PDA

View Full Version : Artikel : Irak en het westen (10/4)


XToDaZ
10 april 2004, 21:03
Nationbuilding te vroeg

Dat er een tweede oorlog bezig is in Irak, een zware guerillaoorlog, is onderhande wel geweten. Wat is momenteel gaande in Irak ? Wat is allemaal "nieuw" te noemen, nieuw aan het aan deze oorlog ?

In de tijd tussen het officiële einde van de oorlog en nu, een jaar, heeft de VS zich vooral geconcentreerd op het zogenaamde "nation building". Nation building is het heropstarten van een nationale economie en infrastructuur om de socio-economische gevolgen van een oorlog in een zo kort mogelijke tijd ongedaan te maken. Dat nation building geen eenvoudige opgave is werd al eerder duidelijk in Kosovo, waar na 5 jaar VN controle opnieuw geregeld gevechten uitbreken. In Irak is het nooit echt rustig geweest, maar het geweld breidt weer verder uit, de onveiligheid groeit.
Wat is er misgegaan in Kosovo en Irak na de officiële eindes van de oorlog ? Beide tijdelijk machthebbers, respectievelijk de VN en VS, hebben zaken over het hoofd gezien in de periodes dat ze werkten aan een structurele heropbouw van het land. Wat in Irak gebeurde is dat in de "Sunni triangle, een gebied tussen Tikrit, Baghdad en Fallujah, de VS systematische maar onopgemerkt de controle verloren aan een nieuw netwerk, dat van al-Sadr.
Na de gruwelijke moord en verminking van 4 Amerikanen in Fallujah had de VS pas door dat ze eigenlijk het gebied niet zo zwaar onder controle hadden als aanvankelijk gedacht. Vrijwel onmiddellijk werd dan ook in Washington besloten hun inschattingsfout recht te zetten, een nieuwe slag om Fallujah kon beginnen.

De tweede oorlog : guerilla

Enkele dagen na het begin van die slag, waarbij minstens 400 Irakezen en 30 Amerikaanse soldaten omkwamen, begonnen ze de ernst van de situatie in te zien. Een guerilla-oorlog tegen plaatselijken die het gebied op hun duimpje kennen win je niet zonder slachtoffers, dat hadden ze toch nog wel moeten onthouden uit Somalië. Men begon aan te dringen op een cease-fire agreement, een staakt-het-vuren, om te onderhandelen. Natuurlijk kan men zich daarbij de vraag stellen, maakt de VS met te onderhandelen niet weer dezelfde fout als een jaar geleden ? Met name de Irakese guerillanetwerken tijd geven om te reorganiseren en opnieuw uit te bouwen ? Het valt af te wachten.
Dat de Irakese terreurgroepen niet bij de pakken blijven neerzitten werd pijnlijk duidelijk met de gijzeling van 3 Japanse officiëlen, welke ze levend dreigen te verbranden indien Japan zijn troepen niet terugtrekt. Op zich is zoiets natuurlijk niets nieuws, zij het niet dat vuur en verbranding in het shintoïstische geloof zoveel betekent als opgegeten worden door hellevuur om het in christelijke termen uit te drukken voor een duidelijker beeld. Omgekeerd zou dat neerkomen op een moslim dreigen te koken in varkensvet, kan je nagaan. Koizumi, de Japanse premier, heeft ondertussen aangekondigd niet te zullen toegeven aan de terreur en de gijzelaars. Harde jongens die Japanners, maar morgen (11/4) verstrijkt het ultimatumdatum. Gelukkig zijn niet alle moslims van dezelfde aard en zou het Islamitisch Instituut, een gematigdere soenitische organisatie te Irak, hebben ingepraat op de kidnappers. Althans, dit beweert het Arabisch televisienetwerk Al Jazeera die zijn bronnen niet wenst prijs te geven, maar onwaarschijnlijk is het niet aangezien eerder ook reeds 7 Zuid Koreanen de vrijheid werd herschonken. De Japanse authoriteiten hebben voor alle zekerheid toch een basis in Jordanië opgezet om te kunnen onderhandelen met de terroristen over de vrijlating van de burgers.
Maar wat er ook gebeurt met de Japanners, een andere groep heeft vandaag opnieuw verscheidene westerlingen gekidnapt. Ditmaal zijn 2 Amerikaanse soldaten, 5 Amerikaanse burgers, 2 Israelische Arabieren en 2 Duitsers het slachtoffer van ontvoering. Bange dagen in elk geval voor elk van de gekidnapten want zij zullen ten eerste niet weten of de Japanners nu vrijkomen of niet en zullen, Daniel Pearl indachtig, met de schrik op het lijf zitten. Islamitische fundamentalisten vermoorden hun gijzelaars nu eenmaal niet vlug met een simpele kogels of bom, maar vaak met een gruwelijke en pijnlijk marteling, zoals in veel gevallen het doorsnijden van de keel en het rustig onthoofden met een simpel mesje van het slachtoffer. Geen leuke gedachte als je daar zo zit, lijkt me.
Onlogisch is ook het feit dat er Duitsers gekidnapt zijn, Duitsland was een sterk tegenstander van de oorlog in Irak.

