PDA

View Full Version : Gorbatsjov wil museum voor slachtoffers Stalin


De rechtvaardige rechter
8 juni 2008, 14:43
(Novum/AP) - Voormalig sovjetleider Michail Gorbatsjov pleit voor de oprichting van een nationaal museum en gedenkteken ter nagedachtenis aan de miljoenen slachtoffers van onderdrukking in het sovjettijdperk.

Gorbatsjov, wiens glasnost-campagne gruwelijke details blootlegde van de wreedheden onder Josef Stalin, daagt met zijn oproep de huidige Russische regering uit. Tegenstanders zeggen dat die de misdaden van haar voorgangers wegmoffelt om haar eigen uitholling van de democratie te rechtvaardigen.

Gorbatsjov toonde zich woensdag verontrust over de pogingen om Stalin af te schilderen als een briljant manager in plaats van als een moordende autocraat. Het is volgens Gorbatsjov van groot belang dat Rusland de bloedige perioden uit zijn verleden onder ogen ziet.

In een door Gorbatsjov en zo'n 25 activisten en prominenten ondertekende verklaring wordt herinnerd aan de miljoenen mensen die overleden in de Goelag-strafkampen en aan de miljoen mensen die zouden zijn geëxecuteerd.

Vladimir Poetin, die in 2000 president werd, haalde de oude sovjetsymbolen uit de kast en zei vorig jaar dat niemand het recht heeft Rusland schuld aan te praten over de wreedheden onder Stalin. In een Russisch lerarenhandboek wordt gesuggereerd dat de daden van Stalin een noodzakelijke bijkomstigheid waren van de modernisering. Poetin is inmiddels opgevolgd door zijn protégé Dmitri Medvedev.
Ik vind dit zeer moedig van Gorbatsjov. Toch is z'on uitspraak niet zonder risico's. Want Poetin Heeft al wat tegenstanders doen verdwijnen of schaakmat gezet.

toccata
8 juni 2008, 16:06
Gorbatsjov heeft gelijk

evilbu
8 juni 2008, 16:29
De vraag is nog maar hoe de man in de straat hierover gaat denken. Gorbachev is bij mijn weten nu ook niet meer de populairste in Rusland.

Praetorian
8 juni 2008, 16:41
Kwestie dat er geen debat bestaat tussen historici over de aard van Stalins systeem. Nu goed, blijkbaar is propaganda voor het kapitalisme nog altijd broodnodig.

AdrianHealey
8 juni 2008, 18:07
Kwestie dat er geen debat bestaat tussen historici over de aard van Stalins systeem. Nu goed, blijkbaar is propaganda voor het kapitalisme nog altijd broodnodig.

Onder historici is er inderdaad weinig discussie. Tussen charlatans en andere apologeten enerzijds en historici anderzijds zijn er al eens meningsverschillen.

Propaganda is trouwens cool.

http://college.hmco.com/history/west/mosaic/chapter15/images/stalin.jpg