PDA

View Full Version : Marokkanen tijdens de tweede wereldoorlog


ashrawi
19 augustus 2008, 13:34
MaRoKkaaNse SolDaten WOII
Tweede Wereldoorlog

De rol van Marokko in de tweede wereldoorlog 1939- 1945.
Ieder jaar op 4 mei herdenkt Nederland de slachtoffers van de tweedewereldoorlog. Een dag later 5 mei is de dag van de bevrijding.
Deze dag wordt terecht uitbundig gevierd.Wat weinigen weten is het feit dat op verschillende plaatsen in Nederland, met name op de militaire begraafplaats van Kapelle een groot aantal in de oorlog gesneuvelde Marokkaanse militairen van de tweede wereldoorlog liggen begraven.
Bij het herdenken en bij het vieren van de bevrijding is het goed de nodige aandacht aan deze bijzonder rol te besteden. Vrienden in de oorlogstijd, horen vrienden te blijven in tijd van vrede.
Het is een historische feit dat, Marokkanen meehelpen aan de bevrijding van Nederland in 1945. Het is jammer dat in Nederlandse geschiedschrijving zo weinig vermeld staat over het aandeel van de Marokkanen in de tweedewereldoorlog.
Er is wel een verklaring voor te geven. Wellicht is het een gevolg van het feit dat ondanks het protectoraatsverdrag met Frankrijk en Spanje, de reguliere Marokkaanse strijdkrachten onder het formeel bevel van Sultan Mohammed V waren gebleven en dat de generaalsrangen werden bekleed door officieren met de Franse nationaliteit. Dat neemt net weg, dat goed is om eens en altijd stil te staan bij deze geschiedenis.
Uit krijgsgeschiedkundige onderzoek naar de rol van Marokko, Algerije en Tunesië, die in 1943 en 1944 met ruim honderdduizend soldaten samen met de geallieerden streden in Midden Italië, bleek, dat in het bijzonder de spectaculaire doorbraak door de Gustaf Linie op 17 mei 1944 door de tweede Marokkaanse bergdivisie, gebeurde. De Invasie op 6 juni van dat jaar werd daardoor mogelijk gemaakt. En was een belangrijke stap naar de bevrijding.

Meer dan 57 miljoen mensen kwamen om het leven tijdens de tweede
wereldoorlog.

In bijna alle landen van de wereld was het merkbaar. Na het uitbreken van deze oorlog op 1 september 1939 werden Marokkaanse
legeronderdelen gestationeerd in de Franse verdedigingsgordel
"de Maginot-linie". Alhoewel Marokko zelf een bezet gebied was, verdeeld in tweetal protectoraats gebieden. Het Noorden werd door Spanje bezet en over het overige deel voerde Frankrijk het bewind.
Formeel was de Koning Mohammed V, de heerser en soevereine over de
bezette gebieden. Frankrijk riep de steun en hulp in van de Koning en vroeg om Marokkaanse legereenheden, die onder Frans-en Marokkaans bevel stonden, te mogen inzetten voor de strijd tegen de Fascistische krachten in Europa. Koning Mohammed V, stemde met het verzoek in, na overleg met zijn burgerlijke-en militaire autoriteiten.
De Marokkaanse strijd, voor onafhankelijkheid van Marokko, werd voorlopig begraven en voorrang gegeven aan de strijd tegen de vijanden, die de waarde van de mens met voeten traden.
Terwijl een aantal West-Europese landen, waaronder Nederland zich neutraal verklaarden, heeft Marokko ondanks een Afrikaanse land is, begrepen welke gevaren de mensen bedreigden, zo bleef hij niet afzijdig en koos de partij van de geallieerden. De landen die geen partij wilden kiezen, werden een na de ander door de Duitsers aangevallen en bezet. De strijd in Europa werd beslecht door de overmacht van de Duitsers, maar eveneens omdat de West-Europese Volkeren niet geestelijk weerbaar waren tegen de opkomende Fascisme te vechten.
In 1940 is het Franse leger Nederland te hulp gekomen. Binnen dit leger waren veel Marokkaanse, Algerijnse en Tunesierse soldaten.
Op het eiland Beveland in Zeeland, raakten ze in een zwaar gevecht met de Duitse troepen,(zie de evacuatie van Duinkerken) veel van deze soldaten sneuvelden toen. Sommigen konden vluchten, veel werden krijgsgevangen gemaakt. Het lot van de Marokkanen, als niet Germanen was hard.

De Franse protectoraats autoriteiten bleven trouw aan de nieuwe Franse
Vichy-Regering onder leiding van Maarschalk Petain en de Duitse
minister-President Laval. Al spoedig leverde de Franse Regering haar Joodse medeburgers uit, voor transport naar verschillende kampen in Duitsland en Oost Europese landen.
Koning Mohammed V, plaatste zijn Joodse medeburgers en de Joodse
vluchtelingen die uit het bezette Frankrijk kwamen, onder zijn persoonlijk bescherming en droeg zorg dat geen enkel Marokkaanse jood of Joodse vluchteling het tragisch lot van vernietiging onderging.
Hitler probeerde Koning Mohammed V om te kopen: Tanger in ruil voor
een neutrale opstelling, maar onze staatshoofd was omkoopbaar en wees de samenwerking met deze vijanden van de mensheid af.
7 november 1942. Op deze dag vond de Engels-Amerikaanse invasie in Noord-Afrika plaats. De Franse troepen die trouw waren gebleven aan het bewind van Maarschalk Petain, boden weerstand. Soldaten en burgers wedren gedood of gewond.
Op 9 november ontbood Sultan Mohammed V, de Franse Bevelhebber
in Marokko Generaal Nogues en gaf opdracht om de strijd tegen de vrienden (geallieerden) te staken.
De volgende dag gaf Admiraal Darlan, na een machtiging van Maarschalk Petain, het bevel het vuren te staken en gaf zich over aan de Britse- en Amerikaanse troepen. Bij het bezoek van President Roosevelt, Churchil en Franse president. De Gaulle tijdens de Conferentie van Casablanca in 1943, aan Mohammed V,
spraken zij over de onafhankelijkheid van Marokko, na het einde van de oorlog.

In 1943, vond de eerste invasie in Zuid-Europa plaats. Sicilië was het doelwit. Zonder al te zwaar tegenstand rukte de geallieerden op, verder en dieper Italië in. De opmars liep vast op de beruchte Gustaf-linie, met als bolwerk, de berg en het klooster de "Monte Cassino".
Deze linie verspreidde de weg naar Rome. De strijd die zou volgen was er een met veel diepte punten van moedeloosheid met de dood en verderf als secondanten.

15 februari 1944.
600.000 kg bommen maakte van het klooster een stenen wrak. Het bombardement moest de aanval van het Amerikaanse leger ondersteunen bij een doorbraak door de Duitse linies, om zich bij de geallieerde strijdkrachten te voegen die bij de stad Anzio waren geland, maar door veel omstandigheden liep deze aanval vast. Veel doden en gewonden waren het enige resultaat. Deze mislukte aanval begon drie dagen te laat. Het India troepen gelegerd in de rotsachtige heuvels aan de voet van de berg, ondergingen na hun aanval, hetzelfde lot wel grote verliezen maar geen resultaat.De Nieuw-Zeelanders veroverden weliswaar het station bij de stad Monte Cassino en legden ter eigen bescherming tegen de Duitse artillerie tegenaanval in, gesteund
door tanks en zwaar oorlogsmateriaal. Door het sterke verzet van de Duitsers gesteund door Italianen is deze slag weer door geallieerden verloren. 18 februari 1944 Op die dag slaagde de geallieerden wel in, de aanval van de Duitse troepen op de stad Anzio af te slaan en dwong hen de stad de rug te keren. Nu het directe gevaar voor Anzio, geweken was, concentreerden zij alle krachten op de stad Cassino. De bedoeling was, na een zwaar bombardement de stad aan de noordzijde aan te vallen. De stad moest middels het bombardement letterlijk van de kaart worden geveegd. Direct daarop zouden zowel de Nieuw-Zeelanders als de India troepen gesteund door de 4e Nieuw-Zeelandse pantserbrigade de aan puin gebombardeerde stad binnen stromen. Het plan was mooi, maar zware regen gooide roet in het eten. De regen hield drie
weken aan, in die tijd zocht de Duitse artillerie rustig haar doelen uit met als resultaat 500 doden en veel gewonden aan de zijde van de geallieerden en de aanval moest nog beginnen.




