PDA

View Full Version : Angolese ’ minderjarige asielzoekers’ blijken oplichters


rom
18 maart 2004, 15:41
Angolese ama’s verzinnen er op los
van onze redactie binnenland

LUANDA - Veel Angolese ’alleenstaande minderjarige asielzoekers’ (ama’s) blijken oplichters. Hun schrijnende levensverhaal bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst blijkt vaak verzonnen en dient uitsluitend de jacht op een verblijfsvergunning.

Dat is duidelijk geworden in Luanda, waar Nederland speciaal voor de ’wezen’ een opvang heeft gebouwd waar tot op heden nog nooit een ama gebruik van heeft gemaakt. Eenmaal terug in Angola worden de ama’s door familieleden van het vliegveld gehaald. Dat is met alle 24 ama’s het geval geweest die het afgelopen jaar zijn teruggekeerd. Nederland heeft in Angola heeft voor speciale opvangfaciliteiten gezorgd in het weeshuis Mulemba in Luanda. Van de 67 asielzoekers die sinds januari 2003 zijn teruggekeerd heeft er geen een gebruik gemaakt van de opvang. Van de twintig ’Nederlandse’ bedden voor ama’s worden er inmiddels twaalf bezet door lokale kinderenb van een weeshuis.

Sinds 15 januari 2003 ontvangen Angolese ama’s die voor die datum asiel hebben aangevraagd in Nederland een herintegratiebijdrage van 500 euro per persoon als zij terugkeren naar hun thuisland. Dat bedrag komt bij het gratis vliegticket plus een financiële bijdrage om weer in het thuisland te wennen.

Garcia Lisboa
Zeeland werd vorige maand opgeschrikt door de plotselinge verdwijning van de negenjarige asielzoeker Garcia Lisboa. Hij verliet op een ochtend het opvanghuis voor ama’s in Middelburg. Na zijn vermissing werd groot alarm geslagen. Zo verschenen politieberichten in de regionale en landelijke media. Ook deze krant werkte actief mee aan de opsporing van de jonge asielzoeker. Na een week was hij terecht. Garcia bleek in Portugal te wonen bij zijn moeder. Ook het verhaal van deze asielzoeker bleek van geen kant te kloppen. Garcia en zijn broer waren twee jaar geleden naar Nederland gereisd. Niet omdat ze vluchtten voor het oorlogsgeweld, maar omdat de moeder beide kinderen had gestuurd om aan een verblijfsvergunning te komen. GPD
Bron: http://www.fortuynpolitiek.nl/forum.asp?FORUM_ID=2

rom
18 maart 2004, 15:44
Nu is de vraag. Gebeurd dat alleen in Nederland of ook in Belgie?