.

Veel beter is het om de lonen op te trekken en volwaardige jobs met een goed statuut en gewone verloning te creëren die die taken van 'gemeensschapdienst' uitvoeren.

Bart Vandersteene
16 maart 2007, 09:53
CAP zal zich met man en macht verzetten tegen het voorstel dat jij hier formuleert. Het is een puur neo-liberale maatregel die de werklozen stigmatiseert als verantwoordelijken voor werkloosheid en die daar gebruik van maakt om het recht op werk aan een degelijk loon op de helling te plaatsen.

Niemand kiest vrijwillig voor een situatie van werkloosheid. Enkel diegenen die nog nooit in zo'n situatie hebben gezeten durven het tegendeel te verkondigen. In een samenleving waar er onder jongeren en in bepaalde regio's een werkloosheid is van meer dan 20%, waar de ene herstructurering na de andere plaatsvindt, getuigt het van enig lef om dat te beweren. Nu, je staat daarin niet alleen. Met steun van de massamedia wordt de laatste jaren een sfeer voorbereid door alle traditionele partijen om de werklozen als "probleem" te duiden ipv de werkloosheid.

De werkloosheid is een fenomeen dat inherent is aan de manier waarop de economie is georganiseerd. Alsmaar meer trachten te produceren met minder arbeiderskracht en je arbeiders alsmaar langer en meer laten producren voor zo weinig mogelijk loon. Dat de arbeiders daardoor de prodcuten niet meer kunnen opkopen die ze zelf produceerden leidt natuurlijk tot een crisis van overproductie die leidt tot afbouw van productiecapaciteit en verdere groei van werkloosheid.

Ik pleit voor volledige tewerkstelling. Stel je voor wat een besparing op uitkeringen, extra inkomsten via personenbelasting en belasting op consumptie. Hoe kan dit gerealiseerd worden? Door een drastisch arbeidsduurverkorting met behoud van loon. Eindelijk zouden de stijgingen in productiviteit dan ten goede komen van de gemeenschap en niet van de mega-winsten van de grote bedrijven. Dus wij willen de werkloosheid aanpakken, niet de werklozen, de rijkdom verdelen, niet de armoede.

IlluSionS667
16 maart 2007, 10:34
Ik pleit voor volledige tewerkstelling. Stel je voor wat een besparing op uitkeringen, extra inkomsten via personenbelasting en belasting op consumptie. Hoe kan dit gerealiseerd worden? Door een drastisch arbeidsduurverkorting met behoud van loon.

Dat is een totaal onzinnige en onrealistische maatregel. Ten eerste werk je zo allesbehalve de massaproductie tegen, wat toch een essentieel probleem is in onze economie. Ten tweede verlaag je zo de winstmarges aanzienlijk, wat in sommige sectoren tot verlies zou leiden. Uiteraard zou er ook een afroming van de hoogste lonen moeten zijn, maar dit kan alleen niet voldoende zijn om heel wat bedrijven leefbaar te houden.

Je kunt beter extra jobs creeëren op de manier die Cynicus voorstelt, maar dan tegen een eerlijk loon. Op die manier draagt iedereen een steentje bij in de samenleving tegen een aanvaardbaar loon.