PDA

View Full Version : Nu ook officieel: politie blunderde bij top in Göteborg


GC
16 januari 2003, 13:12
Een Zweedse onderzoekscommissie naar aanleiding van de rellen bij de EU-top in Göteborg in juni 2001 is tot de bevinding gekomen dat de politiediensten er nogal vreemde methoden op na houden. Toen we met een delegatie van Internationaal Verzet deelnamen aan de betogingen in Göteborg was dit voor ons reeds duidelijk. De politie organiseerde nodeloze provocaties en zorgde er zelf voor dat de situatie uit de hand liep. De spanning nam al sterk toe op 14 juni toen de politie het zonder enige reden noodzakelijk vond om één van de scholen waar betogers verbleven (Hvitfeldtska) te omsingelen en alle 459 aanwezigen arresteerde. De ergste rellen vonden plaats na de anti-kapitalistische betoging van 15 juni 2001, de beelden van de winkelstraat die daarbij vernield werd, gingen de ganse wereld rond. Deze rellen ontstonden nadat de politie zonder enige reden de anti-kapitalistische betoging uit elkaar joeg door te chargeren. Daarop begon een kleine groep te gooien met stenen, maar die werden schijnbaar met rust gelaten en er werd hen niets in de weg gelegd om een winkelstraat af te breken. Intussen hield de politie zich bezig met het chargeren op andere betogers! De Zweedse politie gaf ook in juni 2001 al toe dat ze gebruik maakten van meer dan 100 infiltranten die uitgedost als betogers (met piercings en al!) deelnamen aan de acties. Wou de politie de stenengooiers niet aanpakken omdat er teveel collega's tussen liepen?

Een ander element dat nu naar voor komt is hoe de processen die nadien tegen een aantal betogers gevoerd werden, door de politie aangegrepen werden om een amateuristische poging te ondernemen om zichzelf een andere rol toe te meten dan in werkelijkheid. er werden televisiebeelden gebruikt van de rellen waarbij een Zweedse betoger zwaar gewond raakte. Nu blijkt dat het geluid bij deze beelden gemanipuleerd werd zodat de betogers fascistische slogans zouden geroepen hebben! Dat die 100 politie-infiltranten daartoe in staat waren, zal wellicht niemand ontkennen, maar het stemt niet overeen met de werkelijkheid. Moesten er fascistische slogans gescandeerd zijn, zouden die "betogers" onmiddellijk op zware tegenstand gestoten zijn. Nu is het duidelijk dat het geluid gemanipuleerd werd. Blijkbaar gaat het blunderen van de Zweedse politie gewoon door en proberen ze de ene blunder met een andere blunder toe te dekken.

Meer over de gebeurtenissen in Göteborg vind je op de toenmalige Göteborg-site van Internationaal Verzet (http://www.student.rug.ac.be/als/verzet/gbg2001.html)

GC (één van de betogers destijds in Göteborg)

Rogier
16 januari 2003, 13:52
Nu blijkt dat het geluid bij deze beelden gemanipuleerd werd zodat de betogers fascistische slogans zouden geroepen hebben! Dat die 100 politie-infiltranten daartoe in staat waren, zal wellicht niemand ontkennen, maar het stemt niet overeen met de werkelijkheid. Moesten er fascistische slogans gescandeerd zijn, zouden die "betogers" onmiddellijk op zware tegenstand gestoten zijn. Nu is het duidelijk dat het geluid gemanipuleerd werd. Blijkbaar gaat het blunderen van de Zweedse politie gewoon door en proberen ze de ene blunder met een andere blunder toe te dekken.

Meer over de gebeurtenissen in Göteborg vind je op de toenmalige Göteborg-site van Internationaal Verzet (http://www.student.rug.ac.be/als/verzet/gbg2001.html)

GC (één van de betogers destijds in Göteborg)

Dat was allang bekend en is op TV geweest. Men had het geluid verwisseld of iets dergelijks. :o Verder weet ik er niets van. :cry:

mvg. Rogier :wink: