Politics.be Problemen met registreren? Of een verloren wachtwoord? Gelieve een mail te verzenden naar maarten@politics.be met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Binnenland
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Binnenland Onderwerpen omtrent de binnenlandse politiek kunnen hier terecht. Let er wel op dat dit subforum enkel over dergelijk algemene zaken gaat die niet thuishoren in de themafora.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 10 September 2014, 10:13   #1
dalibor
Eur. Commissievoorzitter
 
dalibor's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 May 2014
Berichten: 9.690
Standaard De Wever gaat Vanden Boeynants achterna

Het Antwerps college van Bart De Wever heeft de aanvraag voor de bouw van een uit de kluiten gewassen nieuwbouwproject aan de Tunnelplaats, waar momenteel nog de oude Renaultgarage staat, goedgekeurd. Dat gebeurde tegen het advies van de stedenbouwkundig ambtenaar in. Eerder berichtte Apache.be al over de miljoenenwinst bij de bizarre dubbele verkoop van de Tunnelplaats, en over de opmerkelijke rol van de kabinetschef van Bart De Wever in dat verhaal. Hij werd aan de vooravond van de goedkeuring van de bouwaanvraag door De Wever opzij geschoven als kabinetschef.

Eerst de feiten. Afgelopen vrijdag keurde het college de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning aan de Tunnelplaats 3-7 goed. De aanvraag werd ingediend door de nv Tunnelplaats. Dat is een dochter van de Land Invest Group die er een toren van 44,34 meter hoog wil optrekken waarin naast een ondergrondse parking voor 167 wagens ook 288 studentenkamers, 74 appartementen en enkele handelsruimtes worden voorzien.

Fundamentele bezwaren

Het Antwerps college keurde de aanvraag goed, ondanks een negatief advies van de stedenbouwkundig ambtenaar die fundamentele bezwaren oproept, ook van andere adviserende instanties.

Zo schrijft het Gecoro (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening):


Hoogbouw of niet, deze plek vereist een hoogkwalitatief project dat ingebed is in een visie die verder reikt dan het perceel of bouwblok. Momenteel is het bouwproject nog niet rijp en zijn er nog te veel aspecten niet onderzocht

Verderop lezen we nog:


De aanvraag voldoet niet aan het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke verordening betreffende toegankelijkheid, zodat met toepassing van artikel 4.3.7. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, de aanvraag dient geweigerd.

(…)

Vastgesteld wordt dat de aanvraag strijdig is met verschillende artikels van het ruimtelijk uitvoeringsplan Binnenstad en met de bouwcode.

(…)

Helemaal vreemd is dat in de bouwaanvraag het nieuwe justitiepaleis wordt ingeroepen als onderdeel van het ‘referentiebeeld’ in de buurt van de Tunnelplaats en als argument om een afwijking te bekomen. Ook dat blijkt uit het verslag van de stedenbouwkundige ambtenaar:


Het nieuwe gerechtsgebouw bevindt zich nog veel verder, op meer dan 4 kilometer afstand van onderhavige vergunningsaanvraag. Dit gebouw bevindt zich dus ook veel te ver om als referentiebeeld te kunnen dienen voor onderhavige aanvraag. Daarenboven telt het nieuwe gerechtsgebouw slechts 1 ondergrondse en 5 bovengrondse verdiepingen. De gevelhoogte bedraagt maximaal 18 meter (het zijn enkel de schaaldaken die hoger zijn), hetgeen dus allerminst vergelijkbaar is met de hoogte van het beoogde project (ongeveer 40 meter hoogte).

De conclusie spreekt dan ook voor zich:


Gelet op het thans van toepassing zijnde RUP Binnenstad, hetgeen de harmonieregel en het referentiebeeld als uitgangspunten voorop stelt, is het juridisch-technisch niet mogelijk om binnen de voorschriften het project te vergunnen (…) Aan het college wordt voorgesteld om de stedenbouwkundige vergunning te weigeren.

Collegebesluit

Het Antwerps college onder leiding van Bart De Wever schuift de argumentatie van haar eigen ambtenaar helemaal opzij en stelt zonder verpinken helemaal het tegenovergestelde:


Het beleid volgt de zienswijze van de GSA niet en wel om volgende redenen; De aanvraag respecteert de harmonieregel; De aanvraag is niet in strijd met het RUP; De aanvraag verbetert substantieel de leefkwaliteit in de buurt.

