PDA

View Full Version : Puzzel met nog te verfijnen oplossing


Herman Desmedt ©HD
20 maart 2004, 16:10
Een van de puzzels die ik zelf bedacht heb maar waar ik nog niet tot het uiterste ben gegaan voor een oplossing. Je zal wel snappen waarom!
Geinteresserden kunnen meezoeken.
- - - - -

Ergens in de toekomst.
Mijnheer X heeft zin om er eens een paar weken vakantie te nemen en boekt een reis naar de maan.
Vlak voor zijn vertrek, ergens ’s nachts kijkt hij richting maan en ziet een mooie halve maan.
Iets meer dan een dag later land het ruimtetuig pal in het midden van een grote krater van pakweg 100km doorsnede. Vlak voor het uitstappen wijst de vriendelijke boordcomputer er op om eens een blik te werpen op de aarde omdat juist op het moment vlak na het uitstappen de scheiding licht / donker samenvalt met de nulmeridiaan en trouwens, voor de maan is dat eveneens het geval. Een vrij unieke situatie dus.
Inderdaad, na het uitstappen trekt X een ruimtepak aan en op het in duister gehulde panoramisch uitkijkplatform gekomen ziet X een prachtige halve-aarde, vlak boven de rand van de grote krater waar de basis zich bevind. Door zijn in de helm ingebouwde beeldvergroter merkt hij inderdaad dat onder de brede horizontale schemerlijn alleen nog een klein stukje Westelijk Europa in het volle licht te zien is. “GMT tijd en plaats” vraagt X aan zijn ruimtepakcomputer en prompt krijgt hij onderaan op het vizier van zijn helm ook nog de aardse GMT datum & tijd alsook de coördinaten van de maanbasis geprojecteerd.
Wat is (bij benadering) die datum, tijd en wat zijn die coördinaten ?

- - -
De dag, de maand, de tijd, dat is geen probleem.
De coordinaten, daar helpt het als je een kaart van de maan hebt, maar dat is niet strikt nodig.
Het jaartal is (in theorie) ook mogelijk te bepalen met de nodige kennis van astronomie. Puzzelplezier !

Herman Desmedt ©HD
22 maart 2004, 16:23
Tipje :
De scheiding dag/nacht die samenvalt met de nulmeridiaan dat kan alleen op die dagen waar daglicht en nacht evenlang duren. (op de schemering na)
Op andere dagen speelt de helling van de aard-as mee en kruisen de scheidingslijn en de nulmeridiaan mekaar.

Herman Desmedt ©HD
25 maart 2004, 05:55
Niemand die van deze challenge lijkt te houden.
Astronomisch gezien zou het 6 uur 's avonds GMT kunnen zijn:

Dag even lang als nacht = elk 12 uur. dus dag van 6 uur 's ochtends tot 6 uur 's avonds.

Anstronomisch gezien is het dus ongeveer 18:00 uur GMT.
Als de zomertijd nog bestaat is het ongeveer 19:00 uur GMT.

Wie doet verder: Welke dagen komen in aanmerking ?

Wat kan je uit het verhaal afleiden omtrend de plaats ?

Herman Desmedt ©HD
4 april 2004, 18:08
O.K. Dat blijft hier maar openstaan.
Daarom mijn "oplossing" tot zover

Gezien het samenvallen van de scheidingslijn licht/donker alleen kan als dag en nacht even lang is, (tenminste astrononomisch want door de breking van zonlicht in de atmosfeer is de dag altijd ietsje langer) valt de gevraagde datum samen met een equinox, hetzij met de ingang van de lente, hetzij met de ingang van de herfst. Lente : rond 21 maart ; Herfst : rond 21 september. We gaag straks uitsluiten welke.

