PDA

View Full Version : Globalisering


grossfaz
24 mei 2004, 17:07
"Het liberale economische gedachtengoed is volgens mij één van de betere basissen om een economie van een natie op uit te bouwen." stelde u.

Mevrouw,

"Het liberale economische gedachtengoed" zoals u het formuleert, impliceert een vrije marktmechanisme. Dit betekent dat elke mogelijke maatregel genomen door een staat die erop gericht is in te grijpen in het marktmechanisme van vraag en aanbod (bv: importtax), een verstoring van dit marktmechanisme is. De staat fungeert enkel als instrument ter vrijwaring van dit marktmechanisme, door erop toe te zien dat de meededingingsregels gerespecteerd worden.

De "natie" zoals u stelt, is een samenvallen van volk en staat. (Dr. G. Vandenbossche, De spiegel van de macht, politiek-theoretische visies op de staat) De staat is het staatkundig en institutioneel kader van een volk. De "natie" belichaamt het volk, en behartigt de belangen van een volk.

Hoe brengt u het natiebegrip dat essentieel is in elke nationalistische ideologie in overeenstemming met het basisprincipe (de "nachtwakerstaat") van het "liberale economisch gedachtengoed"? Met andere woorden, is de nationale belangenbehartiging mèt marktrestricties boven- of ondergeschikt aan het liberaal-economisch gedachtengoed waardoor u automatisch voor een economische en andere mondialisering bent?

mvg,

Tom Vandendriessche
student rer. pol.

Mariette
25 mei 2004, 23:54
Ewel, waar blijft het antwoord?
Bij ons is het de gewoonte dat men antwoordt op de vragen ...

muys
26 mei 2004, 09:23
dit is zuivere economische theorie, wetende dat in bijna geen enkel land de economie vrij gelaten wordt in de mate dat de neoliberale theorie dat voorschrijft zie ik de relevantie van deze vraag niet in.

dit is voor voor theoretici, niet voor politiekers