PDA

View Full Version : Nepal: Maoisten aan de haal met 22 mitrailleurs


John Stufflebeam
7 maart 2004, 09:04
<table width='100' border='0' align='left' cellpadding='5' cellspacing='0'><tr><td align='left'>http://users.pandora.be/realitybytes/bhojpur gevecht11.jpg<font face='Arial, Helvetica, sans-serif' color='navy'size=1>
[/b]Het kantoor van de gouverneur van het district (Chief District Officer) brandde volledig uit

http://users.pandora.be/realitybytes/bhojpur gevecht12.jpg<font face='Arial, Helvetica, sans-serif' color='navy'size=1>
[/b]Ook het plaatselijk bankkantoor van de RBB werd door de rebellen vernield

http://users.pandora.be/realitybytes/admin-basis-Bhojpur.jpg<font face='Arial, Helvetica, sans-serif' color='navy'size=1>
[/b]Het gevecht gebeurde in de hoofdstad van het district Bhojpur

http://users.pandora.be/realitybytes/bhojpur gevecht1.jpg<font face='Arial, Helvetica, sans-serif' color='navy'size=1>
[/b]Het zwaarste treffen vond plaats bij een zendmast net buiten de stad Bhojpur Bazar

http://users.pandora.be/realitybytes/bhojpur gevecht2.jpg<font face='Arial, Helvetica, sans-serif' color='navy'size=1>
[/b]De rebellen namen de gebouwen bij de toren in, en vernielden de communicatieappratuur met explosieven

http://users.pandora.be/realitybytes/bhojpur gevecht3.jpg<font face='Arial, Helvetica, sans-serif' color='navy'size=1>
[/b]Ook onder de rebellen vielen slachtoffers

http://users.pandora.be/realitybytes/bhojpur gevecht4.jpg<font face='Arial, Helvetica, sans-serif' color='navy'size=1>
[/b]In de stad zelf werd ook gevochten

http://users.pandora.be/realitybytes/bhojpur gevecht5.jpg<font face='Arial, Helvetica, sans-serif' color='navy'size=1>
[/b]Militair woordvoerder kolonel D. Gurung: het leger heeft verhinderd dat de stad werd ingenomen

</td></table>
<table border=0 bgcolor= white cellPadding=0 cellSpacing=0 width=70%><td><font face='Arial, Helvetica, sans-serif' size='2' font color='navy'>

Woensdagnacht hebben de Maoisten in Nepal een positie van de regeringstroepen onder de voet gelopen. Daarbij zijn 12 soldaten, 20 politieagenten en 16 rebellen omgekomen. Vijf politieagenten en drie soldaten zijn door de rebellen gevangen genomen. De Maoisten gingen aan de haal met 22 automatische wapens, die recent door Belgiƫ en de VS aan het regeringsleger zijn geleverd.De gevechten waren geconcentreerd rond een communicatietoren, even buiten de stad. Deze toren werd bewaakt door 47 soldaten en politieagenten. De rebellen overrompelden de verdedigers, en bezetten de toren en bijgebouwen gedurende korte tijd. De apparatuur in de gebouwen werd met explosieven vernield, waarop de rebellen zich terugtrokken.

Ook in de stad zelf vielen de rebellen aan. Enkele overheidsgebouwen werden vernield. De militaire kazerne in de stad kwam onder vuur te liggen, doch bleef stevig in handen van het regeringsleger.

Volgens militair woordvoerder Deepak Gurung namen tussen de 1.500 en 2.000 rebellen deel aan de aanval in en rond de stad. Het is sinds eind 2002 geleden dat een aanval van de rebellen zo dodelijk is. Sindsdien werd het leger uitgerust met moderne automatische wapens.

Daardoor leken de rebellen niet langer in staat om posities van de regeringstroepen onder de voet te lopen. Ze pasten hun tactiek aan: militaire transporten en patrouilles werden aangevallen met bommen lang de kant van de weg. Die aanslagen eisten heelwat slachtoffers, doch het leger beweerde de toestand onder controle te krijgen.

Deze aanval brengt echter twee trends aan het licht;

- De soldaten zijn beter bewapend, doch moeten een pak extra opdrachten uitvoeren. Zo werd er in februari veel intensiever gepatrouilleerd in het westen, dit omdat de koning een reeks bezoeken aan het gebied bracht.
Daarnaast moet het leger sinds eind 2003 de belangrijkste infrastructuur bewaken. Bij dammen, electriciteitscentrales en zendmasten zijn nu groepen militairen en politieagenten gelegerd. Hun posities zijn echter niet zo goed beveiligd als de kazernes van het leger en de paramilitaire politie.
Verder is bijna de helft van het leger samengetrokken in en rond de hoofdstad. De soldaten beschermen er een reeks gezagsdragers, en pogen ook een einde maken aan de reeks bomaanslagen in de stad.

- Ook de rebellen raken beter bewapend. Volgens hardnekkige geruchten kopen ze Kalashnikovs op de zwarte markt in Noord-India. Daarvoor zijn geen harde bewijzen, doch bij deze aanval beschikten de rebellen duidelijk over meer vuurkracht dan vroeger.</td></table>

tomm
7 maart 2004, 09:23
Ik hoop stiekem dat de rebellen de burgeroorlog winnen, dan kunnen ze er direct de zeer noodzakelijke hervormingen doorvoeren.

maddox
8 maart 2004, 14:52
Zou FN nu ook munitie en reserve onderdelen verkopen voor die machinegeweren... weer een klant erbij.

The Paulus Experience
8 maart 2004, 18:29
de rebellen hebben precies ook deze topic aangevallen..

Wat is hier aan de hand?

John Stufflebeam
8 maart 2004, 20:23
de rebellen hebben precies ook deze topic aangevallen..

Wat is hier aan de hand?

'k heb het net hersteld. Ik heb de topic overgenomen van mijn site, compleet met kolomindeling, en die kolommen liepen blijkbaar door in de rest van de discussie.