PDA

View Full Version : Energielabel: Nederland doet het beter


brother paul
20 mei 2008, 07:50
Elk huis een energielabel zoals de electro...

http://www.vrom.nl/pagina.html?id=31995#a1

ergielabel ingevoerd in 2008 13-01-2008
U heeft waarschijnlijk de laatste tijd decampagnespots van VROM op de tv wel gezien rond de invoering van het energielabel.
Iets gemist? kik dan hier
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=31994&term=energielabel

Het enrgielabel is gericht op het verbeteren van de energieprestaties van woningen en gebouwen.
Dat is nodig om zuiniger met het milieu om te gaan in Nederland en Europa.
Critici betwijfelen de effectiviteit van het energielabel. Eigenaren en kopers zouden er weinig waarde aan hechten omdat het economisch voordeel in de marktwerking twijfelachtig is. De verplichte invoering roept ook nog steeds veel vragen op over de richtlijnen, de kwaliteit van het advies en de vele regels en administratie eromheen, de kosten en wanneer wel en wanneer niet verplicht etc. Voor een antwoord op een aantal vragen kunt u terecht bij VROM
De corporaties moeten hun bestand voor 1 januari 2009 voorzien hebben van een energielabel.
Aedes, koepelorganisaties voor corporaties heeft een energiekrant uitgebracht download hier
Doe de energielabel-test


1. Wat is het energielabel?
Het energielabel voor woningen is te vergelijken met het energielabel voor auto's en witgoed. Het label geeft de energiezuinigheid aan in de klassen A t/m G. Een woning met het A-label is het energiezuinigst en met het G-label het minst zuinig. Een erkende (gecertificeerde) adviseur kan een energielabel voor uw woning opstellen. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

2. Vanaf wanneer is het energielabel verplicht?
Vanaf 1 januari 2008 moeten eigenaren van woningen en andere gebouwen bij verkoop of verhuur een energielabel overhandigen aan de koper/huurder. Voor huurwoningen van een woningcorporatie geldt als ingangsdatum 1 januari 2009. Voorwaarde is wel dat de corporatie vóór die datum al haar woningen van een energielabel heeft voorzien. Particuliere verhuurders dienen wel vanaf 1 januari 2008 een energielabel te overhandigen.

3. Hoe ziet het energielabel eruit?
Het energielabel ziet er vrijwel hetzelfde uit als de labels voor witgoed en auto's. Op het label staan het adres en de energiezuinigheid van de woning uitgedrukt in een getal en een labelklasse met een gekleurde letter van een groene A tot en met een rode G.
Bij het energielabel krijgt u een lijst met standaardmaatregelen om het energiegebruik van uw woning te verlagen. Denk aan het isoleren van dak, vloer en muren, het plaatsen van een energiezuinige CV-ketel of het aanbrengen van isolerend glas.
Zie voorbeeld van het label.

4. Waarom wordt het energielabel ingevoerd?
Het kabinet wil van Nederland een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa maken. In dat streven past ook het energielabel. Het kabinet wil de energie-efficiency van 1% naar 2% per jaar brengen en het aandeel duurzame energie tot 20% in 2020 verhogen. Dit alles binnen het streven om de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 30% terug te brengen ten opzichte van 1990. Binnen Europees verband wordt gestreefd naar gezamenlijke inspanningen als vervolg op het Kyoto-protocol. Het kabinet beschrijft zijn ambities in het werkprogramma 'Schoon en Zuinig: Nieuwe energie voor het klimaat'. www.vrom.nl/schoonenzuinig



http://www.enraedt.nl/NIEUWSBRIEF/include2.php?naam=nieuws670.inc

http://www.svmnivo.nl/bin/473b159c00e21studiewijzer%20hercertificering%20200 8-def.pdf

Alvas
20 mei 2008, 10:56
Jah ik heb op nederlandse tv gezien reclame het leek wel op die reclame van electrabel :P over groene energie :P zou deze ook gelogen zijn en zou mss dit bedrijf in contact stijn met electrabel? :P haha

Woops dat heeft er niet veel mee te maken precies :D