28-12-2002, 17:16 #2

KingMasinissA

KingMasinissA is
Reacties: n/a
Credits: 15 maart 1944
Eindelijk was het dan zover, duizend ton bommen maakte van de mooi stad Cassino een omgeploegd steenhoop. Het luchtbombardement duurde 3,5 uur. De poorten der hel waren open gegooid, een aantal vlieg squadrons vlogen verkeerd en gooiden hun last op een vredig
dorp veraf, alsmede op het eigen hospitaal en hoofdkwartier. In de middag opende 610 stukken artillerie het vuur op de reeds zo zwaar beproefde stad. Weer begon het zwaar te regenen. De verse bomkraters liepen vol water en werden gevaarlijk voor geallieerden. De inmiddels ingevallen nacht maakte het moeilijk voor de tanks door de onder gelopen kraters te marcheren. Het was een modderig en vooral verwarrend gevecht om de meters puin op elkaar te veroveren.
Ondanks de duisternis die niet alleen door slechte weer maar ook door de rook van de oorlog boven het gebied bleef hangen, wisten enkele
compagnieën een weg te vinden naar wat genoemd werd "Hangmans Hill", achter de stad om een stap naar de top van kloosterberg te maken.
De Nieuw-Zeelanders slaagden er in met steun van hun tanks, het station weer te veroveren, maar grote deel van de stad bleef in handen van de Duitsers.

17 maart 1944
In de donkere nacht liep een compagnie onopgemerkt de achterkant van het hotel Continentaal. Nu stond op het punt een belangrijk Duitse steunpunt in geallieerde handen te vallen. De commandant gooide een handgranaat de ingang in, maar deze ontplofte niet. Het Duits antwoord kwam snel, geratel van mitrailleurs werd oorverdovend. Ondanks de grootste overmacht aan mensen en materiaal, liep elk aanval
stuk op de Duitse artillerie die vanaf de berg het front volledig beheerste. De militaire situatie was zowel wonderlijk als beangstigen. De Nieuw-Zeelandse generaal Freyberg ontwerp een nieuw aanvalsplan.
Onderwijl moesten de geïsoleerde compagnieën op de "Hangmans Hill"
vanuit de lucht bevoorraad worden. De meeste afgeworpen containers
vielen binnen de Duitse stellingen ruim 90%. Het aanvalsplan was zo ontworpen: dat de compagnieën vanaf de "Hangmans Hill" een aanval op het klooster inzetten, op dezelfde tijd zou een fris en vers bataljon een aanval doen op het hotel Continentaal. Een bijzonder verrassing die iedereen voor onmogelijk hield. Een tank aanval van achter het klooster door de heuvels, wekenlang waren de geallieerde soldaten in de weer geweest ongeïmproviseerde tankpas maken, ter bescherming van deze soldaten lag reeds dagen een dik rookgordijnen over de stad.

19 maart 1944
De nieuwe aanval begon terwijl de Nieuw-Zeelanders zich in beweging stelde. De noodlot sloeg weer opnieuw toe. De Duitsers zetten een tegenaanval in vanuit geïmproviseerde stellingen. De compagnieën, ter sterkte van een bataljon, die vanuit de "Hangmans Hill" de aanval zouden inzetten op de berg, zag beneden zich een ramp voltrekken. De tanks die van achter het klooster over de aangelegde wegen zouden oprukken, werd de opmars gestremd. Op de eerste hoofdweg werd door een stuk geschoten tank de weg voor anderen onmogelijk gemaakt.
Ook deze aanval was mislukt. De terugkeer van de geïsoleerde
Nieuw-Zeelandse soldaten vormde een afzonderlijke tragische nachtmerrie. De geallieerden moesten terugkeren, resultaat: honderden
doden, slechts 185 overleefde de hel.

De winter ging voorbij. De geplande invasie in Normandië voorzag in het binden van de sterke Duitse divisie in Italië. De Gustaf-linie moest tot elke prijs worden genomen. Want het welslagen van de invasie was afhankelijk van de omstandigheden dat geen Duitse divisies uit Italië naar ander fronten zouden kunnen worden gedirigeerd.
De sleutel van het welslagen van de invasie en de vrijheid voor West
Europa lag(dit zou later blijken) in de handen van MAROKKAANSE soldaten.

In het nieuwe aanvalsplan was een complete verplaatsing en hergroepering van het achtste leger ,voorzien. Dit moest met grootste geheimhouding plaats vinden, om de Duitse vijand te verwarren en te misleiden. Divisies werden verplaatst in de richting van Napels. In de directe linie rond de berg en het klooster werden namaak tanks en artillerie geplaatst. Deze werkwijze is volkomen gelukt.

De nieuwe, maar de beslissende aanval was gereed. 1600 kanonnen
en 2000 tanks waren bij de aanval ingezet de soldaten bevonden
12000 Marokkaanse bergsoldaten.

Reeds maanden vanaf februari tot 11 mei 1944 toonde het front een
beeld van moedeloze verdediging. De Duitse opperbevelhebber Kesselring was overtuigd van het feit, dat: de Gustaf-linie niet door de geallieerden te overwinnen was.

11 mei 1944
Toen was het moment aangebroken. Maarschalk Juin de Franse
opperbevelhebber, lanceerde toen de grote Marokkaanse verrassing
(wat hij de geheim wapens noemde) voor de Duitsers. DE HELDHAFTIGE MAROKKANEN!!!!!

De Marokkaanse soldaten kregen opdracht "ongezien, onhoorbaar en
zo mogelijk zonder een schot te lossen" het monte-Cassino gebergte
voet te veroveren. De tweede divisies volbrachten deze opdracht en zgn. onneembaar geachte linie, werden door de heldenmoed en doodsverachting van deze soldaten onder de voet gelopen, het onmogelijke was gebeurd: de Gustaf-linie was doorbroken Duitse kanonnen was het zwijgen opgelegd.

Generaal de Gaulle, op 20 juni 1945 bij de overwinningsparade in Parijs, tot de sultan Mohammed V "Majesteit, in u wil ik het dappere Marokkaanse volk danken voor de trouw, loyaliteit en de bloedige offers door uw volk gebracht gedurende de tweede wereldoorlog- in het bijzonder gedenken de heldenmoed en doodsverachting door uw soldaten, betoond bij de verovering van de Monte Cassino, waardoor
niet alleen mijn land maar geheel West-Europa kon worden bevrijd".

Als dank voor de bescherming en steun, die Koning Mohammed v aan de
Marokkaanse joden en de Joodse vluchtelingen die uit veiligheids redenen voor Marokko hadden gekozen, heeft geboden, hebben de Joden in Israël een bos geplant op de berg Hebron en genoemd "Mohammed V bos".

De Marokkaanse soldaten hebben zij aan zij met de geallieerden de
Europese landen verder getrokken om de Nazisme en fascisme uit te
schakelen. De geschiedenis overtuigd de bevrijding van verschillende
dorpen en steden in West-Europese landen, door Marokkanen.
Een van die steden die door de Marokkaanse soldaten is bevrijd, is de
stad Stuttgart op de Duitsbodem.

Gedurende de tweede wereldoorlog zijn meer dan 70 000 Marokkaanse
soldaten gesneuveld.

Mohamed Achahboun.


