PDA

View Full Version : groen! en landbouw


D.T. Suzuki
19 mei 2004, 23:03
Beste mevrouw Dua,

Stel je voor: je bent boerenzoon en je hebt 'goesting' om later eventueel te boeren. De boerenstiel zoals die de jongste decennia geëvolueerd is, staat je niet meer aan. Je denkt: de groenen steunen nog het kleinschalige, kunnen het misschien mogelijk maken om de trend naar groter groter groter en nog eens groter te helpen stoppen. Op kleine en middelgrote bedrijven is overleven namelijk onmogelijk.
In 1999 mag je voor de eerste keer stemmen. In het hokje voel je je een ketter: stemmen voor de groene! Als boerenzoon! Maar je hoopt, je denkt: agalev is geen boerenbond, agalev is geen industrie... kleinschaligheid primeert...
Kleinschaligheid... Mijn gat ja! :evil:
Wat hebben de groenen gepresteerd :?:

1) het blijft worden: groter groter en nog eens groter :!:

2) de industrie is een objectieve bondgenoot geworden! Want ziet, bij de creatie van een industriegebied moet de verlorengegane grond -landbouwgrond- gecompenseerd worden met een evengroot stuk grond natuurgebied -op landbouwgrond natuurlijk-. Wie verliest? De landbouw. Twee maal. Aan de industrie en aan 't groen. :!:
Gevolg: minder landbouwgrond: prijzen van landbouwgronden stijgen. Wie kan kopen? de 'grote'. Maar enfin, dat daar gelaten. Erger is dat de groenen het kleine beetje sympathie dat ze hier en daar in de landbouwergemeenschap konden genieten voorgoed verkwanseld hebben. Erger is dat de indruk gewekt wordt dat er voor 'de mensen' (excusez ces mots socialistes) plots, zomaar gratis patatis een leuk wandelgebiedje bijgecreëerd wordt. De drama's die daarmee gepaard gaan worden verzwegen. Cfr. ook het Wase poldergebied: schone kouters, schone grond, verloren. In de plaats: water en beton. Doodse eentonigheid. Boeren zonder land. -'t Is de economie die telt!!- d' abord l'argent et puis la nouriture. Van Polen staat het hier op twee uur!! (kortzichtigheid kortzichtigheid). O God, vergeeft het hen.... :roll:

3) de agro-industrie wordt een hand boven het hoofd gehouden: "landbouwbedrijven" waar duizend zeugen mest leveren voor één hectare grond mogen blijven bestaan, mits mestverwerking, of mits mesttransporten naar gebieden waar nog geen overschotten zijn. Gevolg: diegenen die al jaren geen landbouw meer bedrijven en de stiel verziekten, verminkten, het imago beschadigden en aan alles hun gat vaagden, mogen rustig verder doen; wie alles deed zoals het hoorde, boerde volgens de regels van de stiel en nog grond genoeg heeft om eventueel nog wat beesten bij te houden mag niet uitbreiden en mag meehelpen om de stront van een ander weg te werken :!:

Met de groenen in de regering had men toch wat meer de familiale landbouwbedrijven kunnen steunen. :?: Niet meteen met subsidies of dergelijke, maar door eens duidelijk een grens te trekken: agro-industrie: fuera, a tomar por culo!!! Helpen aan een landbouw waarbij niet alles in het teken van winst HOEFT te staan, maar ook niet overdrijven door gronden volledig uit productie te nemen en er maar natuurgebied van te maken.
De landbouwers hebben onze landschappen al eeuwen in stand gehouden. Dat dit de laatste decennia in een rotvaart veranderde, is mee de fout van het beleid dat er voor koos om met de grote rationele vlucht voorwaarts de voedselzekerheid afhankelijk te maken van de industrie en industriële oplossingen. Dat de boeren toch nog het landschap onderhouden komt doordat zij eraan verknocht zijn, dat ze er afhankelijk van zijn, dat het hun wereld is. Niet door de groene maatregelen -die zouden toch te laat gekomen zijn- en zeker niet voor de schoon ogen van menig wandelend steepijper.

De groenen hadden toch wat meer weerwerk mogen bieden, en niet met allerlei dwaze regels voor de dag moeten komen. Zo mag nu bijvoorbeeld geen vaste mest meer uitgespreid worden op weilanden... Wat een zever. Stalmest is het beste product dat er is! Nu moeten bioboeren die hun koeien in een potstal houden hun eerste klas product, strorijke stalmest, ruilen met naburige boeren voor stinkende drijfmest!!! Drijfmest die voor de BODEM bovendien van nul en generlei waarde is (enkel voor de planten)...
Enfin... ergernis genoeg. En zolang de boeren klagen, de vrouwen zagen en de pasters vragen, nie waar? :(

Mevrouw, nu u dit gelezen hebt, zou u mij een argument kunnen formuleren waarom ik toch nog op uw partij zou stemmen? Alvast bedankt op voorhand.

100% VLAMING
21 mei 2004, 16:20
Groot gelijk, ik ben ook een boerenzoon en k kan u zeggen, ze waren hier nog nooit zo blij geweest met een verkiezingsuitslag als op 18 mei. AGALEV dat de kiesdrempel niet haalde werd hier met open armen onthaald en terecht tegenwoordig hebt ge meer papierwerk dan da ge kunt boeren. Het is precies of België zijn boeren kwijt wil, terwijl ze nog vies zouden kunnen verschieten, als ze weg zouden zijn.

Groen! is een uitvinding van de mensen in de steden, die weten het ook altijd beter dan de "boerkes" van het platteland