PDA

View Full Version : Politieke crisis verlamt Israël


Lincoln
29 mei 2004, 16:33
Politieke crisis verlamt Israël
GEEN MEERDERHEID BINNEN REGERING VOOR AFGEZWAKT ONTRUIMINGSPLAN

TEL AVIV - De Israëlische regering verkeert in een politieke crisis. Enkele sleutelministers hebben premier Ariel Sharon duidelijk gemaakt dat ze ook zijn afgezwakt plan voor de ontruiming van nederzettingen in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever niet kunnen steunen. Toch is Sharon van plan zijn regering zondag te laten stemmen over zijn verwaterd ontruimingsvoorstel.NADAT eerder deze maand de leden van de Likoed-partij in een referendum de ontruiming van 21 joodse nederzettingen in de Gazastrook en vier op de Westelijke Jordaanoever hadden afgewezen, wilde Sharon proberen een gewijzigde versie door de regering te loodsen. Dat zou zondag gebeuren tijdens het wekelijkse kabinetsberaad. Sharon wilde verzekerd zijn van een meerderheid onder de 23 ministers.

Maar tijdens gesprekken donderdag bleek dat de Likoed-ministers Benjamin Netanyahu (Financiën), Silvat Shalom (Buitenlandse Zaken) en Limor Livnat (Onderwijs) ook het nieuwste plan (niet alle 21, maar slechts drie nederzettingen in de Gazastrook ontruimen) weigeren te steunen. Aangezien ook drie andere Likoed-ministers en de ministers van de Nationale Unie en de Nationale Religieuze Partij tegen de ontruiming van nederzettingen zijn, heeft ook dit voorstel geen kans van slagen.

Alleen de ministers van de Shinui-partij en de Likoed-ministers Shaul Mofaz (Defensie) en Ehud Olmert (Handel) steunen Sharon. De leider van Shinui, vice-premier Tommy Lapid, dringt aan op de aanvaarding van het volledige ontruimingsplan, terwijl de kleine partijen de regering onmiddellijk zullen verlaten als zelfs maar besloten wordt de kleinste nederzetting in de Gazastrook te verlaten.

De Israëlische premier, die op zijn beurt aan de Verenigde Staten heeft beloofd alle nederzettingen op de Gazastrook en een aantal op de Westoever te zullen ontruimen, beraadt zich over zijn positie. Volgens de Israëlische media is donderdag in feite een einde gekomen aan het leiderschap van Sharon. Gisteren schreef de krant Maariv op haar website dat Sharon overweegt Benjamin Netanyahu te ontslaan als die tegen het Gaza-plan stemt.

Als de twee kleine regeringspartijen en enkele Likoed-ministers de regering verlaten, is Sharon aangewezen op de steun van de Arbeiderspartij. Shimon Peres heeft al laten weten alleen tot een nationale regering toe te treden als alle nederzettingen op de Gazastrook ontruimd worden en de onderhandelingen met de Palestijnen onmiddellijk worden hervat. De achterban van Peres staat, zo blijkt uit peilingen, zeer huiverig tegenover hernieuwde samenwerking met Sharon, die tijdens een grote, linkse demonstratie in Tel Aviv voor ,,moordenaar'' werd uitgemaakt.

© NRC Handelsblad

Fonske
30 mei 2004, 00:51
http://www.claybennett.com/pages/latest_73.html

Herman Desmedt ©HD
30 mei 2004, 02:55
Is die impasse een crisis of een gewilde pad-stelling ?

jorisjeroen
30 mei 2004, 12:35
Is die impasse een crisis of een gewilde pad-stelling ?patstelling...
Maar ik snap je vraag niet, Wil je zeggen dat dit allemaal opgezet spel zou kunnen zijn?