Gelezen op Marokko.nl

Interessant om te lezen

alvinvdv
20 augustus 2008, 00:26
MaRoKkaaNse SolDaten WOII
Tweede Wereldoorlog

De rol van Marokko in de tweede wereldoorlog 1939- 1945.
Ieder jaar op 4 mei herdenkt Nederland de slachtoffers van de tweedewereldoorlog. Een dag later 5 mei is de dag van de bevrijding.
Deze dag wordt terecht uitbundig gevierd.Wat weinigen weten is het feit dat op verschillende plaatsen in Nederland, met name op de militaire begraafplaats van Kapelle een groot aantal in de oorlog gesneuvelde Marokkaanse militairen van de tweede wereldoorlog liggen begraven.
Bij het herdenken en bij het vieren van de bevrijding is het goed de nodige aandacht aan deze bijzonder rol te besteden. Vrienden in de oorlogstijd, horen vrienden te blijven in tijd van vrede.
Het is een historische feit dat, Marokkanen meehelpen aan de bevrijding van Nederland in 1945. Het is jammer dat in Nederlandse geschiedschrijving zo weinig vermeld staat over het aandeel van de Marokkanen in de tweedewereldoorlog.
Er is wel een verklaring voor te geven. Wellicht is het een gevolg van het feit dat ondanks het protectoraatsverdrag met Frankrijk en Spanje, de reguliere Marokkaanse strijdkrachten onder het formeel bevel van Sultan Mohammed V waren gebleven en dat de generaalsrangen werden bekleed door officieren met de Franse nationaliteit. Dat neemt net weg, dat goed is om eens en altijd stil te staan bij deze geschiedenis.
Uit krijgsgeschiedkundige onderzoek naar de rol van Marokko, Algerije en Tunesië, die in 1943 en 1944 met ruim honderdduizend soldaten samen met de geallieerden streden in Midden Italië, bleek, dat in het bijzonder de spectaculaire doorbraak door de Gustaf Linie op 17 mei 1944 door de tweede Marokkaanse bergdivisie, gebeurde. De Invasie op 6 juni van dat jaar werd daardoor mogelijk gemaakt. En was een belangrijke stap naar de bevrijding.

Meer dan 57 miljoen mensen kwamen om het leven tijdens de tweede
wereldoorlog.

In bijna alle landen van de wereld was het merkbaar. Na het uitbreken van deze oorlog op 1 september 1939 werden Marokkaanse
legeronderdelen gestationeerd in de Franse verdedigingsgordel
"de Maginot-linie". Alhoewel Marokko zelf een bezet gebied was, verdeeld in tweetal protectoraats gebieden. Het Noorden werd door Spanje bezet en over het overige deel voerde Frankrijk het bewind.
Formeel was de Koning Mohammed V, de heerser en soevereine over de
bezette gebieden. Frankrijk riep de steun en hulp in van de Koning en vroeg om Marokkaanse legereenheden, die onder Frans-en Marokkaans bevel stonden, te mogen inzetten voor de strijd tegen de Fascistische krachten in Europa. Koning Mohammed V, stemde met het verzoek in, na overleg met zijn burgerlijke-en militaire autoriteiten.
De Marokkaanse strijd, voor onafhankelijkheid van Marokko, werd voorlopig begraven en voorrang gegeven aan de strijd tegen de vijanden, die de waarde van de mens met voeten traden.
Terwijl een aantal West-Europese landen, waaronder Nederland zich neutraal verklaarden, heeft Marokko ondanks een Afrikaanse land is, begrepen welke gevaren de mensen bedreigden, zo bleef hij niet afzijdig en koos de partij van de geallieerden. De landen die geen partij wilden kiezen, werden een na de ander door de Duitsers aangevallen en bezet. De strijd in Europa werd beslecht door de overmacht van de Duitsers, maar eveneens omdat de West-Europese Volkeren niet geestelijk weerbaar waren tegen de opkomende Fascisme te vechten.
In 1940 is het Franse leger Nederland te hulp gekomen. Binnen dit leger waren veel Marokkaanse, Algerijnse en Tunesierse soldaten.
Op het eiland Beveland in Zeeland, raakten ze in een zwaar gevecht met de Duitse troepen,(zie de evacuatie van Duinkerken) veel van deze soldaten sneuvelden toen. Sommigen konden vluchten, veel werden krijgsgevangen gemaakt. Het lot van de Marokkanen, als niet Germanen was hard.

De Franse protectoraats autoriteiten bleven trouw aan de nieuwe Franse
Vichy-Regering onder leiding van Maarschalk Petain en de Duitse
minister-President Laval. Al spoedig leverde de Franse Regering haar Joodse medeburgers uit, voor transport naar verschillende kampen in Duitsland en Oost Europese landen.
Koning Mohammed V, plaatste zijn Joodse medeburgers en de Joodse
vluchtelingen die uit het bezette Frankrijk kwamen, onder zijn persoonlijk bescherming en droeg zorg dat geen enkel Marokkaanse jood of Joodse vluchteling het tragisch lot van vernietiging onderging.
Hitler probeerde Koning Mohammed V om te kopen: Tanger in ruil voor
een neutrale opstelling, maar onze staatshoofd was omkoopbaar en wees de samenwerking met deze vijanden van de mensheid af.
7 november 1942. Op deze dag vond de Engels-Amerikaanse invasie in Noord-Afrika plaats. De Franse troepen die trouw waren gebleven aan het bewind van Maarschalk Petain, boden weerstand. Soldaten en burgers wedren gedood of gewond.
Op 9 november ontbood Sultan Mohammed V, de Franse Bevelhebber
in Marokko Generaal Nogues en gaf opdracht om de strijd tegen de vrienden (geallieerden) te staken.
De volgende dag gaf Admiraal Darlan, na een machtiging van Maarschalk Petain, het bevel het vuren te staken en gaf zich over aan de Britse- en Amerikaanse troepen. Bij het bezoek van President Roosevelt, Churchil en Franse president. De Gaulle tijdens de Conferentie van Casablanca in 1943, aan Mohammed V,
spraken zij over de onafhankelijkheid van Marokko, na het einde van de oorlog.

In 1943, vond de eerste invasie in Zuid-Europa plaats. Sicilië was het doelwit. Zonder al te zwaar tegenstand rukte de geallieerden op, verder en dieper Italië in. De opmars liep vast op de beruchte Gustaf-linie, met als bolwerk, de berg en het klooster de "Monte Cassino".
Deze linie verspreidde de weg naar Rome. De strijd die zou volgen was er een met veel diepte punten van moedeloosheid met de dood en verderf als secondanten.

15 februari 1944.
600.000 kg bommen maakte van het klooster een stenen wrak. Het bombardement moest de aanval van het Amerikaanse leger ondersteunen bij een doorbraak door de Duitse linies, om zich bij de geallieerde strijdkrachten te voegen die bij de stad Anzio waren geland, maar door veel omstandigheden liep deze aanval vast. Veel doden en gewonden waren het enige resultaat. Deze mislukte aanval begon drie dagen te laat. Het India troepen gelegerd in de rotsachtige heuvels aan de voet van de berg, ondergingen na hun aanval, hetzelfde lot wel grote verliezen maar geen resultaat.De Nieuw-Zeelanders veroverden weliswaar het station bij de stad Monte Cassino en legden ter eigen bescherming tegen de Duitse artillerie tegenaanval in, gesteund
door tanks en zwaar oorlogsmateriaal. Door het sterke verzet van de Duitsers gesteund door Italianen is deze slag weer door geallieerden verloren. 18 februari 1944 Op die dag slaagde de geallieerden wel in, de aanval van de Duitse troepen op de stad Anzio af te slaan en dwong hen de stad de rug te keren. Nu het directe gevaar voor Anzio, geweken was, concentreerden zij alle krachten op de stad Cassino. De bedoeling was, na een zwaar bombardement de stad aan de noordzijde aan te vallen. De stad moest middels het bombardement letterlijk van de kaart worden geveegd. Direct daarop zouden zowel de Nieuw-Zeelanders als de India troepen gesteund door de 4e Nieuw-Zeelandse pantserbrigade de aan puin gebombardeerde stad binnen stromen. Het plan was mooi, maar zware regen gooide roet in het eten. De regen hield drie
weken aan, in die tijd zocht de Duitse artillerie rustig haar doelen uit met als resultaat 500 doden en veel gewonden aan de zijde van de geallieerden en de aanval moest nog beginnen.