Pasen, een feest of een hel ?

En de rest van de wereld ? Die kijkt toe en zag dat het niet goed was. De ogen zijn en blijven wellicht nog een lange tijd gericht op Irak. Met uitzondering van één land wellicht, Italië. De veiligheidsmaatregelen voor Paasdag in Rome zijn hoger dan ooit, alsook de schrik voor een aanslag op dat overvolle plein. Al Qaeda voorspelde in de communiqué een "Zwarte Rook van de Dood in Italië". Zwarte rook, die komt ook uit de schoorstenen van het Vaticaan enkel en alleen als er een paus sterft. Nu Pasen dan nog op de voor Al Qaeda symbolische 11e van de maand valt wordt het al helemaal speculeren en vrezen in de laars van Europa. Berlusconi ? Ach, die zit eventjes, op een toevallig tijdstip zijn troepen te begroeten in Irak. Persoonlijk zie ik Italië ook niet direct de veiligste plek zijn morgen, maar Silvio Televisioni mocht toch op zijn minst thuisblijven op de voor zijn land cruciale dagen.
Nu, dit zijn speculaties, net zoals de theorïen wat er zou gebeuren na een aanslag op het Vaticaan, de Paus, de St Pieterbasiliek. Een ding staat vast, indien het zover komt, dan is er direct een nieuwe bedevaart naar Mekka ... eentje van christenen, met een M4A1 op de schouder.

Bulen Wim
10/4/04

lyot
10 april 2004, 21:40
Nationbuilding te vroeg


Wat is er misgegaan in Kosovo en Irak na de officiële eindes van de oorlog ? Beide tijdelijk machthebbers, respectievelijk de VN en VS, hebben zaken over het hoofd gezien in de periodes dat ze werkten aan een structurele heropbouw van het land. Wat in Irak gebeurde is dat in de "Sunni triangle, een gebied tussen Tikrit, Baghdad en Fallujah, de VS systematische maar onopgemerkt de controle verloren aan een nieuw netwerk, dat van al-Sadr.


de VS hebben getracht om razendsnel de verantwoordelijkheid over de rumoerige Iraakse regio's in handen te geven van de Iraakse Politie (IP) De VS hebben in de Sunni triangle de controle niet verloren aan Al Sadr.. Er is wel degelijk sprake van samenwerking tusse Al Sadr en Sunni opstandelingen, maar de kern van het probleem zit hem in het feit dat de IP nooit enige grip heeft gekregen op de steden in de Sunni Triangle.. De vraag naar het waarom dient gesteld te worden, maar een deel van het antwoord is in mijn ogen dat de IP te zwak was en niet voorbereid op haar taak.
Al Sadr heeft alles bij elkaar weinig in de pap te brokken in de Sunni Triangle.