Sommige argumenten die daarbij op tafel worden gelegd lijken erop te wijzen dat er niet eens echt moeite werd gedaan om ze hout te laten snijden:


Bij de toepassing van de harmonieregel kijkt men naar een lijn of een gebied. Soms is het aangewezen om het gebouw in een ruimer gebied te plaatsen waar een harmonie duidelijk merkbaar is. Andere keren is de straat zelf een uitstekend referentiebeeld voor de harmonieregel, maar meestal zijn dit de gebouwen langs dezelfde zijde van de straat als het gebouw van de bouwaanvraag en dit van straathoek tot straathoek.”
In het specifieke geval is een voorbeeld een “van straathoek tot straathoek”-benadering of elke andere afgemeten benadering, arbitrair. Beleidsmatig wordt er duidelijk geopteerd voor een ruimere (helikopter)benadering waarbij goede ruimtelijk ordening, juridisch kader, leefkwaliteit en ruime omgeving met elkaar verzoend worden


(…)

Binnen een stedelijk weefsel kan deze nieuwe bebouwing absoluut een nieuw lokaal referentiepunt worden. Daarom aanvaardt het beleid dat de aanvraag als referentie neemt en harmonie nastreeft met de Leien en haar gebouwen als London Tower, Theaterbuilding, Antwerp Tower, Vlaamse Opera, Nieuw Gerechtsgebouw, ….

Collegebesluit inclusief advies stedenbouwkundig ambtenaar


Dat de politieke wereld het advies van haar eigen stedenbouwkundig ambtenaar niet volgt en flagrant tegenspreekt, is uitzonderlijk. Al helemaal voor een dermate groot bouwproject. Bovendien – en dat is zo mogelijk nog uitzonderlijker – kwam de beslissing om de bouwaanvraag negatief te adviseren er na het inwinnen van juridisch advies bij het internationale advocatenbureau DLA Piper. Dat de ambtenarij zich op dergelijke wijze indekt tegen haar eigen politieke overheid is tekenend voor het gewijzigde beleid op het vlak van stadsontwikkeling in Antwerpen.

Kabinetschef De Wever

Met de goedkeuring van de bouwaanvraag komt er een (voorlopig) einde aan een saga met een opmerkelijke chronologie en een aantal bijzondere gebeurtenissen. Centraal daarin staat de verkoop van de oude Renaultgarage aan de Tunnelplaats. Die werd op dezelfde dag twee keer verkocht. Apache.be kon de hand leggen op de verkoopakten en stelde vast dat op 21 december 2012 – anderhalve maand na de gemeenteraadsverkiezingen – een vennootschap van zakenlui Maurice De Velder en Tom De Wilde het pand kocht van de Renault Retail Group Belgium voor 5,82 miljoen euro. Dezelfde dag nog verkochten ze het pand op hun beurt door voor 9,09 miljoen euro aan de Land Invest Group die voor die gelegenheid de vennootschap nv Tunnelplaats oprichtte.

Geen onbelangrijk detail: met hun bod aan de Renault Retail Group (onder gesloten enveloppe) zaten De Velder en De Wilde al een fors stuk hoger dan de andere bieders. Volgens bouwpromotoren zou een bod van om en bij de 3 miljoen euro een logische prijs zijn geweest voor de site die – zo zag het er toen althans naar uit – voor haar verdere ontwikkeling bepaald wordt door de geldende voorschriften van het RUP Binnenstad. In dergelijke situaties wil de logica dat de verkoper zijn prijs laat zakken om de terreinen wel rendabel te maken. Het tegenovergestelde gebeurde: uiteindelijk betaalde de nv Tunnelplaats drie keer meer dan de volgens insiders ‘redelijke prijs’. Het geld voor die aankoop haalde de Land Invest Group bij het Ogeo Fund, een pensioenfonds van de PS uit de omgeving van Seraing van sterke man Stéphane Moreau.

Blijft de vraag waarom Land Invest Group bereid was om zo diep in de buidel te tasten.

Land Invest Group

Wie in de periode waarin de deal tot stand kwam een bijzonder parcours aflegde is Joeri Dillen. Tot juli 2012 werkte Dillen als adviseur ruimtelijke ordening op het kabinet van Ludo Van Campenhout (N-VA). Die was op dat moment als schepen bevoegd voor ruimtelijke ordening, een post die hij in het huidige college aan zijn partijgenoot Rob Van de Velde moest laten.

