PDA

View Full Version : "De bende van belliraj"


Lincoln
29 februari 2008, 22:59
Zoals iedereen heeft vernomen de laatste weken dat er een bende opgerold is in marokko waarbij een hoop wapens ontdekt werd, en niet enkel zijn er wapens ontdekt maar ook andere zaken die tot nu toe mysterieus en onoplosbaar waren ,zoals bv de zes moorden die gepleegd werden door deze persoon !

Iedere persoon die een beetje het nieuws heeft gevolgd zal weten dat het soort gevonden materiaal geen enkele singnatuur met zich mee draagt van bv al qaida ! Na de aanslag op de VN hoofdzetel in algiers zou het overheid een samenwerkings verdrag tekenen waarbij ze samen met de algerijnen een strenge controle voerden, maar ook in ruil daarvan zouden de algerijen ook moeten meewerken om het sahara probleem op te lossen,.

Wat er nu gebeurt is ,is dat zowel de maffia als het terrorisme het slachtoffer werden van deze controle ,wat ook goed valt voor de marokkaanse overheid maar wel slecht voor de zaken hier in belgie !

Maw,de zwarte markt van de wapenhandel kreeg een dikke deuk, waarbij de spilfiguur van de maffia en de huurmoordenaar in de vangnet van de marokkaanse overheid gevallen is,.

Het probleem is immens, waarbij niet enkel rechtstreeks en onrechtstreeks politici ,journalisten, academie leerlingen het slachtoffer zijn en met de vinger verwezen worden, maar ook blijkt dat meneer belliraji een informat blijkt te zijn !

Belliraj informant van Staatsveiligheid

Abdelkader Belliraj. ap

© MAP
DSO SMS Alert

Aansluitend bij dit artikelBende van Belliraj riskeert doodstraf in Marokko

Uit het archief27/02/08: Huiszoeking in huis van Belliraj
23/02/08: 'Verwar dit niet met Al-Qaeda'
23/02/08: Abdelkader Belliraj: de man die niemand kent
22/02/08: 'Achttien jaar op deze dag gewacht'
20/02/08: Marokko arresteert Belgisch kopstuk terreurbende

BRUSSEL - Abdelkader Belliraj, de man die volgens de Marokkaanse autoriteiten de leider is van een islamistisch terreurnetwerk, was jarenlang een informant van de Staatsveiligheid. Dat heeft de redactie vernomen.

Belliraj (50) is een Belg van Marokkaanse afkomst die tot eind januari in Evergem verbleef. Op maandag 18 februari is hij samen met tientallen andere verdachten door de Marokkaanse justitie gearresteerd, op verdenking van het plannen van aanslagen.

Belliraj zou aan het hoofd hebben gestaan van het belangrijkste terreurnetwerk dat de Marokkaanse autoriteiten tot nu hebben ontmaskerd.

Volgens Marokko heeft Belliraj ook bekend dat hij in België in de jaren tachtig zes extremistische moorden heeft gepleegd, onder meer op een gematigde imam en op een voorman van de joodse gemeenschap die pleitte voor dialoog.

Belgische politiemensen willen die informatie in Marokko checken en nagaan wat er van die bekentenissen aan is.

Vragen

Dat Belliraj een informant van de Staatsveiligheid was, roept heel wat vragen op. Had de Staatsveiligheid zicht op de extremistische plannen van Belliraj, of verkeerde de inlichtingendienst daarover in onwetendheid? Als ze er weet van had, waarom is dat dan niet aan de gerechtelijke autoriteiten gemeld?

De rol van de Staatsveiligheid in de strijd tegen het terrorisme staat in politieke kringen ook ter discussie. De inlichtingendienst is de voorbije weken twee maal hard in aanvaring gekomen met de federale overheid.

Telkens luidde het verwijt dat de Staatsveiligheid haar informatie over terroristische personen en groeperingen onvoldoende meedeelt aan de andere politie- en inlichtingendiensten die actief zijn in de terreurbestrijding. Filip Verhoest

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF29022008_089


Wie weet zijn de 11/9 ook maar doodgewone informanten en medewerkers uit de geheimzinnige wereld van de CIA ???

Weten jullie dat ?

Lincoln
1 maart 2008, 16:12
Als dit geen reden is om in aanvaring te komen met de marokkaanse overheid ?

