Los bericht bekijken
Oud 7 augustus 2012, 21:29   #1184
Kodo Kodo
Eur. Commissievoorzitter
 
Kodo Kodo's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2009
Berichten: 8.624
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Derk de Tweede Bekijk bericht
Een gezamenlijke munt is altijd een sluitstuk van een eenwordingsproces. Vóórdat het tot een gezamenlijk munt kán komen (zonder problemen), dient er eerst sprake te zijn van een politieke, economische en fiscale unie. De euro is prematuur ingevoerd, zonder enig fundament en zonder enige realistische garantie, en meerdere landen voldeden op het moment van invoering al niet (meer) aan de criteria. Daar plukken we nu de wrange vruchten van.
De overheid heeft zich niet met de munteenheid te bemoeien
Want als zij dat doet gaat ze er steevast mee knoeien

We hebben geen munteenheid nodig, maar muntveelheid. Laat iedere ondernemer die dat kan zijn eigen valuta uitgeven, en de vrije markt uitmaken welke valuta hij wil hanteren.

Anders is er geweld nodig: zonder geweld zou de overheid ons nooit een valuta kunnen opdringen die niet gedekt is door activa (goud, zilver, vastgoed, infrastructuur, productiemiddelen of grondstoffen).

En bij een eenheidsmunt is nog een ander soort geweld nodig: alle landen die eraan deelnemen moeten in hetzelfde sociaal-economische keurslijf worden gestoken. Het is de socialistische karikatuur van het gelijkheidsbeginsel: mannen moeten vrouwen worden, vrouwen mannen, Grieken Duitsers, Nederlanders Portugezen en Vlamingen Polen.

De euro was bedoeld als pressiemiddel om de wetgevers van de lidstaten voor schut te zetten, hun een eenheidswetgeving op te dringen die voor echte eenheid niet nodig is. Want je kunt maar verenigen wat verscheiden is. Dat was en is nu juist de kans van de EU: verenigen zonder gelijk te maken!

En omdat ze ons die kans niet gunnen, wordt ons thans wijsgemaakt dat het probleem Grieks of Spaans of Iers of - binnenkort - Belgisch is. En de Grieken geloven al dat het probleem Duits is. Door ons gleichzuschalten sticht de EU verdeeldheid in plaats van eensgezindheid. Geef de vrije markt een kans, schop de overheid uit de economie en wij zullen vreedzaam handel drijven. Geen Griek zal over de Duitsers nog een onvertogen woord zeggen en vice versa.

Herstel ons recht om zelf ons ruilmiddel te kiezen. En als de euro echt iets waard is, zal hij zich handhaven.

Maar ik geef hem geen beginnetje van een schijntje van een kansje.
__________________
Harry Truman, 1941: “If we see that Germany is winning we ought to help Russia and if Russia is winning we ought to help Germany, and that way let them kill as many as possible"
Henry Kissinger: “To be an enemy of America can be dangerous, but to be a friend is fatal.”
Kodo Kodo is offline   Met citaat antwoorden