PDA

View Full Version : Immigratie en sociale zekerheid


Christian Floru
29 februari 2004, 01:09
Volgens sommigen hebben we immigratie nodig om onze pensioenen leefbaar te houden. Anderzijds stellen we vast dat integendeel, vele immigranten helemaal geen bijdrage leveren en we hieraan een permanent pensioen aan uitkeringen betalen.
Behoudens de stijgende ziektekosten en de vergrijzing vormt deze immigratie de derde tijdbom onder onze sociale welvaartstaat.
Eigenlijk een gevolg van een afwezigheid van een goede immigratiepolitiek.
In succesvolle immigratielanden zijn de sociale rechten in een beginfase minimaal of zelfs onbestaande. In de VS de eerste 10 jaar helemaal niets. Bijgevolg is integratie levensnoodzakelijk: de druk tot slagen is veel groter en we zien ook een geslaagde integratie en beklimming van de maatschappelijke ladder voor de meeste immigranten. De actieve welvaarstaat is er een feit.
Belgiƫ heeft eigenlijk een microcommunistich systeem alleen voor immigranten: Eerst moet je een soort pavlovconditioneringssyteem doorlopen. Na jaren van gedwongen nietsdoen kom je er murw uit. Een plaats vinden is schier onmogelijk: de kennis van de is vaak onvoldoende om het minimumloon te verantwoorden. Zelfstandig worden gaat ook moeilijk door de vele en ingewikkelde vestigingswetten.
Wel krijgen de immigranten rechten: op een goedkope woning (huisvestingsval) en een uitkering (werkloosheidsval).

Onderkent u deze problemen? Wat zou je daaraan willen veranderen?