PDA

View Full Version : Boetfortgroep: Vlaams beleid in Voeren verder versterken


Recitator
23 december 2002, 20:32
Voeren, 23 december 2002

Boetfortgroep bezoekt Voeren en eist een daadwerkelijk actieplan voor de Voerstreek

De Boetfortgroep, een groep van overtuigde Vlamingen binnen de CD&V, met ondermeer de leden Luc van den Brande, Huub Broers, Brigitte Grouwels, Johan Sauwens, Wouter Beke, Ludwig Caluwé, Ann Sobrie (Schepen Sint-Genesius-Rode), Jan Walraet (raadslid Wezembeek-Oppem) bracht vandaag een werkbezoek aan de gemeente Voeren.

De Boetfortgroep pleit voor een nieuw actieplan voor Voeren:

- volgens een recente studie van professor Marc Boes dienen de taalfaciliteiten restrictief te worden geïnterpreteerd:
0 enkel tweetalige berichten en mededelingen als hun reikwijdte beperkt blijft tot de eigen inwoners, dus geen tweetalige straatnaamborden, 
0 anders kan de gemeente in het kader van het eigendomsrecht taalvoorwaarden opleggen voor het gebruik van haar publiek en privaat eigendom. Het gaat ondermeer over: reclame langs de weg, op markten en inrichtingen in concessie,

Johan Sauwens, Vlaams volksvertegenwoordiger, overhandigde de studie Boes aan burgemeester Broers tijdens het persmoment.

- Toezicht: bij de volgende ronde van de staatshervorming moet het college van gouverneurs worden afgeschaft. Voeren moet  ook voor het toezicht  een Vlaamse gemeente worden, zoals alle andere. De gouverneur moet haar gezag over de adjunct-arrondissementscommissaris ten laten volle laten gelden.

- Politie: Boetfort zal er in het federaal parlement op aandringen dat Voeren bij de beloofde evaluatie van de politiehervorming, overeenkomstig de feitelijke situatie, wordt opgenomen in één politiezone met Bilzen, Riemst en Hoeselt. De huidige situatie is in de praktijk niet werkbaar.

- Brandweer en ziekenzorg: het principe van de vrije keuze moet dringend worden gerealiseerd: waar mogelijk en zinvol moet er een betere samenwerking komen met Maastricht en de aanpalende Nederlandse gemeenten. In elke geval moet de burger steeds in de eigen taal terecht kunnen bij de eigen hulpdiensten.

- Huisvesting: Boetfort eist een dynamisch huisvestingsplan voor Voeren: een actief woningbouwbeleid gekoppeld aan een formule, waarbij het woonrecht wordt gekoppeld aan een criterium van de streekbinding.

- Voeren moet een volwaardig lid kunnen worden van Interelectra, de Limburgse intercommunale. De erbarmelijke kwaliteit van de ééntalig Franse dienstverlening is in de huidige situatie niet langer houdbaar. Ook is het kabelaanbod eenzijdig afgestemd op Wallonië. Dit kan niet langer aanvaard worden.

- Tegen de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2006 moeten de EU-burgers volwaardig kunnen deelnemen aan de verkiezing van de OCMW-raad. De huidige anomalie moet worden weggewerkt.

zorroaster
23 december 2002, 22:59
Kijk eens aan, Brigitte Grouwels ontdekt dat ze terug Vlaamsgezind is!
Een tijdje terug stemden zijzelf en Jos Chabert als Brussels schepen er tegen dat de VVB (Vlaamse VolksBeweging) een zaal van de gemeente zou krijgen om een prijs aan haar eigen partijgenoot Van den Brande te overhandigen wegens zijn inspanningen voor Vlaanderen tijdens zijn ambtsperiode.
Toen was haar redenering dat de VVB geen juiste boodschap verspreide en "de verkeerde richting aan het opgaan was". Nu ontdekt ze opeens dat die "verkeerde" Vlaamsgezinde richting weer h�*�*r richting is! Tsss...