PDA

View Full Version : De Cubaanse revolutie zit vol barsten...


Seg schat
31 december 2008, 13:07
Het is vandaag 50 jaar geleden dat de Cubaanse dictator Batista de vlucht nam, waarna Fidel Castro de macht op het Caribische eiland overnam.

Pablo Milanés, een razend populaire zwarte Cubaanse zanger, zegt dat de Cubaanse leiders niets doen om het land vooruit te helpen en dat de nieuwe generatie niet de kans krijgt zich te bewijzen.

'De zanger hekelt ook de censuur op Cuba, maar vermoedelijk valt vooral zijn uitspraak over de VS slecht bij de Cubaanse leiders. 'De VS kregen in de jaren zestig een wetgeving over burgerrechten, en minder dan veertig jaar later hebben ze een zwarte president', zegt Milanés in Público. 'Dat is meer dan wij op Cuba hebben bereikt. Zwarten hebben hier nog steeds geen echte macht of werkelijke kansen.'

'Dat komt hard aan, want dat er op Cuba geen racisme meer zou bestaan, is een even groot stokpaardje van de Cubaanse leiders als het goede onderwijs en de gezondheidszorg', zegt Kees van Kortenhof van de Nederlandse vzw 'Glasnost in Cuba', een vereniging die ijvert voor meer openheid en een meerpartijenstelsel op Cuba'.

(Te lezen in De Standaard van 31/12/08).

Verder wordt vermeld dat de jeugd niet de minste kans op om 't even wat heeft en dat armoede troef is.

Ook:
''Als de Cubaanse leiders zelf zich geen raad meer weten over welke koers ze moeten varen, grijpen ze steeds weer terug naar de oude methoden: repressie, partijcontrole, en een sterkere rol voor de wijkcomités, de ogen en oren van de revolutie.''

Maar ja, ondanks alle miserie en ellende is Cuba volgens velen nog een modelstaat... :oops: