Los bericht bekijken
Oud 19 december 2010, 02:05   #24
lombas
Secretaris-Generaal VN
 
lombas's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 juni 2005
Berichten: 42.814
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door BWarrior Bekijk bericht
De Franse staat is - net als België -gegroeid uit de samenvoeging van verschillende historische entiteiten. Bestuurlijke eenheid bestond bij ons sedert de 15de eeuw en de facto sedert de Pragmatieke Sanctie (1549) dat de Nederlanden één en ondeelbaar maakte. Uiteraard kwam er sedertdien gebied bij (en ging er verloren). Maar dat was overal zo, Polen is het beste vb. daarvan. Het concept van centralistische eenheidsstaten dateert ongeveer van het absolutisme, overigens ook in België (Maria-Theresa en zeker Jozef II). Sterker nog, België is wellicht de eerste moderne natiestaat op het continent.

Frankrijk gaat wel iets verder terug, tot Den Dikke, De Vrome en Den Duitser. Klassieke lesjes. Dat het toen geen eenheidsstaat was, vaneigens - dat was het Romeinse Rijk au fond ook niet.

Wat de Nederlanden betreft: dat was zo voor wat je opsomt (voor de Nederlanden). Niet voor de Zuidelijke Nederlanden an sich. Die waren nadien "dat deel van de Nederlanden in Spaanse, Oostenrijkse handen".

Soit, we gaan er wat losjes over omdat het twee uur 's nachts is. Geen goede basis voor ernstige geschiedkundige discussies.

De bestuurlijke eenheid kwam uit Madrid en Wenen (en hun commissarissen in Brussel &c.). Voor de rest was het een amalgaam van kleine fiefjes. Dat was in Frankrijk ook, maar laat Parijs nu nét in Frankrijk liggen, en Wenen of Madrid niet in de Zuidelijke Nederlanden.

Je moet begrijpen, ik ga gewoon in tegen het feit dat België een "op zich staande" entiteit zou geweest zijn vóór 1830. Niet dat het geen bestuursniveau was.
__________________
Born but to die, and reas'ning but to err. (Pope)
lombas is offline   Met citaat antwoorden