Nationbuilding te vroeg

Na de gruwelijke moord en verminking van 4 Amerikanen in Fallujah had de VS pas door dat ze eigenlijk het gebied niet zo zwaar onder controle hadden als aanvankelijk gedacht.

dat moet eigenlijk zijn : dat ze dan pas doorkregen dat de IP niet te betrouwen was (de vier contracters zijn er namelijk ingeluisd door leden van het Iraqi Civil Initiave, gelinkt met de IP) .. De 82ste Brigade, die verantwoordelijk was voor de regio, heeft zich nooit actief in de stad vertoond om de boel te controleren..


Nationbuilding te vroeg

Vrijwel onmiddellijk werd dan ook in Washington besloten hun inschattingsfout recht te zetten, een nieuwe slag om Fallujah kon beginnen.


het was niet zozeer een inschattingsfout .. Wel reageert men omdat een dergelijke provactie niet onbeantwoord kan blijven. De hele idee achter de Iraq invasie is immers de vastberadenheid en de kracht van de VS in de geesten van de Iraqi's (en Arabieren) te rammen..


Nationbuilding te vroeg

De tweede oorlog : guerilla

Enkele dagen na het begin van die slag, waarbij minstens 400 Irakezen en 30 Amerikaanse soldaten omkwamen, begonnen ze de ernst van de situatie in te zien. Een guerilla-oorlog tegen plaatselijken die het gebied op hun duimpje kennen win je niet zonder slachtoffers, dat hadden ze toch nog wel moeten onthouden uit Somalië. Men begon aan te dringen op een cease-fire agreement, een staakt-het-vuren, om te onderhandelen.


De vergelijking met Somalië gaat niet op, omdat de VS -hoewel het wel meespeelt ! - niet zozeer inzitten over de eigen slachtoffers dan wel over het grote aantal burgerslachtoffers dat zou kunnen vallen in het Iraakse kamp.. De enige manier om het verzet uit te schakelen is de stad 'levellen'.. Dat zou contraproductief zijn, om het even cynisch uit te drukken..


Nationbuilding te vroeg

Natuurlijk kan men zich daarbij de vraag stellen, maakt de VS met te onderhandelen niet weer dezelfde fout als een jaar geleden ? Met name de Irakese guerillanetwerken tijd geven om te reorganiseren en opnieuw uit te bouwen ? Het valt af te wachten.


inderdaad.


Nationbuilding te vroeg

Dat de Irakese terreurgroepen niet bij de pakken blijven neerzitten werd pijnlijk duidelijk met de gijzeling van 3 Japanse officiëlen, welke ze levend dreigen te verbranden indien Japan zijn troepen niet terugtrekt. Op zich is zoiets natuurlijk niets nieuws, zij het niet dat vuur en verbranding in het shintoïstische geloof zoveel betekent als opgegeten worden door hellevuur om het in christelijke termen uit te drukken voor een duidelijker beeld. Omgekeerd zou dat neerkomen op een moslim dreigen te koken in varkensvet, kan je nagaan. Koizumi, de Japanse premier, heeft ondertussen aangekondigd niet te zullen toegeven aan de terreur en de gijzelaars. Harde jongens die Japanners, maar morgen (11/4) verstrijkt het ultimatumdatum. Gelukkig zijn niet alle moslims van dezelfde aard en zou het Islamitisch Instituut, een gematigdere soenitische organisatie te Irak, hebben ingepraat op de kidnappers. Althans, dit beweert het Arabisch televisienetwerk Al Jazeera die zijn bronnen niet wenst prijs te geven, maar onwaarschijnlijk is het niet aangezien eerder ook reeds 7 Zuid Koreanen de vrijheid werd herschonken. De Japanse authoriteiten hebben voor alle zekerheid toch een basis in Jordanië opgezet om te kunnen onderhandelen met de terroristen over de vrijlating van de burgers.


zoals je al waarschijnlijk hebt opgemerkt zijn de Drie Jappen slechts een kleine fractie van het totale aantal gevangen genomen buitenlanders. Hier zit met andere woorden een strategie achter. Het zou me allerminst verwonderen indien hier buitenlandse elementen achter zitten. Debka file rapporteerde reeds in februari 2004 dat er serieuse aanwijzingen waren dat een ontvoeringsgolf werd gepland tegen buitenlanders, meer bepaald door elementen uit Hezbollah in Libanon...

