PDA

View Full Version : Denkt u dat het kapitalisme in zijn huidige vorm kan blijven bestaan?


C2C
13 juli 2008, 15:24
Het gaat niet zo goed met het mondiale kapitalisme. Sommigen zeggen dat het systeem eigenlijk niet langer bestaat, omdat de Staat het telkens moet redden.

Ze verwijzen hierbij naar de recente catastrofes in de VS, het VK en de EU, waar centrale banken honderden miljarden euros en dollars moeten bijdrukken, weggeven aan de markt of rechtstreeks in de zak van failliete banken moeten steken om ze te redden.

Fannie en Freddie zullen wellicht ook gered worden door de Amerikaanse gelddrukker, met een open kredietlijn, waar deze private bedrijven gratis kunnen gaan lenen.

Het financiële kapitalisme werkt dus duidelijk niet meer.

Maar ook de zogenaamd "echte" kapitalistische economie zit in nauwe schoenen: de uitputting van fossiele brandstoffen zal de nek breken van de mondialisering (dat zeggen althans Peak Oil experts), de armoede stijgt overal in het Westen schrikbarend, en inflatie en agflatie zijn aanhoudend.


Kortom, vele analysten zeggen dat het deze keer echt "gedaan" is. Zelfs rasechte neoliberalen durven tegenwoordig zover gaan.


Hoe ziet u dus de toekomst van het kapitalisme, en bij extentie de mondialisering? Voor u moet dit toch een belangrijke vraag zijn, wetende dat Vlaanderen als economie enkel kan beschikken over zijn logistieke voordeel en zijn service-sector, maar voor de rest eigenlijk geen natuurlijke hulpbronnen of basisbronnen heeft. (Volgens experts wordt de economische weerbaarheid van economieën terug meer en meer geanalyseerd op basis van de beschikking over dat soort basisbronnen: energievoorraden, landbouwgronden, grondstoffen, etc....).