PDA

View Full Version : 'A more Perfect Union'


drosophila
21 maart 2008, 18:40
Bijzonder indrukwekkend: http://www.youtube.com/watch?v=zrp-v2tHaDo

ZERO
21 maart 2008, 19:19
-Barack Obama is op economisch vlak nog altijd rechtser dan Lijst Dedecker.
-BO zegt zelf "ïn no other country on earth is my story even possibel" dat moet toch pijn doen aan de linkse Amerika-haters.
-BO wil de troepen(in tegenstelling tot RonPaul en Kucinich) niet onmiddelijk uit Irak terugbrengen, maar "pas als de tijd er rijp voor is".

Dus als het ondenkbare gebeurt en McCain naast het presidentschap grijpt is het in de VS nog altijd beter dan in een EU die geregeert wordt door socialistisch uitschot.

Sjaax
22 maart 2008, 00:36
Bijzonder indrukwekkend: http://www.youtube.com/watch?v=zrp-v2tHaDoWaarom is Barack Obama’s speech geweldig? Velen voelen we het aan, worden getroffen, misschien zelfs ontroerd, maar het is moeilijk om het precies te pakken. Ik wil proberen iets ervan in een korte analyse te vatten.

Obama begint met de onafhankelijkheid en het opstellen van de Amerikaanse grondwet. Een document waarin werd vastgelegd dat alle mensen in de kern vrij en gelijkwaardig zijn. Waardoor er in het land rechtvaardigheid zou gelden. Maar het document en de uitwerkingen ervan konden en moesten in de toekomst verder geperfectioneerd worden. Een vlek op dit document was al direct dat slavernij werd toegelaten. Na de wettelijke afschaffing van slavernij later, waren er nog zoveel wetten die de ongelijkheid van rassen in stand hielden dat er door generaties heen een lange strijd nodig was om de kern van de Amerikaanse grondwet ook werkelijk gestalte te geven.

Dominee Wright is opgegroeid in een tijd waar sterke discriminatie nog aanwezig was. Dat verleden kan je niet helemaal wegstoppen, er blijft een wrok achter. Af en toe komt de wrok naar boven. Die wrok maakt dat je de huidige situaties soms niet goed beoordeelt, maar je moet die wrok niet ontkennen. Daar heeft heel Amerika mee te maken. Ook blanken koesteren wrok. Wanneer als gevolg van positieve discriminatie mensen louter op basis van ras werden bevoordeeld bij toelating op scholen en bij het vinden van jobs, steekt het vooral bij bijvoorbeeld immigranten die helemaal van nul moeten beginnen, zonder dat er veel hulp voor hen is. Hiermee verbindt Obama de wrok van kleurlingen met die van andere rassen. Hij geeft aan dat we niet moeten blijven stilstaan bij wat was, maar dat we moeten streven naar verandering, naar de perfectionering van wat in de grondwet is bedoeld.

Obama geeft verder aan dat er aantal zaken zijn waar we gezamenlijk voor moeten staan –
‘I believe deeply that we cannot solve the challenges of our time unless we solve them together’ - zoals in onderwijs, gezondheidszorg en werkgelegenheid. Een aantal zaken moeten we individueel (liberaal) oplossen, en een aantal gemeenschappelijk (sociaal). Het gaat om het vinden van de juiste balans. Bij onderwijs bijvoorbeeld is er een verschil in niveau tussen scholen in achterstandsgebieden en die daarbuiten. Deze kloof in het begin van iemands leven speelt een grote rol in het vervolg op maatschappelijke kansen. Daar moet verandering in worden gebracht. Vooral het grote aantal onverzekerden voor ziektekosten in Amerika is een groot probleem. Mensen die het grootste deel van hun leven hard hebben gewerkt, merken dat hun baan naar het buitenland verhuist. Behalve dat ze werkloos worden, kunnen ze evenmin een ziektekostenverzekering betalen. In deze sociale onrechtvaardigheid moet verandering komen. Kortom het is het gevolg van een Washington dat gedomineerd wordt door lobbyisten en specifieke belangen; economische politiek die de weinigen begunstigen ten nadele van de velen. Grieven tegen mede-Amerikanen mogen daarbij niet het inzicht verblinden dat leidt tot begrip van de situatie.

Een rechtvaardiger Amerika helpt de (blanke) vrouw door het glazen plafond heen, helpt iedere, ook de laaggeschoolde Amerikaan bij onvoorzien baanverlies, helpt de immigrant zijn gezin te voeden. Men mag zich niet neerleggen in cynisme, altijd moet je blijven geloven in je kracht op het bepalen van je eigen lot. Een rechtvaardig Amerika betekent niet dat je afhankelijk wordt gehouden van sociale instanties, maar dat het de basisvoorwaarden biedt om weer op te krabbelen. Verandering van politiek heeft in het verleden plaatsgevonden en biedt nu ons ook weer de durf om te hopen.

Tenslotte sluit Obama af door zijn analyse te personifiëren in een verhaal over Ashley Baia, die hem in de campagne steunt omwille van de problemen – met name ziekte, verlies aan werk en ziektekostenverzekering en de gevolgen ervan voor een jong kind – die Obama in zijn speech noemde. Amerikanen moeten zich niet laten verdelen op essentiële onderdelen, maar gezamenlijk uitdagingen te lijf gaan die op hen af komen. Een band die hen verenigde in een naar rechtvaardigheid strevende grondwet van 221 jaar geleden en waarvan nog steeds de uitdaging is om die verder te perfectioneren.

De negatieve gevoelens van Wright heeft Obama veroordeeld, maar begrijpelijk gemaakt en laten zien dat soortgelijke gevoelens voor vrijwel iedereen gelden. De speech gaat verder dan het op een slimme manier de raciale grieven van Wright inzichtelijk voor iedereen maken. Het gaat verder dan het steunen van een mentor die weliswaar fouten heeft begaan. Hij baseert zich op de rechtvaardige grondbeginselen van de Amerikaanse grondwet en toont hoe die rechtvaardigheid verkwanseld werd. Zijn kernidee van verandering deelt Obama daarbij een cruciale rol toe, opdat verandering naar een rechtvaardigere samenleving minder bevooroordeelde verdeeldheid en wrok oplevert.

De speech is ook te lezen: http://www.iht.com/articles/2008/03/18/america/18obamaspeech.php?page=7