Na zijn vertrek bij Van Campenhout werd Joeri Dillen operationeel directeur bij Land Invest Group. Drie maanden lang bleef hij aan het hoofd staan van de bouwgroep, tot Bart De Wever hem riep als toponderhandelaar voor N-VA bij de totstandkoming van het beleidsakkoord in Antwerpen. Dat Dillen, samen met De Wever en Homans plots toponderhandelaar werd voor N-VA kwam voor velen als een totale verrassing. Na de onderhandelingen werd Dillen kabinetschef van Bart De Wever.

Mocht Dillen op post zijn gebleven, dan zat Bart De Wever vandaag met een kabinetschef die bij zijn aantreden CEO was van een bouwbedrijf dat straks vele miljoenen verdient dankzij een zeer uitzonderlijke en omstreden politieke beslissing

Mogelijk spelen daarbij de uitstekende relaties tussen Joeri Dillen, Eric Van der Paal en Bart De Wever een rol. Van der Paal is de zoon van Rudi Van der Paal, de intussen overleden ‘moneyman‘ van de Vlaams-nationalistische politieke wereld – zowel voor N-VA als Vlaams Belang – die ook aan het hoofd stond van bouwgroep Amber. Eric Van der Paal heeft nog wat lopende akkefietjes met de fiscus, maar is een stille vennoot binnen de Land Invest Group. Van der Paal speelt vooral een belangrijke rol bij de ‘introductie’ van de (omstreden) Nederlandse leiders van de Land Invest Group in de Antwerpse immowereld.

Tussen de families De Wever en Van der Paal zijn de relaties van oudsher innig en ook tussen Bart De Wever en Eric Van der Paal bestaat volgens insiders een stevige band. Hetzelfde kan gezegd worden van de relatie tussen Joeri Dillen en Eric Van der Paal. De immoman werd niet zo lang geleden nog peter van Dillens dochtertje.

Insiders wijzen erop dat na publicatie van een aantal stukken over dit en aanverwante thema’s de positie van Joeri Dillen als kabinetschef aan het wankelen ging. Bart De Wever zocht en vond een ‘tweede kabinetschef‘. Officieel kwam Koen Derkinderen – intussen kabinetschef van Vlaams minister Liesbeth Homans – naast Joeri Dillen te staan, maar al snel werd duidelijk dat het dossier ‘Tunnelplaats’ potentieel schadelijk kon zijn voor Bart De Wever, zeker zolang Joeri Dillen zijn kabinetschef was. Het vertrek van Dillen maakt het alleszins een stuk makkelijker om, tegen het advies van de stedenbouwkundig ambtenaar in, een vergunning te geven voor een project dat de veel te hoge som die Land Invest Group voor de Tunnelplaats op tafel legde kan verklaren. Mocht Dillen op post zijn gebleven, dan zat Bart De Wever vandaag met een kabinetschef die bij zijn aantreden CEO was van een bouwbedrijf dat straks vele miljoenen verdient dankzij een zeer uitzonderlijke en omstreden politieke beslissing.

Bouwpromotoren baas

In de Antwerpse architectenwereld wordt de wijze waarop de politiek haar eigen administratie passeert in het dossier Tunnelplaats intussen als het ultieme bewijs gezien van het feit dat “het Antwerps stadsbestuur de voorbije jaren helemaal in de zak van projectontwikkelaars is gestopt”. Als een bewijs ook van de aanklacht die Vlaams bouwmeester Peter Swinnen – Suburbia aan de Schelde - eerder dit jaar neerschreef in De Standaard. Dat het in dit concrete geval om een projectontwikkelaar gaat met een aangebrand verleden (in Nederland kwamen ze tien jaar geleden in het nieuws omwille van vriendjespolitiek, belangenvermenging, creatief boekhouden en slecht risicobeheer, ToC), maakt het verhaal enkel onverkwikkelijker.
dalibor is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 12:28   #2
Allesstroomt
Banneling
 
 
Geregistreerd: 18 August 2014
Berichten: 1.121
Standaard

Trololo
C/P zonder eigen mening. Weg ermee.
De draadstarter verdient de eeuwige verbanning.

Laatst gewijzigd door Allesstroomt : 10 September 2014 om 12:29.
Allesstroomt is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 12:47   #3
Bartjeuh
Parlementslid
 
Bartjeuh's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 8 June 2010
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen
Berichten: 1.533
Standaard

Toch vreemd dat de meeste media dit dood lijken te zwijgen. Enkel Apache.be heeft er zich op gegooid.

