PDA

View Full Version : Weergave opinies kleinere partijen in de openbare Media


Horace
3 februari 2004, 19:40
Geachte Heer De Wever,
momenteel komen de opinies van de kleinere partijen, al of niet vertegenwoordigd in de onderscheiden parlementen, veel te weinig aan bod in de openbare Media (in casu de VRT).
Dit houdt, volgens mij, een gevaar in voor de Democratie.
Heeft de N-VA plannen, ideëen, actiepunten om hiertegen in te gaan?
Ik had graag een antwoord èn met betrekking tot de representatie van de ideëen van de N-VA (korte termijn) èn met betrekking tot de algemene opdracht van de VRT (lange termijn).

Bart De Wever
4 februari 2004, 00:13
Hallo,

Uw opmerking is terecht wat de N-VA betreft, Groen! komt in verhouding tot zijn stemmenaantal van 18 mei 2003 nog steeds zeer veel aan bod op de openbare zenders.

Een onderzoek van Els De Bens over de politieke voorkeur van journalisten (verschenen in "De Journalist") geeft allicht een groot deel van de verklaring hiervoor: de overgrote meerderheid van de journalisten is rood-groen.

Veel meer dan deze situatie aanklagen kunnen wij niet doen. Ik moest wel eens lachen toen ik een oppostielid in Rusland op TV hoorde klagen dat Poetin de democratie had verkracht doordat alleen de regeringspartijen op de staatszenders kwamen en doordat de kieswet werd veranderd...

PAJOT
4 februari 2004, 08:15
Hoe zou dat opgelost willen zien? Vrije zendtijd voor politieke partijen?

Hoe kunnen we volgens u het best een halt toeroepen aan het linkse mollenwerk in onze samenleving?

Bart De Wever
4 februari 2004, 10:47
De vrije zendtijd voor partijen is afgeschaft omdat de uitzendingen van het Blok zo professioneel gemaakt werden en veel kijkers lokten. (en dit is uiteraard geen verwijt aan het Blok). Ik vond dat destijds jammer omdat je inderdaad tenminste een forum kan geven aan alle opinies in het parlement om hun ideeën rechtstreeks tot bij kijken Vlaanderen te brengen.

"Links mollenwerk" behoort niet tot mijn vocabularium. Ik denk niet dat verbale voorhamers van pas komen voor subtiel werk.

Horace
4 februari 2004, 11:12
Bedankt voor het antwoord.
Dus :
*op korte termijn is enkel "aanklagen" mogelijk.
*Is er binnen de partij al nagedacht over de algemene opdracht van de VRT in verband met de informatieverstrekking (meer specifiek in het aan bod laten komen van opinies) of nog niet? En als nog niet, staat dat te gebeuren?


@Mijnheer Eichmann : gelieve geen slogantaal te gebruiken
1) ik wordt daar ontzettend moe van
2) U verliest dadelijk mijn aandacht (en dat kan niet Uw bedoeling zijn, dacht ik)

Bart De Wever
4 februari 2004, 11:57
Aangezien sommigen razend worden als ik zeg dat ze op onze webstek moeten kijken, heb ik deze keer een copy-paste gedaan...


III.C Media

De pers is vrij, maar ook verantwoordelijk.

1. Analyse

Een vrije, gevarieerde en degelijke pers is onmisbaar in een sterke democratie. Het is geen toeval dat in totalitaire regimes altijd eerst en vooral de pers aan banden gelegd wordt.

In een niet eens zo ver verleden leefde de pers in Vlaanderen in een nauwe verwantschap met de politiek. Persorganen hadden toen een duidelijk politiek profiel, hoofdredacteurs van kranten die zetelden in het parlement waren geen uitzondering. Sindsdien is de positie van de pers radicaal veranderd. De greep van de politiek erop verdween gelukkig, maar maakte helaas plaats voor die van de commercie. Inhoud staat vandaag meer en meer in functie van verkoopscijfers. Redacties zijn ondergeschikt aan het commercieel management; uitgevers gedragen zich als verkopers van gedrukt papier.

Gevolg van deze evolutie zijn onder meer de popularisering van het informatieaanbod, wat soms uitdraait op regelrechte debilisering, en het verschijnen van stuntjournalistiek, waarbij deontologie nog van weinig tel is. Het respecteren van elementaire privacy of van menselijke waardigheid is in de berichtgeving vaak ondergeschikt aan verkoopsargumenten. Langzaam glijden we af naar Amerikaanse toestanden: nieuws in functie van spektakelwaarde. Blijkens onderzoeken heeft de gemiddelde Vlaming in vergelijking met andere EU-burgers nu al het minste vertrouwen in de media.