28-12-2002, 17:16 #2

KingMasinissA

KingMasinissA is
Reacties: n/a
Credits: 15 maart 1944
Eindelijk was het dan zover, duizend ton bommen maakte van de mooi stad Cassino een omgeploegd steenhoop. Het luchtbombardement duurde 3,5 uur. De poorten der hel waren open gegooid, een aantal vlieg squadrons vlogen verkeerd en gooiden hun last op een vredig
dorp veraf, alsmede op het eigen hospitaal en hoofdkwartier. In de middag opende 610 stukken artillerie het vuur op de reeds zo zwaar beproefde stad. Weer begon het zwaar te regenen. De verse bomkraters liepen vol water en werden gevaarlijk voor geallieerden. De inmiddels ingevallen nacht maakte het moeilijk voor de tanks door de onder gelopen kraters te marcheren. Het was een modderig en vooral verwarrend gevecht om de meters puin op elkaar te veroveren.
Ondanks de duisternis die niet alleen door slechte weer maar ook door de rook van de oorlog boven het gebied bleef hangen, wisten enkele
compagnieën een weg te vinden naar wat genoemd werd "Hangmans Hill", achter de stad om een stap naar de top van kloosterberg te maken.
De Nieuw-Zeelanders slaagden er in met steun van hun tanks, het station weer te veroveren, maar grote deel van de stad bleef in handen van de Duitsers.

17 maart 1944
In de donkere nacht liep een compagnie onopgemerkt de achterkant van het hotel Continentaal. Nu stond op het punt een belangrijk Duitse steunpunt in geallieerde handen te vallen. De commandant gooide een handgranaat de ingang in, maar deze ontplofte niet. Het Duits antwoord kwam snel, geratel van mitrailleurs werd oorverdovend. Ondanks de grootste overmacht aan mensen en materiaal, liep elk aanval
stuk op de Duitse artillerie die vanaf de berg het front volledig beheerste. De militaire situatie was zowel wonderlijk als beangstigen. De Nieuw-Zeelandse generaal Freyberg ontwerp een nieuw aanvalsplan.
Onderwijl moesten de geïsoleerde compagnieën op de "Hangmans Hill"
vanuit de lucht bevoorraad worden. De meeste afgeworpen containers
vielen binnen de Duitse stellingen ruim 90%. Het aanvalsplan was zo ontworpen: dat de compagnieën vanaf de "Hangmans Hill" een aanval op het klooster inzetten, op dezelfde tijd zou een fris en vers bataljon een aanval doen op het hotel Continentaal. Een bijzonder verrassing die iedereen voor onmogelijk hield. Een tank aanval van achter het klooster door de heuvels, wekenlang waren de geallieerde soldaten in de weer geweest ongeïmproviseerde tankpas maken, ter bescherming van deze soldaten lag reeds dagen een dik rookgordijnen over de stad.

19 maart 1944
De nieuwe aanval begon terwijl de Nieuw-Zeelanders zich in beweging stelde. De noodlot sloeg weer opnieuw toe. De Duitsers zetten een tegenaanval in vanuit geïmproviseerde stellingen. De compagnieën, ter sterkte van een bataljon, die vanuit de "Hangmans Hill" de aanval zouden inzetten op de berg, zag beneden zich een ramp voltrekken. De tanks die van achter het klooster over de aangelegde wegen zouden oprukken, werd de opmars gestremd. Op de eerste hoofdweg werd door een stuk geschoten tank de weg voor anderen onmogelijk gemaakt.
Ook deze aanval was mislukt. De terugkeer van de geïsoleerde
Nieuw-Zeelandse soldaten vormde een afzonderlijke tragische nachtmerrie. De geallieerden moesten terugkeren, resultaat: honderden
doden, slechts 185 overleefde de hel.

De winter ging voorbij. De geplande invasie in Normandië voorzag in het binden van de sterke Duitse divisie in Italië. De Gustaf-linie moest tot elke prijs worden genomen. Want het welslagen van de invasie was afhankelijk van de omstandigheden dat geen Duitse divisies uit Italië naar ander fronten zouden kunnen worden gedirigeerd.
De sleutel van het welslagen van de invasie en de vrijheid voor West
Europa lag(dit zou later blijken) in de handen van MAROKKAANSE soldaten.

In het nieuwe aanvalsplan was een complete verplaatsing en hergroepering van het achtste leger ,voorzien. Dit moest met grootste geheimhouding plaats vinden, om de Duitse vijand te verwarren en te misleiden. Divisies werden verplaatst in de richting van Napels. In de directe linie rond de berg en het klooster werden namaak tanks en artillerie geplaatst. Deze werkwijze is volkomen gelukt.

De nieuwe, maar de beslissende aanval was gereed. 1600 kanonnen
en 2000 tanks waren bij de aanval ingezet de soldaten bevonden
12000 Marokkaanse bergsoldaten.

Reeds maanden vanaf februari tot 11 mei 1944 toonde het front een
beeld van moedeloze verdediging. De Duitse opperbevelhebber Kesselring was overtuigd van het feit, dat: de Gustaf-linie niet door de geallieerden te overwinnen was.

11 mei 1944
Toen was het moment aangebroken. Maarschalk Juin de Franse
opperbevelhebber, lanceerde toen de grote Marokkaanse verrassing
(wat hij de geheim wapens noemde) voor de Duitsers. DE HELDHAFTIGE MAROKKANEN!!!!!

De Marokkaanse soldaten kregen opdracht "ongezien, onhoorbaar en
zo mogelijk zonder een schot te lossen" het monte-Cassino gebergte
voet te veroveren. De tweede divisies volbrachten deze opdracht en zgn. onneembaar geachte linie, werden door de heldenmoed en doodsverachting van deze soldaten onder de voet gelopen, het onmogelijke was gebeurd: de Gustaf-linie was doorbroken Duitse kanonnen was het zwijgen opgelegd.

Generaal de Gaulle, op 20 juni 1945 bij de overwinningsparade in Parijs, tot de sultan Mohammed V "Majesteit, in u wil ik het dappere Marokkaanse volk danken voor de trouw, loyaliteit en de bloedige offers door uw volk gebracht gedurende de tweede wereldoorlog- in het bijzonder gedenken de heldenmoed en doodsverachting door uw soldaten, betoond bij de verovering van de Monte Cassino, waardoor
niet alleen mijn land maar geheel West-Europa kon worden bevrijd".

Als dank voor de bescherming en steun, die Koning Mohammed v aan de
Marokkaanse joden en de Joodse vluchtelingen die uit veiligheids redenen voor Marokko hadden gekozen, heeft geboden, hebben de Joden in Israël een bos geplant op de berg Hebron en genoemd "Mohammed V bos".

De Marokkaanse soldaten hebben zij aan zij met de geallieerden de
Europese landen verder getrokken om de Nazisme en fascisme uit te
schakelen. De geschiedenis overtuigd de bevrijding van verschillende
dorpen en steden in West-Europese landen, door Marokkanen.
Een van die steden die door de Marokkaanse soldaten is bevrijd, is de
stad Stuttgart op de Duitsbodem.

Gedurende de tweede wereldoorlog zijn meer dan 70 000 Marokkaanse
soldaten gesneuveld.

Mohamed Achahboun.


Gelezen op Marokko.nl

Interessant om te lezen


Dit topic gaat bij de 'verzuurden' niet zo aanslaan!;-)

Je kan beter iets over crimminelen posten.... liefst Marokkanen!;-)

Elio di Supo
20 augustus 2008, 00:38
Ik heb een aantal weken terug een documentaire gezien over de slag bij Montecassino en het doorbreken van de Gustav-linie. De geallieerde troepen waren veel internationaler dan ik oorspronkelijk dacht. U vernoemde reeds de Marokkanen, Indiërs en Nieuw-Zeelanders. Maar daarnaast vochten er ook Grieken aan geallieerde zijde en was er zelfs een Braziliaans regiment!

Voorwaar een echte wereldoorlog. Hoewel er tijdens WO I blijkbaar nog meer landen direct of indirect bij de oorlogsvoering betrokken waren.

alvinvdv
20 augustus 2008, 00:52
Ik heb een aantal weken terug een documentaire gezien over de slag bij Montecassino en het doorbreken van de Gustav-linie. De geallieerde troepen waren veel internationaler dan ik oorspronkelijk dacht. U vernoemde reeds de Marokkanen, Indiërs en Nieuw-Zeelanders. Maar daarnaast vochten er ook Grieken aan geallieerde zijde en was er zelfs een Braziliaans regiment!

