PDA

View Full Version : Lokalen Moslimexecutieve verzegeld


Neptunus
5 september 2007, 10:42
Lokalen Moslimexecutieve verzegeld



BRUSSEL - Maandag zijn op bevel van onderzoeksrechter Michel Claise de lokalen van de Belgische Moslimexecutieve verzegeld. De executieve, het representatief orgaan van de Belgische moslims, is als rechtspersoon ook in staat van beschuldiging gesteld voor valsheid in geschrifte. Dat heeft het Brusselse parket bevestigd.

Volgens het Brusselse parket zijn er valse facturen gevonden. 'Het gaat blijkbaar om facturen die opgemaakt zijn om te verdoezelen dat bepaalde sommen uit de kas zijn verdwenen', zegt parketwoordvoerder Jos Colpin.

Een persoon heeft al bekentenissen afgelegd, maar het is nog niet duidelijk wie de opdracht heeft gegeven om die valse facturen te maken. 'De man die de verklaringen aflegt, wil voorlopig de opdrachtgever nog niet aanduiden', zegt het parket.

Wel is duidelijk dat de facturen zijn opgemaakt tussen midden 2006 en begin 2007. Dat zou er op wijzen dat het huidige bestuur, dat eind 2005 werd geïnstalleerd, bij de zaak zou betrokken zijn.

Datzelfde huidige bestuur had nochtans klacht ingediend tegen de vorige voorzitter van de Moslimexecutieve, Mohamed Boulif. Die bracht in het kader van hetzelfde onderzoek enige tijd in de cel door op verdenking van verduistering maar bleef steeds zijn onschuld staande houden.

Het huidige bestuur van de executieve kwam ook al in opspraak toen de ondervoorzitter, Benjelloul Kissi, een nacht in de cel doorbracht op verdenking van valsheid in geschrifte, verduistering van vennootschapsgoederen en verduistering.

Het parket zal ook vragen dat een voorlopige bewindvoerder wordt aangesteld voor de executieve. 'Het gaat om een instelling van openbaar nut die werkt met overheidssubsidies. Als daar misbruiken worden vastgesteld, moeten we ingrijpen. Met een voorlopige bewindvoerder wordt de raad van bestuur buitenspel gezet maar kan de executieve wel haar taken blijven uitvoeren.'