PDA

View Full Version : VBO : Vrij verkeer van werknemers: België hinkt achterop


Politics.be
5 december 2008, 13:30
De Europese Commissie heeft, in aanwezigheid van commissaris Spidla, aan een groep van hooggeplaatste deskundigen het verslag voorgesteld van de overgangsmaatregelen met betrekking tot het vrije verkeer van werknemers uit nieuwe lidstaten van de EU. Het VBO was daarbij aanwezig.

Uit het verslag van de Commissie blijkt

*
een positieve algemene economische impact op de oudere lidstaten (met name op de groei en de werkgelegenheid).
*
de werknemersstromen namen af en op de arbeidsmarkten werd geen enkele ernstige verstoring vastgesteld.
*
de weerslag op de lonen en de werkloosheid in de gastlanden bleek nihil te zijn.
*
er wordt ook vastgesteld dat de mensen de neiging hebben terug te keren naar hun land van herkomst.

Volgens de Commissie zijn de beperkingen dus niet meer gerechtvaardigd.
Elf staten van de EU-15 hebben hun grenzen opengesteld voor de acht staten die in mei 2004 zijn toegetreden tot de EU. Alleen Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en België houden nog vast aan overgangsmaatregelen.
Tien staten van de EU-25 hebben de Bulgaren en de Roemenen vrije toegang gegeven tot hun arbeidsmarkt van zodra ze op 1 januari 2007 toetraden tot de EU. De Belgische regering overweegt echter om voor die twee landen de overgangsmaatregelen te verlengen.

Sonja Kohnenmergen, VBO: “Het VBO heeft van bij de toetreding van de nieuwe staten tot de EU aanbevolen het beginsel van vrij verkeer van de werknemers in acht te nemen. Op basis van het verslag van de commissie dringt het VBO er nogmaals aan op aan bij de overheid de overgangsmaatregelen zo spoedig mogelijk op te heffen, ook voor Roemenië en Bulgarije. Vandaag blijkt immers opnieuw dat de openstelling van de grenzen voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten een positieve impact heeft op de economie en de arbeidsmarkt van de gastlanden.”

.

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/20334/)