PDA

View Full Version : de breuklijn laaggeschoolden-hooggeschoolden


Den Duisteren Duikboot
29 mei 2004, 12:59
Door de technologische vooruitgang is er voor laaggeschoolden steeds minder werk. De (bij)scholing van deze grote groep loopt achter op de technologische vooruitgang, met een toenemende werkloosheid tot gevolg. Die werkloosheid leidde tot het groeien van de concurrentie tussen groepen laaggeschoolden, meer bepaald (op grond van primaire emoties en aangezwengeld door extreem-rechts) tussen autochtone en allochtone laaggeschoolden.

Onze 'kenniseconomie' drijft bovendien een steeds grotere wig in de bevolking tussen hoog- en laaggeschoolden, die van elkaar vervreemden (maatschappelijk, economisch, cultureel). Laaggeschoolden zetten zich daarom steeds nadrukkelijker af tegen hooggeschoolden (anti-intellectualisme, zich terugplooien op een 'volkse' - en dus 'eigen' - cultuur, stemmen op anti-establishmentpartijen �* la Vlaams Blok) en voelen zich 'uitgerangeerd' en 'uitgebuit' door de hooggeschoolden, die op de werkvloer (soms kafkaiaans ver) boven hen uitstijgen.

Ik vrees dat de nieuwe politieke breuklijnen zich vroeg of laat op deze scholings-as zullen situeren. Hoe kan dit naar uw mening voorkomen worden?