PDA

View Full Version : Dexia financiert Joodse kolonies


E. Gidius
13 januari 2009, 16:23
Hoeveel hebben die gasten onlangs gekregen van de federale (en de Vlaamse?) regering?

http://www.pvda.be/nl/nieuws/artikel/article/dexia-filiaal-financiert-joodse-kolonisten-in-bezette-gebieden.html

Dexia-filiaal financiert Joodse kolonisten in Bezette GebiedenOp

Mario Franssen

“Het kan niet dat een bank die gered werd met overheidsgeld er illegale praktijken op na houdt”, zegden deze week woensdag actievoerders van intal, Vrede vzw, Codip, VPK en COBI voor het hoofdgebouw van Dexia in Brussel. (Foto Solidair, Salim Hellalet)
Aan de reden van deze actie gaat een hele geschiedenis vooraf. In 2001 werd Dexia hoofdaandeelhouder van Otzar Hashilton Hemekomi, een Israëlische bank die, zoals het Gemeentekrediet bij ons, zich specialiseert in het financieren van steden en gemeenten. Sindsdien zijn diverse solidariteitsgroepen het doen en laten van deze bank beginnen te volgen. Ze vermoedden toen al dat deze bank ook de uitbreiding van kolonies in de Bezette Gebieden financierde. Ook al zijn deze kolonies volgens het internationaal recht onwettig. In 2001 werden de eerste vragen aan Dexia gesteld en in 2004 volgden er zelfs vragen op de algemene vergadering van Dexia-aandeelhouders. Op al die vragen kwamen er alleen maar ontwijkende antwoorden.

Een keerpunt kwam er half oktober dit jaar. Progressieve mensen in Israël zelf vonden op de website van de Knesset, het Israëlische parlement, een document waarin de directeur van Dexia Israël erkent dat zijn bank de kolonies financiert. Slecht nieuws dat echter niet op een beter moment kon vallen, omdat de directie net nu werkt aan maatregelen om de bank weer gezond te maken, vertelt Mario Franssen, woordvoerder van de actievoerders[1]: “Vandaag gunt Dexia de gemeenten langetermijnleningen, die ze financiert met het geld van de zicht- en spaarrekeningen van haar klanten en door kortetermijnleningen aan te gaan bij andere banken. Niet echt een gezonde situatie. Heel waarschijnlijk zal de directie vooral filialen in landen waar Dexia geen eigen kantoren heeft, onder de loep nemen. Omdat het Israëlische filiaal van Dexia in dat geval is en omdat het illegale kolonies financiert, is dit het gepaste moment om dit filiaal af te stoten. We hebben dan ook meteen een brief gestuurd naar Jean-Luc Dehaene, de voorzitter van de raad van bestuur van Dexia. Omdat die nog altijd niet heeft gereageerd, hebben we beslist actie te voeren. Het kan toch niet dat een bank die gered werd met overheidsgeld, dus met geld van iedereen, er illegale praktijken op na houdt.”

Minstens 10 kolonies kregen Dexia-geld

Dat het Dexia-filiaal in Israël kolonisten financiert, kwam onomstotelijk vast te staan op de bijeenkomst van de commissie van Financiën van de Knesset, het Israëlische parlement, van dinsdag 19 juni 2007. Die discussieerde onder ander over het niet toekennen van kredieten door Dexia Public Finance Israel Ltd, de Israëlische dochter van Dexia, aan de gemeentes achter de Groene Lijn (lees kolonies), in het kader van het plan om deze gemeentes opnieuw een gezonde financiële basis te geven. David Kapah, de gedelegeerd bestuurder van Dexia Israël, weert zich als een duivel in een wijwatervat. “Als deze gemeentes (kolonies) problemen hebben met hun financiering is het niet bij ons dat ze moeten komen klagen”, zo kan je lezen in het verslag van de zitting.[2] En meteen noemt hij een aantal kolonies die in 2005 en 2006 wel kredieten ontvingen: Alfei Menasheh, Elkana, Beit-El, Ariel, Beit Aryeh, de regionale raad van de Jordaanvallei, Givat Zeev, Har Hevron, Kedumim en Beit Aryeh. In 2007 kregen Ariel, de regionale raad van de Jordaanvallei, Givat Zeev en de regionale raden van Har Hevron en Samaria de nodige kredieten.