Voorwaar een echte wereldoorlog. Hoewel er tijdens WO I blijkbaar nog meer landen direct of indirect bij de oorlogsvoering betrokken waren.

Zwart Afrikanen hebben ook met de Fransen en Belgen tegen de Duitsers gevochten.....

Metternich
20 augustus 2008, 01:02
T t t, het hebben over moderne oorlogsvoering en de Marokkanen en Mohammed Abdelkrim El Khattabi niet vermelden. Briljant krijgsheer gewoon, spijtig dat de gemiddelde Marokkaan hem niet kent.

Elio di Supo
20 augustus 2008, 01:09
Zwart Afrikanen hebben ook met de Fransen en Belgen tegen de Duitsers gevochten.....

Of er in het Belgische leger ook Afrikanen hebben meegevochten tegen de Duitsers kan ik niet met zekerheid zeggen. Maar het is een feit dat er in het Franse leger Senegalezen hebben meegevochten in de loopgravenoorlog.

alvinvdv
20 augustus 2008, 01:21
Of er in het Belgische leger ook Afrikanen hebben meegevochten tegen de Duitsers kan ik niet met zekerheid zeggen. Maar het is een feit dat er in het Franse leger Senegalezen hebben meegevochten in de loopgravenoorlog.

Ik meen van een Congolees ooit eens gehoord te hebben dat hij van de Belgische staat een pensioen kreeg voor zijn verdienste in WOII...

smiley
20 augustus 2008, 02:45
De Marokkaanse mythe
Kees van Oosten, HP/De Tijd

In de Tweede Wereldoorlog hebben Marokkanen meegevochten in Zeeland, zo luidt het verhaal, en ze zijn daar begraven. Dat laatste klopt. Het eerste niet

Waar de mythe van die Marokkaanse soldaten in Franse dienst precies vandaan komt, is moeilijk te achterhalen. Duidelijk is wel dat een belangrijke rol is weggelegd voor de 54-jarige Marokkaanse opbouwwerker Mohamed Achahboun. Hij woont sinds 1970 in ons land en is vanaf 1989 als adviseur bewonersaangelegenheden in dienst van Stichting BOOG in Den Haag.

Achahboun is gebiologeerd door de krijgsverrichtingen van zijn landgenoten in de Tweede Wereldoorlog. Twee jaar geleden - op zaterdag 3 mei 2003 - hield hij een lezing in de Leurenskerk in Rotterdam in het kader van het thema ‘Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog’, georganiseerd door het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie. Achahboun beweerde bij die gelegenheid bewijzen in handen te hebben dat de in Kapelle begraven Marokkaanse soldaten in de meidagen van 1940 in Kapelle en omgeving tegen Duitse SS-eenheden hadden gestreden. Het verhaal verspreidde zich razendsnel. Vorig jaar greep het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes de vermeende heldenrol van de Marokkanen aan om hun jonge landgenoten op het goede pad te brengen, na de beschamende taferelen tijdens de dodenherdenking in 2003 in Amsterdam

De Rijksvoorlichtingsdienst vergrootte de spraakverwarring door een persbericht de wereld in te sturen waarin de rol van de Marokkanen in de schijnwerpers werd gezet. Dat was weer tegen het zere been van de Franse ambassade, die vond dat alle media-aandacht ten onrechte uitging naar de Marokkanen in plaats van naar de Franse soldaten van wie wel onomstotelijk vaststaat dat ze zijn omgekomen bij de gevechten in Zeeland Archivaris Onderzoeker Jan Hey kan het artikel niet plaatsen. Tijdens zijn navorsingen ontdekte hij dat het Zevende Leger vrijwel uitsluitend uit Fransen bestond. “Ze waren ook wat ouder dan gemiddeld. Velen hadden nog in de Eerste Wereldoorlog gevochten.” Hij is geen Marokkaanse namen tegengekomen. “Ik vind het onbegrijpelijk dat het relaas van die Marokkaanse sergeant voor zoete koek is aangenomen. Het verhaal klopt voor geen meter.”

Ook Frank de Klerk van de gemeente Kapelle viel bijna van verbazing van zijn stoel toen hij het verhaal onder ogen kreeg. “Het komt me erg ongeloofwaardig over. De achttien in Kapelle begraven Marokkanen zijn verdronken bij de evacuatie van de Brits/Franse troepenmacht bij Duinkerken, van 26 mei tot 4 juni 1940; de Marokkanen zijn pas in juni en juli aan de Hollandse kust en bij Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog aangespoeld.

smiley
20 augustus 2008, 02:46
Kijk hoe de progressieven toch kruipen om hun bepamerde doelgroep het toch maar zo goed mogelijk naar de zin te maken. De gescheidenis te vervalsen. Straks gaan de kinderen leren dat niet de Amlerikanen maar de marokkanen ons van de nazis hebben bevrijd, straffer nog dat wij onze bevrijding aan de islam te danken hebben. Alles hebben wij aan de islam te danken. Niet vergeten beste kijkbuiskinderdjes.

Alsof Marokkanen de oorlog hebben gewonnen!

maandag 5 mei 2008


Volgens staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) moet er in het onderwijs meer aandacht worden gegeven aan de rol van allochtonen bij de bevrijding van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Ze wil dat dat onderwerp nadrukkelijk wordt onderwezen op de landelijke pabo’s, zodat de latere onderwijzers het op hun beurt aan leerlingen kunnen uitdragen.

Hoe zou het nou toch komen dat de rol van mensen uit Marokko, Suriname en de Antillen zo onderbelicht is gebleven? Even denken… misschien is het wel omdat die rol best wel klein is? En inderdaad, dat klopt

elsevier.nl/opinie/weblog/asp/artnr/204329/weblogid/63/index.html
Erkenning of onzin?

----------------

Focus op de rol allochtonen in WOII kul’

Door: Maaike Boersma

Staatssecretaris Jet Bussemaker wil dat pabostudenten meer kennis opdoen over de rol van allochtonen in de Tweede Wereldoorlog. ‘Flauwekul’ of ‘ voor het eerst erkend’?

‘Het is zo geforceerd, de poging om de Turken en Marokkanen bij deze herdenking te betrekking, haast gênant’, vindt Turkije-deskundige Erik-Jan Zürcher. Het voorstel van staatssecretaris Jet Bussemaker om pabo-studenten meer kennis te laten nemen van de rol van allochtonen tijdens de Tweede Wereldoorlog vindt hij totaal overtrokken.

‘Wat een enorme flauwekul’, reageert Zürcher. ‘Echt de grootst mogelijke onzin. Turkije was neutraal tijdens de oorlog. Zolang de kansen voor Duitsland gunstig waren, was Turkije pro-Duits. Bovendien waren ze tot 1943 een belangrijke leverancier van grondstoffen aan Duitsland. Pas in februari 1945 heeft Turkije de oorlog aan Duitsland verklaard, maar er is nooit een schot gelost.’

Zürcher, die destijds als redactielid betrokken was bij het hoofdstuk over de Turkse rol in de oorlog, noemt het een ‘samenschrapen van laatste restjes om nog iets van de rol van de allochtonen te kunnen maken.’ Het enige concrete voorbeeld dat volgens hem in het boek genoemd wordt, is het verhaal van de negentien gesneuvelde Marokkaanse soldaten die begraven liggen op de Franse militaire begraafplaats in Kapelle.

Dit jaar op 14 mei worden ze herdacht en zal, naast de Franse, ook de Marokkaanse vlag wapperen: voor de Marokkaanse soldaten die aan de Belgische grens vochten tegen de Duitsers.

Volgens onderzoeker Jan Hey klopt het verhaal echter niet. Zij zijn gewoon aangespoeld nadat hun schepen onderweg van Duinkerke naar Dover gebombardeerd werden. Ze hadden niets te maken met de strijd op Nederlandse bodem.’
‘Je moet eerlijk blijven’, benadrukt Barnouw. ‘Het koloniale leger bood een kans aan lageropgeleiden om geld te verdienen en hogerop te komen. Hun doel was echt niet om Europa te bevrijden.’

smiley
20 augustus 2008, 02:51
PVV wil spoeddebat over rol allochtonen in oorlog

Was D-Day mislukt zonder allochtonen? PVV wil spoeddebat

maandag 05 mei 2008

De PVV is verontwaardigd over het plan van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) dat er op de Pabo’s les gegeven moet worden over de rol van allochtonen in de tweede wereldoorlog. De Partij voor de Vrijheid wil een spoeddebat met Bussemaker en minister Plasterk, die wel over onderwijs gaat.

