PDA

View Full Version : LDD-kamerlid stapt op uit begrotingscommissie: dit is niet meer ernstig!


Politics.be
26 november 2008, 18:10
Lijst Dedecker (LDD) vraagt dat de regering Leterme een nieuwe begroting opstelt en deze voorlegt aan het parlement vóór 1 januari. Na de kritieken van het Rekenhof kan regering Leterme niet anders dan toegeven dat de huidige begroting compleet fictief is. LDD weigert dan ook deel te nemen aan de toneelopvoering die de begrotingsdiscussie geworden is en verliet deze middag de kamercommissie Financiën en Begroting.

Rob Van de Velde, kamerlid LDD: “Over deze farce van een begroting is ondertussen alles gezegd. Het is een blanco cheque van een regering zonder visie. Met deze begroting rijden we op korte en lange termijn met dit land recht de financiële afgrond in. In plaats van deze fictieve begroting te verdedigen zou Leterme beter een nieuwe opstellen.”

Geen visie

Naast de irrealistische cijfers ontbreekt het deze begroting aan een visie over hoe de regering de aanstormende economische crisis wenst aan te pakken. Zowel Europa als de ons omringende landen kondigden al maatregelen aan om hun economische activiteit te waarborgen.

Van de Velde: “Om van al deze relanceplannen een graantje mee te kunnen pikken, moet België structurele maatregelen nemen om het economisch weefsel te versterken. België loopt achter qua concurrentievermogen, loonlast en belastingsdruk. Als we onze bedrijven niet in pole position naar de dreigende economische crisis brengen, dreigen onze structurele zwaktes door de crisis nog eens sterk in de verf gezet te worden. Niks hiervan vind ik terug in de begroting.”

Tekort van 4 miljard

Net zoals in 2008 (waar tot eind augustus een evenwicht werd verdedigd) liegt de regering over het vermoedelijke resultaat van de voorliggende begroting. De begroting kampt met een tekort van minstens 4 miljard, maar premier Leterme en Open-VLD veinzen een structureel evenwicht en buigen hiermee het hoofd voor de Waalse big spenders. Pure consumptie, zonder visie, zonder plan.

Van de Velde: “LDD is bereid deel te nemen aan een grondige discussie van de begroting, maar dan op basis van een reeel beleidsplan, onderbouwd met correcte cijfers.”

Van de Velde lanceerde begin deze week vijf concrete maatregelen die de begroting moeten redden (zie hier). Die slaan op een correct begrotingsbeleid, efficiëntiebesparingen bij de overheid, de continuïteit en concurrentiepositie van de bedrijven beschermen, het beschikbaar inkomen van de gezinnen verhogen en investeringen stimuleren.



Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/20230/)