PDA

View Full Version : Wat kan je zoal doen met 26 miljoen ????


Het Skill Effect
2 juni 2004, 17:22
Wat kan je zoal doen met 26 miljoen ?

Op het eerste zicht enorm veel. Er zijn genoeg goede doelen die om geld vragen.

Nu blijkt dat de verschillende partijen samen voor niet minder dan 26 miljoen uitgeven aan propaganda.
Vind u dit niet overdreven?
Zijn er geen andere manieren om mensen in de smaak te vallen?

Hieronder lees je het persbericht van VRT over dit onderwerp.


Partijen gaven 26 miljoen uit aan verkiezingen '03

Het verkiezingsjaar 2003 heeft de Belgische politieke partijen in totaal 26,3 miljoen euro gekost. Alle partijen moesten hun reserves aanspreken voor die financiële inspanning. Dat schrijft De Tijd.
Alle partijen die een overheidsdotatie krijgen, moeten hun boekhouding ieder jaar indienen bij de controlecommissie van het federale parlement. De cijfers van 2003 zijn gepubliceerd, met uitzondering van die van Groen!, dat geen verkozenen meer heeft op federaal niveau en geen boekhouding indiende.

Op 18 mei 2003 vonden federale verkiezingen plaats. Alle partijen hebben daarvoor diep in hun beurs moeten tasten. Het Vlaams Blok heeft vorig jaar het meeste geld uitgegeven voor "reclame, propaganda en verkiezingskosten". Die partij sloot af met een recordtekort van ruim 1,4 miljoen euro.

SP.A-Spirit is de enige fractie in het federale parlement die alle kosten van het werkjaar 2003 met de normale inkomsten heeft kunnen dekken. VLD en CD&V hebben het tekort in hun kasboek kunnen wegwerken met eenmalige operaties. Alle andere partijen hebben het jaar afgesloten met rode cijfers.

Ook dit jaar dreigt - door de regionale en Europese verkiezingen van 13 juni - een zware financiële dobber te worden voor de partijen. Voorlopig blijft de financiële toestand van de Belgische partijen volgens De Tijd gezond. Enkel de N-VA zou in de problemen kunnen komen, maar die partij heeft dankzij het kartel met CD&V uitzicht op nieuw geld.



De verkiezingsuitgaven van de partijen in het jaar 2003 op een rijtje:
Vlaams Blok: 5 miljoen euro
MR: 4,1 miljoen euro
SP.A-Spirit: 3,6 miljoen euro
PS: 3,5 miljoen euro
VLD: 2,8 miljoen euro
CD&V: 2,4 miljoen euro
CDH: 1,9 miljoen euro
Ecolo: 1,5 miljoen euro
N-VA: 1,1 miljoen euro


Bron: http://www.vrtkies.net/vrtkies_master/default/nieuws/040602_verkiezingen_kost/index.html


Patricia Ceysens gaf de volgende uitleg:

Het is inderdaad allemaal erg ingewikkeld. Ik geef een snel overzicht van de maximum bedragen die een kandidaat mag uitgeven. Dat betekent niet dat dat bedrag er ook effectief besteed wordt want daar is elke kandidaat vrij in zolang hij maar niet boven de maximum grens gaat. De eerste opvolger en de kandidaten die lager dan de vijfde plaats op de lijst staan voor VLD Vlaams-Brabant mogen tot 5.000 euro uitgeven. De andere opvolgers tot 2.500 euro en de 5 eerst gerangschikte kandidaten (gelijk aan het aantal uittredende parlementsleden) -en een vrij te kiezen kandidaat- mogen 8.700 euro uitgeven plus .035 euro per ingeschreven kiezer van de provincie (dat zijn er 759 535). Dat komt op een maximumbedrag van om en bij de 35.000 euro. De VLD nationaal krijgt -op basis van de vorige stembusuitslag- nog een bedrag om nationaal campagne mee te voeren dat rond de 1 miljoen euro ligt. Dat zijn natuurlijk behoorlijke bedragen maar peulschillen in vergelijking met andere landen. Er komt wat creativiteit aan te pas om de burger zo goed mogelijk te informeren over waar je voor staat in het huidige medialandschap.

Het Skill Effect
4 juni 2004, 12:56
Ik wil de vraag nog even herhalen.

Wat kan je zoal doen met 26 miljoen? :?

Het Skill Effect
5 juni 2004, 19:41
Ik probeer het nog een keer:

Ik wil de vraag nog even herhalen.

Wat kan je zoal doen met 26 miljoen? :?



_______________________

MC
6 juni 2004, 17:35
Als je iets vraagt aan de politici dat verband heeft met geld zijn ze meestal stil.

so veel geluk