PDA

View Full Version : Moeten volgende generaties onze staatsschuld afbetalen ?


Herman Desmedt ©HD
22 maart 2004, 00:17
Moeten volgende generaties onze staatsschuld afbetalen ?

We zitten met een torenhoge (269 Mjd Euro) staatschuld die moet afbetaald worden volgens Maastricht-afspraken en dat betekent jaarlijks een zodanig grote hap in onze begroting (ongeveer 1/3) dat er geen financiële ruimte is voor een bedrijfsgunstiger klimaat en heel wat andere nuttige (en zelfs noodzakelijke) dingen.
Dat 1/3 volstaat dan nog niet om de staatsschuld echt af te bouwen, want de jongste jaren stijgt die staatsschuld, uitgedrukt in miljarden, bovendien nog lichtjes. De relatieve staatsschuld, ten opzichte van het BNP (zie ook Maastrichtnorm) daalt alleen maar omdat het BNP de jongste jaren net iets méér steeg dan de staatsschuld.
Wij zijn dus al meerdere jaren bezig met gewoon het doorschuiven van die staatsschuld naar de volgende generatie(s).
Bovendien was er voor die staatsschuld een aantal vervaldata voorzien en als mijn archieven nog juist zijn dan moet er dit jaar en de volgende 3 jaar een paar tientallen miljarden Euro’s extra op tafel komen (tenzij natuurlijk een schuldherschikking wordt bekomen, maar dat betekent dan extra miljarden doorschuiven naar de volgende generatie).

Hoe zit het nu met de volgende generatie(s) ?
Kijk maar even mee naar de volgende “bevolkingspiramide”:
http://statbel.fgov.be/figures/d21_nl.asp Selecteer 1 ste puntje “leeftijdspiramide”.
Dat dikker stuk van die half-opgeblazen ballonvorm, daar zit nu praktisch de ganse werkende bevolking. Maar vanaf nu gaan die baby-boomers stilaan allemaal met pensioen. De vergrijzing dus. Maar de vergrijzing is geen probleem voor de verre toekomst, de vergrijzing is NU al bezig. Op die grafiek is mooi te zien dat vanaf nu er méér mensen jaarlijks met pensioen gaan dan het gemiddeld geboortecijfers van de jongste jaren.
De toestand binnen 25 jaar, met een betere geneeskunde in het achterhoofd, zou wel eens kunnen zijn dat er meer dan 2,5 keer zoveel gepensioneerden zijn en met hooguit 2/3 van het huidig aantal werknemers in de privé (tenminste als men het overgedimensioneerd staatsapparaat serieus in de hand gehouden wordt en men er nog in slaagt voldoende werkgelegenheid in de privé te scheppen).
Die halfopgeblazen ballon wordt dus een paddestoel, waarvan de smallere stam voor de rest gaat moeten zorgen.
Nu extra véél kindjes bijmaken? Dat zal niet veel helpen, want die kindjes gaan ook 20 tot 25 jaar nodig hebben eer ze kunnen ingeschakeld worden op de arbeidsmarkt. Bovendien is het beter 25 dan 20 jaar, want gezien de evolutie wordt het noodzakelijk om in de toekomst zeer goede en zo hoog mogelijk opgeleide arbeidskrachten te hebben. (Dat stuk van de jeugd dat schoolmoe is, daar zijn we dus ook al verkeerd mee bezig.)
Vandaar de berichten dat we binnenkort tot 70 jaar gaan moeten werken (dat zal NIET volstaan, tenzij er robotten in onze plaats gaan werken) of dat er geen pensioenen meer gaan zijn (inderdaad realistisch, want er zal ook, gezien ons huidig doorschuif-beleid, ook nog een flink pak STAATSSCHULD af te betalen zijn, bovendien met een pak minder “actieven” en met een pak meer gepensioneerden.)

