PDA

View Full Version : T A A L G R E N S


stab
2 juni 2004, 07:33
Heel eenvoudige en duidelijke vraag: accepteert BUB de onaantastbaarheid van de taalgrens zoals deze werd vastgelegd in 1963? En DUS OOK de beperking van Brussel tot de NEGENTIEN gemeenten? Geen rond-de-pot-draaierij, aub!

Foundation
2 juni 2004, 19:45
Een taalgrens is geen bestuursgrens, en taalgebieden liggen niet vast. Er bestaat volgens ons niet zoiets als "heilige grond" die voor "eeuwig en altijd" is "toegewezen" aan een bepaalde taalgroep - taal is geen garantie voor eeuwig bestuur.

Wij accepteren de huidige taalgrens, maar voor ons heeft taal helemaal niets te maken met goed bestuur, en zou het volledig los moeten staan van het bestuur. Het is veeleer een culturele grens - maar cultuur is voor mij overal vrij te beoefenen en te beleven, hoeven er grenzen te zijn aan cultuur?

Hans Van de Cauter
2 juni 2004, 22:57
Zoals Foundation terecht opmerkt liggen grenzen, gemaakt door mensen, nooit eeuwig vast. Ook niet de grenzen van Brussel. De sociaal-economische realiteit leert dat Brussel al lang de 19 gemeenten heeft overschreden. Er zal met die realiteit moeten rekening gehouden worden, al zijn we niet gehaast op dat vlak. Dat is iets uitstekend voor een bindend referendum in die randgemeenten. Laat de mensen daar zelf beslissen of ze bij Brussel willen horen.