PDA

View Full Version : Belgocontrol heeft snel 20 miljoen nodig om luchtverkeer mogelijk te houden


elsina
2 oktober 2010, 21:07
Belgocontrol, het autonoom overheidsbedrijf dat instaat voor de luchtverkeersleiding in België, heeft voor 1 januari een subsidie van 20 miljoen euro nodig. Krijgt het dat niet, dan dreigt luchtverkeer vanaf die datum onmogelijk te worden.

Twee toplui van het bedrijf klagen in interviews in de kranten De Tijd en L'Echo en in een opiniestuk in De Morgen over de inkomsten van Belgocontrol.

Volgens voorzitter Charles-Louis d'Arenberg en gedelegeerd bestuurder Jean-Claude Tintin verhindert de overheid Belgocontrol door wettelijke obstakels om voor 33 miljoen euro te factureren. "De overheid weigert al jaren die obstakels weg te ruimen", klinkt het.
Tarieven

Belgocontrol begeleidt al jaren vliegtuigen van en naar de regionale luchthavens, maar de tarieven voor Brussels Airport zijn al sinds 2003 niet meer verhoogd. De jaarlijkse bijdrage aan toezichthouder BSA is op drie jaar tijd wel verdrievoudigd. Zo loopt Belgocontrol veel inkomsten mis.

Bovendien heeft de overheid ook voor 20 miljoen euro aan financiële reserves opgeëist terwijl Belgocontrol in maart al eens 20 miljoen moest lenen om het jaar door te komen.

Het bedrijf heeft nu opnieuw 20 miljoen euro nodig om in 2011 de personeelskosten, de leveranciers, enzovoorts te blijven betalen.

"En voor het einde van volgend jaar verwachten we de nodige wettelijke aanpassingen om het structurele tekort van 33 miljoen weg te werken", besluit Tintin. bron gva.be


Ik heb nog een beter voorstel :-)
Schaf gewoon Belgocontrol af. De Belgische staat zou beter de controle over het luchtruim uitbesteden aan onze buurlanden is veel goedkoper en efficiënter. Het klein stukje luchtruim dat België heeft is perfect te controleren vanuit onze buurlanden.

Belgocontrol een bedrijf waar alleen maar de PS de scepter zwaait

In de buurlanden heerst er tenminste geen chaos zoals in België op allerlei gebied, het kan er alleen maar op verbeteren