Staatsveiligheid betaalde terreurleider

Abdelkader Belliraj.ap

© MAP
Aansluitend bij dit artikelStaatsveiligheid op ramkoers met regering
Informant mag geen misdrijven plegen
Drie blunders

Bekijk de pagina uit de krant
BRUSSEL - De Staatsveiligheid heeft achtergehouden dat de hoofdverdachte in een terreuronderzoek in Marokko, jarenlang een informant van de inlichtingendienst was. De minister van Justitie eist een onderzoek.


Van onze redacteur



De man die volgens de Marokkaanse autoriteiten leider is van een terreurnetwerk, was jarenlang een informant van de Staatsveiligheid. Het gaat om de Marokkaanse Belg Abdelkader Belliraj, die samen met een dertigtal andere verdachten in Marokko is opgesloten op verdenking van het plannen van terreuraanslagen.

Belliraj (50) was informant van de Staatsveiligheid sinds de tweede helft van de jaren negentig. Hij zou zich ook aan de politie als informant in het moslimmilieu hebben aangeboden, maar belandde uiteindelijk bij de meestbiedende.

Tot kort voor zijn arrestatie, op maandag 18 februari, was hij informant van de Staatsveiligheid. De chef van de inlichtingendienst, Alain Winants, heeft dat niet meegedeeld op de bijeenkomst van het Comité voor Inlichtingen en Veiligheid op woensdag 20 februari.

Het is niet het eerste incident waaruit blijkt dat de Staatsveiligheid informatie achterhoudt. Dat is ook gebeurd naar aanleiding van het terreuralarm tijdens de eindejaarsperiode. Dat leidde toen tot een eerste, scherpe aanvaring tussen de inlichtingendienst en de federale regering.

Telkens luidt het verwijt dat de Staatsveiligheid haar informatie over terroristische personen en groeperingen onvoldoende deelt met de andere politie- en inlichtingendiensten die actief zijn in de terreurbestrijding.

Volgens Marokko heeft Abdelkader Belliraj eind de jaren tachtig ook zes extremistische moorden in België gepleegd. Hij heeft dat na zijn arrestatie aan de Marokkaanse politie bekend. Belgische politiemensen willen aan de hand van het strafdossier in Marokko die bekentenissen op hun geloofwaardigheid onderzoeken.

Als Belliraj die moorden effectief heeft gepleegd, wist de Staatsveiligheid daar in elk geval niet van. Dat zegt een bron bij de inlichtingendienst. De man kreeg voor zijn diensten als informant een financiële vergoeding, maar die zou binnen de normale afspraken hierover vallen.

Tot eind januari verbleef Belliraj in Evergem. Hij was naar het Gentse gekomen sinds 1997. Voordien verbleef hij op diverse adressen in Brussel.

In 1989 zou hij onder meer een gematigde imam, Abdullah Al Allah, en de voorman van de joodse gemeenschap, dokter Joseph Wybran, telkens met een schot in het hoofd vermoord hebben. Belliraj is hierover destijds ondervraagd, maar de politie kon niets bezwarend tegen hem vinden. En van die verdenkingen was de Staatsveiligheid klaarblijkelijk niet op de hoogte bij zijn rekrutering als informant, of bij het onderzoek naar aanleiding van zijn naturalisatie tot Belg in 2000.

De onderzoeksrechter in Marokko heeft vrijdag de arrestatie van Belliraj en 34 anderen bekrachtigd. Ze worden beschuldigd van het beramen van terreuraanslagen en wapenbezit.


bron: http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=JC1OP89R#

Blz. 4 Staatsveiligheid op ramkoers met regering

Beligische staat terrorisme, of belgische staatsveiligheid of beide ?

Staatsveiligheid op ramkoers met regering

foto 1/2
Alain Winants.mh

© MH Michiel Hendryckx
Aansluitend bij dit artikelInformant mag geen misdrijven plegen
Drie blunders
Staatsveiligheid betaalde terreurleider

Bekijk de pagina uit de krant
BRUSSEL - Twee keer al is de Staatsveiligheid hard in aanvaring gekomen met de federale regering, omdat de inlichtingendienst informatie over terroristische personen of groepen niet meedeelt aan de andere veiligheidsdiensten.


van onze redacteur



Er duiken steeds luider vragen op over de opstelling van de Staatsveiligheid in de strijd tegen het terrorisme. De Belgische inlichtingendienst blijft op haar informatie zitten, luidt het verwijt, en deelt die niet mee aan het Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging, kortweg het OCAD. Nochtans is dat volgens de wet verplicht.