Zou het verboden zijn om eens wat vuile was naar boven te halen rond onze Grote Leider, misschien?
Bartjeuh is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 12:53   #4
Xenophon
Secretaris-Generaal VN
 
Xenophon's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 21 September 2009
Berichten: 64.756
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door dalibor Bekijk bericht
Het Antwerps college van Bart De Wever heeft de aanvraag voor de bouw van een uit de kluiten gewassen nieuwbouwproject aan de Tunnelplaats, waar momenteel nog de oude Renaultgarage staat, goedgekeurd. Dat gebeurde tegen het advies van de stedenbouwkundig ambtenaar in. Eerder berichtte Apache.be al over de miljoenenwinst bij de bizarre dubbele verkoop van de Tunnelplaats, en over de opmerkelijke rol van de kabinetschef van Bart De Wever in dat verhaal. Hij werd aan de vooravond van de goedkeuring van de bouwaanvraag door De Wever opzij geschoven als kabinetschef.

Eerst de feiten. Afgelopen vrijdag keurde het college de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning aan de Tunnelplaats 3-7 goed. De aanvraag werd ingediend door de nv Tunnelplaats. Dat is een dochter van de Land Invest Group die er een toren van 44,34 meter hoog wil optrekken waarin naast een ondergrondse parking voor 167 wagens ook 288 studentenkamers, 74 appartementen en enkele handelsruimtes worden voorzien.

Fundamentele bezwaren

Het Antwerps college keurde de aanvraag goed, ondanks een negatief advies van de stedenbouwkundig ambtenaar die fundamentele bezwaren oproept, ook van andere adviserende instanties.

Zo schrijft het Gecoro (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening):


Hoogbouw of niet, deze plek vereist een hoogkwalitatief project dat ingebed is in een visie die verder reikt dan het perceel of bouwblok. Momenteel is het bouwproject nog niet rijp en zijn er nog te veel aspecten niet onderzocht

Verderop lezen we nog:


De aanvraag voldoet niet aan het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke verordening betreffende toegankelijkheid, zodat met toepassing van artikel 4.3.7. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, de aanvraag dient geweigerd.

(…)

Vastgesteld wordt dat de aanvraag strijdig is met verschillende artikels van het ruimtelijk uitvoeringsplan Binnenstad en met de bouwcode.

(…)

Helemaal vreemd is dat in de bouwaanvraag het nieuwe justitiepaleis wordt ingeroepen als onderdeel van het ‘referentiebeeld’ in de buurt van de Tunnelplaats en als argument om een afwijking te bekomen. Ook dat blijkt uit het verslag van de stedenbouwkundige ambtenaar:


Het nieuwe gerechtsgebouw bevindt zich nog veel verder, op meer dan 4 kilometer afstand van onderhavige vergunningsaanvraag. Dit gebouw bevindt zich dus ook veel te ver om als referentiebeeld te kunnen dienen voor onderhavige aanvraag. Daarenboven telt het nieuwe gerechtsgebouw slechts 1 ondergrondse en 5 bovengrondse verdiepingen. De gevelhoogte bedraagt maximaal 18 meter (het zijn enkel de schaaldaken die hoger zijn), hetgeen dus allerminst vergelijkbaar is met de hoogte van het beoogde project (ongeveer 40 meter hoogte).

De conclusie spreekt dan ook voor zich:


Gelet op het thans van toepassing zijnde RUP Binnenstad, hetgeen de harmonieregel en het referentiebeeld als uitgangspunten voorop stelt, is het juridisch-technisch niet mogelijk om binnen de voorschriften het project te vergunnen (…) Aan het college wordt voorgesteld om de stedenbouwkundige vergunning te weigeren.

Collegebesluit

Het Antwerps college onder leiding van Bart De Wever schuift de argumentatie van haar eigen ambtenaar helemaal opzij en stelt zonder verpinken helemaal het tegenovergestelde:


Het beleid volgt de zienswijze van de GSA niet en wel om volgende redenen; De aanvraag respecteert de harmonieregel; De aanvraag is niet in strijd met het RUP; De aanvraag verbetert substantieel de leefkwaliteit in de buurt.

