PDA

View Full Version : Islamleerkrachten mogen hun hoofddoek ook buiten de klas dragen.


Rudy
27 oktober 2007, 12:51
Islamleerkrachten mogen hun hoofddoek ook buiten de klas dragen.

(c) De Standaard 27/10/07

www.gemeenschapsonderwijs.be (http://www.gemeenschapsonderwijs.be)


http://www.standaard.be/Assets/Images_Upload/2007/10/27/BIBU7_GF51J2SN0.1+FBI_hoofddoek.jpg


BRUSSEL - Islamleerkrachten mogen hun hoofddoek ook buiten de klas dragen. Dat heeft de raad van het gemeenschapsonderwijs vrijdag beslist, na een eerdere uitspraak van de Raad van State. Het Minderhedenforum reageert negatief.

De Raad van State besliste vorige week dat een islamlerares ten onrechte was ontslagen, omdat ze had geweigerd haar hoofddoek af te leggen buiten de klas.

Leerkrachten islamitische godsdienst mochten in het gemeenschapsonderwijs tot nu hun hoofddoek ophouden tijdens hun lessen, maar niet daarbuiten.

De islamlerares Chantal Pommée vond dat dit tot absurde situaties leidde en hield bijvoorbeeld tijdens haar verplaatsing in de schoolgangen en over de speelplaats haar hoofddoek op. Dat leidde in januari 2006 tot haar ontslag.

De Raad van State schorste dat ontslag, omdat de lerares daardoor 'een ernstig nadeel' heeft opgelopen. Bovendien kan, volgens het rechtscollege, een individuele school of een scholengroep niet beslissen over een algemeen hoofddoekverbod. Dat kan alleen de raad van het gemeenschapsonderwijs, als overkoepelende instelling.

Die raad heeft vrijdag een verduidelijking aangebracht aan zijn beslissing van 2006 over het hoofddoekverbod.

Leerkrachten mogen geen 'duidelijke tekenen van hun levensovertuiging dragen', maar dat geldt niet voor de leerkrachten levensbeschouwelijke vakken.

Die laatsten mogen de symbolen van hun godsdienst dragen in de klas en nu ook buiten de lessen, 'maar niet wanneer de leerkracht andere opdrachten uitvoert waarbij hij of zij aan waarden-, kennis- of visieoverdracht doet'.

Juristen en de praktijk moeten verder uitwijzen wat dat laatste inhoudt, zegt woordvoerder Ann Van Driessche. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of een personeelslid dat toezicht houdt op de speelplaats een hoofddoek mag dragen.

Volgens de woordvoerder heeft het gemeenschapsonderwijs in 2006 al een standpunt ingenomen over de hoofddoek, maar is daar bij de discussie voor de Raad van State onvoldoende rekening mee gehouden.

In elk geval mag een godsdienstleerkracht die andere opdrachten vervult, als opvoeder bijvoorbeeld, vakleerkracht of leidinggevend personeelslid, geen hoofddoek dragen.

Die beslissing sluit, volgens de raad voor het gemeenschapsonderwijs, 'aan bij de praktijk die momenteel in het merendeel van onze scholen wordt toegepast'. In de zaak van lerares Pommée sprak de Raad van State zich niet uit over de vraag of haar vrijheid van godsdienst door het hoofddoekverbod werd geschonden. Dat kan later nog gebeuren, bij de behandeling van de klacht ten gronde.

Voor leerlingen in het gemeenschapsonderwijs komt het de individuele scholen toe te beslissen of ze een hoofddoek mogen dragen.

Het Minderhedenforum, een samenwerkingsverband van 700 allochtone verenigingen, reageert uiterst negatief. 'Voor 99procent van het onderwijzend personeel kan de hoofddoek niet, in geen enkele school.' Volgens het forum bant het gemeenschapsonderwijs op die manier alle meisjes en vrouwen die als vakleerkracht aan de slag willen en hun hoofddoek willen ophouden. 'Deze beslissing komt neer op pure discriminatie op basis van geloofsovertuiging.'

Rudy
27 oktober 2007, 12:55
Ik heb ja gestemd. Om de eenvoudige reden dat er destijds op de revers van de pastoor leerkracht godsdienst ook altijd een kruisje te zien was, ook al voerden ze binnen de school andere opdrachten uit dan lesgeven zoals toezicht op de speelplaats.

Winterhamer
27 oktober 2007, 15:24
De hele islam mag niet eens hier toegelaten worden.

het is niks anders dan bijgeloof gemaakt door een stel inteelt arabieren.

stel je laat alle geestelijk gehandicapten vrij de maatschappij in

dan krijg je moslims

Webcrusader
30 oktober 2007, 21:46
In het gemeenschapsonderwijs moeten hoofddoeken volledig verboden worden, net als sigaretten. Dus ook niet in de lessen islam... enkel de moderne islam kan toegelaten worden, geen fundamentalistische vormen van islam.

Bovenbuur
30 oktober 2007, 21:55
Ik vind het een vreemde situatie, da's alsof de leraar wiskunde er alleen in de klas als een nerd uit mag zien, de leraar Frans buiten de les alleen maar Nederlands mag praten en vooral geen stokbrood mag eten en de leraar scheikunde alleen als hij lesgeeft voor pyromaan aangezien mag worden.

Lincoln
30 oktober 2007, 22:16
De hele islam mag niet eens hier toegelaten worden.

het is niks anders dan bijgeloof gemaakt door een stel inteelt arabieren.

stel je laat alle geestelijk gehandicapten vrij de maatschappij in

dan krijg je moslimsWat een belediging zeg, onverdraagzaamheid van de hoogste plank !

Webcrusader
30 oktober 2007, 22:27
Wat een belediging zeg, onverdraagzaamheid van de hoogste plank !

Inderdaad, een onaanvaardbare belediging. Winterhamer vergeet dat elke moslim op een dag christen kan worden.