De voorbije weken is het, in het College voor Inlichtingen en Veiligheid, twee keer tot een scherpe confrontatie gekomen tussen de Staatsveiligheid en de federale regering, zo heeft de redactie vernomen. Telkens luidde het verwijt dat de inlichtingendienst relevante informatie over extremistische of terroristische personen of groepen voor zich houdt.

Het eerste incident deed zich voor naar aanleiding van de afkondiging van het terreuralarm, tijdens de eindejaarsperiode. De Staatsveiligheid kwam pas met informatie voor de dag nadat de Nederlandse inlichtingendienst ons land op de hoogte had gebracht van een terreurdreiging. Nochtans was onze inlichtingendienst daarvan enkele dagen voordien op de hoogte gebracht door de Amerikaanse collega's.

De tweede botsing tussen de Staatsveiligheid en de regering vond twee weken geleden plaats, tijdens een overleg naar aanleiding van de ontdekking van het terreurnetwerk van Abdelkader Belliraj in Marokko. Ook toen werd duidelijk dat de Staatsveiligheid niet alle informatie waarover ze beschikte aan het Orgaan voor Coördinatie en Analyse van de Dreiging had meegedeeld.

De arrestatie van Belliraj in Marokko vond plaats op maandag 18februari. Op woensdag 20februari hield het College voor Inlichtingen en Veiligheid daarover een overlegvergadering. De naam van onder anderen Belliraj, een Marokkaanse Belg, was toen al aan de Belgische autoriteiten overgemaakt. Maar de chef van de Staatsveiligheid, Alain Winants, zei dat hij Belliraj niet kende. Nochtans gaat het om een geregistreerde informant van de inlichtingendienst.

De minister van Justitie, Jo Vandeurzen (CD&V), heeft al een grondig onderzoek naar de zaak-Belliraj aangekondigd.

De affaire zal het wantrouwen tegen de Staatsveiligheid weer voeden. Ook in politieke kringen groeit de onvrede over de opstelling van de inlichtingendienst. De Staatsveiligheid wordt te veel geheimzinnigheid verweten, en 'eilanddenken'. De geheime dienst zou een 'staat in de staat' vormen.

De inlichtingendienst zegt dat ze 'relevante' informatie over extremistische personen of groepen altijd aan het OCAD heeft meegedeeld. Alleen gaat het om bitter weinig relevante meldingen. De Staatsveiligheid doet als algemene regel ook nooit mededelingen over informanten.

Het OCAD is sinds eind 2006 operationeel. Alle politie- en inlichtingendiensten moeten aan dat coördinatieorgaan hun 'relevante' informatie over radicale personen en groepen melden, op straffe van een gevangenisstraf. Maar uit bovenstaande incidenten blijkt dat de Staatsveiligheid niet loyaal meewerkt aan het OCAD. Met de andere politie- en veiligheidsdiensten, zoals de terreurcel van de Brusselse gerechtelijke politie en zelfs de militaire veiligheidsdienst, doen dergelijke moeilijkheden zich niet voor.

De Belgische inlichtingendienst is voor zijn werk echter vaak afhankelijk van buitenlandse geheime diensten, en die willen alleen informatie doorspelen als ze weten dat die inlichtingen ook vertrouwelijk blijven. De buitenlandse inlichtingendiensten hebben zich bovendien heftig verzet tegen de oprichting van het OCAD. Het vergde heel wat diplomatiek masseerwerk van ons land om die diensten van het voordeel van het OCAD te overtuigen.

Sinds eind 2006 staat de Brusselse magistraat Alain Winants aan het hoofd van de Staatsveiligheid. Hij volgde Koenraad Dassen op, die na een woelige periode voor de inlichtingendienst ontslag moest nemen. Dassen kreeg geen greep op de diensten van de Staatsveiligheid, en het lijkt erop dat Winants er evenmin in slaagt om zijn gezag te doen gelden over de sectiechefs.



filip verhoest

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=JC1OP89R

De doos van de pandora geopend ?

