PDA

View Full Version : Van CAP naar LSP?


Renesse
26 mei 2009, 19:11
Ik zoek op een aantal berichten van u en wat valt op? U heeft blijkbaar al een forumsessie gedaan in 2007, maar dan voor CAP.

Wat denkt u over CAP nu? Waarin is LSP beter?

Bart Vandersteene
28 mei 2009, 10:08
LSP heeft na de strijd tegen het Generatiepact mee het initiatief genomen om samen met anderen te bouwen aan een politiek initiatief in de vorm van CAP. Figuren als Jef Sleeckx creëerden de mogelijkheid om bovenop de traditionele linkse groepen een publiek aan te spreken die vandaag politiek dakloos is en dringend uitkijkt naar een nieuwe brede, linkse partij.
LSP heeft daar heel wat uit geleerd en veel positieve zaken uit opgestoken. Er is nood aan een politiek verlengstuk voor de arbeidersbeweging en we willen actief meewerken aan iedere stap in die richting. Vandaar onze deelname aan CAP of onze betrokkenheid bij linkse eenheidslijsten vandaag (LCR-PSL voor Europa langs Franstalige kant en PC-PSL-LCR-PH in Brussel). Bij dergelijke initiatieven neemt LSP steeds een constructieve houding in waarbij we tegelijk met open vizier onze standpunten verdedigen.

CAP kende beperkingen. Bij de verkiezingen was er een te vaag profiel (“een andere politiek is nodig” kon even goed een slogan van Dedecker zijn) en de bekende initiatiefnemers zoals Jef Sleeckx bleven op de zijlijn staan. De slechte score in 2007 versterkte deze negatieve trend. Toen bleek dat CAP niet in staat was om politiek een rol te spelen in concrete bewegingen, zoals deze rond de koopkracht, was ons geduld opgebruikt en CAP zo goed als leegelopen. Ipv nog langer de illusie te wekken dat er een toekomst bestond voor CAP besloten we met LSP om een stap terug te zetten.

Onze uitgebreide evaluatie van de 2 jaar CAP kan je hier lezen: http://www.socialisme.be/lsp/archief/2008/06/15/cap.html