[1] Deelnemende organisaties zijn intal, Vrede vzw, Codip, VPK en COBI

[2] http://www.knesset.gov.il/protocols/data/rtf/ksafim/2007-06-19-02.rtf

Hoe Dexia in Israël belandde

Het Dexia-filiaal in Israël bestaat al sinds 1953, toen het werd opgericht met de naam Otzar Hashilton Hemekomi (OSM-bank). De bank specialiseerde zich in het financieren van gemeenten en steden. In november 1999 werd Dexia aandeelhouder van de OSM-bank1. In 2001 werd de bank, die tot dan toe door de overheid gecontroleerd werd, geprivatiseerd. Dexia verwerft via zijn Franse dochter Dexia Crédit Local de controle over de bank. In 2007 verandert de naam van de bank in Dexia Public Finance Israel Ltd. Vandaag controleert Dexia 66,67 % van het stemrecht en 65,31 % van het kapitaal van de bank. Een andere aandeelhouder is de Unie van lokale autoriteiten, zeg maar de Vereniging van Steden en Gemeentes van Israël.2

1http://www.dexia.jobs/NL/whoweare/Pages/History.aspx

2http://duns100.dundb.co.il/2008/600057228/index.asp

Jaani_Dushman
13 januari 2009, 16:34
http://www.lameuse.be/actualite/belgique/2009-01-13/dexia-finance-t-colonies-israeliennes-676555.shtml

E. Gidius
13 januari 2009, 16:34
http://www.dhnet.be/infos/monde/article/242259/ecolo-s-inquiete-des-activites-de-dexia.html

Ecolo s'inquiète des activités de Dexia(13/01/2009)

Aux yeux de M. Wesphael, la Région ayant injecté de l'argent dans Dexia, elle se doit de réagir

NAMUR Ecolo a exhorté mardi la Région wallonne �* geler ses relations diplomatiques avec Israël. Le député Bernard Wesphael s'est plus particulièrement adressé au ministre wallon de l'Economie, Jean-Claude Marcourt, et s'est inquiété des activités de la filiale israélienne de Dexia.

Depuis 2001, Dexia a une filiale en Israël. Selon des informations parues dans la presse au mois de novembre, Dexia Public Finance Israël financerait la construction de colonies. Aux yeux de M. Wesphael, la Région ayant injecté de l'argent dans Dexia, elle se doit de réagir.

Certes, la Région est intervenue au même titre que la Flandre et la Région bruxelloise, où Ecolo fait partie du gouvernement, a rappelé M. Marcourt, mais elle ne dispose pas d'administrateur et les faits dénoncés sont antérieurs �* sa prise de participation. Le ministre interpellera toutefois les personnes compétentes sur la réalité des faits invoqués. Quant au gel des relations diplomatiques, il s'agit d'une compétence de la ministre des Relations extérieures et du niveau fédéral, a fait remarquer M. Marcourt.

ZERO
13 januari 2009, 17:59
Misschien maar eens een rekening openen bij Dexia:-)

Overigens heeft een partij(zijnde de PVDA) die nauwe banden onderhoudt met dictaturen zoals Noord-Korea, Cuba,... niemand de les te spellen ivm. mensenrechten.

Cisalpina
13 januari 2009, 18:16
Misschien maar eens een rekening openen bij Dexia:-)

Overigens heeft een partij(zijnde de PVDA) die nauwe banden onderhoudt met dictaturen zoals Noord-Korea, Cuba,... niemand de les te spellen ivm. mensenrechten.

en waar leest u in deze draad iets over mensenrechten?

E. Gidius
13 januari 2009, 20:23
Misschien maar eens een rekening openen bij Dexia:-)

Overigens heeft een partij(zijnde de PVDA) die nauwe banden onderhoudt met dictaturen zoals Noord-Korea, Cuba,... niemand de les te spellen ivm. mensenrechten.

OK:

Ecolo s'inquiète des activités de Dexia(

Overigens heeft een bank die miljarden euro's cadeau kreeg van de belastingbetaler, uiterst alert te zijn voor discutabele projecten.