Drie blunders
Aansluitend bij dit artikelStaatsveiligheid op ramkoers met regering
Informant mag geen misdrijven plegen
Staatsveiligheid betaalde terreurleider

Bekijk de pagina uit de krant
De Staatsveiligheid heeft nog wel meer blunders op haar actief:




De zangeres Soetkin Collier mocht in 2003 niet mee met Urban Trad naar het Eurovisiesongfestival in Riga (Letland) omdat ze volgens speurwerk van de Staatsveiligheid extreem-rechtse sympathieën koesterde. Onjuist, zo bleek later.



De Turkse vermeende extreem-linkse militante Fehriye Erdal slaagde er op 28februari 2006, één dag voor haar veroordeling wegens terroristische activiteiten, in om te ontsnappen aan de agenten van de Staatsveiligheid die geacht werden haar te schaduwen.



Een controversiële export van een isostatische pers naar Iran leidde tot het ontslag van Koen Dassen, de toenmalige chef van de Staatsveiligheid. Ook al bleek de pers uiteindelijk niet voor nucleaire doeleinden te dienen, zoals aanvankelijk gevreesd was door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Foute inschatting dus. (pdb)


http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=SO1OPH61


Ja ja, maar...

Informant mag geen misdrijven plegen
Aansluitend bij dit artikelStaatsveiligheid op ramkoers met regering
Drie blunders
Staatsveiligheid betaalde terreurleider

Bekijk de pagina uit de krant
Wat is


een informant?

'Een informant is iemand die zelf in het criminele milieu zit of er dicht bij aanleunt. De informant geeft inlichtingen over personen uit dat milieu of over criminele feiten die gepleegd zijn of op het punt staan gepleegd te worden.'

Zo omschrijft een vertrouwensmagistraat het statuut van informant.

Een dergelijke magistraat beheert de werking met informanten volgens de wet op de bijzondere opsporingsmethodes (BOM) die de regels duidelijk omschrijft.





Wat krijgt

hij in ruil?

'De informant wordt betaald volgens een schaal die rekening houdt met de inhoud van de inlichting en het behaalde resultaat op politioneel vlak. Meestal gaat het om enkele honderden euro's. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen komt het gerecht met meer geld over de brug, maar dan moeten er al aanhoudingen, inbeslagnames en dies meer aan te pas komen.'

'Als de informant illegaal in ons land verblijft, kan hem een tijdelijke of definitieve verblijfsvergunning in ons land in het vooruitzicht worden gesteld.'





Mag de informant aan criminele

activiteiten

deelnemen?

'Neen, het statuut van informant is in geen geval een vrijbrief om criminele feiten te plegen. Doet hij dat wel, dan moet hij daarvoor gestraft worden. Dat is ook een must voor zijn veiligheid, anders is hij zo verbrand.'





Mag hij rekenen op strafvermindering of -kwijtschelding?

'Neen. Er kan overwogen worden om een straf niet of slechts gedeeltelijk te laten uitvoeren, maar dat is de uitzondering, niet de regel.' (yb)

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=SO1OPH8B

Deze trend zal ik goed met de ogen volgen, es zien waar dat allemaal gaat uitmonden ! :twisted:

Metternich
1 maart 2008, 16:24
Pas op, de Belgische staatsveiligheid moet wel staatsgevaarlijke en extremistische groeperingen als de NSV! en Voorpost volgen hé! Wij zijn immers stukken gevaarlijker dan moslimextremisten, zie maar naar de honderden aanslagen van NSV/Voorpost in de laatste maanden alleen.

Chrilord
1 maart 2008, 16:31
Hoe kan de belgische staatsveiligheid zich nu bezighouden met een paar marrokaanse terroristen die ocharme een paar moorden hebben gepleegd?Ze moeten zich toch bezighouden met het volgen van één miljoen Vlaams Belangers? dat is véééééél belangerijker,allé toch voor de politiekers en de bloedrode aanhang ,en de V R T en de pers enz..

Lincoln
4 maart 2008, 22:30
Staatsveiligheid kent Belliraj sinds jaren tachtig

Abdelkader Belliraj.ap

© MAP

BRUSSEL - De Belgische inlichtingendienst was niet op de hoogte van de terroristische activiteiten van Abdelkader Belliraj in Marokko. 'Zijn betrokkenheid bij een terroristisch netwerk was enkel bij de Marokkaanse autoriteiten bekend', verklaarde de minister van Justitie Jo Vandeurzen dinsdagavond in de Kamer.