PVV-onderwijswoordvoerder Martin Bosma: “Dit is multiculturele geschiedvervalsing. De rol van allochtonen tijdens de oorlog is te verwaarlozen. Maar de PvdA wil die rol nu opkloppen om haar islamitische achterban te paaien. Dit is onderwijs inzetten voor het linkse populisme gericht op de moslim-stem.”

“Bussemaker moet zich niet bemoeien met onderwijs. De problemen op haar eigen terrein zijn groot genoeg. Pabo-studenten moeten eerst maar eens goed leren rekenen en schrijven voordat ze een multiculti-hersenspoeling krijgen. Minister Plasterk moet hier keihard afstand van nemen. Het is juist beleid dat het onderwijs dat onze scholen zich gaan concentreren op hun kerntaken zoals taal en rekenen. In de commissie Dijsselbloem hebben wij ons daar duidelijk over uitgeproken.”

De PVV wil in het spoeddebat antwoord op de volgende vragen:

Op welke bronnen baseert Bussemaker zich dat allochtonen zoveel goede dingen hebben gedaan voor Nederland in de tweede wereldoorlog?

Is het de taak van een staatssecretaris van Volksgezondheid om te bepalen wat de “juiste” geschiedenis is en wat niet?

Welke slag in de tweede wereldoorlog zou anders zijn verlopen zonder Antillianen of Marokkanen? Zou D-day een fiasco zijn geworden zonder allochtonen? Was de slag bij Arnhem geen succes geweest zonder nieuwe Nederlanders?

Gaat Bussemaker ook aandacht besteden aan de Handschar-divisie, de moslim-brigade die meevocht aan de zijde van de nationaal-socia listen? En aan de groot-moefti die een persoonlijke vriend was van Adolf Hitler? Wil zij vertellen dat PvdA-intellectueel Jacques de Kadt het nationaal-soci alisme zag als de nieuwe islam? Gaat zij onderwijs geven over het antisemitische karakter van de islam? Wil Bussemaker ook aandacht besteden aan veertienhonderd jaar jihad? Gaat ze vertellen over de vele honderd-duizenden Joden die Marokko moesten verlaten en een veilige thuishaven vonden in Israel?

pvv.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1037&Itemid=1

smiley
20 augustus 2008, 02:56
De 'progressieven hebben om hun o zo geliefde doelgroep toch maar te kunnen paaien eigenlijk een echte beerput geopend....

Marokkanen bevrijden Nederland? Even wat feiten op een rijtje.

Voor het derde achtereenvolgende jaar zien we kans om de dodenherdenking van 4 mei aan te grijpen om vooral islamitische allochtonen bij deze viering te betrekken. Volgens Jet Bussemaker (PvdA) is de rol van met name Marokkaanse soldaten onderbelicht gezien hun inzet in mei 1940 in o.a. Zeeland, waar enkele tientallen Marokkanen zijn gesneuveld in die dagen. Verder wordt er gesuggereerd dat vele Marokkanen betrokken zijn geweest bij de bevrijding van Nederland. Dat laatste is in ieder geval een fabeltje. Zowel in 1944 (zuiden van Nederland) als in 1945 is er geen Marokkaanse soldaat gesignaleerd in dit land.

Om de rol van Marokkaanse soldaten in de tweede wereldoorlog beter te kunnen begrijpen dienen een aantal zaken correct te worden weergegeven:

Daar ook in die tijd Marokkanen overwegend islamitisch waren, dient de religie an sich in dit aspect terzijde geschoven te worden. Dit omdat islamieten overwegend zich aan de zijde van de nazi’s schaarden in die tijd. In 1943 werden door Himmler twee SS-moslim divisies opgericht, te weten de Handschar en Kama divisie. Deze werden voornamelijk gerekruteerd in Bosnië-Herzegovina en in Palestina, alwaar de Groot Mufti van Jeruzalem, Amin El Hoesseini iedere moslim opriep om mee te vechten met de Duitsers en alle joden te vernietigen waar zij ook zouden worden gestationeerd.

Moslims uit andere landen dienden ook in de volgende formaties en eenheden: een Albanese Waffen-SS Divisie in Kosovo-Metohija en West-Macedonië, de 21st Waffen Gebirgs Division der SS ‘Skanderbeg’, een Moslim SS zelfverdedigingregiment in het Raskha (Sandzak) gebied van Servië de zogeheten ‘Sandzak Divisie’, het Arabische Legioen (Arabisches Freiheitskorps), de Arabische Brigade, het Ostmuselmanische SS-Regiment, het Ostturkischen Waffen Verband der SS dat bestond uit Turkistanen, de Waffengruppe der-SS Krim, formaties die bestonden uit moslims uit Tsjetjenië en een Tatar Regiment der-SS samengesteld uit Krim-Tataren, en andere moslimformaties in de Waffen SS en de Wehrmacht, in Bosnië-Hercegovina, de Balkan, Noord-Afrika, door de nazi bezette gebieden in de Sovjet-Unie en in het Midden-Oosten.

Bovenstaande feiten geven trouwens ook prima aan waarom neo-nazi’s (nationaal soci alisten) en fundamentalistische moslims veel meer met elkaar gemeen hebben dan politiek links de burger wil doen geloven. Maar dit terzijde.

De Marokkaanse soldaten in WO II waren niet als een zelfstandig Marokkaans leger betrokken, maar als onderdeel van het Franse expeditie korps, aangezien Marokko in die tijd nog een Franse kolonie was. Op 18 mei 1944 werd Monte Cassino bevrijd, waarop de volgende dag vele Frans koloniale soldaten uitzwermden over diverse dorpjes in de regio Ciociaria. Daar werden in de daaropvolgende dagen ruim 2000 vrouwen, variërend in de leeftijd van 12 tot 80 jaar verkracht, mishandeld en vermoord door dezelfde koloniale troepen.

Nadat paus Pius XII hoorde van het beestachtig optreden van het Franse Expeditie Korps, gaf hij aan het geallieerde opperbevel te kennen dat deze troepen onder geen enkele voorwaarde Rome mochten bevrijden en ook na de bevrijding zouden zij nooit in de stad mogen worden toegelaten. Rome was verboden terrein voor de Marokkanen geworden.

Later in de oorlog, in april 1945, lieten Marokkaanse soldaten in het Duitse Freudenstad 500 vrouwen verzamelen welke massaal werden verkracht door soldaten van het Franse expeditie korps in de Metrostations van die stad. Dit werd enkele dagen later herhaalt in Stuttgart, waar meer dan 2000 vrouwen door deze soldaten werden verkracht.

Hoewel hun gevechten tegen de Duitsers, vooral in Italië, vaak heroïsch waren en zij geweldig hebben gevochten, gedroegen vele Marokkaanse soldaten zich in de oorlog vaak niet veel beter dan de Duitse soldaten ten tijden van hun Ruslandveldtocht, alwaar ook vaak geplunderd, verkracht en gemoord werd als een soort van oorlogsbuit. (naar het voorbeeld van hun misdadiger van een profeet met zijn roversbende)

In het Italiaanse Castro del Volsci staat een monument ter ere van al die vrouwen en moeders die tevergeefs geprobeerd hebben hun dochters en henzelf te beschermen tegen de Marokkaanse hordes die daar vreselijk hebben huisgehouden.

Geschiedkundig dient derhalve te worden vastgesteld dat Nederland misschien blij moet zijn niet door het Franse Expeditie Korps te zijn bevrijd en politiek correct Nederland dient zich verder aan de feiten te houden. De daadwerkelijke Marokkaanse bijdrage aan de bevrijding van Nederland is nihil en het is derhalve volstrekt overbodig hier over te “onderwijzen” in de klassen.

wuz.nl/artikel/54911230.marokkanen-bevrijden-nederland–even-wat-feiten-op-een-rijtje..html

smiley
20 augustus 2008, 02:57
De 'progressieven hadden deze beerput beter dicht gehouden. Nu hebben ze hun lieverdjes zonder het te willen in een slecht daglicht gesteld. Foei toch.