Sommige argumenten die daarbij op tafel worden gelegd lijken erop te wijzen dat er niet eens echt moeite werd gedaan om ze hout te laten snijden:


Bij de toepassing van de harmonieregel kijkt men naar een lijn of een gebied. Soms is het aangewezen om het gebouw in een ruimer gebied te plaatsen waar een harmonie duidelijk merkbaar is. Andere keren is de straat zelf een uitstekend referentiebeeld voor de harmonieregel, maar meestal zijn dit de gebouwen langs dezelfde zijde van de straat als het gebouw van de bouwaanvraag en dit van straathoek tot straathoek.”
In het specifieke geval is een voorbeeld een “van straathoek tot straathoek”-benadering of elke andere afgemeten benadering, arbitrair. Beleidsmatig wordt er duidelijk geopteerd voor een ruimere (helikopter)benadering waarbij goede ruimtelijk ordening, juridisch kader, leefkwaliteit en ruime omgeving met elkaar verzoend worden


(…)

Binnen een stedelijk weefsel kan deze nieuwe bebouwing absoluut een nieuw lokaal referentiepunt worden. Daarom aanvaardt het beleid dat de aanvraag als referentie neemt en harmonie nastreeft met de Leien en haar gebouwen als London Tower, Theaterbuilding, Antwerp Tower, Vlaamse Opera, Nieuw Gerechtsgebouw, ….

Collegebesluit inclusief advies stedenbouwkundig ambtenaar


Dat de politieke wereld het advies van haar eigen stedenbouwkundig ambtenaar niet volgt en flagrant tegenspreekt, is uitzonderlijk. Al helemaal voor een dermate groot bouwproject. Bovendien – en dat is zo mogelijk nog uitzonderlijker – kwam de beslissing om de bouwaanvraag negatief te adviseren er na het inwinnen van juridisch advies bij het internationale advocatenbureau DLA Piper. Dat de ambtenarij zich op dergelijke wijze indekt tegen haar eigen politieke overheid is tekenend voor het gewijzigde beleid op het vlak van stadsontwikkeling in Antwerpen.

Kabinetschef De Wever

Met de goedkeuring van de bouwaanvraag komt er een (voorlopig) einde aan een saga met een opmerkelijke chronologie en een aantal bijzondere gebeurtenissen. Centraal daarin staat de verkoop van de oude Renaultgarage aan de Tunnelplaats. Die werd op dezelfde dag twee keer verkocht. Apache.be kon de hand leggen op de verkoopakten en stelde vast dat op 21 december 2012 – anderhalve maand na de gemeenteraadsverkiezingen – een vennootschap van zakenlui Maurice De Velder en Tom De Wilde het pand kocht van de Renault Retail Group Belgium voor 5,82 miljoen euro. Dezelfde dag nog verkochten ze het pand op hun beurt door voor 9,09 miljoen euro aan de Land Invest Group die voor die gelegenheid de vennootschap nv Tunnelplaats oprichtte.

Geen onbelangrijk detail: met hun bod aan de Renault Retail Group (onder gesloten enveloppe) zaten De Velder en De Wilde al een fors stuk hoger dan de andere bieders. Volgens bouwpromotoren zou een bod van om en bij de 3 miljoen euro een logische prijs zijn geweest voor de site die – zo zag het er toen althans naar uit – voor haar verdere ontwikkeling bepaald wordt door de geldende voorschriften van het RUP Binnenstad. In dergelijke situaties wil de logica dat de verkoper zijn prijs laat zakken om de terreinen wel rendabel te maken. Het tegenovergestelde gebeurde: uiteindelijk betaalde de nv Tunnelplaats drie keer meer dan de volgens insiders ‘redelijke prijs’. Het geld voor die aankoop haalde de Land Invest Group bij het Ogeo Fund, een pensioenfonds van de PS uit de omgeving van Seraing van sterke man Stéphane Moreau.

Blijft de vraag waarom Land Invest Group bereid was om zo diep in de buidel te tasten.

Land Invest Group

Wie in de periode waarin de deal tot stand kwam een bijzonder parcours aflegde is Joeri Dillen. Tot juli 2012 werkte Dillen als adviseur ruimtelijke ordening op het kabinet van Ludo Van Campenhout (N-VA). Die was op dat moment als schepen bevoegd voor ruimtelijke ordening, een post die hij in het huidige college aan zijn partijgenoot Rob Van de Velde moest laten.

Na zijn vertrek bij Van Campenhout werd Joeri Dillen operationeel directeur bij Land Invest Group. Drie maanden lang bleef hij aan het hoofd staan van de bouwgroep, tot Bart De Wever hem riep als toponderhandelaar voor N-VA bij de totstandkoming van het beleidsakkoord in Antwerpen. Dat Dillen, samen met De Wever en Homans plots toponderhandelaar werd voor N-VA kwam voor velen als een totale verrassing. Na de onderhandelingen werd Dillen kabinetschef van Bart De Wever.

