Los bericht bekijken
Oud 27 december 2010, 22:21   #16
Kodo Kodo
Eur. Commissievoorzitter
 
Kodo Kodo's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2009
Berichten: 8.624
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door patrickve Bekijk bericht
Inderdaad. Erger nog, men volhardt in het bestendigen van de moral hazard. Waarom zou iemand nu nog (of het een bankier is, of een staat), zichzelf ergens zeer doen om te proberen een correcte balans te hebben of geen zotte risico's te nemen ? Als het verkeerd gaat, worden we gered door hen die wel netjes hun rekeningen in orde hebben gehouden...
Zodra er centrale/nationale banken bestaan, intervenieert de overheid in de vrije markt, en zonder vrije markt loopt het natuurlijk in het honderd. Wat thans geschiedt, is het logische gevolg van te veel overheidsingrijpen in de financiële sector. Geef iedere burger het recht, zijn eigen valuta te creëren en laat de banken nooit redden door de overheid!

Ze zullen er wel voor zorgen dat alle geld dan gedekt geld is, en dat de banken niet bankroet gaan.

Citaat:
Het financiële systeem is georganiseerd als een kaartenhuisje, dat bij de minste windstoot omver kan vallen en dan telkens gered moet worden door de centrale bank. En net doordat er een centrale bank is, worden de banken aangemoedigd om risico's te nemen en zich vooral geen zorgen te maken over die 'verouderde' principes van bewaargeving.

De recente crisis is dus geen uitzonderlijk verschijnsel. Sinds het verschijnen van centrale banken (in Zweden al in 1668; in Engeland in 1694; elders hoofdzakelijk in de negentiende en begin twintigste eeuw) zijn er al ontelbare financiële crisissen gepasseerd, die telkens 'opgelost' werden door geld bij te drukken (of het hedendaagse elektronische equivalent).

Het is duidelijk dat de financiële crisissen slechts een symptoom zijn van de slecht gedefinieerde contracten waarop het hele banksysteem gebaseerd is. En de banken hebben er alle belang bij om de situatie zo te houden: voor hen is het een lucratief systeem met een centrale bank als parachute.
__________________
Harry Truman, 1941: “If we see that Germany is winning we ought to help Russia and if Russia is winning we ought to help Germany, and that way let them kill as many as possible"
Henry Kissinger: “To be an enemy of America can be dangerous, but to be a friend is fatal.”
Kodo Kodo is offline   Met citaat antwoorden