Dag en nacht even lang wil ook zeggen 12 uur dag & 12 uur nacht, Dat wil zeggen dat de schemering invalt om 18:00 uur. Het is dan ‘s avonds en niet ‘s morgens want vanaf de maan is te zien dat alleen het meest westelijke stukje Europa nog in het zonlicht zit.
Laat ons veronderstellen dat het zomeruur in de toekomst geen zin meer heeft en we houden het bij 18:00 uur GMT (anders wordt dat gewoon 19:00)

Op de maan aangekomen ziet de persoon de aarde vlak boven de horizon, met een horizontale scheidingslijn.
Gezien de maan steeds met dezelfde kant naar de aarde gericht is, (op een kleine schommeling na) betekent dit, dat die persoon geland is ergens in het gebied dat men vanaf de aarde ziet als de rand van de maan. Immers: In het midden van de maanschijf zou voor de persoon de aarde pal boven het hoofd van die persoon staan, want de maan toont altijd dezelfde zijde aan de aarde. ( gebonden rotatie)
Een horizontale scheidingslijn wil ook zeggen dat de persoon ergens op de maan-evenaar moet staan, want bijvoorbeeld aan de maan-polen zou de toeschouwer de aarde zien met een vertikale scheidingslijn:
Alleen aan de maan-evenaar staat die persoon, op dat moment, in een vlak dat gelijkvalt metr het omloopvlak van aarde en maan.
Dus vanaf de aarde gezien, staat onze persoon hetzij uiterst links, hetzij uiterst rechts op de maanevenaar.
De persoon op de maan ziet de met zon belichtte kant van de aarde onderaan de aardschijf. Dat wil zeggen dat die persoon vanuit ons aarde-standpunt op de rechterkant van de maanschijf moet staan (zijn hoofd van de zon weggericht) . Een kaart van de maan levert het volgende op : En bijna cirkelvormige zeer afgevlakte krater : Mare Smithii (wat had je anders gedacht van mij) Coördinaten middelpunt = (87° oost, 0° noord)

De persoon staat op dat moment aan de duistere kant van de maan. Op aarde ziet men de maan als een halve maan, de linkerkant belicht. (laatste kwartier) Gezien op dat moment zowel de aarde als de maan ongeveer perfect in het equatoriaal vlak zitten (zowel op de maan als op de aarde vallen scheidingslijn zonneschaduw samen met de nulmeridiaan) zal er iets meer dan 7 dagen later een zonsverduistering plaatsvinden quasi perfect aan de evenaar. (dus met ook een verplaatsing van de schaduwkegel die parallel aan de evenaar verloopt)
Dus moeten we nu op zoek gaan naar data die zo een zonsverduistering geven rond 28 maart of rond 28 september, maar waarbij de maan zelf ook een equatoriale baan beschrijft.
Een kalender van maansverduisteringen levert het volgende op:
29 maart 2006 Dat is iets te kortbij. (maanreis moet mogelijk zijn)
De volgende datum dat zich zo iets voor doet, daar ben ik nog niet uit.
(vandaar de te verfijnen oplossing)
Mijn gegevens en programaatjes van zonne-eclipsen gaan maar tot 2032
Gezien de regelmaat zou zich in de tweede helft van de 21 eeuw of ten laatste in de 22 ste eeuw een goede situatie moeten voordoen.

Iemand een idee om dat aan te vullen ?

Xnorf
4 april 2004, 18:50
De oplossing : hij moet zijn ruimtepak aantrekken VOOR hij uitstapt :twisted:

Herman Desmedt ©HD
5 april 2004, 09:33
De oplossing : hij moet zijn ruimtepak aantrekken VOOR hij uitstapt :twisted:

De technologie is inmiddels zover gevorderd dat je niet alleen in een ruimteschip geen ruimtepak meer nodig hebt, maar dat je gewoon uitstapt in de luchtsluis van het maanstation.

Hij had het evengoed kunnen vragen aan de hostess (dat is een robot).

Herman Desmedt ©HD
6 april 2004, 09:55
De volgende data geven een situatie die al dicht in de buurt ligt, maar niet dicht genoeg (zonsverduistering niet precies 7 dagen na equinox) :
- 21 maart 2052 ; 21 maart 2072 ; 21 sept 2098

't zal dus voor de 22ste eeuw zijn !