Mocht Dillen op post zijn gebleven, dan zat Bart De Wever vandaag met een kabinetschef die bij zijn aantreden CEO was van een bouwbedrijf dat straks vele miljoenen verdient dankzij een zeer uitzonderlijke en omstreden politieke beslissing

Mogelijk spelen daarbij de uitstekende relaties tussen Joeri Dillen, Eric Van der Paal en Bart De Wever een rol. Van der Paal is de zoon van Rudi Van der Paal, de intussen overleden ‘moneyman‘ van de Vlaams-nationalistische politieke wereld – zowel voor N-VA als Vlaams Belang – die ook aan het hoofd stond van bouwgroep Amber. Eric Van der Paal heeft nog wat lopende akkefietjes met de fiscus, maar is een stille vennoot binnen de Land Invest Group. Van der Paal speelt vooral een belangrijke rol bij de ‘introductie’ van de (omstreden) Nederlandse leiders van de Land Invest Group in de Antwerpse immowereld.

Tussen de families De Wever en Van der Paal zijn de relaties van oudsher innig en ook tussen Bart De Wever en Eric Van der Paal bestaat volgens insiders een stevige band. Hetzelfde kan gezegd worden van de relatie tussen Joeri Dillen en Eric Van der Paal. De immoman werd niet zo lang geleden nog peter van Dillens dochtertje.

Insiders wijzen erop dat na publicatie van een aantal stukken over dit en aanverwante thema’s de positie van Joeri Dillen als kabinetschef aan het wankelen ging. Bart De Wever zocht en vond een ‘tweede kabinetschef‘. Officieel kwam Koen Derkinderen – intussen kabinetschef van Vlaams minister Liesbeth Homans – naast Joeri Dillen te staan, maar al snel werd duidelijk dat het dossier ‘Tunnelplaats’ potentieel schadelijk kon zijn voor Bart De Wever, zeker zolang Joeri Dillen zijn kabinetschef was. Het vertrek van Dillen maakt het alleszins een stuk makkelijker om, tegen het advies van de stedenbouwkundig ambtenaar in, een vergunning te geven voor een project dat de veel te hoge som die Land Invest Group voor de Tunnelplaats op tafel legde kan verklaren. Mocht Dillen op post zijn gebleven, dan zat Bart De Wever vandaag met een kabinetschef die bij zijn aantreden CEO was van een bouwbedrijf dat straks vele miljoenen verdient dankzij een zeer uitzonderlijke en omstreden politieke beslissing.

Bouwpromotoren baas

In de Antwerpse architectenwereld wordt de wijze waarop de politiek haar eigen administratie passeert in het dossier Tunnelplaats intussen als het ultieme bewijs gezien van het feit dat “het Antwerps stadsbestuur de voorbije jaren helemaal in de zak van projectontwikkelaars is gestopt”. Als een bewijs ook van de aanklacht die Vlaams bouwmeester Peter Swinnen – Suburbia aan de Schelde - eerder dit jaar neerschreef in De Standaard. Dat het in dit concrete geval om een projectontwikkelaar gaat met een aangebrand verleden (in Nederland kwamen ze tien jaar geleden in het nieuws omwille van vriendjespolitiek, belangenvermenging, creatief boekhouden en slecht risicobeheer, ToC), maakt het verhaal enkel onverkwikkelijker.

[ ] Cool story.
[x] TL;DR.
__________________
De Wever: ‘Maar het zal niet waar zijn dat Brussel in Franstalige handen zal terechtkomen’,
Xenophon is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 12:58   #5
dalibor
Eur. Commissievoorzitter
 
dalibor's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 May 2014
Berichten: 9.690
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Allesstroomt Bekijk bericht
Trololo
C/P zonder eigen mening. Weg ermee.
De draadstarter verdient de eeuwige verbanning.
U wil mijn mening? Mijn mening is dat BDW wellicht onvoorzichtig is geweest in de keuze van zijn kabinetschef. En dat hij die na dit verhaal verzocht heeft te gaan. Dezelfde man had ook eerder al zitten neuzen in bestanden met GAS-boetes.

Mijn vermoeden is dat hijzelf zich daarmee niet heeft ingelaten. Rob Van de Velde des te meer.
dalibor is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 13:54   #6
DucDEnghien
Europees Commissaris
 
Geregistreerd: 27 July 2011
Berichten: 7.180
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Allesstroomt Bekijk bericht
Trololo
C/P zonder eigen mening. Weg ermee.
De draadstarter verdient de eeuwige verbanning.
Mijn mening hierover is dat we hier een staaltje krijgen van de kracht van de verandering: sjoemelaria.
DucDEnghien is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 15:04   #7
Antoon
Secretaris-Generaal VN
 
Antoon's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 2 September 2002
Berichten: 34.187
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door dalibor Bekijk bericht
U wil mijn mening? Mijn mening is dat BDW wellicht onvoorzichtig is geweest in de keuze van zijn kabinetschef. En dat hij die na dit verhaal verzocht heeft te gaan. Dezelfde man had ook eerder al zitten neuzen in bestanden met GAS-boetes.