Parallel met de hierboven geschetste evolutie, zag men de pers in Vlaanderen en daarbuiten steeds meer in handen komen van steeds minder bedrijven; wat de commerciële greep op de media nog verhoogt. Er bestaan vandaag al mediaconcerns die via hun berichtgeving de politiek op wereldvlak mee kunnen sturen; zonder enige controle. Deze bedrijven monopoliseren ook bepaalde informatie die nog slechts voor astronomische bedragen (bijv. uitzendrechten) te verkrijgen is. Bovendien komen er naast de verslaggeving steeds minder verschillende opinies tot uiting in de media.
Tegelijk is via internet het aanbod aan informatie nog nooit zo groot, zo vrij en zo verscheiden geweest als vandaag. De betrouwbaarheid is echter soms twijfelachtig en de efficiëntie bezwijkt onder het reusachtige volume.

De veranderingen in de pers gingen gepaard met de opkomst van een nieuw soort politiek. Politicus en journalist gebruiken elkaar om te “scoren”. Daarbij gaat het vaak veel minder om inhoud dan om verpakking: de thema’s moeten liefst choquerend zijn; de berichtgeving is vluchtig en doorspekt met oneliners; de gewekte perceptie is veel belangrijker dan de feiten zelf. Media- en communicatiespecialisten maken volop hun intrede in de politiek en blijken soms al mee aan de beleidstafel te zitten.

Het is opvallend dat vooral in landen waar het gemiddeld vertrouwen in de overheid laag is, deze evolutie nog een stap verder gaat. Zo is in Vlaanderen de grens tussen entertainment en politiek zeer dun geworden. Van de twee kanten zijn er overstekers: politici die een vedettenstatus bereiken door “tof” te zijn in plaats van door inhoudelijk sterk te staan; vedetten (naaktmodellen, zangeressen, sportlui) die plots de politiek instappen. Bepaalde media werken hier gretig aan mee: enerzijds worden vandaag uit het niets politici gemaakt via oppervlakkige praatprogramma’s (soms inclusief televoting), anderzijds worden “toffe” politici gretig opgevoerd in allerlei spelprogramma’s.

Naast de commerciële media bestaat er in Vlaanderen ook de openbare omroep VRT die, vooral gefinancierd met belastinggeld, radio en TV-uitzendingen brengt. De VRT gedraagt zich echter in het grootste deel van zijn activiteiten meer en meer als een commercieel bedrijf; kijk- en luistercijfers zijn het belangrijkste criterium geworden voor het al dan niet uitzenden van programma’s.

2. Visie

Volgens de N-VA is betrouwbare en bereikbare informatie een wezenlijk belang van iedere burger. Om dit te verzekeren moet men streven naar een nieuw evenwicht tussen de samenleving en de “vierde macht”: de pers is vrij, maar verantwoordelijk.

De maatschappij moet het nodige doen om een kader te scheppen waarin journalisten de nodige ruimte krijgen om op een onafhankelijke manier hun werk te doen en waarin een zo groot mogelijke verscheidenheid aan meningen uitdrukking kan vinden in de media.

Van de andere kant moeten de media beseffen dat het recht op informatievergaring beperkt wordt door verantwoordelijkheid tegenover de individuele burger en tegenover de samenleving.

Daarnaast moeten de media in hun verslaggeving objectief en correct zijn, in het bijzonder de openbare omroep. Het onderscheid tussen berichtgeving en eventuele duiding moet duidelijk zijn.

In de politieke wereld pleit de N-VA voor het aannemen van een deontologische code waarbij politici afspraken maken rond hun relatie met de media.

3. Op weg naar de toekomst

Scheiding tussen inhoud en commercie; verscheidenheid in de media

Een scheiding tussen redactioneel en commercieel beleid is de eerste stap naar meer geloofwaardigheid van de media. De N-VA pleit voor de invoering van een redactiestatuut dat een waarborg inhoudt voor een onafhankelijke werking van de journalisten. Dit kan uitgewerkt worden door de Vlaamse Raad voor Journalistiek.

Vlaanderen kan zo’n redactiestatuut opleggen aan radio- en televisiezenders als voorwaarde voor het verkrijgen van een licentie. Voor de schrijvende pers kan het als voorwaarde gekoppeld worden aan specifieke overheidstussenkomsten.

Verder zou men maatregelen moeten nemen om het eigendomsrecht en de beslissingsmacht in mediaorganen zo te beperken dat er een gezonde verscheidenheid in de media gegarandeerd wordt.

Correcte journalistiek, geloofwaardige berichtgeving

De invoering van een redactiestatuut zal helpen om journalisten te beschermen tegen overdreven druk van kijk-, lees- of luistercijfers. Daardoor zal het risico van journalistieke ontsporingen verminderen net als de verleiding om toch maar uit te pakken met een zogeheten scoop, ook al is de informatie onvoldoende gecontroleerd.

Daarnaast moet men journalisten ter verantwoording kunnen roepen. Zeker aangezien het menselijk leed, veroorzaakt door foutieve berichtgeving, naderhand vaak moeilijk te herstellen is. Vandaag is toezicht op een correcte manier van werken in de media nog op louter vrijwillige basis georganiseerd door de beroepsjournalisten zelf, met name via de Raad voor Deontologie. Daarom steunt de N-VA de aangekondigde oprichting van een “Vlaamse Raad voor Journalistiek” waarin alle betrokken partijen – journalisten, uitgevers, directies en externen - aanwezig zijn. Dit orgaan moet openstaan voor alle burgers of instanties met klachten over wat zij ervaren als onethische journalistiek.