In dit kader is het op zijn minst intrigerend dat Al Sadr zichzelf uitroept als de militaire arm van Hezbollah/Hamas in Iraq..


Nationbuilding te vroeg

Maar wat er ook gebeurt met de Japanners, een andere groep heeft vandaag opnieuw verscheidene westerlingen gekidnapt. Ditmaal zijn 2 Amerikaanse soldaten, 5 Amerikaanse burgers, 2 Israelische Arabieren en 2 Duitsers het slachtoffer van ontvoering. Bange dagen in elk geval voor elk van de gekidnapten want zij zullen ten eerste niet weten of de Japanners nu vrijkomen of niet en zullen, Daniel Pearl indachtig, met de schrik op het lijf zitten. Islamitische fundamentalisten vermoorden hun gijzelaars nu eenmaal niet vlug met een simpele kogels of bom, maar vaak met een gruwelijke en pijnlijk marteling, zoals in veel gevallen het doorsnijden van de keel en het rustig onthoofden met een simpel mesje van het slachtoffer. Geen leuke gedachte als je daar zo zit, lijkt me.
Onlogisch is ook het feit dat er Duitsers gekidnapt zijn, Duitsland was een sterk tegenstander van de oorlog in Irak.


buitenlanders zijn buitenlanders.. het gaat al lang niet meer over wie voor of tegen de oorlog was;. Die mannen zitten in de logica van Jihad tegen het Westen..



Nationbuilding te vroeg

Pasen, een feest of een hel ?

En de rest van de wereld ? Die kijkt toe en zag dat het niet goed was. De ogen zijn en blijven wellicht nog een lange tijd gericht op Irak. Met uitzondering van één land wellicht, Italië. De veiligheidsmaatregelen voor Paasdag in Rome zijn hoger dan ooit, alsook de schrik voor een aanslag op dat overvolle plein. Al Qaeda voorspelde in de communiqué een "Zwarte Rook van de Dood in Italië". Zwarte rook, die komt ook uit de schoorstenen van het Vaticaan enkel en alleen als er een paus sterft. Nu Pasen dan nog op de voor Al Qaeda symbolische 11e van de maand valt wordt het al helemaal speculeren en vrezen in de laars van Europa. Berlusconi ? Ach, die zit eventjes, op een toevallig tijdstip zijn troepen te begroeten in Irak. Persoonlijk zie ik Italië ook niet direct de veiligste plek zijn morgen, maar Silvio Televisioni mocht toch op zijn minst thuisblijven op de voor zijn land cruciale dagen.


bwah, hij ligt al weken lang onder vuur in Italië omdat hij de troepen nog niet was gaan bezoeken.. dus het werd hoog tijd.. Hij zal morgen ook al wel weer terug zijn. Lang duren dergelijke bezoeken toch nooit..

in mijn ogen is Italië trouwens ook een van de meest bedreigde landen..

XToDaZ
10 april 2004, 23:18
Een korte reactie :

Dat men de Irakese politie veel te rap vertrouwen gaf klopt. Een veelgemaakte fout van de Amerikanen, zoals we eerder in Irak ('80) en Afghanistan ('69, '02) ondervonden.
Het IP was ten eerste natuurlijk te zwak, maar ook de betrouwbaar kan men inderdaad in twijfel trekken.
Feit blijft dat de Amerikanen het gevaar na de oorlog onderschat hebben, ze dachten dat Tikrit de laatste slag was.
Het blijft een inschattingsfout op meerdere vlakken. Dat de VS powerplay wouden spelen in Fallujah staat vast, maar ik vind dat het machtsvertoon dat de VS opvoeren eigelijk sinds Shock'n'Awe al bij al nogal meeviel. In de meeste gevallen was het overduidelijk wat het doel was van een bepaalde acties.
De guerillaoorlog speelt zeker, want elke Amerikaanse dode in Iraq is een procentpuntje minder in de poll, die kan Bush missen als kiespijn. Dat ze het aantal burgerslachtoffers opvallend laag willen houden klopt, 10 000 is gezien van de omvang van de oorlog bijzonder laag ! Zeker rekening houdend met het feit een aanzienlijk deel omkwam door terroristen en niet door de VS, maar die onze westerse media er tòch bijrekent ten onrechte.