Mijn vermoeden is dat hijzelf zich daarmee niet heeft ingelaten. Rob Van de Velde des te meer.
Mijn vermoeden is dat jullie nog steeds niet bekomen zijn van Bart De Wever's overwinning op de trado's, en vooral van zijn succes overal waar hij mee bezig is.
__________________
Antoon is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 15:06   #8
Zipper
Secretaris-Generaal VN
 
Zipper's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 March 2009
Berichten: 22.137
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Antoon Bekijk bericht
Mijn vermoeden is dat jullie nog steeds niet bekomen zijn van Bart De Wever's overwinning op de trado's, en vooral van zijn succes overal waar hij mee bezig is.
en dus kan hij geen fouten maken ??
__________________
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Another Jack Bekijk bericht
Voor mijn part wordt Brussel en omstreken voor 90% islamitisch!

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door porpo Bekijk bericht
Er is nooit verkrachting binnen het huwelijk, ook al gebeurt het tegen haar wil
[quote=Moslim!;5534959]Ik vind dat een vrouw beter thuis hoort om het huishouden te doen en niet zonder sluier buiten mag en mouwen nooit boven de pols dragen etc.
Zipper is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 15:09   #9
Xenophon
Secretaris-Generaal VN
 
Xenophon's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 21 September 2009
Berichten: 64.756
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Zipper Bekijk bericht
en dus kan hij geen fouten maken ??
:O

BDW? Fouten maken?
__________________
De Wever: ‘Maar het zal niet waar zijn dat Brussel in Franstalige handen zal terechtkomen’,
Xenophon is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 15:17   #10
Bartjeuh
Parlementslid
 
Bartjeuh's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 8 June 2010
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen
Berichten: 1.533
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Zipper Bekijk bericht
en dus kan hij geen fouten maken ??
Schrijffoutje! Je bedoelde wellicht:

Citaat:
en dus kan Hij geen fouten maken ??
Bartjeuh is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 15:18   #11
dalibor
Eur. Commissievoorzitter
 
dalibor's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 May 2014
Berichten: 9.690
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Antoon Bekijk bericht
Mijn vermoeden is dat jullie nog steeds niet bekomen zijn van Bart De Wever's overwinning op de trado's, en vooral van zijn succes overal waar hij mee bezig is.
Van trado's gesproken: één van de vaste financierders van de projecten van Land Invest is het pensioenfonds Ogeo Fund.

De raad van bestuur van het pensioenfonds wordt gedomineerd door PS’ers. Voorzitter van Ogeo Fund is André Gilles (PS-voorzitter van de Luikse provincieraad) en gedelegeerd bestuurder is Stéphane Moreau (PS-burgemeester van Ans). Michel Stultiens, gemeentesecretaris van Seraing en vertrouweling van burgemeester Alain Mathot, zetelt in het financieel comité van Ogeo Fund.

Duistere zaakjes mét de trado's.

Laatst gewijzigd door dalibor : 10 September 2014 om 15:21.
dalibor is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 15:22   #12
Antoon
Secretaris-Generaal VN
 
Antoon's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 2 September 2002
Berichten: 34.187
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Zipper Bekijk bericht
en dus kan hij geen fouten maken ??
Tuurlijk wel. Maar met zo'n ijver op een vermeend foutieve handeling van zijn kabinetschef, en de kwijl waarmee jullie met ongeloof zitten wachten op een Groot Nieuws Schandaal dat niet komt .... is tekenend.

Doe maar hoor, ik geniet ervan
__________________
Antoon is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 18:03   #13
koe de poing
Minister
 
koe de poing's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 24 August 2009
Locatie: Veelal tussen de malse groene wei en de stal, maar ook op verplaatsing te spelen (zie 'job')
Berichten: 3.952
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Antoon Bekijk bericht
Tuurlijk wel. Maar met zo'n ijver op een vermeend foutieve handeling van zijn kabinetschef, en de kwijl waarmee jullie met ongeloof zitten wachten op een Groot Nieuws Schandaal dat niet komt .... is tekenend.