Daarbij komt nog dat allerlei kosten van de volgende generatie een stuk hoger zou kunnen liggen. De energiefactuur, om er maar één te noemen gaat drastisch verhogen, want de fossiele brandstoffen raken alsmaar sneller uitgeput, we zijn ongeveer toe aan de capaciteitepiek (tussen 2005 en 2007), wat wil zeggen dat het vanaf nu steeds moeilijker zal worden om aan de vraag te voldoen. Bovendien gaan tegen 2015 ook nog de kerncentrales dicht ook (beslissing paars-groen) en moeten we zelfs sneller dan dat onze andere thermische centrales vervangen door milieuvriendelijker types omwille van de Kyoto afspraken. En dan zwijgen we nog van andere problemen zoals de stijgende kosten van produkten (door dat er overal hogere lonen komen), transport, distributie, enz.

Het zilverfonds ? Lachwekkend! Dat beetje geld zal hooguit volstaan om het pensioen te betalen van een select groepje politici. Misschien is dat ook de enige bedoeling van dat fonds. Waarom anders een fonds spijzen dat minder rente opbrengt dan de rente die we moeten betalen op de staatsschuld ?

Men is in dat landje al jaren bezig met een beleid van brugpensioenen, werkloosheidsuitkeringen ongelimiteerd in de tijd voor een legertje werklozen terwijl een hoop knelpuntjobs niet worden ingevuld, doe-maar-op politiek (zoals de eigen uitstapvergoeding), daarbovenop de jongste jaren van alles gratis, enz. Dat terwijl men bovenstaand probleem blijft verdoezelen.
Maar wie zal dat mogen betalen?
Voornamelijk al de werkenden in de privé die binnen dit en de 10 jaar nog niet met (brug-)pensioen mogen en vooral de werkenden uit volgende generaties: Zij gaan opdraaien voor alles wat wij hen doorgeschoven hebben van staatsschuld tot milieuproblemen.

En wat doet het beleid ? Om het even cru te stellen: Sinds de start van de huidige regering hebben ze het voornamelijk gehad over één prioritair punt, het migrantenstemrecht, iets dus waar eigenlijk geen noodzaak voor was. Daarvoor moesten alle, zelfs noodzakelijke dingen wijken. En sinds die goedkeuring ? Niet moeilijk, nu zijn het alweer de nieuwe verkiezingen!

De vragen nu aan U, mevrouw De Ridder (of aan uw partij) ?

Wat doet U hieraan of wat zou U hieraan doen mocht U het voor het zeggen hebben ?

Concrete oplossingen graag !
Kom niet af met te zeggen dat U die problemen niet geschapen heeft, met plannen waarvoor geen geld is (zie boven) of met de belofte van “dat gaat nu veranderen” want die liedjes zijn velen ondertussen al moe gehoord.

Dank bij voorbaat.

Annick De Ridder
22 maart 2004, 13:37
Sta me toe toch te beginnen met een positieve noot: de Vlaamse overheidsschuld werd op 5 jaar tijd zomaar eventjes gehalveerd van 6,- miljard € (1999) tot 3,3 miljard € (2003)... Verder is zowel de Vlaamse als federale begroting voor het eerst sedert jaren sluitend, en zonder tekort.
Wat de afbouw van overheidsschuld betreft, worden er dus wel degelijk serieuze inspanningen geleverd.

Vooor het overige ben ik het volledig met u eens dat het terugdringen van de werkloosheid één van de topprioriteiten is voor de komende jaren.

Concreet zou ik proberen de 1000-en vacatures (want die zijn er momenteel) in te vullen met de pool van werklozen. M.a.w. 'activeer' het bestaande aanbod, om de vraag te voldoen.
Daarvoor moet eerst en vooral het aanbod opleidingen opgetrokken worden, en verplicht gesteld voor personen die in het werkloosheidscircuit beland zijn. Verder kan gedacht worden aan een uitbreiding van het systeem van vergoedingen dat voorzien is wanneer men een opleiding volgt voor een zogenaamd 'knelpuntberoep' (sector waarin vacatures niet raken opgevuld).

