PDA

View Full Version : Twee ton ivoor van 150 olifanten onderschept in Kenia


Antoon
24 augustus 2010, 14:24
Hoe kunnen wij dit soort taferelen in de toekomst vermijden? het is toch godgeklaagd dat er geen mogelijkheden blijken te bestaan om dat soort onnuttige slachtigen van bedreigde diersoorten tegen te gaan.


Op de luchthaven van de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft de douane met behulp van speurhonden twee ton ivoor onderschept. Volgens de Keniaanse overheid gaat het om de grootste vangst van ivoor in de afgelopen jaren.

De illegale vracht zat verstopt onder een lading fruit met bestemming Maleisiƫ. Het ivoor, zeer gewild in Aziatische landen, is afkomstig van meer dan 150 olifanten en is vermoedelijk verzameld over een periode van twintig jaar. In de twaalf houten kratten die in beslag zijn genomen, lagen ook de hoorns van vijf neushoorns.

Kenia telt op dit moment ruim 38.000 olifanten. De populatie is zich nog altijd aan het herstellen van de jaren waarin er nog geen sprake was van een jachtverbod. De enorme zoogdieren zijn een zeer belangrijke toeristentrekker voor het Oost-Afrikaanse land. (anp/sam)

Ke Nan
24 augustus 2010, 15:46
Alle Special Forces uit Afghanistan en Irak terughalen en inzetten in tegen stropers. Men moet zijn prioriteiten kennen, verdorie!

maddox
24 augustus 2010, 17:05
Als die olifanten opgegeten zijn door de lokale bevolking zie ik nog niet zo'n groot probleem.(er zijn steeds meer en meer mensen in die omgeving, en die moeten toch kunenn leven nietwaar. Lang leve westerse medische wetenschap)

Maar tja, zo'n arm olifantje moet beschermd worden nietwaar.

D'ARTOIS
24 augustus 2010, 19:42
Olifanten sterven door 1) ouderdom; 2) Stropers; 3) Legaal afschot.

Ondanks alle trpische ziekten, Aids, malaria en bilharzia neemt de bevolking van Kenia jaarlijks met een procent of drie toe.
Teneinde deze mensen te voeden worden bossen gesloopt en daardoor vermindert het vrije areaal voor de wildstand op grote schaal.
Stropers jagen vnl in de wildparken - het daardoor verkregen ivoor gaat vrijwel zonder uitzondering via opkopers naar China en Japan, de enige en grootste afnemers.
Voor een legaal afschotcertificaat (licentie) olifant betaalt men tussen de 100.000 en de 120.000 US$. Momenteel zakken deze prijzen in verband met de geringe vraag naar licenties. Kwestie van onderhandeling met de "juiste" ambtenaren.
De tanden die van de op natuurlijke wijze gestoven olifanten worden in de wildparken verzameld en in pakhuizen opgeslagen. Een overval op zo'n pakhuis wil nog wel eens lukken. Op die manier komen toch nog redelijke hoeveelheden ivoor op de wereldmarkt terecht.
Je hebt het "vrije" ivoor met certificaat en het "illegale" ivoor zonder certificaat. Niet dat men daar in China en Japan problemen mee heeft. Vooral in China niet.
Het illegaal verkregen ivoor wordt veelal in Dar es Salaam verkocht. Ik had zelf ooit twee tanden van 50 kilo elk. Die zijn nu nog nauwelijks te vinden.
In het begin van de vorige eeuw waren tanden van 100-150 kilo meer regel als uitzondering.

kelt
24 augustus 2010, 21:56
Alle Special Forces uit Afghanistan en Irak terughalen en inzetten in tegen stropers. Men moet zijn prioriteiten kennen, verdorie!

Die rozige "special forcetjes" van ons zijn niet nodig,die zouden de beestjes maar aan het schrikken maken met hun onhandig gelummel..... :lol:

D'ARTOIS
24 augustus 2010, 22:17
Het enige wild in Afrika leeft in de wildparken, beschermde gebieden en game-reserves/game ranches.

Het dier wijkt voor de mens die uitgerust is met de Afrikapast: de Kalashnikov. De Chineze handelaren geven gratis munitie aan de Shifta's en kopen de tanden in die worden binnengebracht. Dat worden er steeds minder.

De enige mogelijkheid om de Afrikaanse diersoorten te beschermen is het drastisch terugbrengen van de menselijk populatie. De natuur laat het hier grootschalig afweten want tegen alle verdrukking in explodeert de bevolkingsaanwas.
Nog een twintig-vijfentwintig jaar in dit tempo en we hoeven ons echt geen zorgen meer te maken over het ivoor want dan zijn er geen olifanten meer.
(Behalve in de dierentuin).