PDA

View Full Version : België wil versterking mandaat VN-missie in Congo


BladeToke
27 september 2008, 21:55
België wil versterking mandaat VN-missie in Congo

Senegalese blauwhelmen MONUC-missie.
België heeft vandaag gepleit voor de verlenging van het mandaat van de VN-missie in de Democratische Republiek Congo (MONUC) en voor de versterking ervan. In het oosten van Congo vinden nog gewapende conflicten plaats.

Oplossing conflict
"België pleit voor de vernieuwing van de MONUC-missie met een sterker mandaat". Dat is volgens Karel De Gucht nodig om in het oosten van Congo het perspectief te behouden van een oplossing van het conflict en om een Somalisch scenario te vermijden. Dat zei de Belgische minister van Buitenlandse Zaken vandaag voor de 63ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Duurste missie
Het huidige mandaat van de MONUC-vredesmissie loopt af op 31 december dit jaar. De MONUC werd op 30 november 1999 opgericht en is de belangrijkste vredesmissie van de VN geworden. De missie telt zowat 17.600 blauwhelmen en 600 agenten en ook burgerpersoneel. Deze is de duurste VN-missie, met een jaarlijks budget van ongeveer 1 miljard dollar. (belga/ep)
27/09/08 22u29

C2C
28 september 2008, 10:21
Ja, als er nu één investering is die geen weggesmeten geld is, dan wel deze. Gelieve te verlengen en te versterken. En de internationale gemeenschap nog meer onder druk zetten om die Rwandese oorlogsstokers uit te schakelen.