PDA

View Full Version : Waar blijft de democratie in Halle-Vilvoorde. ?


Herman Desmedt ©HD
25 april 2004, 13:35
Waar blijft de democratie in Halle-Vilvoorde. ?

Al jaren hebben we een pseudo-arrondissement dat de grenzen van gewesten overschrijdt en dat al lang opgesplitst moest zijn.

Wanneer gaat de stem van de burgers van Halle-Vilvoorde eindelijk eens op dezelfde manier en volgens dezelfde democratische wetten gelden als elders ?

Waarom moet dit in dossier het oordeel van het Vlaams parlement, het oordeel van de burger, het oordeel alle burgemeesters uit Halle-Vilvoorde, het oordeel van zelfs het arbitragehof wijken ?

Wat doet U om dit mee te verhelpen ?

Hans Verreyt
27 april 2004, 22:46
http://www.splits-bhv.be/images/affiche_betoging.jpg Het Vlaams Blok verleent zijn volle steun aan alle initiatieven die de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde kunnen helpen realiseren voor de komende verkiezingen.

Het Vlaams Blok eist dat de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde ten gronde wordt besproken in de betrokken commissies en in de plenaire vergadering.

Het Vlaams Blok vindt het voorstel om de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde "onmiddellijk na de verkiezingen" te realiseren, zoals Verhofstadt het zei, te belachelijk voor woorden. Wie de Franstalige politici de laatste dagen gehoord heeft, weet dat er nu een Franstalig afwijzingsfront bestaat. Wie minister van Binnenlandse Zaken Dewael gehoord en gezien heeft in De Zevende Dag, weet dat de VLD voor dat Franstalig afwijzingsfront nu al het hoofd buigt. Het uitstel tot na de verkiezingen is niet alleen een begrafenis eerste klasse van de actie van de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, het is bovendien een dwaasheid die de Franstaligen de gelegenheid biedt de prijs die de Vlamingen voor de splitsing moeten betalen, op te drijven. Er valt geen prijs te betalen over de toepassing van de Grondwet. Overigens, als Patrick Dewael met zoveel woorden eist dat burgemeesters de wetten toepassen, waarop wacht hij dan om Brusselse burgemeesters die de taalwetgeving aan hun laars lappen, aan te pakken? Waarop wacht hij dan om burgemeesters uit de faciliteitengemeenten die wetten en decreten saboteren de wacht aan te zeggen?

De voorzitters van de meerderheidspartijen moeten nu maar eens kleur bekennen. Staan zij achter de eisen én de acties van de burgemeesters van Halle-Vilvoorde of niet? Met halfslachtige verklaringen zoals van SP-A-voorzitter Stevaert en VLD-voorzitter Sterckx vandaag staat men nergens. Zij geven hun akkoord over de splitsing met de lippen, maar als het op daden aankomt, kijken zij beschaamd de andere kant op.

Geplaatst tegenover een Franstalig afwijzingsfront, pleit het Vlaams Blok voor een Vlaams front dat er voor zorgt dat voor de verkiezing van het Europees Parlement de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst wordt, zodat voor die verkiezingen op Franstalige lijsten niet meer kan gestemd worden op 13 juni. Daartoe volstaat een eenvoudige wijziging van de wet op de Europese verkiezingen. Het Vlaams Blok zal morgen dat wetsvoorstel indienen en er de hoogdringende behandeling van vragen. Het vraagt dat alle Vlaamse partijen dit voorstel steunen. Net zoals het vreemdelingenstemrecht, maakt de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde geen deel uit van het regeerakkoord, en is het bijgevolg een zaak van het parlement. Als men de wet op de wapenexport en de tabaksreclame op een paar dagen door het parlement kan jagen, moet dat zeker mogelijk zijn voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Tenzij men blijft dansen naar het pijpen van di Rupo en Michel.

Om deze eisen kracht bij te zetten zal ik er zeker bij zijn op 9 mei tijdens de betoging ter ondersteuning van de revolterende burgemeester en voor de splitsing van de Kieskring en het gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Meer info over deze betoging is te vinden op www.vvb.org/betoging.