Even met “Marocchinate” googlen en je vind van alles over de verkrachtingen die de marrokaanse troepen tijdens wwll pleegden

Jantje
20 augustus 2008, 05:34
Tijdens de twee wereldoorlogen hebben bijna alle landen tegen de bezetters gevochten.

Men spreekt idd bijna altijd alleen over de VK en USA militairen, maar hun troepen bestonden voor een derde uit mensen van de de bezette gebieden en uit de kolonies van deze landen. En veel van deze soldaten zaten in de achterste linie troepen. Bevoorrading en transporten, daar er toen nog de myhte ging dat donkere huidskleurigen slechte schutters waren. Op de plaatsen waar ze niet direct onder westers bevel en toezicht stonden, was hun gedrag zo mogelijk nog slechter en gevaarlijker dan dat van de Nazi en Russische soldaten samen.

Na Italie hebben de Marrokaanse troepen niet meer mogen onder eigen bevel en werden hun eenheden zelfs ver uit elkaar gehouden.

De vraag of de landing in Normandie zou gelukt zijn zonder Marrokaanse militairen, zeker wel. Want hoewel die vele levens heeft gekost, is deze gelukt door fouten van de Nazi's

cor
20 augustus 2008, 08:11
T t t, het hebben over moderne oorlogsvoering en de Marokkanen en Mohammed Abdelkrim El Khattabi niet vermelden. Briljant krijgsheer gewoon, spijtig dat de gemiddelde Marokkaan hem niet kent.
De gemiddelde vlaming kent wél de 'leeuw van vlaanderen'. Alleen spijtig dat het een mythische figuur is, althans zoals ze hem voorstellen als aanvoerder in 1302.

ashrawi
20 augustus 2008, 13:57
De Marokkaanse mythe
Kees van Oosten, HP/De Tijd

.

Omdat ze zijn aangespoeld en niet zijn gestorven op het veld, maakt het verhaal niet waar?

Bekijk deze site dan maar met al de marokkaanse doden en hoe ze zijn gestorven.
Vooral Mohamed ben ABDESSELEM - M is interessant om te bekijken.

Hij was tegelijkertijd aangespoeld met sergeant Jean Paul Hauttecoeur.
http://www.bevrijdingintercultureel.nl/marokko.html#marokaant

Jij bent zeker een van die mensen die ook de verhalen over de Holocaust niet gelooft. :roll:


P.S: De marokkanen hebben zelfs meegevochten tijdens WOI.

ashrawi
20 augustus 2008, 13:59
Dubbel

ashrawi
20 augustus 2008, 14:06
Even met “Marocchinate” googlen en je vind van alles over de verkrachtingen die de marrokaanse troepen tijdens wwll pleegden

Amerikanen steken alles in een doofpot en als ze dat niet kunnen schuiven ze het op iemand anders. Mischien waren zij het wel.
http://www.palgrave-usa.com/catalog/product.aspx?isbn=023050647X
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2007/mar/27/thesecretwar

circe
20 augustus 2008, 14:09
Dit topic gaat bij de 'verzuurden' niet zo aanslaan!;-)

Je kan beter iets over crimminelen posten.... liefst Marokkanen!;-)

hij moet gewoonweg vroeger opstaan.

Dit artikeltje is al jaren oud. Ondertussen is al her en der verspreid en bewezen geweest dat het over negen verdronken Marokkanen ginden die op weg naar Engeland in de Schelde verdronken zijn.

Beetje afgang.

Mohamed Achahboun.


Gelezen op Marokko.nl

Interessant om te lezen

Elma Drayer op Elsevier.nl:

Quote:
Hoe zou het nou toch komen dat de rol van mensen uit Marokko, Suriname en de Antillen zo onderbelicht is gebleven? Even denken... misschien is het wel omdat die rol best wel klein is? Ik doe maar een gooi hoor. Na lang zoeken zijn er graven gevonden van negentien Marokkanen die zijn omgekomen in die oorlog. Onze alerte Zeeuwse hoofdredacteur wijst me erop dat de eerste Marokkaanse soldaten in 1940 sneuvelden. Ze liggen begraven in Kapelle.

Die Marokkanen zijn daar op een heel aparte manier terechtgekomen. Er vochten veel Noord-Afrikanen mee in het Franse leger – de oorlog woedde overigens ook in Noord-Afrika – en deze negentien hoorden bij een bataljon dat naar Engeland vluchtte na een mislukte aanval op de Duitsers in België, ten tijde van het Ardennenoffensief. Onderweg is een aantal van hen overboord geslagen en verdronken.


Bron: http://www.elsevier.nl/opinie/weblog/asp/artnr/204329/weblogid/63/index.html

De tweede alinea van Elma Drayer die ik hierboven heb geciteerd is onzinnig.

Het Ardennenoffensief vond in december 1944 en januari 1945 plaats. En dat was juist een mislukt tegenoffensief van de Duitsers.

De betreffende Marokkanen waarover Drayer het heeft, vluchtten zeer waarschijnlijk vanuit Duinkerken naar Engeland, nadat de geallieerden daar waren ingesloten. En dat was in 1940.

ashrawi
20 augustus 2008, 14:15
hij moet gewoonweg vroeger opstaan.

Dit artikeltje is al jaren oud. Ondertussen is al her en der verspreid en bewezen geweest dat het over negen verdronken Marokkanen ginden die op weg naar Engeland in de Schelde verdronken zijn.

Beetje afgang.



Elma Drayer op Elsevier.nl:

Quote:
Hoe zou het nou toch komen dat de rol van mensen uit Marokko, Suriname en de Antillen zo onderbelicht is gebleven? Even denken... misschien is het wel omdat die rol best wel klein is? Ik doe maar een gooi hoor. Na lang zoeken zijn er graven gevonden van negentien Marokkanen die zijn omgekomen in die oorlog. Onze alerte Zeeuwse hoofdredacteur wijst me erop dat de eerste Marokkaanse soldaten in 1940 sneuvelden. Ze liggen begraven in Kapelle.

Die Marokkanen zijn daar op een heel aparte manier terechtgekomen. Er vochten veel Noord-Afrikanen mee in het Franse leger – de oorlog woedde overigens ook in Noord-Afrika – en deze negentien hoorden bij een bataljon dat naar Engeland vluchtte na een mislukte aanval op de Duitsers in België, ten tijde van het Ardennenoffensief. Onderweg is een aantal van hen overboord geslagen en verdronken.


Bron: http://www.elsevier.nl/opinie/weblog/asp/artnr/204329/weblogid/63/index.html

De tweede alinea van Elma Drayer die ik hierboven heb geciteerd is onzinnig.

Het Ardennenoffensief vond in december 1944 en januari 1945 plaats. En dat was juist een mislukt tegenoffensief van de Duitsers.

De betreffende Marokkanen waarover Drayer het heeft, vluchtten zeer waarschijnlijk vanuit Duinkerken naar Engeland, nadat de geallieerden daar waren ingesloten. En dat was in 1940.

So?

Dat verandert nog niets aan het feit dat ze mee hebben gestreden voor de bevrijding van Belgie.

Nefertete
20 augustus 2008, 14:19
deze negentien hoorden bij een bataljon dat naar Engeland vluchtte na een mislukte aanval op de Duitsers in België, ten tijde van het Ardennenoffensief. Onderweg is een aantal van hen overboord geslagen en verdronken.

8O 8O 8O Amaai. Kwaliteit hoor, Elsevier.nl

Zo een bok schieten.

De schoofzak
20 augustus 2008, 16:29
Iemand nieuws over Vlaamse boerkes die mee moesten doen in het leger van Napoleon?

(ik heb eens in een boek gezien dat er een brief, weergevonden in een familiearchief of zoiets, afgedrukt was. Soldaat moest brief aan zijn ouders dikteren aan iemand die wel kon schrijven. Hij vertelde dat hij over bergen, wel tweemaal zo hoog als een kerktoren, moest marsjeren ... enz.)