Doe maar hoor, ik geniet ervan
hé, hier was al een topic over dat verdwenen is. ik heb die verderfelijke praktijken al eens gepost.

In ieder geval gaat Bartje de eerstkomende gemeenteraad 't één en ander mogen uitleggen.

ook wel opmerkelijk dat geen enkele NVA'er op dit forum ook maar iets van kritiek op de grote leider verdraagt.
__________________
Joke Schauvliege verdient kletsen op haar blote poep. Uit onkunde. Niet uit wellust.
koe de poing is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 18:10   #14
stuyckp
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 25 July 2011
Locatie: Hoevenen
Berichten: 12.084
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door koe de poing Bekijk bericht
hé, hier was al een topic over dat verdwenen is. ik heb die verderfelijke praktijken al eens gepost.

In ieder geval gaat Bartje de eerstkomende gemeenteraad 't één en ander mogen uitleggen.

ook wel opmerkelijk dat geen enkele NVA'er op dit forum ook maar iets van kritiek op de grote leider verdraagt.
En hoe komt dat tot uiting ?
__________________
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Raf Bekijk bericht
De Belgiscisten zijn het er - voor zover ik kan nagaan - over eens dat Blegië moet blijven bestaan en dat is eigenlijk het enige wat telt.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Raf Bekijk bericht
*zucht*
stuyckp is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 18:46   #15
subocaj
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
subocaj's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 11 June 2010
Berichten: 14.566
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door dalibor Bekijk bericht
Van trado's gesproken: één van de vaste financierders van de projecten van Land Invest is het pensioenfonds Ogeo Fund.

De raad van bestuur van het pensioenfonds wordt gedomineerd door PS’ers. Voorzitter van Ogeo Fund is André Gilles (PS-voorzitter van de Luikse provincieraad) en gedelegeerd bestuurder is Stéphane Moreau (PS-burgemeester van Ans). Michel Stultiens, gemeentesecretaris van Seraing en vertrouweling van burgemeester Alain Mathot, zetelt in het financieel comité van Ogeo Fund.

Duistere zaakjes mét de trado's.
De PS mag dat niet, de N-VA word heilig verklaard voor dezelfde feiten.
subocaj is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 19:02   #16
Eduard Khil
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Eduard Khil's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 June 2012
Locatie: Hemel
Berichten: 18.406
Standaard

Eduard Khil is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 19:20   #17
Zipper
Secretaris-Generaal VN
 
Zipper's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 March 2009
Berichten: 22.137
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door koe de poing Bekijk bericht
hé, hier was al een topic over dat verdwenen is. ik heb die verderfelijke praktijken al eens gepost.

In ieder geval gaat Bartje de eerstkomende gemeenteraad 't één en ander mogen uitleggen.

ook wel opmerkelijk dat geen enkele NVA'er op dit forum ook maar iets van kritiek op de grote leider verdraagt.
doet mij denken aan moslims die ook geen kritiek over mohammed verdragen.
__________________
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Another Jack Bekijk bericht
Voor mijn part wordt Brussel en omstreken voor 90% islamitisch!

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door porpo Bekijk bericht
Er is nooit verkrachting binnen het huwelijk, ook al gebeurt het tegen haar wil
[quote=Moslim!;5534959]Ik vind dat een vrouw beter thuis hoort om het huishouden te doen en niet zonder sluier buiten mag en mouwen nooit boven de pols dragen etc.
Zipper is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 20:39   #18
Bolleke Wol
Eur. Commissievoorzitter
 
Bolleke Wol's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 February 2012
Berichten: 8.839
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Zipper Bekijk bericht
en dus kan hij geen fouten maken ??
Die Partei hat immer Recht!
Bolleke Wol is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 September 2014, 21:17   #19
Xenophon
Secretaris-Generaal VN
 
Xenophon's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 21 September 2009
Berichten: 64.756
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Zipper Bekijk bericht
doet mij denken aan moslims die ook geen kritiek over mohammed verdragen.
Bijgevoegde afbeelding(e)
 
__________________
De Wever: ‘Maar het zal niet waar zijn dat Brussel in Franstalige handen zal terechtkomen’,
Xenophon is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 September 2014, 01:21   #20
Antoon
Secretaris-Generaal VN
 
Antoon's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 2 September 2002
Berichten: 34.187
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Bolleke Wol Bekijk bericht
Die Partei hat immer Recht!
Yep, vooral bij de Sossen.
__________________
Antoon is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 01:30.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2016, Politics.be