Over Italië ... ik wacht morgen bang af, heen en weer zappend tussen Parijs-Roubaix en CNN.

filosoof
11 april 2004, 00:43
Dat er een burgeroorlog onderweg is, staat al vast sinds Bush besliste Irak aan te vallen...

De grote vraag is nu: Hoe gaat Bush het beste naar de verkiezingen:
met een terugtocht uit Irak op 30/6 en dan een burgeroorlog in Irak, met deelname van aangrenzende landen uiteraard, en wat dan met de Iraakse olie :?: :twisted:
of
met een US-leger daar en regelmatig een vliegtuig met bodybags dat in de US landt... :?: :roll: :o :twisted:
Quagmire is het woord nu....:)

Of kan hij nog "our bastard" Saddam terug installeren? 8) :o

Moeilijk, zeer moeilijk, hé, Dubbyah? :twisted:
PS en die MDW :?: :evil:

Jozef Ostyn
11 april 2004, 00:47
30 juni is helemaal niet de datum voor de aftocht van de Amerikaanse troepen uit Irak, wel van de overdracht van formeke souvereiniteit aan de voorlopige Iraakse regering. Niemand uit de regering-Bush heeft ooit gezegd dat de Amerikaanse troepen geen jaren in Irak zullen blijven.

Wat lijken van Amerikaanse soldaten betreft, die zullen er sowieso zijn, vermits Moslim-terroristen (en andere terroristen) al tientallen jaren Amerikaanse soldaten (en burgers) vermoorden waar ze die ook kunnen vinden.

filosoof
11 april 2004, 00:52
30 juni is helemaal niet de datum voor de aftocht van de Amerikaanse troepen uit Irak, wel van de overdracht van formeke souvereiniteit aan de voorlopige Iraakse regering. Niemand uit de regering-Bush heeft ooit gezegd dat de Amerikaanse troepen geen jaren in Irak zullen blijven.
voor zijn verkiezing zou het zo mooi geweest zijn als het leger terug thuis was... :twisted:
Wat lijken van Amerikaanse soldaten betreft, die zullen er sowieso zijn, vermits Moslim-terroristen (en andere terroristen) al tientallen jaren Amerikaanse soldaten (en burgers) vermoorden waar ze die ook kunnen vinden.
idd, maar zelden met tientallen tegelijkertijd...

Jozef Ostyn
11 april 2004, 00:56
30 juni is helemaal niet de datum voor de aftocht van de Amerikaanse troepen uit Irak, wel van de overdracht van formeke souvereiniteit aan de voorlopige Iraakse regering. Niemand uit de regering-Bush heeft ooit gezegd dat de Amerikaanse troepen geen jaren in Irak zullen blijven.
voor zijn verkiezing zou het zo mooi geweest zijn als het leger terug thuis was... :twisted:
Wat lijken van Amerikaanse soldaten betreft, die zullen er sowieso zijn, vermits Moslim-terroristen (en andere terroristen) al tientallen jaren Amerikaanse soldaten (en burgers) vermoorden waar ze die ook kunnen vinden.
idd, maar zelden met tientallen tegelijkertijd...

Soms met duizenden tegelijkertijd (burgers dan).

lyot
11 april 2004, 09:03
[quote=Jozef Ostyn]30 juni is helemaal niet de datum voor de aftocht van de Amerikaanse troepen uit Irak, wel van de overdracht van formeke souvereiniteit aan de voorlopige Iraakse regering. Niemand uit de regering-Bush heeft ooit gezegd dat de Amerikaanse troepen geen jaren in Irak zullen blijven..

dat is correct.. Irak moet namelijk het nieuwe S.Arabie worden voor de VS... Met name de plaats waar enkele divisies soldaten gelegerd zijn, om vandaaruit de regio te kunnen 'manipuleren'...