Dixie
20 augustus 2008, 16:51
Dit topic gaat bij de 'verzuurden' niet zo aanslaan!;-)

Je kan beter iets over crimminelen posten.... liefst Marokkanen!;-)

de marokanen vechten nog dagelijks (tegen de autochtoon) door ... kan iemand hen zeggen dat WII al meer dan 60 is afgelopen

circe
21 augustus 2008, 09:30
de marokanen vechten nog dagelijks (tegen de autochtoon) door ... kan iemand hen zeggen dat WII al meer dan 60 is afgelopen


heel deze soap is begonnen omdat MAROKKAANTJES het zo plezant vonden om bij de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei met de neergelegde kransen te gaan voetballen.
In plaats van die rotjong een mot rond hun oren te geven en te eisen dat ze evenzeer respect moesten betonen voor de mensen die hun leven gegeven hebben voor onze (én hùn) vrijheid, moesten ze ergens héél diep gaan graven om toch maar een paar marokkanen te vinden die daar OOK gestorven waren.

Zo leren ze de marokkaantjes dat ze enkel respect moeten betonen voor hun EIGEN VOLK! Sinds ze dus weten dat er een aantal marokkanen verdronken zijn ter eer ende glorie van nederland, laten ze de herdenkingskransen dus met rust.

Dat ze daarvoor de geschiedenis niet enkel een arm maar ineens een hele slurf moeten aannaaien heeft geen belang.

Ik geloof dat het dit jaar was dat een of andere PVDA politicus ineens kwam beweren dat Nederland bevrijd werd door de ALLOCHTONEN!

Je zal maar moeder van zo'n gesneuvelde GI geweest zijn!


DEN HAAG - De PVV heeft maandag verontwaardigd gereageerd op het voorstel van PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) om meer aandacht te besteden aan de rol van allochtonen bij de bevrijding van Nederland. Tweede Kamerlid Martin Bosma spreekt van "multiculturele geschiedvervalsing".

De PVV'er wil na het reces een spoeddebat houden over de kwestie met Bussemaker en PvdA-minister Ronald Plasterk (Onderwijs).

"De rol van allochtonen tijdens de oorlog is te verwaarlozen. Maar de PvdA wil die rol nu opkloppen om haar islamitische achterban te paaien", stelt het Kamerlid.

Bussemaker doelde met haar uitspraken op onder anderen de Turken, Marokkanen en Surinamers die tegen nazi-Duitsland hebben gestreden. De staatssecretaris vindt dat pabostudenten onderwijs moeten krijgen over de betekenis die deze allochtonen in de Tweede Wereldoorlog hebben gehad, zodat zij die kennis kunnen doorgeven.
en verder (d�*�*rvoor betalen de Nederlanders dus ook belastingen):

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) doet momenteel onderzoek naar de rol van allochtonen bij de bevrijding. Met haar uitspraken liep Bussemaker vooruit op de uitkomsten van dit onderzoek, dat in het najaar klaar zal zijn, aldus een woordvoerster van de staatssecretaris.



NU.NL (http://www.nu.nl/news/1552992/11/PVV_wil_spoeddebat_over_rol_allochtonen_in_oorlog. html)

piraat
22 augustus 2008, 21:47
T t t, het hebben over moderne oorlogsvoering en de Marokkanen en Mohammed Abdelkrim El Khattabi niet vermelden. Briljant krijgsheer gewoon, spijtig dat de gemiddelde Marokkaan hem niet kent.
Ja, de Berbers, onder leiding van Abdelkrim, hebben de Spanjolen goed in de pan gehakt in 1921 (slag van Anoual = 16.000 dode Spaanse soldaten, 24.000 gewonden, ), de Fransen ook daarna, maar die hebben vals gespeeld en hebben mosterdgas gebruikt om te winnen. En zelfs met dit paardemiddel hadden de gezamelijke stijdkrachten van de Spanjaarden en Fransen, een leger van 450.000 man, meer dan een jaar nodig om de Berbers te overwinnen. En toen was het gedaan met dromen over een Berberse Republiek. Kunt u zich voorstellen hoe blij Koning Hassan was toen besloten werd dat hij al die lastige Berbers naar België mocht sturen...

circe
23 augustus 2008, 01:29
Ja, de Berbers, onder leiding van Abdelkrim, hebben de Spanjolen goed in de pan gehakt in 1921 (slag van Anoual = 16.000 dode Spaanse soldaten, 24.000 gewonden, ), de Fransen ook daarna, maar die hebben vals gespeeld en hebben mosterdgas gebruikt om te winnen. En zelfs met dit paardemiddel hadden de gezamelijke stijdkrachten van de Spanjaarden en Fransen, een leger van 450.000 man, meer dan een jaar nodig om de Berbers te overwinnen. En toen was het gedaan met dromen over een Berberse Republiek. Kunt u zich voorstellen hoe blij Koning Hassan was toen besloten werd dat hij al die lastige Berbers naar België mocht sturen...

ha! eindelijk ene die het toegeeft!

piraat
23 augustus 2008, 10:53
ha! eindelijk ene die het toegeeft!
Wat toegeven ? Dit is gewoon geschiedenis. Zelf ben ik geen Berber, hoor.:-) Ik vind enkel dat die goed gevochten hebben toens, tegen de kolonialen, en als Pétain er de mosterdgas niet bij gehaald had, hadden ze zelfs kunnen winnen, en heel het zootje, Spanjolen, Fransen en Arabieren, het Rif-gebergte uit kunnen stampen hebben.
Het is niet omdat ze hier de ezel uithangen dat het niet schoon meer is, dat hun voorvaderen niet goed gevochten hebben, nietwaar ?

BenIsaac
23 augustus 2008, 11:06
Laat die lui eerst eens op 4 mei respect tonen voordat ze respect krijgen.

circe
23 augustus 2008, 11:32
Wat toegeven ? Dit is gewoon geschiedenis. Zelf ben ik geen Berber, hoor.:-) Ik vind enkel dat die goed gevochten hebben toens, tegen de kolonialen, en als Pétain er de mosterdgas niet bij gehaald had, hadden ze zelfs kunnen winnen, en heel het zootje, Spanjolen, Fransen en Arabieren, het Rif-gebergte uit kunnen stampen hebben.
Het is niet omdat ze hier de ezel uithangen dat het niet schoon meer is, dat hun voorvaderen niet goed gevochten hebben, nietwaar ?

ik bedoelde "toegeven dat Houssein blij is dat hij van die lastige berbers vanaf was".

Maar waren dat niet vooral die van Polisario die gevochten hebben?

circe
23 augustus 2008, 11:33
Laat die lui eerst eens op 4 mei respect tonen voordat ze respect krijgen.

Dat vind ik dus ook. Nu maken ze er een heel sprookje rond om ze toch maar iets van respect te laten krijgen. Dat is geen "eigen volk eerst" zeker?

Mahalingam
23 augustus 2008, 20:03
Het vak 'geschiedenis' is inmiddels op de Nederlandse scholen zo miniem van inhoud dat volgens mijn oom die op een school les geeft, de Marokkanen zeker weten dat zij Nederland bevrijd hebben en na de oorlog het land opgebouwd hebben. En dat ze nu door de ondankbare honden in het verdomhoekje worden gezet.

HAMC
23 augustus 2008, 20:20
Het vak 'geschiedenis' is inmiddels op de Nederlandse scholen zo miniem van inhoud dat volgens mijn oom die op een school les geeft, de Marokkanen zeker weten dat zij Nederland bevrijd hebben en na de oorlog het land opgebouwd hebben. En dat ze nu door de ondankbare honden in het verdomhoekje worden gezet.

:rofl:

:cheer:

C2C
23 september 2008, 15:46
Even met “Marocchinate” googlen en je vind van alles over de verkrachtingen die de marrokaanse troepen tijdens wwll pleegden

Ik heb gisteren op straat een groepje Marrokkezen gezien, en die hadden zo iets heel gewelddadigs in hun blik. Echt schrikwekkend gewoon. Dat vrouwen verkracht worden, tot daar aan toe. Maar dat dat met zo'n gewelddadige blik in de ogen moet, dat is toch gewoon te gortig.