Bereikbare informatie

Nergens ter wereld hebben zoveel woningen een aansluiting op de kabeldistributie als in Vlaanderen. Informatie stroomt vaak vooral via de kabel de huiskamer binnen. Gezien het ontbreken van concurrentie of volwaardige alternatieven, pleit de N-VA voor het verplicht splitsen van het kabelaanbod in een basispakket en een extra aanbod. Het basispakket moet verzekerd worden aan een opgelegde, sociaal verantwoorde prijs.

Commerciële televisie komt voor de N-VA niet in aanmerking voor structurele financiële ondersteuning. Uitzondering zijn echter de regionale televisiestations, die onmiskenbaar succes hebben bij het publiek en die een specifiek lokaal informatieaanbod verzorgen. Aan deze zenders kan men een jaarlijkse basistoelage toekennen, mits aanvaarding van het redactiestatuut en uitsluitend gericht op de werking van hun nieuwsredacties.

Private radio’s dreigen meer en meer herleid te worden tot loutere ontspanningsmedia en tot schakels in de commerciële mediaconcerns. Een wettelijk kader zou divers gebruik van private radio en verscheidenheid in het programma-aanbod moeten bevorderen.

Een specifieke taak voor de openbare omroep

Volgens de N-VA is het aanbieden van kwaliteitsvolle informatie- en ontspanningsprogramma’s de eerste taak van de VRT. Voldoende kijk- en luistercijfers zijn natuurlijk niet onbelangrijk, maar kunnen voor de VRT niet het doorslaggevende criterium zijn voor de programmering.

Bovendien moet de openbare omroep aanvaarden dat de Vlaamse overheid het recht heeft om rekenschap te vragen. Dit betekent uiteraard niet dat we terug moeten naar de onzalige tijd van rechtstreekse politieke inmenging.

Een code voor politici: meer inhoud, minder verpakking

De N-VA pleit voor een deontologische code waarin politici afspreken niet langer op te draven in programma’s die geen enkele informatieve waarde hebben. De N-VA wenst dus liever geen politici te zien “optreden” in allerlei spelprogramma’s. Ze pleit ook voor enige gezonde terughoudendheid vanwege politici bij het meewerken aan zogeheten “human interest” programma’s, met name bij reportages waarin enkel en alleen het privé-leven uitgesmeerd wordt.

In hetzelfde verband pleit de N-VA voor het stopzetten van de zogeheten regeringsmededelingen. Als ministers iets belangrijk te vertellen hebben, zal dit zijn weg wel vinden via de normale persverslaggeving.

Horace
4 februari 2004, 14:04
Mij had je mogen verwijzen, geen probleem.

Ik heb in het verleden naar deze informatie op jullie site gezocht en niet gevonden.
In ieder geval , ik heb mijn informatie, waarvoor bedankt.

Mischien een tip voor jullie webmaster : bij de "standpunten" in het menu ook een pagina met trefwoorden (thema's, ...) inlassen zodat bezoekers sneller jullie betreffende visies, standpunten, kunnen weervinden.

PAJOT
4 februari 2004, 22:06
gelieve geen slogantaal te gebruiken
1) ik wordt daar ontzettend moe van
2) U verliest dadelijk mijn aandacht (en dat kan niet Uw bedoeling zijn, dacht ik)

Ik gebruik geen slogantaal, ik noem de dingen bij hun naam.

Om verder in te gaan op dit onderwerp : dienen de tv-zenders ook niet als een middel tot volksopvoeding te worden gebruikt? Moet "objectieve" berichtgeving niet wijken, in welbepaalde gevallen, voor een meer subjectieve gevoelswaarde ter vorming van de Vlaamse volksgeest? Kan de televisie een rol spelen in de culturele vormgeving van ons volk?

Pelgrim
5 februari 2004, 10:09
Moet "objectieve" berichtgeving niet wijken, in welbepaalde gevallen, voor een meer subjectieve gevoelswaarde ter vorming van de Vlaamse volksgeest?

En jij gaat bepalen in welke welbepaalde gevallen en hoe subjectief?

C uit W
5 februari 2004, 12:57
Moet "objectieve" berichtgeving niet wijken, in welbepaalde gevallen, voor een meer subjectieve gevoelswaarde ter vorming van de Vlaamse volksgeest?

En jij gaat bepalen in welke welbepaalde gevallen en hoe subjectief?
Rechts mollenwerk zou je kunnen zeggen :wink:

Horace
6 februari 2004, 14:53
Eichmann, wat velen, waaronder jezelf, nu verwijten aan de VRT ( hun volksopvoedend karakter richting SPA en Groen!) zou jij vervangen door volksopvoedend karakter richting jouw ideëen. En dan zou het ineens wel goed zijn?
Ik versta U niet!

Floris
6 februari 2004, 15:04
Ja, laat ons aub zelf niet gaan meewerken aan verkleutering en indoctrinatie

objectiviteit als uitgangspunt, opinies en commentaren duidelijk gescheiden