Ik ben er ook van overtuigd dat een aantal maatregelen zoals het voorzien van sociale verzekering voor startende zelfstandigen, het in samenwerking met bedrijfswereld aanbieden van opleidingen, ... waarover een principieel akkoord werd bereikt op de 'superministerraden' van de laatste maanden, hun steentje kunnen bijdragen.

Naast deze positieve impulsen, ben ik wel van mening dat -wanneer men naar aanleiding van de verstrengde controles en intensieve begeleiding op een groep manifest 'werkonwilligen' zou stuiten, deze personen gesanctioneerd moeten kunnen worden, dit door vermindering van uitkering, en uiteindelijk schrapping.

Knipp
22 maart 2004, 15:07
Wat de afbouw van overheidsschuld betreft, worden er dus wel degelijk serieuze inspanningen geleverd.



Inspanningen ?
De voornaamste oorzaak van het minder worden van de staatsschuld,
is de lage rente.
De tweede oorzaak is de fiskale en parafiskale druk van 46,2% van het bbp. Wie doet de inspanningen ??

De Vlaamse miljarden 'positieve noot' is natuurlijk maar peanuts vergeleken met de 269 federale miljarden schuld.
( En de laatste berichten spreken ook op vlaams nivo van een kastekort. )


Maar okee, er zijn idd een paar 'impulsen'.

Herman Desmedt ©HD
22 maart 2004, 16:31
Inspanningen ?
De voornaamste oorzaak van het minder worden van de staatsschuld,
is de lage rente.
De tweede oorzaak is de fiskale en parafiskale druk van 46,2% van het bbp. Wie doet de inspanningen ??

De Vlaamse miljarden 'positieve noot' is natuurlijk maar peanuts vergeleken met de 269 federale miljarden schuld.
( En de laatste berichten spreken ook op vlaams nivo van een kastekort. )


Maar okee, er zijn idd een paar 'impulsen'.

De staatsschuld in absolute cijfers wordt niet minder !
Vorig jaar nog 265 Miljard Euro, nu 269 Miljard Euro.
Maar de relatieve staatsschuld is gedaald, omdat ons BNP nèt iets sneller steeg dan de staatsschuld.
Voor de rest heeft U gelijk dat de rente op die staatsschuld niet echt tegenvalt en dat de belastingsdruk hoog blijft.

Rudi Dierick
25 maart 2004, 00:39
Sta me toe toch te beginnen met een positieve noot: de Vlaamse overheidsschuld werd op 5 jaar tijd zomaar eventjes gehalveerd van 6,- miljard € (1999) tot 3,3 miljard € (2003)... Verder is zowel de Vlaamse als federale begroting voor het eerst sedert jaren sluitend, en zonder tekort.
Wat de afbouw van overheidsschuld betreft, worden er dus wel degelijk serieuze inspanningen geleverd.....

Geachte, dit lijtk me toch wel héél naief: de belgische schatkist kontroleert imemrs nog steeds 95% van de openbare middelen, én torst een openbare schuld van grof geschat 250 miljard Euro. Vlaanderen doet het dus véél beter, dat is inderdaad zo, maar 98,7% van het probleem van 'de staatsschuld' laat u even terzijde.

Annick De Ridder
25 maart 2004, 00:50
Hé zeg sorry hé - kom dan ook vlaams op

8)

Neen, overheidsschuld moet UITERAARD verder omlaag. Wil gewoon aantonen dat er een breuk is gekomen in de trend van de afgelopen decennia (steeds maar oplopen van het tekort) naar een evenwicht en zelfs terugloop.

Maar wat belastingsdruk betreft zou ik jullie er toch eventjes attent op willen maken dat het verdwijnen van de 55% en 52,5 % schijven (personenbelasting) en de verlaging van 39% naar 33% (tarief vennootschapsbelasting) er niet onder de vorige coalitie zijn gekomen, maar onder de huidige.

