PDA

View Full Version : Toename extrajudiciële executies in Colombië


Johan Bollen
31 oktober 2008, 16:07
‘Extrajuridische executies’ worden door internationale mensenrechtenwetten gedefinieerd als ‘the arbitrary deprivation of the life of one or more people by the State’

Een rapport van het Human Rights and International Humanitarian Law Observatory (coordinatie tussen VS Europa en Colombia) toont een toename van deze executies de laatste jaren.

http://www.colectivodeabogados.org/IMG/pdf/Informe_EE.pdf (in het spaans)

Tussen januari en Juli 2008 zijn er volgens dit rapport 535 gevallen van extrajudiciële executies aan de hand van publieke krachten geregistreerd. Een alarmerende toename.

Tussen 1997 en 2002 werden er 669 gevallen geregistreerd, en tussen 2002 en 2007, 1122 gevallen. Dit was reeds een toename met 67 % die samenviel met de toepassing van de politiek van ‘seguridad democratica’ door de huidige regering van Colombia.

In het totaal vielen er tussen 2002 en 2007 13.634 slachtoffers niet als een direct gevolg van gevechten, waaronder 1314 vrouwen en 719 kinderen. Van de 13.634 gevallen zijn er 1477 gedwongen verdwijningen.
75.4 % wordt toegeschreven aan de staat (57 % door paramilitaire groepen), en 24.59 % aan guerillagroepen.

Isacson schrijft
Since 2002, there have been an alarming number of extrajudicial executions of Colombian civilians by State security forces. This once overlooked phenomenon has now been documented by extensive case analysis by Colombian human rights organizations. There was a staggering 347 cases of illegal killings reported in 2007.

Het hoog commisariaat voor de mensenrechten van de VN schrijft over de extrajudiciële executies dat "Enkele van de gemeenschappelijke kenmerken van de gepresenteerde gevallen zijn het voorstellen van de slachtoffers als zijnde gedood tijdens gevechten, het veranderen van de scene van de gebeurtenissen voor de cadavers worden weggehaald, en in de meeste gevallen dat ervoor gezorgd wordt dat de ‘militaire justici’ het onderzoek op zich neemt. De onderzoekingen door de autoriteiten over enkele van deze gevallen tonen dat de resultaten zouden kunnen gemotiveerd zijn onder druk van leden van de publieke krachten, om op die wijze voordelen en erkenningen te behalen.”

De extrajudiciële executies zijn geen geïsoleerde gevallen maar een systematische praktijk die zo goed als steeds onbestraft blijft.

Zie ook dit artikel voor meer informatie http://www.lawg.org/docs/eejointmemo.pdf (in het Engels) over de evolutie van de extrajudiciële executies in Colombia.

Zopas zijn echter voor het eerste 27 oficieren ontslaan omwille van het voorstellen van extrajudiciële executies als oorlogsslachtoffers. Dit wordt beschouwd als een historische overwinning door mensenrechtenorganizaties in Colombia. Zie artikel: http://globalnewsblog.com/wp/2008/10/30/rights-colombia-extrajudicial-killings-under-scrutiny/

Laten we tevens niet het probleem van de vluchtelingen vergeten in Colombia. In 2007 is er een rekord van 300.000 nieuwe vluchtelingen bijgekomen, voornamelijk als een gevolg van de ‘displacement policies’ door de regering. Slechts Soudan heeft een groter vluchtelingenprobleem.

Félicien Bwanatongo
31 oktober 2008, 16:56
De drugsmaffia controleert dat land en de CIA (Cocaine Import Agency) deelt er samen met Colombiaans politiek-rechts de politieke lakens uit. De FARC zijn de nuttige idioten die gemanipuleerd door de drugsmaffia wel voor de nodige bliksemafleiding zorgen.