Los bericht bekijken
Oud 10 april 2004, 01:07   #37
Nr.10
Secretaris-Generaal VN
 
Nr.10's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 26 september 2003
Locatie: van Lissabon tot Vladivostok
Berichten: 31.413
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Herman Desmedt ©HD
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door boer_bavo
...
Tegenvoorbeelden?
In de Corn-belt in de VS zijn ze er zeer strikt op, en zijn er plaatsen waar tot 50% van andere varieteiten gekweekt moét worden. De boeren doen dat trouwens ook uit puur eigenbelang. Als de graanoogst deels mislukt, zoals in 1995 zijn het vaak die varieteiten die in verhouding nog een redelijk hoog rendement halen, en waar ze dus veel mee verdienen.
Maar hoe zit het dan met die kruisbestuiving ?
Voor zover ik weet is dat juist het basisprobleem voor het resistent worden van andere soorten tegen de producten die gebruikt worden.

Hoe zit het met andere regio's / landen waar deze ggo's nu ook al gebruikt worden ? (Mais in Mexico enz.)
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Herman Desmedt ©HD
Maar hoe zit het dan met die kruisbestuiving ?
[size=3]Denen stellen heffing op gg-teelt in[/size] (12.03.2004)
Na Duitsland heeft ook Denemarken besloten de verantwoordelijkheid voor onbedoelde vermenging van enerzijds genetisch gemodificeerde (gg) en anderzijds conventionele of biologische gewassen geheel bij de teler van gg-gewassen te leggen. Om discussies over oorzaak-gevolg te voorkomen, wil de Deense regering een heffing van 8 euro per hectare introduceren voor gg-telers. Uit de opbrengst worden eventuele schadevergoedingen betaald, zoals waardevermindering van de opbrengsten van conventionele en biologische teelten. Verder moeten gg-telers een diploma hebben waaruit blijkt dat zij de wettelijke bepalingen inzake ggo's kennen en moeten zij minimumafstanden aanhouden tussen velden met gg-gewassen en velden met conventionele en biologische gewassen.
http://www.projectgroepbiotechnologi...12032004b.html

[size=3]Voorlopig geen gg-maïs in het Verenigd Koninkrijk[/size] (08.04.2004)
De teelt van de door de Britse regering toegestane genetisch gemodificeerde maïsvariant Chardon LL (Liberty Link) heeft op z'n minst enige vertraging opgelopen. Bayer CropScience heeft bekendgemaakt de voorwaarden voor toelating te streng te vinden en van commercialisering van het gewas in het Verenigd Koninkrijk af te zien. Het Duitse bedrijf is erkentelijk voor de toelating omdat het daarin een erkenning ziet van de onschadelijkheid voor het milieu en de gezondheid. Toelating zou bovendien een eerste positieve stap zijn naar de ontwikkeling van plantaardige biotechnologie in het VK, waaraan Bayer ook in de toekomst graag een bijdrage zegt te willen leveren. Het gewas Chardon LL is inmiddels echter al vijf jaar geleden ontwikkeld (door het overgenomen Aventis CropScience) en Bayer heeft er om commerciële redenen thans geen vertrouwen meer in. Vooral de Britse insteek om de teler van gg-gewassen aansprakelijk te stellen voor economische schade aan non-gg-gewassen, wordt als te bezwaarlijk ervaren. Het bedrijf verwacht dat het nu wel eens tot 2008 kan duren aleer de eerste gg-maïs in het Verenigd Koninkrijk wordt geteeld.
http://www.projectgroepbiotechnologi...08042004c.html

Een gezond principe lijkt me dit. De teler aansprakelijk stellen voor eventuele kwalijke gevolgen. Bij weigering weet je dat de garantie niet 100% is, en dus de bezwaren gewettigd zijn ...
Nr.10 is offline