Wel degelijk stap in goede richting dus, en dit dankzij de VLD.

Rudi Dierick
25 maart 2004, 01:38
Hé zeg sorry hé - kom dan ook vlaams op

8)

Neen, overheidsschuld moet UITERAARD verder omlaag. Wil gewoon aantonen dat er een breuk is gekomen in de trend van de afgelopen decennia (steeds maar oplopen van het tekort) naar een evenwicht en zelfs terugloop.

Maar wat belastingsdruk betreft zou ik jullie er toch eventjes attent op willen maken dat het verdwijnen van de 55% en 52,5 % schijven (personenbelasting) en de verlaging van 39% naar 33% (tarief vennootschapsbelasting) er niet onder de vorige coalitie zijn gekomen, maar onder de huidige.

Wel degelijk stap in goede richting dus, en dit dankzij de VLD.

Beste, dat de VLD van goede wil is, en dat ze belet heeft dat Belgie hélemaal achterop raakt tegenover al onze buurlanden, dat zal niemand kunnen ontkennen.
Nochtans weet u toch ook dat onder de paarse regering Belgie het enige land in héél de OESO was waar in 2003 de globale belastingdruk nog steeg! We staan bijna nummer één inzake globale belastingdruk, en reeds enige tijd nummer één inzake loonlasten. Mijn kritiek betreft dus niet de goede wil van de VLD -ik ben er rotsvast van overtuigd dat die er is, dat 99% van de VLD beseft dat het hoog tijd is- maar wel de bijzonder povere resultaten! Daarenboven wordt nauwelijks geraakt aan de kolossale burokratie in Francofonie: voor 4 miljoen hebben ze zowat half zoveel ambtenaren en andere door de schatkist te betalen mensen als voor 16 miljoen Nederlanders! Omgerekend is dat dus 2x zoveel ambtenaren per 1000 inwoners als Nederland. Overigens: ook Vlaanderen heeft er kwasi evenveel; dat is dan relatief echter maar zo'n 1,3x zoveel als in Nederland. Kortom, proberen we naar de meest relevante cijfers te kijken. Doet u mee?

Herman Desmedt ©HD
25 maart 2004, 01:56
Hé zeg sorry hé - kom dan ook vlaams op

8)

Neen, overheidsschuld moet UITERAARD verder omlaag. Wil gewoon aantonen dat er een breuk is gekomen in de trend van de afgelopen decennia (steeds maar oplopen van het tekort) naar een evenwicht en zelfs terugloop.

Maar wat belastingsdruk betreft zou ik jullie er toch eventjes attent op willen maken dat het verdwijnen van de 55% en 52,5 % schijven (personenbelasting) en de verlaging van 39% naar 33% (tarief vennootschapsbelasting) er niet onder de vorige coalitie zijn gekomen, maar onder de huidige.

Wel degelijk stap in goede richting dus, en dit dankzij de VLD.

Beste, dat de VLD van goede wil is, en dat ze belet heeft dat Belgie hélemaal achterop raakt tegenover al onze buurlanden, dat zal niemand kunnen ontkennen.
Nochtans weet u toch ook dat onder de paarse regering Belgie het enige land in héél de OESO was waar in 2003 de globale belastingdruk nog steeg! We staan bijna nummer één inzake globale belastingdruk, en reeds enige tijd nummer één inzake loonlasten. Mijn kritiek betreft dus niet de goede wil van de VLD -ik ben er rotsvast van overtuigd dat die er is, dat 99% van de VLD beseft dat het hoog tijd is- maar wel de bijzonder povere resultaten! Daarenboven wordt nauwelijks geraakt aan de kolossale burokratie in Francofonie: voor 4 miljoen hebben ze zowat half zoveel ambtenaren en andere door de schatkist te betalen mensen als voor 16 miljoen Nederlanders! Omgerekend is dat dus 2x zoveel ambtenaren per 1000 inwoners als Nederland. Overigens: ook Vlaanderen heeft er kwasi evenveel; dat is dan relatief echter maar zo'n 1,3x zoveel als in Nederland. Kortom, proberen we naar de meest relevante cijfers te kijken. Doet u mee?

