PDA

View Full Version : UNIZO over verhoging kinderbijslag zelfstandigen


Politics.be
31 maart 2008, 22:10
Vanaf morgen, dinsdag 1 april, krijgt het eerste kind van een zelfstandige slechts 10€ minder dan het eerste kind van een werknemer. Nu bedraagt de kloof nog 20€/maand. “Een goede stap naar de noodzakelijke gelijkschakeling,” meent UNIZO. De organisatie verwijst naar de regeerverklaring van de regering Leterme die het heeft over het principe ‘een kind is een kind’. Volgens UNIZO kost het 9 miljoen € per jaar om een zelfstandige ouder maandelijks evenveel kindergeld te geven als een werknemer voor het eerste kind. Volgens de organisatie moet de regering Leterme I ook de lage zelfstandigenpensioenen dringend gelijkschakelen met de werknemerspensioenen, “want die liggen nu tot 87€/maand lager dan werknemerspensioenen.” In het federale regeerakkoord is sprake van een Nationale Conferentie van de Pensioenen. De KMO-organisatie verwacht daar concrete maatregelen om de sociale discriminatie tussen zelfstandigen en werknemers definitief weg te werken. Algemeen wil UNIZO de gelijkschakeling van alle niet-arbeidsgerelateerde uitkeringen. Voor de minimumpensioenen zou dat neerkomen op een jaarlijkse kost van 140 miljoen €, stelt UNIZO. Op dit moment maakt de helft van de ondernemers in Vlaanderen zich zorgen over hun financiële situatie eens op pensioen, zo blijkt uit een recente UNIZO-enquête.

UNIZO is ook vragende partij voor een debat zonder taboes over de toekomst van pensioenen. Daarbij moet dus ook gesproken worden over de pensioenleeftijd, het noodzakelijk aantal actieve jaren voor een recht op pensioen, de rol van de gelijkgestelde periodes in de berekening van het pensioen en het brugpensioen.

De UNIZO-enquête bij 3.583 zelfstandige ondernemers, waarvan 86% ouder dan 45 jaar, had enkele opvallende resultaten. 45% van alle zelfstandige ondernemers maakt zich zorgen over zijn of haar financiële situatie eens op pensioen. Negen op tien tracht tijdens de loopbaan al te sparen om het pensioenbudget op te vijzelen. De helft doet dat via individueel pensioensparen, een derde via het vrij aanvullend pensioen zelfstandigen. 5% van de ondernemers heeft de middelen niet om iets opzij te leggen voor de oude dag.

UNIZO benadrukt de noodzaak vooral de zeer lage pensioenen van de zelfstandigen op te trekken. In eventuele afspraken over het gebruik van fiscale inkomsten voor de financiering van de pensioenen moeten inkomsten van zelfstandigen, volgens de organisatie, ook integraal gebruikt worden voor de opbouw van de sociale zekerheid van diezelfde zelfstandigen. Nu is dat niet het geval, stelt UNIZO vast. Zelfstandigen dragen via de alternatieve financiering bij tot de sociale zekerheid van werknemers zonder daarvoor wat dan ook terug te krijgen, aldus UNIZO.

In het noodzakelijke debat over de pensioenen blijft, volgens UNIZO, het optrekken van de minimumloopbaan voor een recht op een volwaardig pensioen belangrijker dan het optrekken van de officiële pensioenleeftijd. De officiële pensioenleeftijd is nu immers al 65 jaar. Maar slechts een minderheid, vooral zelfstandigen, werkt tot die leeftijd, zo blijkt. Volgens een studie van de KU Leuven werkt 36% van de zelfstandigen verder na 65. Dat zelfstandigen langer werken, noemt UNIZO niet verwonderlijk, gezien de financiële straf als zelfstandigen stoppen voor 65 jaar. Bij werknemers is geen sprake van een dergelijke malus. Ook die discriminatie moet verdwijnen, stelt UNIZO. Concreet bepleit UNIZO daarom het volledig afschaffen van het brugpensioen. De organisatie stelt zich bovendien ernstige vragen bij de berekening van de loopbaan voor een recht op een volwaardig pensioen.

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/17746/)