De chef van de Staatsveiligheid, Alain Winants, mag volgens de wet de identiteit van een informant niet bekendmaken. Daarom heeft hij zich op de spoedbijeenkomst van het Comité inlichtingen en veiligheid, op woensdag 20 februari, beperkt tot een overzicht van de feiten.

Winants liet de andere veiligheidsdiensten daardoor enkele dagen in het ongewisse dat Abdelkader Belliraj een informant van de inlichtingendienst was (DS 1-2 maart). Een andere wet (over het OCAD) verplicht de baas van de Staatsveiligheid nochtans alle relevante informatie over terrorisme mee te delen. Voor de minister van Justitie, Jo Vandeurzen, is dit incident reden genoeg om de informatiedoorstroming van de Staatsveiligheid naar de andere veiligheidsdiensten te verbeteren.

Vandeurzen wilde in het parlement 'bevestigen noch ontkennen' dat Belliraj een informant van de Staatsveiligheid was. De minister verzekerde wel dat de terreurleider 'geen bescherming kreeg' van de inlichtingendienst.

'Er is geen deal gemaakt, bijvoorbeeld dat Belliraj de Belgische nationaliteit zou krijgen in ruil voor zijn informatie. Noch zijn er afspraken gemaakt dat hij niet zou worden vervolgd voor misdrijven die hij zou hebben gepleegd.' Dergelijke afspraken zouden voor Vandeurzen ook 'ontoelaatbaar' zijn.

Belliraj trok de aandacht van de Staatsveiligheid al in de jaren tachtig. Hij werd onder meer door de politie ondervraagd na de moord op de imam van de Grote Moskee in Brussel in 1989, zonder resultaat evenwel. Dit misdrijf is een van de zes moorden in België die Belliraj volgens zijn bekentenissen aan de Marokkaanse politie heeft gepleegd.

Ook andere pro-Iraanse moslimextremisten uit het Brusselse zijn na de moord op imam Abdullah Al Ahdal door de politie ondervraagd. Waarschijnlijk is het rekruteringsproces van Belliraj door de Staatsveiligheid in die periode gestart, maar dit kan gerust enkele jaren in beslag hebben genomen.

Belliraj liep bij de inlichtingendienst in de kijker door zijn oppositie tegen het Marokkaanse regime en door zijn aanwezigheid in islamistische kringen. Maar de Staatsveiligheid had, volgens de minister van Justitie, geen informatie over de terroristische activiteiten van Belliraj in Marokko.

Belliraj speelde met andere woorden een perfecte dubbelrol. Terwijl hij de inlichtingendienst informatie bezorgde over extremistische moslims, zou hij zelf een terreurnetwerk hebben uitgebouwd.

Vandeurzen verdedigde nog de politiek van geheimhouding die de Staatsveiligheid huldigt. 'Onze inlichtingendienst is vandaag voor haar informatiegaring vooral aangewezen op informanten. De identiteit van die personen is gecatalogeerd als 'zeer geheim', en dat is verdedigbaar. Het gaat niet alleen om de veiligheid van die personen, maar ook om het goed functioneren van de dienst.'

Toch hebben het parlement en het publiek ook het recht om te weten of de Staatsveiligheid naar behoren werkt, erkent de minister. Na de scherpe kritiek op de dienst kondigt hij een reorganisatie aan. 'We moeten kunnen controleren of de inlichtingendienst strafbare feiten aan de gerechtelijke autoriteiten meldt, en of ze alle relevante informatie over terreur doorspeelt aan de andere veiligheidsdiensten.'

Om efficiënt te werken krijgt de Staatsveiligheid straks ook 'bijzondere inlichtingenmethoden', naar het voorbeeld van de BOM-wet (bijzondere opsporingsmethoden) voor de politiediensten. Eenmaal die wet is goedgekeurd, kunnen de agenten telefoons afluisteren, post openen, computers hacken, nepbedrijven oprichten, een valse identiteit aannemen en dergelijke meer. Dit zal voor de inlichtingendienst een veelheid aan informatie opleveren. Filip Verhoest


http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF04032008_102



De marokkaanse minister zegt nog dat meneertje een opleiding heeft gevolg in afghanistan in een toespraak met de pers !