En dat is dan alleen maar één kant van de medaiile.

Er is een wanverhouding tiussen "werkenden in de privé" / "werkenden voor de overheid" :

In loondienst bij de overheid : méér dan 1 miljoen mensen.

Werkend in de privé: hooguit 2,5 miljoen mensen waarvan dan nog 550000 zelfstandigen. Het gros van de social bijdragen komt dus van die minder dan 1,95 miljoen privé-werknemers.

Een verhouding van minder dan 2/1 ! ! ! ! U mag ver gaan zoeken om nog ergens zo een verhouding te vinden.

mad_drone
25 maart 2004, 07:53
Beste, dat de VLD van goede wil is, en dat ze belet heeft dat Belgie hélemaal achterop raakt tegenover al onze buurlanden, dat zal niemand kunnen ontkennen.
Nochtans weet u toch ook dat onder de paarse regering Belgie het enige land in héél de OESO was waar in 2003 de globale belastingdruk nog steeg! We staan bijna nummer één inzake globale belastingdruk, en reeds enige tijd nummer één inzake loonlasten. Mijn kritiek betreft dus niet de goede wil van de VLD -ik ben er rotsvast van overtuigd dat die er is, dat 99% van de VLD beseft dat het hoog tijd is- maar wel de bijzonder povere resultaten! Daarenboven wordt nauwelijks geraakt aan de kolossale burokratie in Francofonie: voor 4 miljoen hebben ze zowat half zoveel ambtenaren en andere door de schatkist te betalen mensen als voor 16 miljoen Nederlanders! Omgerekend is dat dus 2x zoveel ambtenaren per 1000 inwoners als Nederland. Overigens: ook Vlaanderen heeft er kwasi evenveel; dat is dan relatief echter maar zo'n 1,3x zoveel als in Nederland. Kortom, proberen we naar de meest relevante cijfers te kijken. Doet u mee?

En dat is dan alleen maar één kant van de medaiile.

Er is een wanverhouding tiussen "werkenden in de privé" / "werkenden voor de overheid" :

In loondienst bij de overheid : méér dan 1 miljoen mensen.

Werkend in de privé: hooguit 2,5 miljoen mensen waarvan dan nog 550000 zelfstandigen. Het gros van de social bijdragen komt dus van die minder dan 1,95 miljoen privé-werknemers.

Een verhouding van minder dan 2/1 ! ! ! ! U mag ver gaan zoeken om nog ergens zo een verhouding te vinden.

bij de 1 miljoen zitten bvb leerkrachten ( een grote hoop ). Ik zie die niet graag vertrekken naar zelfonderhoudend ( duur ) onderwijs. hun 'bijdrage' die ze niet betalen, dat geld worden ze niet erbovenop betaald hoor.

Herman Desmedt ©HD
25 maart 2004, 08:01
...
bij de 1 miljoen zitten bvb leerkrachten ( een grote hoop ). Ik zie die niet graag vertrekken naar zelfonderhoudend ( duur ) onderwijs. hun 'bijdrage' die ze niet betalen, dat geld worden ze niet erbovenop betaald hoor.
Ten eerste : Die 1 miljoen kunnen gerust naar beneden zonder het onderwijs in gedrang te brengen. Zie "Ons overgedimensioneerd staatsapparaat"

Ten tweede: Er zijn te weinig werkenden in de privé: Moet met minstens een paar honderdduizend omhoog en dan is er nog plaats voor een kleine 100000 bijkomende zelfstandigen.